Damjana Seme je megafon Davida Antoloviča na POP TV

Foto: David Antolovič/Damjana Seme

Za novinarko portala 24ur in televizije Pop TV Damjano Seme je videti, kot da je megafon specifičnih cehovskih interesov znotraj policije. Intimno je seznanjena z notranjimi kadrovskimi razprtijami, kot da bi bila zaposlena na kakšni lokalni policijski upravi že 20 let. V prejšnji vladi je redno poročala o vsaki mikro-menjavi na katerem koli položaju znotraj policije in jo predstavljala kot razpad pravne države. Te dni, ko je na oblasti “njena” vlada, je previdnejša, kljub temu pa kaj napiše, še vedno pa komentira, ko Golobov kadrovski kombajn kosi po prijateljih in zaveznikih njenega zasebnega partnerja. 

V članku, Ko politika uničuje kariere uslužbencev policije, Semetova navaja, “da je v slovenski policiji spet sezona kadrovskih menjav, razrešitev, premestitev, odstavitev, obračunov z vodilnimi kadri, kakor koli že to imenujemo”. Poroča, kako je prvi mož policije Senad Jušić v zadnjih dveh tednih zamenjal že štiri ljudi, vodjo Centra za varovanje in zaščito, direktorja Uprave kriminalistične policije, direktorja Policijske uprave Koper, minuli konec tedna pa še direktorja Policijske uprave Maribor z izgovorom, da gre za “delovne potrebe”. Tisti, ki nimajo energije za sodne postopke, ker trajajo več let, se na koncu pač strinjajo s premestitvijo, druge izbire nimajo. Tožba in sodna bitka ali soglasje, da te razrešijo s funkcije oziroma premestijo, kot se temu lepše reče.

Ne more pa si kaj, da ne bi omenila (po njenih besedah) “brutalnega političnega kadrovanje v času prejšnje vlade”, ki naj bi v tacenske pisarne odneslo vse nezakonito razrešene in odstavljene policijske šefe ter moteče kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (govorila je o svojem partnerju Davidu Antoloviču). Te naj bi diskreditirali, šikanirali, jih umikali v delovne skupine, odrejali razne nadzore, pisali kazenske ovadbe zoper njih in tudi opozorila pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Kdo stoji za njenimi besedami?

Kdo Semetovi pomaga pisati članke?
Že v preteklosti smo namreč dobili informacije, da ji članke pomaga pripravljati njen partner, sicer bivši vodja kriminalistov Antolovič, za katerega sindikalist NPU Mitja Gregorc vedno poudari, da dvakrat ni uspel opraviti pravosodnega izpita.

David Antolovič (Foto: zajetje zaslona)

Naš vir pravi, da so očitki o “kazenskih” odhodih v Tacen izmišljotina ljudi, ki so novinarki “pomagali” pisati članek.

Skupina v Tacnu ni bila “kazenska” skupina
Delovna skupina za zaostanke namreč ni bila kazenska skupina. Namenjena je bila temu, da se zaostanki odpravijo v čim krajšem času, Antolovič pa je bil njen vodja. Na NPU je bil še vedno pomočnik direktorja NPU, vendar tega dela ni želel opravljati. Po menjavi prejšnje vlade je delovna skupina delovala še do januarja 2023, prav tako v Tacnu. Novi člani delovne skupine pa naj bi postali zaposleni iz NPU, ki so bili moteči za Antoloviča.

In prav Antolovič je to delovno skupino ohranjal – isto delovno skupino, za katero trdi, da je kazenska. Kot direktor Uprave kriminalistične skupine naj bi bil zamenjan, ker ni izpolnjeval pričakovanj Senada Jusiča, v. d. generalnega direktorja, ki bi jih kot direktor moral. Zadeve so pri njemu ponovno stale v predalih, sodelovanja ni bilo. Viri pravijo, da je Antolović Jusića preziral, ker je menil, da ni primeren za generalnega direktorja, prav tako so se zaposleni pritožili, da izvaja Antolovič nad njimi mobing, kot se je to dogajalo že na NPU in v delovni skupini za zaostanke.

V. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić in notranji minister Boštjan Poklukar (Vir: STA)

Zahteval poročanje, da bo lahko sam poročal svoji partnerki
Prav tako je zahteval poročanje, katere zadeve se na NPU delajo, da bi imel on sam vpogled vanje – in seveda prek njega Pop TV skozi navezo s svojo partnerko. Ker je NPU avtonomen in mu Muženič, direktor NPU, teh informacij ni želel podati, so mu informacije nosili Igor Kekec, Mitja Gregorc in Boštjan Mlačnik. Prav tako pa naj bi v. d. gemeralnega direktorja policije Jusić vedel, s kom ima opravka, saj je izvajal nadzor NPU leta 2018, ki je odkril, da Antolovič, takrat kot pomočnik direktorja NPU, hrani zadeve v predalu več mesecev, prav tako je sodeloval pri pripravi njegovega opozorila pred odpovedjo leta 2022.

“In kdo bi želel imeti ob sebi osebo, ki ima zraven takšnega nahrbtnika za partnerko še novinarko Pop TV, ki javno napiše, kar ji on naroči,” se sprašuje poznavalec s policije.

Antolovič je sam politično premeščal
V članku je navedeno tudi, da je prišlo v prejšnjem mandatu do številnih političnih menjav znotraj policije, je pa sam Antolovič bil politično nastavljen, ko je lani menjal takratnega direktorja uprave kriminalistične policije. Tudi sam je izvedel politične rošade kadrov na upravi kriminalistične policije, ki so zasedli mesta v prejšnjem mandatu zaradi tega, ker so jih zasedli pod vlado Janeza Janše.

Kdaj bo policija končno preiskala vire Damjane Seme?
V vsaki običajni državi bi zazvonili vsi alarmi, če bi novinarka komercialne televizije konsistentno in sistematično prejemala informacije iz nedrja policije: o tem, kdo bo preiskan, o tem, kdo bo zamenjan, o tem, kdo je nezadovoljen s tem, da je bil nekdo drug zamenjan. Več kot očitno je, da iz policije odtekajo podatki, znano pa je tudi, da je novinarkin intimni partner policist in nekdanji vodja kriminalistov. Kako je mogoče, da naveze organi pregona skozi leta še niso preiskali? To je namreč hud kompromat policije kot osrednjega organa javnega reda in miru ter varuha pravne države v Sloveniji. Odtekanje informacij Semetovi ni nič manj alarmantno, kot če bi novinarji vnaprej napovedovali, kje bo kak ropar udaril naslednjič, ker so v intimni navezi s člani roparske tolpe.

Andrej Žitnik