Spomin na 79. obletnico množične deportacije Judov iz Prekmurja

Datum:

Prekmurje je v preteklosti gostilo številno judovsko skupnost, ki je predstavljala pomemben del prebivalstva. Leta 1889 je bilo v Prekmurju zabeleženih več kot 1.100 Judov. Danes na njih spominjajo le še stare meščanske hiše, njihovi portali, lendavska sinagoga in dolgovaško pokopališče s 176 nagrobniki, sredi katerih stoji spomenik 387 žrtvam nacističnega genocida.

Včeraj, 26. aprila, je bila 79. obletnica množične deportacije Judov iz Prekmurja. V ta namen so potekale različne aktivnosti, med drugim komemorativna slovesnost polaganja vencev in predstavitve publikacij o judovstvu. Ena izmed publikacij, zbornik besedil konference v okviru projekta Never Forget, opominja na holokavst in spodbuja strpnost ter solidarnost v EU.

Direktor Centra za judovsko kulturno dediščino Sinagoga Maribor, Boris Hajdinjak, je predstavil svojo publikacijo z naslovom “Vrnitev domov: zgodbe stolpersteinov lendavskih judovskih družin”. Publikacija je posvečana življenju Judov v Lendavi, ki so pomembno prispevali k razvoju gospodarstva, kulture in meščanstva, a so bili žal žrtve holokavsta.

Sogovorniki so poudarili, kako pomembno je ohranjati spomin na grozodejstva, tako zaradi spoštovanja do žrtev kot v opomin, da se takšna dejanja nikoli več ne ponovijo. Prav skozi ohranjanje zgodovine in izobraževanje o preteklih dogodkih lahko zagotovimo, da se zgodovina ne ponovi, ter gradimo strpnost in solidarnost v družbi.

Spodnje Podravje

Sorodno

Zadnji prispevki

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Migrantsko nasilje vse pogostejše na ulicah Ljubljane

Aprila novo posilstvo v Ljubljani, gre spet za migrante?...

Bo “prešuštvo” s Pfizerjem ustavilo Von der Leynovo?

V zadnjem času je v javnosti močno odmevala "romanca"...