Diskreditacije kuharjev “porcij” – tokrat za Jelko Godec!

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Režimska medijska trobila so bila v ponedeljek in torek napihnjeno polna novic o sedem let starem “strašnem korupcijskem početju” poslanke SDS Jelke Godec, ki naj bi pred toliko leti, kot direktorica Ljudske univerze v Šentjurju, podpisala neko pogodbo v vrednosti nekaj nad 7 tisoč evrov s svojim možem. “Strahotno pomembno” odkritje “raziskovalnih” novinarjev, za katerega vedo vsi odgovorni v Šentjurju pri Celju že celih sedem let. K tej zadevi se bom vrnil na koncu tega prispevka.

Za začetek pa o “porciji”. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je “porcija” “natančno odmerjena količina jedi” ali pa je to “vojaška posoda za hrano, običajno iz aluminija”. Toda v slovenskih razmerah in na podlagi naših domačih izkušenj bi slovar lahko dopolnili in zapisali, da je “porcija” lahko tudi “medijsko razkritje o neki osebi, ki služi za diskreditacijo te osebe.” Zakaj imam tak predlog?

Leta 1998 se je tedanji direktor Policijske akademije v Tacnu Marko Pogorevc precej družil s prvaki desnih političnih strank Janezom Janšo, Lojzetom Peterletom in Marjanom Podobnikom. V Tacen je pripeljal celo vatikansko papeško gardo, točneje njihovo nogometno ekipo, ki je odigrala nogometno tekmo z našimi policisti. Vse to seveda ni bilo pogodu takrat vsemogočni LDS z njenim notranjim ministrom Mirkom Bandljem. V ožjem vrhu notranjega ministrstva so takrat začeli govoriti o tem, da ga bo treba ustaviti in mu poslati potrebno “porcijo”. To se je tudi zgodilo. Na dan so privlekli neke papirje, jih malo prilagodili in poslali Slovenskim novicam. Marko Pogorevc je tako dobil “porcijo” s članki o tem, kako je med vojno za Slovenijo policijska enota pod njegovim vodstvom oropala brezcarinsko prodajalno v Dravogradu ter kako so njegove enote streljale na jugovojake, ki so se z dvignjenimi rokami in belimi rjuhami predajali. Kot že rečeno, šlo je za takrat sedem let stare obtožbe, ki so jih do potankosti preiskali celo tožilci, takoj po vojni za Slovenijo. Toda Marko Pogorevc je dobil “porcijo”, računali so, da se ga bodo tako znebili, a se ga niso.

Kuharjem “porcij” posledice niso pomembne
Tisti čas sem tudi sam dobil “porcijo”. Konec leta 1998 smo v podporo Marku Pogorevcu in koroškim policistom, ki so bili neupravičeno javno oblateni, da so streljali na vojne ujetnike in da so ropali, organizirali na mejnem prehodu Holmec veliko policijsko protestno akcijo. Bill sem med organizatorji. “Porcija” zame je prišla 13. maja 1999, ko so moji šefi nenadoma ugotovili, da sem nujno potreben kot visokošolski učitelj na takratni Visoki policijsko-varnostni šoli, kamor so me za tretjino manjšo plačo seveda premestili. Pazite, sredi maja 1999 sem bil nujno potreben na omenjeni šoli, v razred pa sem prvič stopil marca 2000. To, da so tožbo izgubili in mi plačali odškodnino, ni pomembno, pomembna je bila “porcija”.

Kangler in Janša sta rekorderja med medijskimi porcijami. (Foto: STA)

Takšnih in podobnih “porcij” je bilo v letih po tem kolikor hočete. Vse pa so bile zakuhane s točno določenim namenom, objavljene v točno določenem času, z jasnim namenom diskreditacije točno določenega posameznika. Samo pomislite, koliko “porcij” so v tem času pripravili Janezu Janši. Naj omenim le “porcijo”, imenovano Patria, ki je imela prvotno, leta 2008, jasen cilj – preprečiti volilno zmago SDS na volitvah v DZ leta 2008, kasneje pa je imela vpliv na mnoge druge volitve. Da ne omenim “porcije” Janezu Janši v obliki poročila KPK leta 2013, ki je imela za posledico padec njegove druge vlade, da ne govorim o nekoliko podaljšani “porciji” Janezu Janši v obliki njegovega priprtja tik pred volitvami v DZ leta 2014. Precej dobro “porcijo” v obliki več kot dvajsetih kazenskih ovadb so pripravili tudi Francu Kanglerju. Vse “porcije” so bile sprožene ob točno določenem času s točno določenimi nameni. To, da so se obtožbe posameznikov kasneje izkazale za netočne in neresnične, kuharjem “porcij” pač ni pomembno.

Utišanje in diskreditacija preiskovalcev korupcije v zdravstvu
Za konec, kot napovedano uvodoma, pa nazaj k Jelki Godec. Če bi šlo za neprepoznavno poslanko, ki se redko ali nikoli ne oglaša in le pritiska glasovalne gumbe v dvorani DZ, te “porcije” Jelka Godec zagotovo ne bi bila deležna. Toda Jelka Godec ni takšna poslanka. Gre za prodorno in sposobno poslanko, ki pogumno in neustrašno razkriva stotine milijonov velike korupcijske posle v zdravstvu. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj ji bodo skuhali “porcijo”, katere namen je jasen: to je ustaviti njeno raziskovanje korupcijskih poslov v zdravstvu. Na to sta nakazovali že dve “porciji”, povezani z njenim razkrivanjem korupcijskih poslov v zdravstvu. Prvo “porcijo” je dobil red. prof. dr. Marko Noč, zdravnik specialist, ki si je drznil preveč pošteno govoriti o korupciji v zdravstvu prav pred preiskovalno komisijo Jelke Godec v DZ. Zanj in za njegove raziskovalne projekte je namreč “nenadoma zmanjkalo denarja”. Druge “porcije” v obliki 100 tisoč evrov velikega tožbenega zahtevka UKC Ljubljana pa je bil pred kratkim deležen prav tako vrhunski specialist, zdravnik dr. Blaž Mrevlje, ki je prav tako povedal nekaj krepkih na račun korupcije v zdravstvu.

Foto: Nova24TV

“Porcija” Jelki Godec je bila torej pričakovana. Njen namen je bil jasen. Utišati jo, diskreditirati njeno delo in minimalizirati pomen njenih ugotovitev v preiskovalni komisiji DZ. Sploh se ne spuščam v to, ali je njen podpis pogodbe z njenim možem zakonit ali ne, je to koruptivno ravnanje ali ne, za zadevo so v Šentjurju že sedem let vedeli vsi odgovorni. Za nekaj več kot 7 tisoč evrov gre. Po besedah prvega šefa KPK Draga Kosa bi bilo vse v najlepšem redu, če bi izbor njenega moža za izvajanje predavanj opravili drugi sodelavci Jelke Godec in če bi pogodbo z njim podpisal nekdo pooblaščen z njene strani. Morda Drago Kos ni vedel, ali pa je vedel, pa je to zamolčal – Jelka Godec ni opravila izbora svojega moža za izvajanje predavanj, to so opravili drugi. In še, če bi kot odgovorna oseba za podpis pogodbe pooblastila drugega zaposlenega, je tudi povsem mogoče, da bi evropski projekt Ljudske univerze Šentjur, kjer je predavalo 14 ljudi in kjer je nova znanja prejelo več 100 udeležencev, propadel. In morda Drago Kos ni vedel ali pa je to zamolčal – vsi projekti, ki jih je v okviru razpisa EU sredstev Ljudska univerza Šentjur vodila, so bili večkrat revidirani in sproti odobreni s strani partnerja v projektu, to je takratnega ministrstva za šolstvo, ki ga je v tistem času, ko naj bi se ti tako zelo sporni podpisi pogodb dogajali, vodil SD-jev dr. Jernej Pikalo. “Porcija” Jelki Godec ima torej precej neslan priokus, še posebej zaradi stotin milijonov korupcijskih poslov v zdravstvu, ki jih razkriva Jelka Godec.

Vse, kar bi Jelki Godec v tem trenutku svetoval, je to, da sama ukrepa tako, kot ona misli, da je prav, zlasti pa, da ji ta “porcija” da neizmeren pospešek in moč pri nadaljnjem razkrivanju korupcije v zdravstvu.

Čisto za konec pa še en vidik, na katerega naj opozorim. SDS ima v DZ še enega močnega in uspešnega preiskovalca korupcije v bančništvu dr. Anžeta Logarja. Glede na izkušnje zame ni vprašanje, ali bodo tudi njemu pripravili “porcijo”, bolj gre za vprašanje, kdaj jo bodo pripravili in kakšnega okusa bo. Kaj menite vi?

Dr. Vinko Gorenak

 • Franc Šink

  Porcija je lahko tudi natančno odmerjenih x mesecev zapora.Ali kaj ko so pri levici povsem druge vsebine.

 • Iva

  Gorenak: Vse “porcije” so bile sprožene ob točno določenem času s točno določenimi nameni. To, da so se obtožbe posameznikov kasneje izkazale za netočne in neresnične, kuharjem “porcij” pač ni pomembno.

  Ne le kuharjem, ampak tudi raji, ki ima spomin zlate ribice, točno vedo kuharji, ki obvladujejo agitprop režimske dominantne medije! In armada prodanih F571 se je 2007 celo sama identificirala !

  • pajot

   Smo si jih zapomnili in ne samo to,hranimo njihov seznam. Če bo kdaj potrebno…he,he,he….

 • RATATA

  Največjo in najhujšo “porcijo” pa je dobil slovenski narod zaradi egoističnega, vasezagledanega rivalstva pozicioniranih komolčarjev brez kakršnegakoli vedenja in smisla o državnosti!

  • Nata

   + + + obeh usmeritev !!

   • Andrej

    Noja, eni so nas navsezadnje osamosvojili. Drugi so zahtevali razorožitev. Ali ločiš?

    • Nata

     Zakaj pa tako vprašanje ?
     Sem odgovorila na @ratata – pripombo o nepotrebnem riIvalstvu. Kar velja pravzaprav predvsem za desno stran.

     Levakarji se “kregajo “. . . ko pa je potrebno so trdni, kakor skala. In, kot vidiš jim uspeva !

     • Andrej

      Ja, to imaš pa zelo prav. Rivalstvo na desni je veliko. Vendar, levi imajo vodilnega petelina, ki ga ubogajo. Desni pa so samosvoji in nikogar ne ubogajo.

     • Nata

      Drži. Niti za ceno končno urejene države. . . .

     • Andrej

      Žal, desnica ne prizna, da je na kupu gnoja vedno prostor le za enega petelina. SDS pa ne prizna, da je treba vsakih nekaj let petelina zamenjati. In ne pridemo nikamor.

     • Nata

      Začaran krog. Če pomislim, da je minilo 30 let. . . . . me pa nekam prime !Končno, kaj pa je en petelin proti vsem nam, ki komaj čakamo spremembe ?

     • Andrej

      Popolnoma nič nimam proti Janši in cenim njegove zasluge, ki so res velike. Ampak, zakaj ne da možnosti mlajšim? Saj so nekateri zelo sposobni. Celo življenje lahko vse skupaj spremlja iz ozadja, svetuje, koordinira in podobno. Skomnim se Nemcev s kanclerjem Kohlom. Večni kancler, ampak, ko je odšel nemci niso propadli, celo še bolj so se razvili.

     • Luiggi

      O tem raje vprasaj clanstvo SDS,to zavisi od njih in ne od tvojih istrukcij!

     • Andrej

      Nisem član SDS in ne dajem navodil. Izrazil sem samo svoje mnenje.

     • SIMON ROZIC

      Človek si sam izbere voditelja, gospodarja, kapitana, pilota!
      Gre za čisto zaupanje in željo, da te nekdo tudi sliši in si mu mar!

     • Andrej

      Človek sam ja, ne pa skupnost. Ta se mora dogovoriti in potem to tudi upoštevati. V bistvu se je v zadnjih 30 letih desnica še najslabše odrezala. Pomisli na Pucka, sesutje DEMOSa in podobno. Zlo je prišlo od znotraj. Kor praviš, gre za nezaupanje.

      Saj levica tudi ne zaupa, a ima alfa samca, ki se ga boji. Ne rečem, da je to dobro, ampak, malo te bojazni tudi na desnici ne bi škodilo.

     • Luiggi

      Andrejcek,tebe je treba nasadit na Andrijev kriz tako,kot so tvojga patrona.Ce bi se zavedal,koliko je revolucija pustila rdecega gnoja vse od 45 napej,ga je nemogoce skidat v tridesetih letih.V desnico,je poturenega gnoja na tone,samo,da jo razdvajajo,Kapish?.. Verjetno ne!

     • SIMON ROZIC

      …saj ne potrebujejo diktature in “uboganja “, ker smo odrasli,
      upam tudi zreli, potrebujemo samo zdravo pamet in pa ponos,
      in domoljubnost, kot jo imamo vgrajeno v naši ljudski veri od
      rojstva.

 • pajot

  V premislek: teh uničevalcev slovenskega naroda se ne bomo znebili z volitvami.
  Torej,na kakšen način pa?
  Edino na tak način,kot so oni prišli na oblast.
  Z nasmehom? Ho,ho,ho……..

 • Borut Zabret

  Vsako svinjarijo opravicujete kdor ne misli tko kot vi se mu pa hitro kaj zgodi.

  • macon

   Kaj pa se mu zgodi?

   • Andrej

    Ne more odgovori ker se ne spomni ker nick zdaj uporablja. Malo je razseljen, včasih so rekli tudi shizofren.

   • Steiermark

    Saj veš, svoje z lojtre vržejo, tudi z 5. nadstropja hotela, kjer se nahajaš na dopustu itd., vse se pa ponavadi zgodi dan pred pomembnim pričanjem na sodišču ……

   • Borut Zabret

    Povracilni ukrepi mafijske drzave in politike in to je cisto odvisno od posameznika predvsem pa velja nasplosno psihicno nasilje.In se to taksna koruptivna oseba na more in nesme nikogar preiskovati zanjo je samo metla prava resitev.

  • Andrej

   A to misliš na 16+29=45?

   • Borut Zabret

    Ja pa na prodajo Piv.Lasko pa radarje pa na ustrahovanje nas malih in unicevanje z strani drzave in politike,ki pac ne mislimo isto oz.nismo in nocemo sodelovati in smo glasni.Sej lopovi vsi skupaj drzijo in pazijo kpriti,da kdo nezazelen ne pride zraven.

    • Andrej

     Če misliš (z lastnimi možgani) pojdi na volitve in glasuj za SDS. To je ta trenutek najboljša možnost. Nisem rekel, da na sploh najboljša, ampak ta trenutek.

     • Borut Zabret

      Sej nisem nor vi ste najhujsi!

     • Alberto

      HAHAHA!! :))

     • Andrej

      Me veseli, da si spoznal in sem te spravil v dobro voljo.

  • Povratnik

   Točno tako. In te zbrišejo iz portala.

   • Luiggi

    tebi nebi smeli sploh na portal in nebi imeli kaj brisat!

 • Andrej

  Globoka država ima čas in denar. Nikamor se jim ne mudi. Lahko si izmislijo kakršnokoli še tako bolano obtožbo in narod bo nasedel. Ljudstvo pač ne loči med 16+29=45 zdaj in zlagano ter med 7.000 pred 7 leti pošteno. V bistvu loči tako, da se mu ta drugi dogodek zdi bistveno hujši kot prvi.

  • Povratnik

   V nobeni obliki ne podpiram kraje.
   Mi lahko poveš je razlika če ukradeš 7.000€ ali 29 miljonov. Za mene nobene razlike.
   Kradel si.

   • Andrej

    Saj ti pravim, da tole ni za cucle. Podtikaš mi nekaj, česar nisem rekel. Celo nasprotno, opozoril sem na razliko. Ti pa zdaj meni, da enačim. To je tvoja verzija. Preberi še enkrat kaj sem napisal. Saj ni dolgo.

   • Steiermark

    Mislim, da nimaš pameti niti za tistega dojenčka – nick name. Če ne ločiš, kaj je kraja , ki jo izključno izvajajo jugokomunistično mafijski debili, npr. 45 milionov evrov, v to naj dodam tudi samomore nesrečnih poštenjakov, ki so izvajali dela za te barabinske mafijske pokveke in nikoli niso bili plačani zanje , po drugi strani pa obtožuješ nekoga, samo zato, ker je podpisal pogodbo s svojim zakonskim partnerjem, pogodba bila javna, ni bilo nobenega prikrivanja ali celo kraje, kot je pri vas obvezni del vsega, s pogodbo je bil seznanjen tudi minister (zakaj potem ni ukrepal, če je bila ta pogodba nelegalna ali celo protizakonita?), , ki je vedno spadal ljudem sovražni opciji rdečih , raznarodovalcev, zakaj ni nihče opazil “nezakonitosti”, ki jo vi, današnji podporniki korupcije v zdravstvu in povsod drugod, sedaj vidite?

   • Andrej

    Cucelj, razlika je 4.142,857142857142857142… kratna. Pa radio Erevan kdaj preberi.
    Tazadnja oddaja je bila:
    Vprašanje: a je res, da sta Godčeva in Zoki kradla?
    Odgovor: Načeloma da, vendar so Zokiju po krivici odpustili, Godčevo pa po krivici obdolžili.

   • SIMON ROZIC

    …in kaj je ukradla ga. Godec? Vse je bilo prikazano transparentno ….
    A Janković? Tam pa se z lahkoto zgubiš v dreku, ki nam ga “mala” na oči
    in se nam poleg še bebavo reži v obraz…to faco si je potrebno zapomniti
    in tudi idiotske face njegovih sprijenih sinov !

   • Luiggi

    Ker si tolk butast,te pa res morajo strpat nazaj na Dob in bos resnicni povratnik.Torej,tisti ki ukrade 29 miljonov mu sldi isti cajt na Dobu,kot tistmu,ki je zasluzil sedem jurjev,Res si pravi butalec,(namirno z malo zacetnico)!!!

   • Povratnik

    Ste se pa zjezal. Tisti, ki so odnesli in odpisali dolgove družine Jankovič.
    Se vam pa režijo in ponosno hodijo po Ljubljani.
    In kaj ste naredili.
    28 let ste gledal stran.
    No zgleda da se prebujate.

   • Maksimiljan Pritržnik

    In kdo je pri tej porciji 7000 kradel? Pojma nimaš, ideološki bedak.

    • Povratnik

     Mogoče prinesel iz enega računa na drugega. Prenakazal. Da se ne boš toliko razburjal. Vse uradno po predpisih.
     Teslo.
     Zato pa smo tam kjer smo. Vse uradnno. Gora papirjev.
     Zamudil si z razburjenjem.

 • Luiggi

  Jaz do jugoslovanskih Miljicajcev nimam osebno dobrega mnenja,slovenskih pa ne poznam ali tale fant napise porcije tako,kot treba.Jaz ga tukaj v tujini prav rad berem.Dokazal je tocno,kako se jugo milicar spremeni v Slo policaja.Ah saj se ne splaca Butalcem objasnjavat kaj pomeni posten clovek!

 • IZBIRA

  Komunisti so čedakje bolj blazni. Mislijo, da bo narod večno nasedal na te njihove zdaj že primitivne “porcije”. Nikoli več. Zanimivo bo razkritje “master mind-a” teh porcij in metodologija od vzroka. nastajanja, samega cilja, do objave in posledic. Za vsakega, ki so se ga lotili po letu 1989. Tako, za poduk zanamcem, da bodo vedeli kaj so delali komunisti ljudem v težnji po uvedbi neokomunizma po osamosvojitvi Slovenije. Za poduk, nikoli več! Negujte in pazite na demokracijo zanamci!

 • JANEZ GUS

  Rdečuharji,da vas ni sram.