Na levici ugotavljajo, da je bila odprava spominskega dne za žrtve komunizma, napaka

Datum:

V anketi Dela ugotavljajo, da je bila ukinitev dneva spomina na žrtve komunizma napačna, saj jo podpira le tretjina vprašanih. Odločitve ne podpirajo niti podporniki vlade Roberta Goloba. To potrjuje tudi anketa Parsifal – za več kot polovico vprašanih gre za napačno odločitev.

Da je bila odločitev vlade Roberta Goloba o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunizma napačna, meni večina oziroma kar 54 odstotkov anketirancev, ugotavlja Parsifalova anketa, medtem ko Mediana za Delo ugotavlja, da odločitve vlade ne podpira 46,2 odstotkov vprašanih, dobrih 19 odstotkov pa jih ostaja neopredeljenih oziroma ne želi odgovoriti.

Po Parsifalovih rezultatih podpira ukinitev slaba tretjina, 30,2 odstotka anketirancev, medtem ko 15,8 odstotka ostaja neopredeljenih.

Foto: Parsifal

Da je Golobova vlada s svojo odločitvijo naredila napako, zdaj ugotavlja tudi globoka država, saj so posledice vidne. Dejstvo je, da njihovo odločitev očitno obsojajo tudi bralci Dela, saj po poročanje o ugotovitvah Mediane “le dobra tretjina vprašanih meni, da je bila odločitev vlade Roberta Goloba o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunizma pravilna. Z njo niso prepričali niti svojih podpornikov. Poleg tega le vsak drugi volivec Svobode in SD meni, da smo kot država ustrezno obravnavali vprašanje povojnih pobojev. Anketirani, zlasti veliko mladih, menijo, da bi bilo treba to tematiko uvrstiti tudi v šolske programe”, so zapisali.

Najprimernejši način obravnave povojnih pobojev je za večino vprašanih pokop žrtev.

Gibanje Svoboda vedno manj prepričljiva
Da je največja koalicijska stranka vedno manj prepričljiva, priča tudi anketa o splošni podpori strank, o kateri smo že pisali, in sicer je Parsifalova anketa zabeležila padec podpore stranki Gibanje Svoboda in Novi Sloveniji, medtem ko beležita vzpon SDS in SD. Gibanje Svoboda bi, če bi bile volitve to nedeljo, dobila 21,5 odstotka glasov. Sledila bi ji SDS z 20 odstotki glasov, SD z 8,8 odstotka glasov, Levica s 6,4 odstotka in NSi s 5,9 odstotka. Če upoštevamo zgolj opredeljene volivce, bi Gibanje Svoboda dobilo 33,2 odstotka glasov, SDS 31 odstotka glasov, SD 13,6 odstotka glasov, Levica 10 in NSi 9,1 odstotka.

Anketa je potekala med 5. in 8. junijem 2023. Na vprašanja je odgovarjalo 725 polnoletnih prebivalcev Republike Slovenije. Naročnik ankete je bila Nova24TV.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Javnomnenjska anketa] SDS se obeta visoka zmaga na evropskih volitvah

Podpora vladi Roberta Goloba še naprej pada. Po zadnji...

Nad nekdanjega ministra poslali policijo!

Danes zjutraj sta policistki obiskali nekdanjega ministra za kulturo...

27. april – dan, ko so komunisti paktirali z nacisti in razklali slovenski narod

27. aprila je državni praznik. Imenujejo ga dan boja...

Amerika šokirana: Razmere na kampusih ušle izpod nadzora

V zadnjih dneh vse bolj kaže, da so razmere...