Močan ciklon na Fidžiju terjal najmanj pet življenj, uničenih več tisoč domov

Datum:

V tihomorski otoški državi Fidži so začeli odstranjevati posledice škode, ki je nastala ob prehodu najsilovitejšega tropskega viharja v zgodovini države, ki je zahteval najmanj pet življenj, povzročil občutno gmotno škodo in ohromil vitalno infrastrukturo.

Tropski vihar Winston najvišje, tj. pete, stopnje, ki je v soboto ob 18.30 po lokalnem času dosegel glavni fidžijski otok Viti Levu, je s seboj prinesel vetrove s hitrostjo nad 320 kilometrov na uro, deževje in valove, visoke do 12 metrov.

Na otoku je uničil več sto domov in pretrgal električne napeljave. Poročajo o uničenih celotnih vaseh. Vihar je dosegel tudi prestolnico Suva, a ni povzročil večje škode.

Vlada je v soboto že pred prihodom ciklona odprla 750 evakuacijskih centrov in uvedla policijsko uro ter pozvala prebivalce, naj ne zapuščajo domov.

Premier Voreqe Bainimarama in Rdeči križ sta sporočila, da je v neurju umrlo pet ljudi. Humanitarne agencije celovitih podatkov o škodi še nimajo.

Fidžijci so na družbenih omrežjih objavili fotografije hiš brez streh, poplavljenih cest in zaradi močnega vetra zvitih drogov.

Iris Low-McKenzie, direktorica nevladne organizacije Save the Children, pa je dejala, da škode na oddaljenih otokih v tej otoški državi, ki šteje okoli 330 otokov, še ni mogoče oceniti. Nepotrjena poročila govorijo o uničenih več tisoč domovih v tej revni državi z okoli 900 tisoč prebivalci, ki je večinoma odvisna od turizma.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nezadovoljstvo na fronti: Putin zamenjal obrambnega ministra

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil brez resnih tekmecev...

Tito in partizani so kolaborirali celo z SS in gestapom

Josip Broz in njegovi podrepniki so med drugo svetovno...

Propad socialnega dialoga

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je bil ustanovljen 25. aprila 1994,...

CDU se odmika od osovražene politike Angele Merkel

Nemška krščanskodemokratska stranka (CDU) si prizadeva znova pridobiti oblast....