Antarktični led se ne topi, temveč širi

Datum:

Antarktični led je od leta 2009 do leta 2019 pridobil kar 5.305 kvadratnih kilometrov površine in 661 gigaton ledu. Za podnebne fanatike, ki ljudi že leta strašijo z apokaliptičnimi napovedmi, je to res nerodna situacija.

V zadnjih 50 letih so satelitska opazovanja kazala, da se ledene plošče sesedajo, tanjšajo in umikajo, vendar pa je na voljo le malo meritev sprememb površine ledenih plošč po vsej Antarktiki. V letih 2009–2019 je bila izvedena študija, ki je v obdobju desetih let spremljala lego 34 ledenih plošč, ki obsegajo 80 odstotkov antarktične obale. Pri preučevanju so si pomagali s satelitskimi podatki MODIS.

Na podlagi obsežnega nabora podatkov o spremembah površine ledenih plošč so prišli do splošnega  izsledka, da so ledene plošče na Antarktičnem polotoku in v zahodni Antarktiki izgubile površino v velikosti 6.693 in 5.563 kvadratnih kilometrov, medtem ko so vzhodne antarktične ledene plošče pridobile 3.532 kvadratnih kilometrov ledu, veliki ledeni plošči Ross ter Ronne in Filchner pa sta se skupno povečali za 14.028 kvadratnih kilometrov.

Znatno povečanje površine ledenih plošč (za 1,5 odstotka) dveh največjih ledenih plošč Antarktike, Ronne–Filchner in Ross, ter 1,3 odstotno povečanje površine ledenih plošč v vzhodni Antarktiki sta imela vpliv na to, da so ledene plošče v letih od 2009 do 2019 pridobile 0,4 odstotka (ali 5305 kvadratnih kilometrov) površine ledu.

Vir: European Geosciences Union

Največje zmanjšanje ledu je bilo vidno na ledeni plošči Larsen C, kjer je bilo med posameznim dogodkom taljenja v letu 2017 izgubljenih 5.917 kvadratnih kilometrov ledu, največje povečanje površine ledu pa je bilo opaženo na ledeni plošči Ronne v vzhodni Antarktiki, kjer je v obdobju od leta 2009 do 2019 prišlo do povečanja površine za 5.889 kvadratnih kilometrov. Na splošno se je območje antarktičnih ledenih plošč od leta 2009 povečalo za 5.305 kvadratnih kilometrov, pri čemer se je 18 ledenih plošč zmanjšalo, 16 večjih plošč pa naraslo. “Naša opažanja kažejo, da so antarktične ledene plošče v desetletju pridobile 661 gigaton ledene mase,” navajajo izsledki raziskave.

Ta opažanja bodo po besedah avtorjev uporabna za regionalne študije sprememb ledenih plošč na Antarktiki, uporabijo pa se lahko tudi za vhodni nabor podatkov za študije modeliranja. Izsledki nedvomno ne bodo po volji okoljskim fanatikom, ki strašijo pred uničevanjem planeta. Ne pozabimo, da nas je denimo Al Gore pred leti strašil, da bodo oceani zaradi taljenja ledenikov poplavili obalni pas. Seveda pa se nihče ne ukvarja s tem, da bi se planetarna katastrofa že mogla zgoditi. Da očitno računajo na to, da imajo ljudje kratek spomin, dokazuje primer njegovega govora na letošnjem Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu, ki je bil še malo bolj strašljiv. Ne samo, da bo morje poplavilo velik del kopnega, pred tem bodo po njegovem mnenju tudi “zavreli oceani”.

Več podrobnosti o raziskavi si lahko preberete tukaj.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Policija prikriva še eno posilstvo s strani “treh temnopoltih moških”?

Poročali smo že o dveh posilstvih sredi Ljubljane, za...

Na školjčiščih bo dovoljen ribolov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni...

Ukrajina v pričakovanju orožja, ki lahko znatno oslabi ruske sile

Po kongresni potrditvi svežnja pomoči za Ukrajino v vrednosti...