Dr. Matej Makarovič: Šolstvo med ideologijo in interesi! Zasebnim visokošolskim zavodom želijo odvzeti koncesije!

Prof. dr. Matej Makarovič (Foto: STA).

Ko je neka politična opcija na oblasti res zelo dolgo časa, se ji začne dogajati vsaj ena od naslednjih dveh možnosti: bodisi pripelje svojo ideološko-politično usmeritev v ekstreme, bodisi se ji odreče zavoljo lastnih koristi in pragmatičnih interesov. Slovenska vladajoča »levica« danes združuje kar oboje.

Takšno pomembno kombinacijo interesno-pragmatične in ideološko-fanatične usmeritve lahko lepo ponazorimo z odnosom do zasebnega šolstva. Čeprav je za ideološke fanatike lahko potencialno sporno že vse, kar je zasebno, ima zasebno šolstvo v naboru ideološko konstruiranih demonov prav posebno mesto – v nasprotju z zasebnim podjetništvom ali zasebnim zdravstvom. Kot »ideološki aparat države« velja namreč za orodje indoktrinacije, ki ga oblast ne sme izpustiti iz rok.

Za enake pravice otrok, ki se šolajo v zasebnih šolah, je tako moralo poskrbeti ustavno sodišče, pa še v tem primeru se poskušajo radikalnejši dediči komunizma izogniti uveljavitvi njegove sodbe. A nič manj dramatično ni področje zasebnega visokega šolstva. Slednje je bilo politično in medijsko sicer predstavljeno kot problem šele po letu 2006, ko je začelo poleg prvotno prevladujočih poslovnih ved pokrivati tudi družboslovje in druga področja, posamezne zasebne ustanove pa so začele po kakovosti realno tekmovati z javnimi in jih občasno presegati.

Načrt ukinitve zasebnih visokošolskih zavodov se je levici pred leti izjalovil
Pred slabim desetletjem je bila kot orožje za obračun z zasebnimi fakultetami zasnovana javna Agencija za kakovost v visokem šolstvu – NAKVIS. Ker so borci proti zasebnemu šolstvu nasedli svoji lastni manipulaciji, naj bi bile zasebne fakultete manj kakovostne od javnih, so oblikovali preprost načrt: ukiniti jih, ker baje ne dosegajo standardov kakovosti. A načrt se jim je izjalovil. Zasebne fakultete so namreč večinoma vzele standarde NAKVIS precej resneje od javnih, saj je bilo vsem akterjem, tako zasebnim kot javnim, vnaprej jasno, da je NAKVIS resnična grožnja le za zasebnike, medtem ko si ne bo nihče nikdar drznil ukiniti kakšne državne visokošolske ustanove. In ko se je izkazalo, da zasebni sektor v kakovosti prav nič ne zaostaja za javnim, večkrat pa ga celo preseže, je postal NAKVIS nekako odveč. Vodstva državnih univerz se zdaj nad njim večinoma pritožujejo, aktualna vlada pa razmišlja o spremembi njegovega statusa.

Nov načrt ima nov cilj: Zasebnim visokošolskim zavodom odvzeti koncesije
Zato pa je na vrsti nov načrt. V javno razpravo je prav v teh dneh prišel predlog sprememb zakona o visokem šolstvu, ki ima en sam omembe vreden namen: zasebnim visokošolskim zavodom odvzeti koncesije. Oziroma, z drugimi besedami, odvzeti študentom, ki bi se radi vpisali na zasebni visokošolski zavod, pravico do brezplačnega študija. Čeprav bodo koncesije teoretično še mogoče in zakonski tekst omogoča njihovo nadaljnje podeljevanje, jih v praksi najverjetneje skoraj ne bo, saj se bodo podeljevale (v nasprotju npr. s tistimi v zdravstvu) za tako kratko obdobje, da ne bodo omogočale koncesionarjem niti najosnovnejše predvidljivosti in zaposlovanja nujno potrebnega kadra. Ideološko sovraštvo do zasebnega sektorja, združeno s prav tako ideološko pogojeno željo po obvladovanju šolstva, se je tu poklopilo z interesi vodstev nekaterih državnih fakultet, ki se želijo tako otresti konkurence.

A žal bodo največja žrtev te kombinacije ideologije in igre interesov prihodnji študenti. Mnoge študijske programe ponujajo le zasebne fakultete in v več regijah državnih fakultet preprosto ni, kar pomeni, da se bodo možnosti za brezplačni študij zapirale. Prikrajšani bodo predvsem tisti, ki si zaradi materialnih razlogov težko privoščijo študij v Ljubljani, in pa seveda tisti, ki na državnih fakultetah ne najdejo primernega študija zase. Težko bi bilo kaj bolj v nasprotju z zahtevo po enakih možnostih, ki bi levi sredini sicer morala biti blizu. A če bo predlagana zakonska sprememba sprejeta in predvsem če se bo tudi po letošnjih volitvah vladavina kvazilevice nadaljevala, bo generacija študentov, ki se vpisuje letos, verjetno med zadnjimi z dovolj širokimi možnostmi za brezplačni študij.

Dr. Matej Makarovič, Demokracija

 • samsara

  Skratka sfukatorji želijo in morajo sfukati zasebno šolstvo, saj le to predstavlja grožnjo kontinuiteti sfukanja preostanka še nesfukanega uma in razuma že itak prevladujoče sfukane črede.

  Sfukofevd press

 • dr Janez Sveti

  Total control CK KPS

  DR Janez SVeti

 • Antonius

  Kam pa pridejo, če bodo dovolili zasebnim šolam obeh rangov, da jim kradejo učence in študente.
  Izobraževanje mora ostati še naprej brez konkurence, dirigirano, plansko in komunistično.
  V Titovem komunizmu smo sicer imeli dirigirano plansko gospodarstvo, ampak ga je hudič vzel, ker se je v dirigirane komunistične plane vtikal zasebni sektor s kapitalizmom obremenjene svobodne pobude.
  Dolančeve besede še danes živijo v *demokratični* Sloveniji. *Mi smo tisti, ki odločamo, kaj smejo delati drugi*.
  Za domovino in usmerjeno izobraževanje s Kučanovimi naprej.
  Slava morilcem, umorjenim, spravljenim in pospravljenim.

 • Lustrator

  Vse povedano. Totalitarizem, ki ga s svojo dvotretjinsko večino v parlamentu in takorekoč absolutno v ostalih družbenih sistemih, vodi partija, očitno ne pozna meja. Posledično je logično, da bodo imeli zaradi svoje nedialoškosti, enoumnosti in popolne oddaljenosti od realnosti ljudi, vedno več tudi nasprotnikov. A žal imam še vedno vtis, da je praktično edina resna opozicija udbomafijskim samodržcem stranka SDS – vsi ostali pa (čeprav se najverjetneje strinjajo) le molčijo in se pustijo molzti. Če bi Cerkev, resnični (nedržavni) podjetniki in izobraževalne ustanove, ki so ob zadnjih potezah vlade najbolj prizadele, strnili vrste, ostro povzdignili glas in mobilizirali na stotisoče svojih članov/somišljenikov na ulice (potem pa seveda tudi na VOLITVE), bi bilo še neko upanje za očiščenje (lustracijo) naše dežele, ob taki pasivnosti do lastnih rabljev pa…

  • DJURO SUMAR

   Desnica nima na stotisoče članov/somišljenikov, ker večina ne mara ne cerkve na stranke SDS, druge desnice pa pri nas ni, ker Janša zatre vsak poizkus organiziranja na desnici.

   • Lustrator

    No, drži, da ste v slovenistanu (to namreč že davno ni več Slovenija) totalitarci, internacionalisti, nedomoljubi in amoralni brezbožci pri nas že v večini (glede na izide volitev celo ustavni, dvotretjinski), a ksreči zaenkrat še nimate čistih 100% o katerih sanjate v svojih jugonostalgičnih blodnjah. Nagovarjam tistih 30%, ki ne le da čutijo neposredne vplive našega enopartijskega sistema (ker ga čutimo dejansko vsi razen partijska elita), ampak tudi RAZUMEJO kdo jim jih povzroča in tudi to, da s(m)o sami soodgovorni za to, da se nič ne spremeni.

    “druge desnice pa pri nas ni, ker Janša zatre vsak poizkus organiziranja na desnici.”

    Janša je odgovoren za to, da v Sloveniji poleg SDS-a nimamo nobene normalne stranke, kakor tudi za to, da tudi če bi jo imeli, je ljudje (čreda) ne bi volili? Večjega kretenizma ni šlo napisati?

    • DJURO SUMAR

     Če bo desnica delovala tako kot sedaj, bo kmalu doseženih tudi tistih 100%. Ampak nič zato, saj tudi levica ni enotna in jo v veliki meri sestavljajo liberalci.

 • Vera

  Davek plačujemo vsi, zato od te vlade zahtevamo za vse naše otroke in vnuke, da imajo iste pravice !

  • DJURO SUMAR

   Laž – cerkev ne plačuje davkov, prav ona pa želi svoje šole. Nagnusno.

   • Vera

    Cerkev smo verniki, ki vsi plačujemo davke ! Seveda ti tega nočeš razumeti . Privatnih šol si tudi ne želi samo cerkev, temveč verniki, ker se na teh šolah otroci več in bolje naučijo !

    • DJURO SUMAR

     Najprej trdiš, da ste cerkev verniki, nato pa, da si privatnih šol ne želi le cerkev, temveč tudi verniki. Nekaj ne štima. Je pa takole, da ste verniki, državljani in davkoplačevalci, cerkev pa je inštitucija, ki ne plačuje davkov. Šole, kjer se več in bolje naučijo vaši otroci lahko imate vi ali cerkev, le financirati jih morate sami. Upam, da bomo to dosegli že v naslednjem mandatu.

 • RATATA

  Borba za kandidate iz katerih bi režimci radi naredili paciente.
  https://www.youtube.com/watch?v=RFPUsdOVDyk

 • soc

  Po četrt stoletja nam želijo (neo)marksistični ideologi spet vsiliti državo kot edinega in monopolnega skrbnika nad šolstvom in zdravstvom. Prvo zaradi ideološkega posilstva naroda v imenu politične korektnosti in zlagane zgodovine, drugo zaradi pipic svojih plemičev na največjem cevovodu iz naših žepov.

 • Joze Duhovnik

  Spoštovani g. Makarovič,
  zasebne visoke šole so se VEDNO v Sloveniji pojavljale kot “predavanja na kredo”. Kar pomeni najcenejša oblika študija. Naslednje je pomembno, da zelo malo profesorjev živi v kraju šolanja, zato je aktivno delo s študenti čisto navadno sprenevedanje.
  Koliko je naravoslovno tehničnih fakultet zasebnih??? Dve ali tri. Katero veliko podjetje ima svojo fakulteto, NOBENO, ker samo vzamejo po post socialistični maniri diplomante in vpijejo da jih nismo nič naučili.
  Da se lažje razumemo, organizacija, ki je organizacija se začne pri okoli 50 redno zaposlenih. 50 redno zaposlenih je po 50.000 EUr na leto brutto okoli 2,5 milijona EUR, Ko te številke berejo “veliki” profesorji iz malih ustanov z 1,0 milijona prihodka na leto potem seveda želijo imeti 2,5 milijona, zato ker sem tako izračunal, pozabijo pa na 50 zaposlenih, ki imajo pol raziskovalnega dela in pol pedagoškega.
  Pa še malo naprej. Naša družba je zapeljana zato, ker družboslovje od leta 1990 ni znalo umestiti novega načina življenja v državi, ampak sta se dve struji pretepali v razbih TV studijih, v škodo normalnemu razvoju. Obe struji pa sta imeli pred sabo teorijo enakih želodcev in državno regulirano pomoč za svoje somišljenike.
  To sem moral povedati, ker imam laboratorij s 25 zaposlenimi in ustvarimo okoli 1,5 milijona EUR prihodkov na leto.
  Podatke, ki bo spet spodbudil kakšnega družboslovca, češ koliko imamo denarja. Ta isti družboslovec pa ne razume, kaj je brutto plača in brutto prihodek. Za brutto prihodek 50.000 EUR je največja netto plača lahko 16.000 /leto.
  Ostalo pa prepustimo življenju.
  Predvsem pa manj javnega nastoppanja tam kjer ni uporaba logike in ni argumentov.

  • Get Smart

   Zakaj titov pionir nabijaš o pojmih, o katerih se ti še sanja ne.
   A bebo ne zmoreš niti tako preprostega mišljenčeca, da na tvoje osnovnošolske onanije lahko naleti kak pismen človek in tvojem primeru pokaže, kaj je kaj in kdo je kdo?
   Logika je zate prehuda reč, tako da jo bova za zdaj preskočila ter se ustavila pri enem “hudem” argumentu (mimogrede, tudi za argument ne veš, kaj to je, pa vseeno), in sicer,
   po tvoji “logiki” nje,
   “… je družba zapeljana, ker družboslovje bla bla bla … [in ker] sta se dve struji pretepali v raznih tv studijih.”

   Ja, to je slika kadra, ki ga je vzgojil MURGL JUGOKOMUNISTIČNI titoizem,
   in ki onanirčka na njemu tuje pojme, kot sta logika in argument (ker sta fensi in ker bebo meni, da lahko z NEUMESTNO uporabo njemu neznanih pojmov kakor upraviči svojo psevdoizobraženost).

   Družba je TEPIHOVANA in SFUKOVANA, ker jo MURGL JUGOKOMUNISTIČKI totalitaristični aparat tepihuje in sfukuje na celi fronti – ZLOČINSKI JUGOKOMUNISTIČNI TOTALITARIZEM nje, najboljš totalitarizem na svet nje, ne pa zato, ker sta se dva tvoja ritardsotrpina tepla v JUGOKOMUNISTIČNIH tv studiih na MURGLSKIH pasjih procesijah.

   Ja, to je slika MURGL JUGOKOMUNIZMA (narobe svet), ko nepismen orodjarček pojasnjuje svet, namesto da bi sestavljal vijake in matice,
   ko trgovinski komiji hanćeti kao furajo državo, ko čefurske opice furajo glavno mesto …

   In ko so makarovići in duhovniki kao nekakšni desnićiji nje, ki da se kao borijo bla bla bla.

   • Get Smart

    Ker gotovo ne veš, pojma “TEPIHOVATI Sloveniju” in “SFUKATI Janeza Janšo” sta iz “bogatega” besednega zaklada čefurske ritardirane opice, ki jo je CENTRALNI KOMITE KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE nastopil na mesto vrhovnega sodnika v OKUPIRANI Sloveniji.

    Slediš? Zato je ta družba ritardirana, ker jo okupirajo MURGL JUGOKOMUNISTIČNI in KOMINTERNISTIČNI ZLOČINSKI ritardi, ne pa ker ti in tvoji obiskujete studijo šitije itd.

    • Get Smart

     Ker razvita, poštena, svobodna, demokratična … Slovenija ni MURGL JUGOKOMUNISTIČNA opcija in je ne morejo smisliti,
     ker smisel (bit) komunizma je PARAZITIRANJE na človeku.

     Prisluhnimo tovariš Milanu Kućanu, ČLANU PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE in
     PREDSEDNIKU PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

     »O odcepitvi Slovenije od JUGOSLAVIJE je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.«

  • Antonius

   Očitno v vas še vedno gori želja postati rektor slovenskih univerz, zato se z mešanjem jabolk in hrušk, občasno po potrebi, še vedno prilizujete levim. Običajno k zapisanemu nekje spodaj dodate še kakšno čez Janšo, a danes za to ni bilo nobene potrebe, ker vas je iz naravoslovno tehničnih vod v podporo levim, kritikaško odneslo nad zasebne družboslovce.
   V spominu mi ostaja vaša neodvisna politikantska drža, ko ste se pred volitvami z ustanovitvijo *svoje* krščanske stranke, odpravili nagajati in krasti volivce Bajukovi NSi. Niste se ji pridružili, ker vas *pogruntanega*, Bajuk ne bi nikoli sprejel.
   Kar prepričljivi znate biti za tiste, ki jim dovolj pove samo naslov.

   • anzek

    +++++, *svoje* krščanske stranke……….če me spomin ne vara, je bil to eden izmed razlogov, da je takrat NSI izpadla iz parlamenta.

  • soc

   Odlično. In nazorno. Hvala za tole. Me pa zanima koliko študentov se sploh še vpiše na strojno, ki je v sedemdesetih veljala za “levi faks” slabih gimnazijcev in normalnih tehničnih srednješolcev, s preverjeno odličnimi zaslužki profesorjev, danes pa njegovi absolventi zlahka dobijo dobre službe, ker vse druge gabrovski sistem izobraževanja vodi po avtocesti v humanistične študije in verjetno brezposelnost.

 • mginko

  Koliko časa bo slovenski drugorazredni narod še prenašal murgelsko komunistično udbomafijo s podmladkom. Ali res Slovenci ne dojemate murgelskega pogrebnega “podjetja”, ki pokopava nas državljane in državo Sovenijo, ki je ukradena od “stricev in botrov” redeče mafije. KOLIKO ČASA LAHKO TO ŠE PRENAŠATE ? Če mislite še naprej doma spati na dan volitev, se že daj pripravljajte na hrano, ki se ji reče TRAVA. To vam nudi slovenski komunizem – vsi enaki – za vse – ista trava.

  • Cucurbita Pepo

   Kaj pa če bi drugorazredneži nadaljevali oz. končali osnovno šolo ?

   • mginko

    Ko stopiš mačku na rep, zacvili. Torej ?

 • baubau

  Zato je po določenem obdobju vladavine ene politične opcije nujno voliti opozicijo-pravo -ne navidezne…

  • DJURO SUMAR

   Zaenkrat prave opozicije pri nas nimamo. Na žalost. Če bi jo imeli, bi že davno prevzela oblast za najmanj 4 leta.

   • sprehajalec

    Nobena opozicija nima šans pri nas prevzeti oblasti, ker če ne bo plesala po taktirkah Stričkov kontinuitete in progresa iz ZK, bo fasala Vstalo primorsko, pa ZZB NOVJ, pa partizanski pevski zbor Tone Tomšič, pa kulturnike v trenerkah, poleg samoupravnih penzionerjev. Že videno.

    Najprej mora biti novi Cipras pa grški scenarij, kar bo streznilo oprane glave.

    • Cucurbita Pepo

     Vse je teorija zarote :(

     • Lustrator

      Za človeka, ki ne razume popolnoma ničesar, sta tudi sončni vzhod in zahod zgolj “teorija”. Stvari o katerih piše sprehajalec so vidne iz vesolja in tega se zaveda celo večina komijev – problem je le v tem, da se njim zdi to pač edino pravilno, saj opozicije nikoli v zgodovini niso videli kot nekaj nujno potrebnega, kaj šele pozitivnega.

     • sprehajalec

      Tudi ti si njen produkt….

 • DJURO SUMAR

  Privatno šolstvo in zdravstvo bi dovolil samo tako, da se financirata popolnoma brez državne pomoči. Če tega ne bo, bo potrebno ustanoviti privatno šolo, kjer bodo poučevali demokratični socializem.

  • sprehajalec

   kaj imata skupnega delavski socializem in demokratični socializem Đurice?

 • Get Smart

  Makarović onanirčka hude onanije, ker nima jajc za reči bobu bob ali celo noče.
  Tako pravi to revše:
  “Ko je neka politična opcija na oblasti res zelo dolgo časa, se
  ji začne dogajati vsaj ena od naslednjih dveh možnosti: bodisi pripelje
  svojo ideološko-politično usmeritev v ekstreme, bodisi se ji odreče
  zavoljo lastnih koristi in pragmatičnih interesov. Slovenska vladajoča
  »levica« danes združuje kar oboje.”

  Dolgost seveda ne igra vloge, razem travm zaradi kratkosti pri mekanocurnih, toda slednje ni bistveno povezano z ROPANJEM, UNIČEVANJEM SLOVENIJE,
  kar je KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMUNISTIČNI projekt.
  Nič se jim ne dogaja, pač pa samo IZVRŠAVAJU NAREĐENJA CENTRALNIOG KOMITETA,
  pri čemer so vsa ZLOČINSKA DLA teh kreatur skozi tisočletja in tisočletja enaka.
  Ideološko-politična usmeritev (kakšna je, Makaroviću, kakšna je, to moraš povedati, ne pa onanirčkati)
  teh kreaturej je vseskozi ista – je:
  LAŽ ROP UMOR UNIČEVANJE pasjejebstvo pedofilstvo pederstvo in ostale garažne deviacije …
  in seveda en enotni svet KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA – svet razredov:
  -gazde
  -watchdogovi = psi čuvaji
  -ljudje = sužnji
  = to je njihova ideološko politična usmeritev.

  Ta banda seveda NI slovenska vladajoča levica, kot drka onaniralček,
  ampak je
  MURGLSRBSKA MURGLRVACKA MURGLMAĐARSKA MURGLKAVIARŽIDOVSKA
  skratka MURGL JUGOKOMUNISTIČNA oz. KOMINTERNISTIČNA
  samoimenovana kao levićica nje.

 • Get Smart

  Na tej MURGL JUGOKOMUNISTIČNI OZ. KOMINTERNISTIČNI kugi torej ni česarkoli slovenskega, pač pa je “V SLOVENIJI”.
  V Sloveniji.
  Razumeš, Makaroviću? V Sloveniji.
  Ni vse, kar je v Sloveniji, s tem in zaradi tega že kar slovensko.
  Srbska ambasada v Sloveniji ni slovenska.
  Ruska ambasada v Sloveniji ni slovenska.
  MURGL JUGOKOMUNISTIČKA govna v Sloveniji so MURGL JUGOKOMUNISTIČKA govna v Sloveniji.
  NI vse, kar je v Španiji, s tem in zaradi tega že kar špansko.
  Messi ni ŠPANSKI NOGOMETAŠ, ni ŠPANSKA LEVICA,
  je ARGENTINSKI nogometaš V ŠPANIJI,
  je ARGENTINSKI levičar V ŠPANIJI.
  Ronaldo ni ŠPANSKI NOGOMETAŠ, ni ŠPANSKA DESNICA,
  je PORTUGALSKI nogometaš V ŠPANIJI,
  je PORTUGALSKI desničar V ŠPANIJI.

  Pamet v glavo.

  • DJURO SUMAR

   Se strinjam s tvojim razmišljanjem, le da nisi šel do konca. Tudi stranki SDS in NSI sta podaljšek Vatikana, torej sta vatikanski stranki v Sloveniji. Pravzaprav ni tukaj nič slovenskega, razen delovnega ljudstva.

 • Get Smart

  Slovensko je tisto, kar je v lasti SLOVENKE/SLOVENCA oziroma temelji v SLOVENSKI KULTURI, torej v tistem, kar je nedvoumno SLOVENSKA IDENTITETA.
  Kaj pa je to? Kaj pa so nedvoumne SLOVENSKE KVALITETE, ki bistveno označujejo SLOVENSKO KULTURO/IDENTITETO/VREDNOTE?
  Slovenskost zaznamujejo sledeče lastnosti:
  — slovensko je domoljubje
  — slovensko je rodoljubje
  — slovensko je resnicoljubje
  — slovensko je svobodoljubje
  — slovensko je poštenje
  — slovensko je sožitje, bivanje v miru …
  skratka SLOVENSKO je “kultura življenja”.

  Pojem SLOVENSKI je več tisoč let star pojem, ki najprej in predvsem označuje pripadnost SLOVENSKI KULTURI, ki je seveda kultura NARODA SLOVENCEV,
  in je kultura kulturne Evrope.

 • Get Smart

  Kaj pa je MURGL JUGOKOMUNISTIČNO oz. KOMINTERNISTIČNO?
  Kakšne so nedvoumne kvalitete te kuge? Kot rečeno in DOKAZANO:
  LAŽ ROP UMOR UNIČEVANJE posiljevanje pasjejebstvo pedofilstvo pedrstvo … skratka narobe svet,
  narobe od “kulture življenja”,
  torej tako imenovana in DOKAZANA “kultura SMRTI”.

 • Franjo Trojner

  Oče se je vedno čudil in nikakor ni mogel razumeti, kako je mogoče, da volilke in volilci v Sloveniji na volitvah skoraj vedno glasujejo za najslabšo možno možnost in tako sami na oblast postavijo najslabše možne kadre, ki v razviti stari demokrstični Evropi gotovo nikoli ne bi opravljali prav nobene vodstvene funkcije, ne v gospodarstvu in ne v politiki in niti pod razno v državni upravi ali vladi.
  Meni pa je že od prvih predsedniških volitev kristalno jasno, da volilke in volilci v Sloveniji nikoli ne berejo volilnih programov in iz tega razloga niti ne vedo ali je njihova izbira na volitvah izpolnila predvolilne obljube ali ne, niti zakaj se sploh zavzema. Kar pomeni, da povprečen volilec v Sloveniji zlahka nasede propagandi dominatnih medijev, ki po naročilu mogočnih stricev in tet komunistov volicem povedo koga morajo na volitvah izvoliti, da bo komunistična oblast v Sloveniji kjlub demokraciji lahko nemoteno vladala še naprej. Da se ne motim potrjuje dejstvo, da danes tik pred DZ volitvami na lestvicah vodi Šarec, ki je popolna neznanka in niti stranke, niti ljudi ki bi jo predstavljali in niti volilnega programa nima!
  Zato se sam zavzemam, da bi vsaki volilki in volilcu, ki predno zaobktoži za koga bo na volitvah glasoval ne zna našteti vsaj 5 politikov stranke za katero glasuje in ne pozna vsaj 5 osnovnih toč volilnega programa izbrane stranke PREPOVEDAL GLASOVATI!

  • Vera

   80 % Ljudi se za politiko sploh ne zanima , zato pa so takšni klavrni izidi . Vam ne bi znali povedati niti kdo vse so predsedniki, vlade, države, parlamenta , kaj šele državnega sveta .

   • Franjo Trojner

    Hčera z družino živi v Avstriji in tam se družine doma za mizo pogovarjajo komu je pametno na volitvah dati svoj glas, da se davki ne bi povečali in narava obremenila/zasvinjala. V gimnazijah imajo celo debatne krožke, kjer dijake načrtno vzpodbudijo k razpravi o za državo in družbo pomebnih temah. V Avstriji staro in mlado dobro ve, da volitve niso hec in da slabša odločitev lahko pusti posledice v denarnici slehernega volilca in pomebno vpliva na njegovo delo in živlenje.
    Pri nas v Sloveniji pa tistih par volilcev, ki gre na volitve glasuje samo ZA ali PROTI partizanom, zopet drugi ZA in PROTI stari Jugi in jih kaj več niti ne zanima! Butale vam pravim! Zato pa imamo davke enkrat večje, kot jih imajo Avstrjici in plače in penzije 3 in večkrat manjše.

  • Lustrator

   Se strinjam – a v zadnjem stavku so ključne predvsem točke programa oziroma načela za katera se stranka zavzema – imena in priimki poslancev so več ali manj postranska zadeva. Nekako po principu tistih spletnih vprašalnikov, ki so včasih krožili naokrog v katerih si se glede aktualnopolitičnih in strateških vprašanj opredeljeval, nato pa je računalnik glede na tvoje odgovore izračunal v kolikšni meri se pokrivaš s stališči posamezne stranke. Sicer je res, da je slovenclja praktično nemogoče podceniti in bi tudi v tem primeru dobil na desettisoče “cvetk”, a sem prepričan, da bi vseeno zdrav razum prevladal in bi po taki metodologiji demokrati na volitvah dobili krepko čez 50%. A žal večina sodržavljanov jemlje volitve in referendume kot igrice “križci in krožci”, obkroži pa tisto, kar je nazadnje slišal v oštariji ali na dnevniku, brez kakršnegakoli treznega in poglobljenega premisleka.

   • Franjo Trojner

    Neizvedena lustracija je vzrok večine težav s katero se srečujemo v Sloveniji danes. Pri nas totalitarni/zločinski komunističen režim ni doživel svoje prave obsodbe, zato ves ta z komunizmom okužen kader z svojim za ves civiliziran svet abnormalnim razmišljanjem/ideologijo onemogoča zdrav evropski način razmišljanja, delovanja družbe in države. Problem naše mlade države je, da v naši državi nimamo prave levice! Zakaj ? Pri nas se gre levica še vedno partizane in internacionalo, zato so jim delodajalci in kapital razredni sovražniki!
    Ti ljudje še danes ne razumejo osnov demokracije, zato je naša demokracija nek hibrid med starim in novim in vedno bolj spominja na socializem. Tudi vsakokratna leva oblast je vedno bolj totalitarna, kr boli me, ko vidim kako tej totalitarni levi oblasti vse veje oblasti, z mediji vred, kot v stari socialistični Jugoslaviji same od sebe lezejo v rit.
    Ja, volici pa na volitvah glasujejo za partizane, spet drugi za življenje , kot je bilo v socialistični Jugoslaviji in izredno malo jih naštudira volilne programe in se odloča na osnovi njih in vrednot, načel, ki so jim sami zavezani.
    Končni rezultat je pa porazen, država je vedno bolj globoka in zadolžena, davki so vedno višji in vsako leto jih je več, plače in penzije pa do 3 krat in več zaostajajo za povprečjem EU. Na tak butast način mi standarda Avstrije nikoli ne bomo dosegli in to mora nekdo končno povedati narodu v obraz.

    • Lustrator

     Točno tako.

 • Frank Novak

  Ali je Matej Makarovic brat Svetlane?

 • dob

  Prisiljeni smo plačevati komunistični verouk po osnovnih šolah.
  Mar niso religije ločene od države?

 • domovina mili dom

  Ne vidim druge rešitve, kot dan na dan obveščati EU in svetovno javnost, da komunisti restavrirajo stalinizem sredi EU.

 • Veritass

  Spet “strokovnjak” iz fakultete za NEuprabne družbene študije, ki prodaja svojo poceni filozofijo ovcam in teletom na NORA24. Očitno ima dober vir zaslužka na privatni višji šoli in so mu stopil na žulj – ops.. vir dohodka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!