Denarja je dovolj – a le za prvorazredne

Datum:

Od vladnih predstavnikov že od pomladi poslušamo, da denarja v javni blagajni ni in da si moramo zaradi tega vsi trgati od ust. Po poplavah so to retoriko izkoristili tudi za brutalni napad na fizične osebe in gospodarstvenike z ad hoc davčnimi bremenitvami, ki naj bi bile uradno namenjeni sanaciji. To je potrebno, ker rezerv preprosto ni, nam zatrjujejo. No, sredstev je več kot dovolj. A le za »naše«. Poglejmo dva primera slovenskega javnoupravnega našizma na davkoplačevalski pogon.

Janševa dohodninska reforma, zaradi katere se je leta 2022 prav vsakemu Slovencu zvišala plača, je bila razveljavljena, ker si država menda ni mogla privoščiti 800 milijonov izpada. Zato so nam s 1. januarjem spet začeli krasti del plač, ki nam jih je Janševa vlada pustila. A država si seveda brez težav privošči 800 milijonov. Tudi milijardo. A ne za vse Slovence. Le za prvorazredne. Kot je pokazala reforma plač v javni upravi, si država brez težav na konto piše 1.000.000.000,00 izgube, ko gre za javne uslužbence, ne pa za vse delavce.

Preberite še: Zagate prašičje farme

Pri tem pa je treba poudariti, da ima javni sektor že danes višje plače kot zasebni in da se bo po reformi masa plač v javnem sektorju povečala za četrtino, skupaj z ad hoc dogovori, ki jih je vlada sklepala z bolj enakimi med enakimi (npr. delavci v pravosodju), se bo masa plač v javnem sektorju povečala za dvakratni znesek Janševe reforme. Namesto da bi bila davčna razbremenitev porazdeljena med vse prebivalce (tudi tiste v konkurenčnih panogah zasebnega sektorja), je Golobova vlada dodatno privila davčni primež, izkupiček pa bo razdelila izključno javnemu sektorju.

Drug primer je sicer manj potraten, a simbolično toliko bolj nakazuje, kako nonšalantno socialisti ravnajo z denarjem, ki ni njihov. Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) je predvidel nagrajevanje vrhunskih umetnikov, specifično plačevanja prispevkov za njihove espeje. Samozaposleni v kulturi lahko po ZUIJK zaprosijo za pridobitev pravice do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz državnega proračuna v primerih, ko njihovo delo pomeni izjemen kulturni prispevek v zadnjih petih letih ali ko gre za deficitarni poklic, a le če delo samozaposlenega v zadnjih petih letih pomeni prispevek k razvoju področja, ki ga zajema ta poklic.

Država je torej hotela nagraditi umetnike, ki slovenski kulturi dajo neko dodano vrednost in jo predstavljajo tako domači kot tuji javnosti, na njihovo nesrečo pa opravljajo tržno manj zanimivo dejavnost. Tak je bil zakonodajalčev namen. Kaj pa se je zgodilo? Kot vsaka stvar v teh skrajno levih egalitarnih nebesih se je tudi ta dobri namen sfižil. Status samozaposlenih v kulturi je pridobivalo vsak dan več bleferskih levo-političnih aktivistov, katerih glavni motivi so bili antikapitalizem, antikonservativizem in antizahodnjaštvo, v resnici pa so bili dolgočasni kruhoborci, prepričani, da so jim davkoplačevalci dolžni financirati njihov hobi.

In smo dobili razne vrhunske umetnike, ki so se ukvarjali z običajnim ljudem nerazumljivo ezoteriko – spomnim na novico iz maja 2019, ko je (prav tako samozaposleni v kulturi) igralec Rok Kravanja za performans »Lahko ti podarim samo užitek« (pod patronatom Zavoda Maska) ministrstvu izstavil račun za dvakratno cepljenje proti virusu HPV – zakaj? Kravanja si je za izhodišče vzel enega od stereotipnih odnosov do umetnosti, zapisanega v spletnih komentarjih (’umetnik naj si sam zasluži za svoje delo’) in umetnost postavil v razmerju do prostitucije. Performans je zasnovan na izkušnji infiltriranja v sistem ponujanja spolnih uslug. Da bi se lahko suvereno in čim bolj verodostojno infiltriral, se je Rok Kravanja med drugim cepil proti HPV – upam, da razumete …

Na drugi strani v razvidu samozaposlenih najdemo tudi raperje in pevce zabavnih štanc popevk, ki so menda kot vrhunski umetniki predstavljali slovensko kulturo. Konec koncev je bila tudi zdajšnja ministrica za kulturo pred ministrovanjem samozaposlena v kulturi.

Dragi davkoplačevalci, tisti, ki si trdo zaslužite vsakdanji kruh – kako še dovolite, da vas levi politiki gledajo s TV-zaslonov in vam razlagajo, da ni denarja? Milijarda za prvorazredne se je takoj našla. Poleg tega plačujete prispevke okrog 2300 »vrhunskim umetnikom«. Kako dolgo boste še pustili, da vas imajo za norca?

Mitja Iršič

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...