fbpx

Diskreditacije kuharjev “porcij” – tokrat za Jelko Godec!

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Režimska medijska trobila so bila v ponedeljek in torek napihnjeno polna novic o sedem let starem “strašnem korupcijskem početju” poslanke SDS Jelke Godec, ki naj bi pred toliko leti, kot direktorica Ljudske univerze v Šentjurju, podpisala neko pogodbo v vrednosti nekaj nad 7 tisoč evrov s svojim možem. “Strahotno pomembno” odkritje “raziskovalnih” novinarjev, za katerega vedo vsi odgovorni v Šentjurju pri Celju že celih sedem let. K tej zadevi se bom vrnil na koncu tega prispevka.

Za začetek pa o “porciji”. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je “porcija” “natančno odmerjena količina jedi” ali pa je to “vojaška posoda za hrano, običajno iz aluminija”. Toda v slovenskih razmerah in na podlagi naših domačih izkušenj bi slovar lahko dopolnili in zapisali, da je “porcija” lahko tudi “medijsko razkritje o neki osebi, ki služi za diskreditacijo te osebe.” Zakaj imam tak predlog?

Leta 1998 se je tedanji direktor Policijske akademije v Tacnu Marko Pogorevc precej družil s prvaki desnih političnih strank Janezom Janšo, Lojzetom Peterletom in Marjanom Podobnikom. V Tacen je pripeljal celo vatikansko papeško gardo, točneje njihovo nogometno ekipo, ki je odigrala nogometno tekmo z našimi policisti. Vse to seveda ni bilo pogodu takrat vsemogočni LDS z njenim notranjim ministrom Mirkom Bandljem. V ožjem vrhu notranjega ministrstva so takrat začeli govoriti o tem, da ga bo treba ustaviti in mu poslati potrebno “porcijo”. To se je tudi zgodilo. Na dan so privlekli neke papirje, jih malo prilagodili in poslali Slovenskim novicam. Marko Pogorevc je tako dobil “porcijo” s članki o tem, kako je med vojno za Slovenijo policijska enota pod njegovim vodstvom oropala brezcarinsko prodajalno v Dravogradu ter kako so njegove enote streljale na jugovojake, ki so se z dvignjenimi rokami in belimi rjuhami predajali. Kot že rečeno, šlo je za takrat sedem let stare obtožbe, ki so jih do potankosti preiskali celo tožilci, takoj po vojni za Slovenijo. Toda Marko Pogorevc je dobil “porcijo”, računali so, da se ga bodo tako znebili, a se ga niso.

Kuharjem “porcij” posledice niso pomembne
Tisti čas sem tudi sam dobil “porcijo”. Konec leta 1998 smo v podporo Marku Pogorevcu in koroškim policistom, ki so bili neupravičeno javno oblateni, da so streljali na vojne ujetnike in da so ropali, organizirali na mejnem prehodu Holmec veliko policijsko protestno akcijo. Bill sem med organizatorji. “Porcija” zame je prišla 13. maja 1999, ko so moji šefi nenadoma ugotovili, da sem nujno potreben kot visokošolski učitelj na takratni Visoki policijsko-varnostni šoli, kamor so me za tretjino manjšo plačo seveda premestili. Pazite, sredi maja 1999 sem bil nujno potreben na omenjeni šoli, v razred pa sem prvič stopil marca 2000. To, da so tožbo izgubili in mi plačali odškodnino, ni pomembno, pomembna je bila “porcija”.

Kangler in Janša sta rekorderja med medijskimi porcijami. (Foto: STA)

Takšnih in podobnih “porcij” je bilo v letih po tem kolikor hočete. Vse pa so bile zakuhane s točno določenim namenom, objavljene v točno določenem času, z jasnim namenom diskreditacije točno določenega posameznika. Samo pomislite, koliko “porcij” so v tem času pripravili Janezu Janši. Naj omenim le “porcijo”, imenovano Patria, ki je imela prvotno, leta 2008, jasen cilj – preprečiti volilno zmago SDS na volitvah v DZ leta 2008, kasneje pa je imela vpliv na mnoge druge volitve. Da ne omenim “porcije” Janezu Janši v obliki poročila KPK leta 2013, ki je imela za posledico padec njegove druge vlade, da ne govorim o nekoliko podaljšani “porciji” Janezu Janši v obliki njegovega priprtja tik pred volitvami v DZ leta 2014. Precej dobro “porcijo” v obliki več kot dvajsetih kazenskih ovadb so pripravili tudi Francu Kanglerju. Vse “porcije” so bile sprožene ob točno določenem času s točno določenimi nameni. To, da so se obtožbe posameznikov kasneje izkazale za netočne in neresnične, kuharjem “porcij” pač ni pomembno.

Utišanje in diskreditacija preiskovalcev korupcije v zdravstvu
Za konec, kot napovedano uvodoma, pa nazaj k Jelki Godec. Če bi šlo za neprepoznavno poslanko, ki se redko ali nikoli ne oglaša in le pritiska glasovalne gumbe v dvorani DZ, te “porcije” Jelka Godec zagotovo ne bi bila deležna. Toda Jelka Godec ni takšna poslanka. Gre za prodorno in sposobno poslanko, ki pogumno in neustrašno razkriva stotine milijonov velike korupcijske posle v zdravstvu. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj ji bodo skuhali “porcijo”, katere namen je jasen: to je ustaviti njeno raziskovanje korupcijskih poslov v zdravstvu. Na to sta nakazovali že dve “porciji”, povezani z njenim razkrivanjem korupcijskih poslov v zdravstvu. Prvo “porcijo” je dobil red. prof. dr. Marko Noč, zdravnik specialist, ki si je drznil preveč pošteno govoriti o korupciji v zdravstvu prav pred preiskovalno komisijo Jelke Godec v DZ. Zanj in za njegove raziskovalne projekte je namreč “nenadoma zmanjkalo denarja”. Druge “porcije” v obliki 100 tisoč evrov velikega tožbenega zahtevka UKC Ljubljana pa je bil pred kratkim deležen prav tako vrhunski specialist, zdravnik dr. Blaž Mrevlje, ki je prav tako povedal nekaj krepkih na račun korupcije v zdravstvu.

Foto: Nova24TV

“Porcija” Jelki Godec je bila torej pričakovana. Njen namen je bil jasen. Utišati jo, diskreditirati njeno delo in minimalizirati pomen njenih ugotovitev v preiskovalni komisiji DZ. Sploh se ne spuščam v to, ali je njen podpis pogodbe z njenim možem zakonit ali ne, je to koruptivno ravnanje ali ne, za zadevo so v Šentjurju že sedem let vedeli vsi odgovorni. Za nekaj več kot 7 tisoč evrov gre. Po besedah prvega šefa KPK Draga Kosa bi bilo vse v najlepšem redu, če bi izbor njenega moža za izvajanje predavanj opravili drugi sodelavci Jelke Godec in če bi pogodbo z njim podpisal nekdo pooblaščen z njene strani. Morda Drago Kos ni vedel, ali pa je vedel, pa je to zamolčal – Jelka Godec ni opravila izbora svojega moža za izvajanje predavanj, to so opravili drugi. In še, če bi kot odgovorna oseba za podpis pogodbe pooblastila drugega zaposlenega, je tudi povsem mogoče, da bi evropski projekt Ljudske univerze Šentjur, kjer je predavalo 14 ljudi in kjer je nova znanja prejelo več 100 udeležencev, propadel. In morda Drago Kos ni vedel ali pa je to zamolčal – vsi projekti, ki jih je v okviru razpisa EU sredstev Ljudska univerza Šentjur vodila, so bili večkrat revidirani in sproti odobreni s strani partnerja v projektu, to je takratnega ministrstva za šolstvo, ki ga je v tistem času, ko naj bi se ti tako zelo sporni podpisi pogodb dogajali, vodil SD-jev dr. Jernej Pikalo. “Porcija” Jelki Godec ima torej precej neslan priokus, še posebej zaradi stotin milijonov korupcijskih poslov v zdravstvu, ki jih razkriva Jelka Godec.

Vse, kar bi Jelki Godec v tem trenutku svetoval, je to, da sama ukrepa tako, kot ona misli, da je prav, zlasti pa, da ji ta “porcija” da neizmeren pospešek in moč pri nadaljnjem razkrivanju korupcije v zdravstvu.

Čisto za konec pa še en vidik, na katerega naj opozorim. SDS ima v DZ še enega močnega in uspešnega preiskovalca korupcije v bančništvu dr. Anžeta Logarja. Glede na izkušnje zame ni vprašanje, ali bodo tudi njemu pripravili “porcijo”, bolj gre za vprašanje, kdaj jo bodo pripravili in kakšnega okusa bo. Kaj menite vi?

Dr. Vinko Gorenak