Dosežki Golobnjaka – 2. del

Dr. Vinko Gorenak

Današnjo kolumno lahko začnemo takole. Trije referendumi, tri zmage “Golobnjaka” in trije porazi za državljane. Kot veste je bila 27. novembra 2022 referendumska nedelja, na kateri smo državljani odločali o tem, ali se bodo uveljavili trije zakoni ali ne. Šlo je za zakon o vladi, zakon o RTV in zakon o dolgotrajni oskrbi.

A najprej si oglejmo, kaj so v “Golobnjaku” zapisali v “Program za delo koalicije 2022–2026”. Glede zakona o vladi v omenjenem dokumentu ne boste našli nič, kar zadeva zakon o RTV, so zapisali takole: “Uredili bomo takšen status RTV in drugih javnih medijev (STA itd.), ki bo onemogočil nenehna politična vmešavanja in sovražna prevzemanja neodvisnih javnih medijev.” V zvezi z zakonom o dolgotrajni oskrbi so zapisali: ….  “Prenoviti zakon o dolgotrajni oskrbi zaradi neustrezne definicije pravic, neobstoja vira financiranja in nezmožnosti izvajanja zakona v trenutni obliki.” In kaj so v “Golobnjaku” naredili takoj po volitvah?

   • Zakon o vladi so spremenili tako, da so število ministrov s 16 povečali na 20, mimogrede, v drugi Janševi vladi, kjer sem bil notranji minister, je bilo le 12 ministrov. Število ministrstev in ministrov so prilagodili kadrovskim potrebam “Golobnjaka” in nikakor ne realnim potrebam države, saj so morali zadovoljiti apetite Levice kot tudi Marjana Šarca in Alenke Bratušek, ki sta, čeprav je ljudstvo na volitvah njuni stranki LMŠ in SAB poslalo na smetišče zgodovine, postala ministra. Resnici na ljubo je treba povedati, da imajo mnoge druge veliko večje in bogatejše države praviloma veliko manj ministrstev.
   • Zakon o RTV je sredi mandata organov upravljanja in vodenja RTV na silo prekinil mandate. Gre za programski svet, nadzorni svet in generalnega direktorja RTV, razreševanje urednikov pa seveda še sledi. Novi svet RTV sestavljajo tako imenovani predstavniki civilne družbe in zaposleni. Podroben pregled kadrovske sestave nam pove, da gre v primeru enih in drugih za levičarske ekstremiste. Da je novi zakon o RTV neustaven, se vidi z lune, to so potrdili tudi številni ustavni pravniki, le večinski del ustavnih sodnikov, ki je prav tako skrajno levičarski, tega ni bil sposoben ugotoviti. Da bo zakon o RTV na ESČP v delu nasilne prekinitve mandatov razveljavljen, je tudi jasno.
   • Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet v času tretje Janševe vlade, so v “Golobnjaku” samo razveljavili in obljubili, da bodo do maja 2023 pripravili novega, seveda boljšega, saj oni to znajo. Res je, da je bil zakon te dni sprejet, toda vsem prinaša višje davke ali nižje dohodke. Delavci in upokojenci bodo dodatno plačevali en odstotek, podjetniki in kmetje pa dva odstotka. Za nameček pa predvideva še dodatna plačila starejših, če bodo deležni dolgotrajne oskrbe.
  • No, o vseh treh zakonih smo 27. novembra 2022 odločali državljani na trojnem referendumu. Odločali smo namreč o tem, ali se bodo omenjeni zakoni uveljavili ali ne. V povprečnih državah zahodne demokracije, kjer so mediji pluralni in znajo objektivno poročati o vsem, bi bili vsi trije zakoni, ki so za ljudi dejansko izjemno škodljivi, še najbolj zakon o RTV, gladko zavrnjeni. A pri nas ni tako. V “Golobnjaku” so se aktivirali in s pomočjo leve medijske “mašinerije” pa tudi levega dela ustavnih sodnikov ljudem dopovedali, da so zakoni naravnost idealni zanje. Rezultat je bil jasen. Vsi trije zakoni so bili uveljavljeni. Pa naj še kdo reče, da to ni uspeh “Golobnjaka” in poraz za državljane, njihove pravice in stanje v državi. Ankete tistega časa so kazale celo to, da bi ljudje podprli spremembe zakona o dohodnini, ki je prav vsem znižal plače in pokojnine.

   Opisano stanje je mogoče primerjati z enoumjem in s tiranijo v nekaterih državah nekdanjega komunizma, pa tudi v nekaterih sedanjih državah, kjer vladata diktatura in enoumje, pluralnih medijev pa ni.  Zakaj mislite, da smo v nekdanji Jugoslaviji absolutno verjeli, da živimo v najboljši državi na svetu, zakaj Rusi danes podpirajo Putina in vojno v Ukrajini, pri tem pa množično umirajo, zakaj v Severni Koreji podpirajo diktatorja Kim Džon Una, a hkrati tudi umirajo od lakote? Odgovori na ta vprašanja so dejansko enostavni. To se je dogajalo in se dogaja preprosto zato, ker so odgovorni (pri nas sedaj “Golobnjak”) ljudem prek sebi lojalnih medijev posredovali enostranske informacije in ne resnice.

   Dr. Vinko Gorenak