Dr. Damjan Prelovšek: Grozljiv zločin v Maroku

Umorjeni Skandinavki. Foto: twitter

V Maroko sem pripotoval 18. decembra, to je dan po zločinu, ki je pretresel celotno državo. Na poti na najvišjo goro, več kot 4 tisoč metrov visoki Mt. Toubkal v Visokem Atlasu, sta bili zverinsko umorjeni dekleti iz Norveške in Danske, ki sta noč pred vzponom kljub svarilu preživeli na prostem v šotoru. Kmalu po umoru je medmrežje obšel grozljiv posnetek, ki so ga amatersko posneli sami teroristi.

Na njem Luiza in Marija ležita v mlaki krvi, slišati je hropenje umirajoče žrtve, katere telo morilec prebada z dolgim nožem, drugi pa reže glavo. Kljub ugibanjem, da stvar ne more biti resnična, saj je preveč surova, da bi jo lahko zagrešil še tako sprevržen morilec, je policija potrdila avtentičnost posnetka. Enega od morilske trojice so kmalu prijeli, ker je na kraju zločina izgubil osebno izkaznico, druga dva pa je izdal prodajalec vode, pri katerem sta se odžejala. Ta je pri enem od njiju opazil dolg nož in obvestil šoferja avtobusa, ta pa policijo. Izkazalo se je, da je trojica nameravala izvesti pokol v enem od marakeških hotelov, vendar so bili ti zastraženi in so se zato raje dogovorili za umor deklet. Dober teden pozneje je policija na vzhodu Maroka našla obglavljeno žensko truplo. Vse je kazalo na podoben delikt, izkazalo pa se je, da je šlo za maščevanje prevaranega ljubimca. V islamskem svetu ženske niso enakovredne moškim, ki si občasno dovoljujejo tudi takšna skrajna dejanja.

Foto: Twitter

Maroko velja za razmeroma varno državo, v kateri policija obvladuje celotno dogajanje in ima svoje ljudi tudi po vseh diplomatskih predstavništvih v Rabatu. Pravzaprav gre za dve obveščevalni službi, saj ima tudi kralj svoje zaupnike. Doslej so na ta način preprečili že vrsto terorističnih dejanj, opisanega pa ni bilo mogoče odkriti, saj je šlo za spontano odločitev teroristov, sprejeto brez posebnih priprav. Oblast ni nikoli posebej skrbela za izobraževanje prebivalstva, ker je s tem laže preprečevala kakršno koli nepokorščino. Del državljanov ni bil nikoli deležen več kot štirih razredov osnovne šole. Lahko najdemo celo nekatere, ki šole od znotraj niti videli niso in verjamejo, da je zemlja ravna, da sonce zvečer pade v morje, dejstvo, da je naš svet krogla, pa imajo za zahodno propagando. Prav ti pa so sedaj postali lahek plan džihadistov, ki se po porazu ISIS vračajo iz Sirije in novačijo svoje privržence. K temu pripomorejo tudi socialni problemi z razmeroma visoko brezposelnostjo mladih. Morilci deklet so bili po poklicu vodovodni inštalater, mizar in poulični prodajalec. Kmalu se je pokazalo, da gre za zelo razvejeno dejavnost teroristične skupine Daesh in vrstile so se aretacije po vsej državi. Na severu Maroka so pri treh mladeničih našli orožje, nože, elektronske naprave, akumulatorje, ekstremistično literaturo in vojaške uniforme. Policija je doslej odkrila že več kot dvajset pripadnikov terorističnih skupin. Središče terorizma je Marakeš. Vodja osrednje skupine pa je bil na presenečenje vseh mladenič špansko-švicarskega rodu, ki se je poročil z Maročanko, prestopil v islam in se radikaliziral.

Foto: Twitter

Maroška zakonodaja pozna smrtno kazen, ki pa se ne izvaja. V tem primeru jo bodo verjetno spet izvršili, ker gre za izjemen primer brutalnosti. Celo kralj, ki se ne mara vtikati v delo pravosodnih organov, je pripravljen privoliti v tako razsodbo, če jo bo sprejelo sodišče. To podpira tudi velik del maroške javnosti. V treh mesecih naj bi preiskovalni sodnik končal z delom, potem bo sledila sodba, s katero maroška vlada namerava pohiteti, da bi pokazala svojo odločenost v boju proti terorizmu. Maroko je islamska država, ki kaže določeno toleranco tudi do drugih religij. Kraljevska dinastija ima v rokah skoraj tretjino vsega narodnega gospodarstva in igra še vedno odločilno vlogo v maroški politiki. Njena ustanova je tudi mreža organizacij, ki pod pretvezo zagovornikov človekovih pravic doma in po tujini zbirajo informacije o svojih državljanih. Te so 10. januarja v navzočnosti diplomatskega zbora v prostorih maroškega ministrstva za kulturo pod geslom Združeni proti terorizmu priredile spominsko slovesnost za umorjenima dekletoma. Na njej so poleg znanih glasbenikov nastopili predstavniki monoteističnih cerkva, med katerimi pa ni bilo islamskega imama. Eden od znanih maroških slikarjev je med prireditvijo poslikal tri platna, ki so jih potem podarili družinam umorjenih deklet.

Od nekdanjih južnoslovanskih republik ima sedaj svoje diplomatsko predstavništvo v Maroku samo Srbija. Del nekdanjega veleposlaništva in rezidence je po delitvi skupnega premoženja dobila tudi Slovenija, ki pa stavbe ne uporablja.

 

Dr. Damjan Prelovšek

Kolumna je bila prvič objavljena v reviji Demokracija.