Sporna preteklost Tine Gaber, ljubiteljice prestiža in kriptoprevar

Datum:

Javne objave dokazujejo, da je ljubica predsednika vlade Roberta Goloba Tina Gaber v preteklosti promovirala različne piramidne sheme, v katerih je bilo na stotine zavedenih in opeharjenih ljudi, izgubili so več milijonov evrov vloženega denarja. Gabrova s svojega kanala YouTube in z ostalih družbenih omrežij sicer pospešeno briše vse, kar bi jo lahko bremenilo iz preteklosti, vendar so nekatere stvari še vedno ostale. 

Iz javno dostopnih objav je razvidno, da je bila Golobova ljubica del ljubiteljev hitrih in prestižnih avtomobilov in kriptoprevar, kot so bile Bereal, Estatium in Xaurum. V teh kriptopiramidah je izginilo več milijonov evrov. Slovenski vladi in vzporednemu mehanizmu naklonjeni mediji o tem molčijo. Hkrati je veliko pričevanj, da je bila Tina Gaber v preteklosti v tujini “spremljevalka” članov visoke družbe, tudi v Luksemburgu. Kaj se je zgodilo, da je zdaj ljubica Roberta Goloba, ki je še vedno poročen, družina pa mu postaja postranska stvar, čeprav je še pred nekaj meseci prisegal nanjo in na otroke, ostaja neznanka.

Javnosti življenje še vedno poročenega Roberta Goloba v povezavi z njegovo ljubico sploh ne bi zanimalo, če premier ne bi že dnevno dokazoval, da ima Tina Gaber nanj zelo velik vpliv. S tem Gabrova vpliva tudi na slovensko politiko, kar pa je že skrb zbujajoče. (Foto: STA/Nebojša Tejič)

Mnenja o tem so deljena. Nekateri navajajo, da gre pri tem spremstvu samo za prikrivanje in odvračanje pozornosti z drugih stvari, med drugim tudi neuspešnosti delovanja Roberta Goloba kot premierja in vlade kot celote. Slednje je zelo verjetno, bo pa čas pokazal, kaj se dogaja in čemu smo zdaj priča.

Promotorka kriptovalut

S posnetkov, ki so bili objavljeni v zadnjem času, je razvidno, da se je Gabrova predstavljala tudi kot promotorka izginule slovenske kriptovalute Xaurum. Za to pa vlagatelji danes ugotavljajo, da je bila t. i. exit scam, kar pomeni, da so ustanovitelji javnost pozvali k investicijam, potem pa pobrali vloženi denar in preprosto pobrisali sledi za projektom.

Februarja 2018 je Gabrova tako promovirala piramidno shemo Xaurum. Posnetek je iz Monaka, v katerem Gabrova promovira eno od kritpovalut. (Foto: Youtube)

Glede na medijska razkritja je bil vodja globalne prodaje kriptovalute Xaurum Klemen Nicoletti, javnosti znan iz zgodbe podjetja s hitrimi testi Majbert Pharm. Ta naj bi pred časom, informacijo je potrdilo več nepovezanih virov, na eni od preiskovalnih komisij v državnem zboru na vprašanje, kdo mu je predstavil Roka Snežiča, odgovoril, da je bila to prav Tina Gaber.

Piramidne sheme

V teh primerih gre za t. i. ponzi shemo, ki tako kot druge piramidne sheme deluje tako, da ponuja izjemne zaslužke. Organizator takšne sheme deluje neposredno s strankami in ponuja fantastične naložbe, ki so zasnovane na skrivnostnih poslovnih podvigih, insajderskih informacijah in nejasnih pojasnilih o naložbah. Kot vsaka prevara je tudi tovrstna zasnovana na psihologiji. Organizator sheme mora s svojimi strankami namreč najprej zgraditi oseben odnos, poln zaupanja, saj je pomembno, da mu stranka verjame in zaupa. Za to so pomembni promotorji, Tina Gaber pa je bila očitno za to zelo priročna.

Tako se je Gabrova predstavljala na družbenih omrežjih. Zdaj je to o Xaurumu izbrisala. (Foto: Youtube)

“Ful enih kamer in kos zlata”

Gabrova je Xaurum promovirala tudi na svoji strani Facebooka, kjer je zapisala, kako si predstavlja svojo zaroko. Ful enih kamer iz vseh strani, fotografa pa en velik kos zlata,” je zapisalaFotografirala se je ob zlatih ploščicah in zapisala, da je Xaurim prva slovenska kriptovaluta, ki marca praznuje 3. rojstni dan (op.: kot kaže, je bila ustanovljena leta 2018, kar pomeni, da je bila ta fotografija iz leta 2021). Hkrati je prva in edina kriptovaluta na svetu, ki ima podlago v fizičnem zlatu. V tem trenutku za kovanci ne stoji svež zrak, temveč 129,1 kg zlata, kar predstavlja že cca 4 odstotke zlatih rezerv, ki jih hrani Banka Slovenije.” Sledilce in potencialne kupce je tudi obveščala, kje je mogoče kriptovaluto kupiti in kako.

Tina Gaber ob ploščicah zlata, kjer je promovirala izginulo slovensko kriptovaluto Xaurom, v kateri je bilo opeharjenih veliko vlagateljev. (Foto: Facebook)

Kriptoprevara Estatium

Nadalje se je razkrilo, da je bila Gabrova vpletena še v eno kriptoprevaro, in sicer leta 2018, imenovano Estatium. Novinar in urednik Planeta TV Mirko Mayer je razkril, da je ekipa zbrala 2,1 milijona evrov in nato s tem denarjem preprosto izginila. Pri nagovarjanju ljudi k sodelovanju in pobiranju denarja pa so obljubljali, da gre za revolucijo pri najemanju nepremičnin in da bodo za vlagatelje zato nori donosi”.   

V primeru Estatiuma je bil posnet tudi promocijski spot, očitno v Monaku, v katerem se je Tina Gaber večkrat pojavila. Ob njej je bil Klemen Nikoletti, akter številnih podobnih zgodb, kasneje znan tudi iz zgodbe s hitrimi testi Majbert Pharm. Reklamni spot za vlagatelje Estatiuma je bil posnet v angleškem jeziku in prikazuje, kaj so ponujali.

Življenje v Monaku

Gabrova naj bi bila s pet let mlajšim Nicolettijem pred kovidno krizo tudi živela v Monaku, menda naj bi bila zaročena in naj bi načrtovala poroko. Medtem ko se je Gabrova slovenski javnosti predstavljala kot starleta in domnevna spletna vplivnica, pa smo za mladega Nicolettija prvič slišali v času covidne krize. Podjetje Majbert Pharm je s hitrimi testi zaslužilo okoli milijon evrov, zaradi hitrih testov pa je bilo za en dan ustavljeno testiranje. Nicolettiju in njegovi takratni poslovni partnerici Anji Jenko je denar za posel tedaj posodil njen oče Janko Jenko (nekdanji nadzornik Slovenske industrije jekla). Jenkova in Gabrova pa sta bili prijateljici in očitno tudi sodelavki. Na spletu je namreč mogoče najti kar nekaj fotografij pomanjkljivo oblečenih domnevnih “vplivnic”.

Tina Gaber in Anja Jenko, solastnica podjetja Klemena Nicolettija (Foto: Instagram)

Tako Jenkova kot Gabrova sta na družbenih omrežjih znani tudi kot t. i. vplivnici, ki radi razkazujeta svojo nagoto. Na njunem Instagramovem profilu je veliko fotografij z jaht in dragih potovanj.

Nicoletti in Jenkova sta še vedno solastnika podjetja Majbert Pharm,  d. o. o., Nicoletti 40-odstoten (je tudi direktor podjetja), Jenkova pa 60-odstotna. Podjetje ima sedež v Sloveniji. Do lani so imeli bančne račune odprte pri slovenskih bankah. Nato se je zgodila sprememba, v letu 2022 so bančne račune odprli v Avstriji in Litvi, v slovenskih bankah pa so jih zaprli. Podjetje se ukvarja s prodajo farmacevtskih izdelkov in medicinskih pripomočkov ter ponuja poslovne storitve.

Poznavalci navajajo, da naj bi bila Gabrova Nicolettija zapustila takoj, ko so se končale njegove in njune sanje s kriptovalutami in so zaslužki pošli. Vmes naj bi imela več premožnih partnerjev, zdaj pa je prisesana na Roberta Goloba, ki je obogatel z državnimi posli v državnem podjetju pri prodaji državne električne energije po cenah, kakršnih ni imel noben drug trgovec.

Nepredstavljivo

Ob tem, ko curljajo različni posnetki in fotografije ter novice o Tini Gaber, se velik del javnosti sprašuje, ali si spremljevalka oziroma ljubica predsednika vlade lahko privošči biti del različnih prevar. Mirko Mayer je na primer zapisal: Si predstavljate, da bi za partnerko Boruta Pahorja ali za soprogo Janeza Janše razkrili, da sta promovirali piramidno shemo, v kateri je bilo na stotine zavedenih?”

Znani politični analitik Tomaž Štih pa je prepričan, da si partnerka kateregakoli drugega predsednika vlade ne bi mogla privoščiti biti del “crypto scama”. Še bolj zaskrbljujoče je, da Gabrova, ki je promovirala kriptoprevaro, očitno vpliva tudi na oblikovanje politike v Sloveniji.

Vpliv na slovensko politiko

Gabrova več kot očitno vpliva na številne izjave in dejanja Roberta Goloba. Slednji se je v zadnjem času tudi fizično precej spremenil. Opazno je shujšal, spremembo poznavalci pripisujejo veganstvu, ki ga propagira Tina Gaber. Od tod tudi Golobove ideje, da bi v šolskih klopeh uvedli jedilnik po posebni vegetarijanski različici (Tine Gaber). Spomnimo še na njegovo izjavo o mesu, ki je naletela na širok odziv javnosti. Dejal je: “Živinoreja in konzumacija mesa sta preveliki. Samo en dan ali dva brez mesa …” Hkrati spomnimo še na njegovo lani izredno odmevno izjavo, da imamo v Sloveniji svoje zdravilo za covid”. “To sta sonce in morje,” je dejal in požel salve smeha na eni strani ter ogorčenja na drugi. Takrat naj bi mu bila to sugerirala Tina Gaber.

Tina Gaber na sestanku v Golobovem kabinetu (s psom ob strani): Očitno je na tem sestanku v vladnih prostorih potekalo usklajevanje sprememb zakona o živalih, ki ga je vodila Tina Gaber. (Foto: Kabinet predsednika vlade)

“Mama” živalim

Odmevnejša je tudi vloga Tine Gaber pri pripravi sprememb zakona o zaščiti živali. Na družbenih omrežjih se predstavlja kot “mama živalim”, pri čemer je znano, da ima psička. Svojih otrok sicer nima. Takšne oznake, kot so biti “mama živalim” in pri tem objaviti znak psa, sprožajo ogorčenje. Številni opozarjajo, da je to predvsem žalitev za mame, pa tudi za živali.

Kot (trenutna) lastnica manjšega psa naj bi se zelo spoznala na stroko – veterinarstvo in vse drugo, povezano s tem. Zato je tudi sodelovala pri pripravi zakona, po katerem bi posamezniki s samo 40-urnim tečajem obiskovali slovenske kmetije, vstopali v hleve in pregledovali živali. Predlog zakona je nastajal brez sodelovanja stroke, kmetijska ministrica Irena Šinko pa je javno dejala, da zakona niso pripravljali na ministrstvu.

Kaj so kriptovalute

Nastajanje in prenos kriptovalut temelji na odprtokodnem protokolu, ki ni odvisen od centralne banke ali drugega regulatornega organa. Kriptovalute zato ne nadzoruje noben samostojen organ, pač pa tisti, ki so v vrhu piramide. Posest nad kriptovaluto pomeni posest nad naslovi, pod katerimi so v glavni knjigi sistema vknjižena določena stanja. Za “nakup” kriptovalute je seveda potrebna gotovina (denar), nato pa se sledi za tem lahko v celoti izgubijo – v piramidi od zgoraj navzdol. In prav to se je zgodilo v primeru kriptovalut, ki jih je promovirala Gabrova (in očitno tudi sodelovala pri tem). Doslej je bilo v javnosti o njeni vlogi v teh spornih poslih že veliko napisanega, vendar se tako Tina Gaber kot njen ljubimec Robert Golob na to ne odzivata. S svojim molkom posledično pritrjujeta zapisom.

Vida Kocjan

Sorodno

Zadnji prispevki

Asta Vrečko – dvoživka v izobraževalnem sistemu?

Koordinatorka Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko naj...

Andrew Tate belcem napoveduje izumrtje

Kontroverzni angleški vplivnež Andrew Tate je znova poskrbel za...