Vojaška hunta v Nigru namerava soditi demokratično izvoljenemu predsedniku

Datum:

Vojaška hunta v Nigru je pozno v nedeljo napovedala, da bo proti odstavljenemu predsedniku Mohamedu Bazoumu sprožila kazenski pregon zaradi veleizdaje. Ob tem je bila tudi kritična do zahodnoafriških držav, ki so uvedle sankcije proti Nigru. Nigrska hunta je napovedala, da bo Bazoumu sodila zaradi veleizdaje ter spodkopavanja notranje in zunanje varnosti Nigra.

Bazoum je skupaj s svojo družino v pridržanju od udara 26. julija, mednarodna skupnost pa je vse bolj zaskrbljena zaradi njegovega zdravstvenega stanja. Tudi državljani imajo težave pri dostopu do zdravil, hrane in elektrike.

Gospodarsko združenje zahodnoafriških držav (Ecowas) je uvedlo sankcije proti Nigru, potem ko je vojaška hunta odstavila in pridržala demokratično izvoljenega predsednika Bazouma. Zaenkrat pa niso niti izključili možnosti vojaškega posredovanja. Države so v nedeljo odločile, da bodo v Niger poslale skupino posrednikov, ki bodo skušali pomagati pri ponovni vzpostavitvi ustavnega reda.

Vodja hunte, general Abdourahamane Tiani, je v nedeljo izrazil pripravljenost za pogovore, saj pravi, da so vrata odprta za raziskovanje diplomatskih in mirovnih rešitev.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kdo vam laže na terenu: Zakonodaja iz Bruslja ima vpliv na prihodnje generacije

"Levica je leta 2022 ustvarila volilno histerijo. To poskušajo...

Zakaj Slovenija ni zmanjšala porabo ruskega plina, kot je zahtevala EU?

Slovenija je še vedno odvisna od ruskega plina, ki...

Prazne glasovnice jezijo Slovence v tujini

Slovenski državljani in državljanke s stalnim prebivališčem v tujini...

Brežiški župan vladi: Naše stališče je nespremenjeno, azilnega doma nočemo

"Stališče Občine Brežice ostaja nespremenjeno – ostro nasprotujemo postavitvi...