EPP in z njo Evropa na razpotju!

dr. France Cukjati

“Juncker želi Orbana izgnati iz EPP,” je bilo slišati iz Bruslja. Najprej je zvenelo kot zaletava izjava neresnega politika, ki se mu izteka mandat. A ko so zamisel o izključitvi madžarske stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP) podprli tudi nekateri drugi, še vedno vplivni politiki, kot je Merklova, je razkol znotraj EPP dobil resnejše poteze. Izključitvi Fidesza bi verjetno sledili izstopi tudi nekaterih drugih članic EPP.

Zdi se, da je EPP razdeljena. En del vabi migrante, odpira meje za nezakonito migracijo, zagovarja “multi-kulti” ideologijo, drugim pa vsiljuje migrantske kvote. Drugi del pa hoče vztrajati na schengenskih pravilih in zaščititi svojo nacionalno identiteto.

Spor postaja vse resnejši, saj se širi tudi na odnos do družine, zakonske zveze, spolne usmeritve in spoštovanja življenja od spočetja do naravne smrti. Gre za stališča, ki niso združljiva. Ali smejo ali ne smejo tujci nezakonito prečkati mejo? (Govorimo o migrantih in ne o beguncih, ki bi bežali pred terorjem sosednje države.) Ali so se članice EPP dolžne ali se niso dolžne ukloniti ideologiji “svobodne izbire spola”, so dolžne ali niso dolžne zavrniti razlikovanje med naravno in nenaravno spolno usmerjenostjo ter sprejeti lahkotnost ubijanja nerojenih otrok?

Vedno večje razhajanje med nacionalisti in globalisti znotraj EPP

Tudi na evropski ravni se med nacionalnimi državami pojavlja razdor, ki ga poleg vsiljevanja migrantskih kvot povzroča tudi pritisk razvrednotenja družine, naravne spolnosti in spoštovanja življenja. Tako kot se razlike med članicami EPP poglabljajo, celo med nemško CDU in CSU, se tudi med evropskimi nacionalnimi državami, kot med Višegrajsko in nemško-francosko skupino. Tako na ravni EPP kot na ravni celotne Evrope doživljamo isto destruktivno dogajanje. Če EPP predstavlja osrednjo sredinsko stranko, je razumljivo, da se v njej zrcali celotno evropsko stanje. Če pa med obema stanjema obstaja vzročna zveza, je jasno, da dokler ne bomo razrešili spora znotraj EPP, bomo težko zaustavili nadaljnji razkroj Evrope.

Angela Merkel in Viktor Orban (Foto: epa)

Tako EPP kot celotna Evropa sta na pomembnem razpotju. Ali bo Evropa sposobna najti trezno državniško pot, se bo lotila pomembnih skupnih vprašanj, preostalo pa po načelu subsidiarnosti prepustila v reševanje posameznim nacionalnim državam? Glede migracij je naloga Bruslja varovati zunanje evropske meje in preprečevati nezakonito anarhično migracijo, ne pa vsiljevati migrantske kvote, multi-kulti zablode in teorijo spolnosti ter preganjati nacionalne države, ki se že trideset letih otepajo bremen postkomunističnega sodstva.

Potrebovali bi državniško modrost ustanoviteljev EU.

Lani novembra je bila v Scharm El-Scheichu svetovna konferenca islamske mladine. Egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sisi je v otvoritvenem govoru, ki so ga naši osrednji mediji ignorirali, pokazal neskončno več državniške modrosti, kot jo premorejo mnogi vidni evropski politiki. Takoj na začetku je postavil tezo, da ima vsaka država pravico in dolžnost skrbeti za svoje interese in varovati svoje ljudstvo. Potem pa je razvil naslednje misli:

Egiptovski predsednik opozoril, da ima vsaka država pravico in dolžnost skrbeti za svoje interese in varovati svoje ljudstvo 

“Namesto da se sprašujemo, zakaj tuje dežele zapirajo svoja vrata, se moramo vprašati, zakaj se arabske in muslimanske države med seboj pobijajo in uničujejo svojo deželo? Mi sami sebe izčrpavamo, od tujih dežel – v katerih dan in noč delajo, branijo svoj narod, skrbijo za razvoj in kvaliteto življenja – pa pričakujemo, da bodo z nami delili sadove svojega dela, ker se mi med seboj pobijamo!

Vprašati se moramo, ali voditelji muslimanskih držav niso dolžni pravično, spoštljivo in pozorno stati svojemu narodu ob strani? Ali se muslimanske oblasti niso dolžne dogovarjati in skupaj reševati probleme – naj bo to v Afganistanu, Siriji, Iraku ali Libiji?

Egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sissi (Vir: Twitter)

Jezimo se, da evropske države zapirajo svoje meje, da bi zavarovale sadove svojega dolgoletnega trdega dela in naporov za izgradnjo moderne družbe! Od njih zahtevamo, da nam odprejo svoja vrata! Obenem pa jim vsiljujemo svojo kulturo, ki je od njihove oddaljena svetlobna leta, predvsem kar zadeva delavnost, pridnost, spoštovanje zakonov in doslednost pri delu in učenju.

Kot prišleki bi radi dobili vse, ne da bi kaj za to storili. Tujim kulturam hočemo vsiliti svojo. Če stopimo v deželo, ki nas prijazno sprejme, bi morali tamkajšnje zakone, navade, tradicijo in kulturo brezpogojno spoštovati. A ne, mi ne mislimo na to! Mi nismo niti sposobni tako razmišljati! Mi hočemo, da se nam vrata odpro in se nam pusti vstopiti, da bomo tam delali probleme.

Več kot štirideset let se muslimani po svetu med seboj pobijajo, istočasno pa hočejo priti tudi k nam, v Egipt. Ne! Svoje probleme naj rešujejo v svojih deželah! Svojim Egipčanom pa pravim: ukvarjajte se z našo deželo! V Egiptu je dovolj prostora za vse Egipčane! Ne smemo se med seboj bojevati in rušiti svoje dežele. Sicer bodo mladi zapustili Egipt in odšli. To pa moramo preprečiti.”

Tako torej predsednik muslimanskega Egipta.

V poduk vsej Evropi!

France Cukjati

 • stajerc5

  Veliko dobrih misli in pametnih besed iz Egipta, pa kaj, ko ena lastovka se ne naredi pomladi!

 • Anton

  zakaj me evropska ljudska stranka tako zelo spominja na lokalno ljudsko stranko in včem sta si tako podobni?

  Odgovor: Obe sta izdali načela, prepričanja ,ki jo zagovarja desnica in svoje volilce.

  sarkazem press

 • Dada

  NI razpotja za EU. EU ima živo politiko, ki se ves čas spreminja , prilagaja. Le tempo je včasih prepočasen ali celo smer za Slovenijo neprava.
  Orban se že nekaj let srečuje s težavami, da ga pogosto označujejo za drugačnega, samosvojega, posebej zaradi “žice” in nesprejemanja.. V svoji državi ustvarja probleme medijem, ki niso po godu njegovi stranki, saj se zaveda pomena medijev, ki so lahko precejšenj faktor pri uveljavljanju njegove politike.

  Seveda je problem sedaj bolj viden, problem Orban. To je namreč težava za stranko SDS, če bi se dejansko zgodila izključitev. Orban in njegova politika sta zaveznika in celo vzgled stranki SDS, kar se tiče migracij. Če bi bil Orban izključen, pomeni, da je SDS dejansko zgrešila s svojimi kampanjami proti migrantom ( to so morilci, pedofili, uničujejo Slovenijo ) in s kampanjo proti podpisu mednarodnega nezavezujoćega sporazuma o migracijah v svetu.

  Upam, da in verjamem, da ga ne bodo in da bo vmes stopila višegrajska skupina s svojo intervencijo.

  • Kapodistrias

   “Orban in njegova politika sta zaveznika in celo vzgled stranki SDS.”Res je in prav je tako. Orban je zame trenutno evropski politik št. 1!!! Če ga izključijo, bo to pomenilo popoln razkroj ELS.

 • Hunyađi

  Gadafi je zelo dobro skrbel za svoje ljudstvo, takrat ste bili vsi za vmešavanje v nacionalne interese države in globalno širjenje demokracije.

  • Nata

   Vendar pa je tudi on imel silne načrte. Na YT je kar nekaj njegovih govorov !

   • Hunyađi

    Tisti je bil preroški, ko je napovedal svojo smrt in pobezlanje đihadističnih plemen.
    Očitno si je sam kriv za lastno grdo smrt saj jo je sam enako sejal. Enako bo doletela usoda zahodnih demokratov, če ne njih, bodo najebal njihovi potomci.

 • Nata

  + + + + + + + +

  Sijajen poduk in edino možno ravnanje v današnjem času.

 • dež

  Pričakoval bi, da bo g. Cukjati, kot viden član SDS, kakšno besedo namenil tudi delovanju stranke v okviru EPP. Pa se je temu v celoti izognil, kar me čudi, glede na bližajoče se EU volitve. Veliko pojasnil dolguje stranka svojim volivcem v zvezi z obnašanjem poslancev v Strasbourgu (Le Pen, Poljska, Marakeš, …), a se temu vztrajno izogibate. Nobenih konkretnih stališč, na takšen način izgubljate glasove volivcev.

  • Vera

   G Cukljati je upokojen , zato se ne vsiljuje kot ” levaki ” s svojimi zgrešenimi idejami !

   • dež

    France Cukjati je član izvršilnega odbora SDS. V okviru te kolumne je imel možnost predstaviti konkretna stališča v prid svoje stranke, pred prihajajočimi EU volitvami, a tega ni storil. Kaj je rekel egiptovski predsednik, smo na tem portalu imeli možnost prebrati že pred 10 dnevi.

  • xtc

   Tvojega ne,ker nisi nikoli volil SDS.

   • dež

    Da volim Levico ali SD in navijam za Milana Kučana je jasno razvidno že iz mojih komentarjev. Zato ne vem, zakaj se razburjaš ?

    • Kapodistrias

     Očitno te tudi plačujejo, da smetiš po tem portalu. Svoji k svojim!

     • dež

      Očitno si tako zaplankan, da ne vidiš dlje od Semedele, kaj šele do Črnega kala.

 • Antonius

  Juncker, Merklova in Macron so preveč napumpani s svojim prav, da bi ob izganjanju Orbana iz EPP opazili, da so višegrajci sumljivo tiho.
  Odpor proti vsiljevanju nesprejemljivih šerijatarjev v Evropo se zagotovo vse bolj krepi. Zmerjanje nacionalno zavednih s skrajnimi desničarji, fašisti in zamolčanimi nacisti, nam sporoča, da smo na pravi poiti.
  Verjamem, da tudi SDS ne bo Orbana pustila na cedili, če bo najbolj razvpita trojica ob vprašanju Orbana, vztrajala do konca.

 • lokec

  Škoda, da ni več nemškega kanclerja Kohla. Ga je lisica merklca tudi prehitro zamenjala. fuksa

 • freedomfighter

  Stranka s tako razlicnimi pogledi ne more obstajati…naj jih vrzejo ven oz naj iztopijo sami na tak nacin se ne da delati

 • xtc

  Dejstvo je ,da je EU vse bližje razpadu to so dejstva,preprosto razpadla bo zaradi notranjih prepirov in države ,ki se ne strinjajo z ponorelo Merckelco in Macronom bodo preprosto najprej složno zaprle meje nato pa tudi složno odšle.
  Če z Višegrajci složno oddidejo še Avstrijci in Italijani je zelo velika verjetnost ,da bi ob zmagi desnice storila isto še Španija,Danaska in še kdo,to pa pomeni dejanski konec EU.

 • Olga101

  Globok poklon zdravi pameti egiptovskega predsednika! Sorosovi plačanci v evropskem parlamentu nimajo kaj iskati! Odvaditi jih je treba zaradi KORUPCIJE in ogrožanja Evropejcev! Slovenci moramo pojesti pred domačim pragom in spraviti levičarske plačance kot je Fajonka, za zapahe in ne v evropski parlament!

 • gorjanc

  Sissi je tudi povprašal islamsko univerzo Al Azhar ,če je v skladu z islamom , če od družin , ki že imajo dva otroka ,da počakajo nekaj let z naslednjim potomcem, KER JE UGOTOVIL, DA PREVELIKA RAST PREBIVALSTVA POŽRE VES NAPREDEK in država tone v krizo !!!!!!!!
  Odgovor univ. je bil,da je v skladu z islamom!!

 • pajot

  “Juncker želi Orbana izgnati iz EPP,”…..

  Pametneje bi bilo izgnati Junckerja iz bifeja.

 • skorpijon93

  vsa čast višegrajskim državam !

 • sodnikisozločinci

  Egiptovski predsednik je spoznal, da bes Evropejcev škodi njegovi državi in da ta škoda lahko dobi nepopravljive razsežnosti. Pravijo, da se človek, ki ga piči gad boji tudi slepca, ni pa reka o dejstvu, da potem pobije vsakega plazilca podobnega kači.

 • Dada

  Madžarska vlada je danes sporočila, da bo prihodnji teden zamenjala sporne protievropske plakate, zaradi katerih je Evropska ljudska stranka (EPP) madžarski vladajoči stranki Fidesz zagrozila z izključitvijo.
  Začelo se je- PLAKAT Ena največjih laži, je znak zaćetka podiranja domin. Kaj zdaj pričakujemo od SDS.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!