Osamosvojitev Slovenije utrdila odnos z madžarsko narodno skupnostjo

Datum:

V torek je na Inštitutu za narodnostna vprašanja potekalo predavanje dr. Lászla Göncza, raziskovalca na področju novejše madžarske in srednjeevropske zgodovine. Na dogodku, kjer je bila v ospredju zgodovina madžarske narodne skupnosti ter refleksija dosedanjih dosežkov in izzivov, je dr. Göncz izpostavil pomen trdnega odnosa med državama.

Osamosvojitev Slovenije in demokratična preobrazba slovenske družbe sta v veliki meri vplivali na razvoj ter položaj ustavno opredeljenih avtohtonih narodnih skupnostih v tistih časih, vključno z madžarsko narodno skupnostjo. Če se je položaj madžarske skupnosti v šestdesetih in sedemdesetih letih bistveno izboljšal, se je med slovensko osamosvojitvijo odnos še utrdil.

Po besedah Göncza je madžarska narodna skupnost vse od osamosvojitve Slovenije postala pomemben subjekt v slovensko-madžarskih bilateralnih odnosih ter na področju ustvarjanja gospodarskega in turističnega razvoja narodnostno mešanega območja v Prekmurju ter v širši regiji. Vseeno pa je opozoril, da je današnja demografska slika madžarske narodne skupnosti v Sloveniji skrb zbujajoča. Kot je še dodal, “trenutna situacija od širše družbene skupnosti terja dodatne napore glede zagotavljanja njene ohranitve.

V zadnjih treh desetletjih se je potreba po prilagoditvi nekaterih organizacijsko-sistemskih modelov glede organizacij in ustanov avtohtonih narodnih skupnostih povečala, Göncza pa je pri tem izpostavil predvsem spremembo zakona o avtohtonih samoupravnih narodnih skupnosti.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Župnija Ilirska Bistrica zbira sredstva za otroški oratorij

Župnija Ilirska Bistrica tudi letos pripravlja oratorij, enotedenski dogodek...

Afera “Jakličev s. p.” predsednici DZ dokončno eksplodirala v obraz

V primeru "afere ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič" se...

SDS zahteva parlamentarno razpravo o spornih nakazilih zunanjega ministrstva

Slovenska demokratska stranka zahteva sklic skupne nujne seje odbora...