Seznam se daljša: Še ena skrivnostna smrt med ruskimi veljaki. Tokrat v samem srcu politike

Datum:

Iz Putinove Rusije prihaja novica o še eni sumljivi smrti med ruskimi veljaki, ki smo jim sicer pogosto priča od invazije Rusije na Ukrajino. V starosti 46 let je namreč nenadoma umrl poslanec ruske državne dume Nikolaj Petrunin.

Po navedbah ruske državne dume je poslanec Nikolaj Petrunin umrl v starosti 46 let. Od leta 2016 je ta v dumi zastopal pokrajino Tula, kjer je bil prvi namestnik predsednika tamkajšnjega odbora za energijo.

Predsednik državne dume Vjačeslav Volodin je izrazil sožalje družini in prijateljem Petrunina: “Nikolaj Jurijevič Petrunin je bil strokovna in odgovorna oseba, njegovi kolegi so ga spoštovali, volivci pa so mu zaupali. Družini in prijateljem Nikolaja Jurijeviča izražam globoko sožalje.”

Poslanec dume (Foto: Twitter Nexta)

Danajšnja prva poročila iz Rusije po poročanju ruskega medija Newstula razkrivajo, da se je član državne dume Petrunin že dolgo boril s posledicami covida. Septembra 2016 je kandidiral za poslanca na listi stranke Združena Rusija. Politik je bil kot že rečeno namestnik predsednika odbora državne dume za energetiko in je aktivno sodeloval v javnem in družbenem življenju svoje regije ter se ukvarjal z dobrodelnostjo. Leta 2018 je prejel medaljo II. stopnje za zasluge Ruski federaciji.

Novica o njegovi smrt Petrunina se je razširila, ko je Aleksander Novikov, nekdanji rektor Vseruske državne univerze za kinematografijo naredil samomor v Moskvi. V sredo, 5. oktobra, so prva poročila nakazovala, da so 86-letnika, ki je inštitut vodil dvajset let, od leta 1987 do 2007, našli na stopnišču njegove posesti poleg samomorilnega sporočila, na katerem naj bi pisalo, da mu je “nemogoče prenašati kumulativne dejavnike na področjih fiziologije, psihologije in komunikacije, želim vam vse dobro v življenju danes in v prihodnosti”. Ob tem naj bi še pojasnil, da je odšel nedaleč od svojega domovanja. “Obžalujem neprijetnosti, ki bi jih lahko nehote povzročil,” naj bi še pripisal.

Foto: Baza/Telegram

Pred tem je bil Pavel Pčelnikov, vodja službe za odnose z javnostmi hčerinske družbe Ruskih železnic Digital Logistics LLC, najden mrtev na svojem balkonu v Moskvi, ker naj bi naredil samomor. 52-letnega izvršnega direktorja Ruskih železnic Pčelnikova so našli v sredo, 28. septembra, ob pol sedmi uri. Prva poročila so kazala, da je Pčelnikov storil samomor, potem ko naj bi ga našli s strelno rano.

Pavel Pčelnikov (Foto: Facebook)

Šef Lukoila naj bi padel skozi okno bolnišnice
V četrtek, 1. septembra, so ruski mediji poročali o smrti predsednika ruske energetske družbe Lukoil, 67-letnega Ravila Maganova, ki so ga našli mrtvega, potem ko naj bi “padel” z oddelka v šestem nadstropju bolnišnice v Moskvi, kjer se je ta zdravil. Kremlju prijazna medijska hiša Mash je zapisala, da naj bi umrli trpel za depresijo. Ker pa je Maganov veljal za velikega kritika ruske agresije na Ukrajino, obstajajo špekulacije, da je bil prav to razlog za njegovo “samoumoritev”. V javnosti pa je odmevala tudi smrt vodilnega ruskega poslovneža Jurija Voronova, ki je bil povezan z rusko naftno družbo Gazprom. Tega so po navedbah medijev 5. julija našli mrtvega v bazenu blizu Sankt Peterburga. Truplo 61-letnika naj bi našli v njegovi koči v vasi Morskie Terasy blizu Finskega zaliva. Umorjeni je ležal v bazenu s prestreljeno glavo, policisti pa so v bližini našli pištolo. Komu je pripadala, niso uspeli ugotoviti.

Ravil Maganov s predsednikom Putinom (Foto: zajem zaslona, Twitter)

Mrtvega v svoji koči blizu Moskve so 16. junija našli tudi nekdanjega vodjo ruskega državnega orožarskega podjetja Rosvooruzhenie, 64-letnega Alekseja Ogareva. Mediji so poročali, da “ni  sledi kaznivega dejanja”, točni vzrok smrti je tako ostal skrit v tančico skrivnosti. Upokojeni generalmajor Lev Sotskov je domnevno storil samomor v Moskvi v Rusiji v sredo, 15. junija. Novico o samomoru upokojenega generalmajorja ruske zunanje obveščevalne službe je objavil ruski kanal Telegram 112. “Truplo 90-letnega Leva Sotskova je našla njegova žena v stolpnici na ulici Novatorov. Nekdanji obveščevalni častnik se je ustrelil v glavo s svojo pištolo”. 

Lev Sotskov (Foto: Wikimedia)

Aleksander Tulakov, visoki uradnik pri Gazpromu, naj bi se obesil na svojem domu. Tri tedne pred tem so mrtvega našli Leonida Shulmana, vodjo transporta v Gazprom Investu, podružnici energetskega velikana, zadolženi za investicije, Alexander Subotin, visoki uradnik Lukoila pa naj bi umrl zaradi kapi. Kap naj bi povzročil zvarek, ki naj bi mu ga po prekrokani noči svetovala šamanka. Najverjetneje je bil ta načrtno zastrupljen.

Enega najbolj tragičnih koncev pa je nedvomno dočakal Vladislav Avajev, Putinov zaveznik v bančnem sektorju. Našli so ga namreč ustreljenega v njegovem moskovskem stanovanju skupaj s soprogo in 13-letno hčerko. Umrli so kmalu po začetku ruske agresije, potem ko so Rusijo zadele zahodne sankcije. Oblasti sicer trdijo, da naj bi bil bankir sam odgovoren za tragedijo. Najprej naj bi postrelil svojo družino, nato pa še samega sebe.

Vir: Twitter Free Ukraine

Najbrž ne bomo nikoli izvedeli, kaj je bil resnični razlog za smrt ruskih veljakov. Čeprav Kremelj trdi, da gre za samomore, padce, nesrečne zastrupitve, pa so umori najverjetneje posledica bojev znotraj kremeljske elite oziroma za konsolidacijo moči Putinovega kroga. Tisti, ki vojni v Ukrajini niso naklonjeni, so seveda v največji nevarnosti, saj se Putin zaveda svojega padca priljubljenosti med Rusi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] London: 36-letnik z mečem zabodel več ljudi in ranil policiste

V Londonu se je zgodil napad z mečem. 36-letni...

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Strah levice pred evropskimi volitvami je velik; njihove ključne teme propadle

Za aktivizmom Nike Kovač o "dostopnosti splava" pred evropskimi...