fbpx

Duhovni boj se vse bolj krepi: Putinova nagrajenca Zoran Janković in Anja Kopač Mrak sta predstavnika politike, ki nas drži v pasteh preteklosti

(Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Putinovska Rusija, ki javno nikoli ni obsodila zločinske komunistične ideologije, je oktobra praznovala 100. obletnico oktobrske revolucije. V ta okvir lahko prištevamo tudi podeljevanje ruskih državnih odlikovanj Putinovim političnim in gospodarskim prijateljem iz bližnje in daljne okolice. Novica, da sta med njegovimi odlikovanci tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in ljubljanski župan Zoran Janković, najbrž ni kakšno veliko presenečenje, je pa zanimiva iz dveh vidikov.

Slovenska levica še vedno klečeplazi pred Velikim bratom
Anja Kopač Mrak
in Zoran Janković sta doma znana kot velika borca za privilegije bogatih homoseksualnih in feminističnih elit, vključno s posvojitvami otrok. Kopač Mrakova s svojim vsiljevanjem homoseksualcem “prijazne” družinske zakonodaje, Janković pa z zaslužkom, povezanim z vsiljevanjem certifikatov “LGBT prijazno”, kujeta iz stiske zmedenih feministk in homoseksualcev politične in finančne dobičke. Po drugi strani je Putin njuno čisto nasprotje, ko odločno nasprotuje širjenju homoseksualne ideologije, še bolj oster pa je pri zavračanju možnosti ruskim homoseksualcem in lezbijkam, da bi se lahko “poročili”.

Franci Donko (foto: Robert Fojkar Komac).

Hipokrizija na očeh vsega sveta
Dogodek ima vsekakor simbolni značaj. Po eni strani simbolizira hlapčevski odnos slovenske liberalne levice do Putinove Rusije, po drugi strani pa kaže na stanje duha v Sloveniji. Janković in Kopač Mrakova sta namreč od omrežja globoke države skrbno izbrani figuri za odlikovanje. Janković je s svojimi gospodarskimi in moralnimi škandali simbol trde levice in je kot tak nedotakljiv. Podobno je z Anjo Kopač Mrak, ki ji niso sveti niti družina niti nemočni otroci. Z njunim imenovanjem nam politični botri sporočajo, da v Sloveniji ne odloča resnica, pravica in javna morala, ampak še vedno moralno-politična neoporečnost izrojenega socialističnega režima, ki obvladuje finančno in moralno sliko javnega mnenja. Veliki zagovorniki človekovih pravic in interesov manjšin v Kremlju z nasmeškom sprejemajo samodržčeva odlikovanja, medtem ko njegovi podaniki istočasno nasilno preganjajo politične protestnike po moskovskih ulicah.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in župan Ljubljane Zoran Janković sta v Kremlju ob dnevu narodne enotnosti Ruske federacije sem s strani ruskega predsednika Vladimirja Putina prejela t. i. odlikovanje RED PRIJATELJSTVA. (Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Dediči revolucije so virus, zažrt v narodovo telo
Ob tej priložnosti se je treba ustaviti pri nekoliko manjši obletnici od oktobrske revolucije, da ne bo šla mimo nas brez omembe. Enaindvajset let je minilo, odkar je parlamentarna skupščina Sveta Evrope sprejela resolucijo 1096 z naslovom O ukrepih za odpravo dediščine nekdanjih totalitarnih komunističnih režimov”.  Ko človek bere ta dokument, ima mešane občutke. Na eni strani imamo tipično opreznost, na drugi pa genialnost malodane preroških besed za primer neuspešne tranzicije, ki jih ne bo odveč ponoviti:

“Nevarnosti v primeru neuspešnega prehodnega procesa je veliko. V najboljšem primeru bodo vladali oligarhija namesto demokracije, korupcija namesto vladavine prava in organiziran kriminal namesto človekovih pravic. V najslabšem primeru bi bila posledica lahko ‘žametna obnovitev’ totalitarnega režima, če ne celo strmoglavljenje porajajoče se demokracije.”

Zares se lahko čudimo, od kje taka smela in možata dikcija neki zvodeneli evropski ustanovi le nekaj let po padcu komunističnih režimov. Med Evropejci, vzhodnimi in zahodnimi, je to opozorilo navzoče že dvajset let, a povprečna mentaliteta in povprečen uvid v realno stanje kljub njenemu potrjevanju v življenju caplja daleč za njo.

Od preostalega besedila bi lahko resoluciji to in ono tudi poočitali, zlasti glede na standarde Zaveze, a glede na stanje slovenske države in slovenske družbe bi bila že najmanjša njena implementacija strahoten korak naprej. Največji dokaz za to je dejstvo, da je slovenska politična večina, ki nas drži v pasteh preteklosti in v vsakršnem nazadovanju, nikoli ni hotela potrditi v parlamentu, so decembra 2016 zapisali v reviji Zaveza.

Na vprašanje, ali smo se izognili nevarnosti, ki nam jih predstavlja Resolucija 1096, moramo odgovoriti nikalno. Morda se prav v tem trenutku nahajamo v času največje preizkušnje, ko bi moral biti narod še posebej priseben in oprezen. Po rezultatu predsedniških volitev tega ni zaznati.

Zoran Janković, ki je avgusta letos po Zakonu o partnerski zvezi že “poročil” prvi homoseksualni par, in Anja Kopač Mrak, ki je zaradi političnih interesov gluha za trpljenje starih staršev in koroških dečkov, sta dokaz, da se duhovni boj vse bolj krepi.

Franci Donko