[Video] Ballova piramida je geološko čudo narave, ki presega meje domišljije

Datum:

Sredi širnega Tihega oceana se nahaja geološko čudo, ki presega meje domišljije, zato se marsikomu zazdi, da je bilo izvlečeno naravnost iz kakšnega domišljijskega romana. Pri naravni mojstrovini gre za veliki monolit, ki je znan kot Ballova piramida.

Ballova piramida nedvomno ne predstavlja ploda naših sanj, ampak še kako očarljivo resničnost, ki se dviga 562 metrov nad morsko gladino, v širino pa meri le 300 metrov.

Foto: Posnetek zaslona YouTube

Strma pečina leži približno 600 kilometrov vzhodno od Avstralije in je del skupine otokov Lord Howe, ki so del avstralske zvezne države Novi Južni Wales. Izolirano geološko čudo je zaradi svoje edinstvenosti in lepote s strani UNESCA uvrščeno na listo svetovne dediščine.

Ballova piramida, ki je nastala v milijonih let zaradi neizprosnih sil narave, je pravzaprav ostanek nekoč mogočnega starega vulkana, ki se je dvignil iz morja približno 7 milijonov let nazaj. Medtem ko je mogočna podoba Ballove piramide nedvomno očarljiva, so skrivnosti, ki jih ta skriva, tiste, ki burijo domišljijo tako pustolovcev kot tudi znanstvenikov. Kljub navidezno negostoljubnemu okolju ta izolirana strma pečina uspeva negovati osupljivo paleto flore in favne, ki je ni mogoče zaslediti nikjer drugje.

Izumrle žuželke so se pojavile na Ballovi piramidi
Edinstvena mikroklima in navpična topografija piramide sta ustvarili niše za uspevanje različnih vrst. Eno najbolj izjemnih odkritij na Ballovi piramidi je paličnjak Dryococelus australis z otočja Lord Howe. Te zanimive žuželke, ki so nekoč veljale za izumrle zaradi vnosa podgan na otočje Lord Howe, so bile leta 2001 čudežno ponovno odkrite na površju Ballove piramide. Majhni populaciji teh starodavnih bitij je kot kaže uspelo najti zatočišče v tako negotovih pogojih, kljubovati pričakovanjem in ujeti pozornosti znanstvene skupnosti. Od takrat so bila vložena prizadevanja za zaščito in razmnoževanje teh izjemnih žuželk.

Podvodno kraljestvo, ki obdaja piramido, je raj za potapljače, saj se ponaša z živahnimi koralnimi vrtovi in obiljem morskega življenja. Kristalno čiste vode vabijo neustrašne raziskovalce, da se potopijo v njihove globine in odkrijejo čudeže, ki se skrivajo pod njimi, od živahnih rib, ki drvijo skozi koralni labirint, do gracioznih morskih želv.

Foto: Posnetek zaslona YouTube

Podvig na samo piramido je podvig, rezerviran za najbolj pustolovske duše. Vzpenjanje po njenih strmih pobočjih in premagovanje zahrbtnega terena zahtevata spretnost, pogum in neomajno odločnost. Le redki izbranci so premagali izziv vzpenjanja po tem naravnem čudežu. Ballova piramida je nedvomno dokaz surove moči narave in brezmejne lepote, ki jo lahko ta ustvari.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Mariborski poslovnež s pravnomočno obtožnico zaradi gospodarskega kriminala

Marko Podgornik Verdev, direktor in solastnik podjetja Mikro+Polo, največjega...

Dr. Pogačnik: Fajonizem Slovenijo odriva od Zahoda

"Naša politika trenutno ni prozahodna politika, prav tako pa...

Zgodba padlega Indijca na ukrajinski fronti kaže, kako Rusija pridobiva tuje rekrute

Anton Geraščenko je na socialnem omrežju X povzel tragično...

Prva obletnica čebinskega govora Aste Vrečko

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred letom imela...