fbpx

Evropska poslanka Patricija Šulin: “Tudi v Evropskem parlamentu prisotno otipavanje, opolzke besede, nespodobna sporočila … Potrebna je ničelna toleranca do zavrženih dejanj spolnega nasilja.”

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Ne zgolj Evropski parlament, temveč celotno javnost pretresajo izpovedi o spolnem nadlegovanju desetih mlajših sodelavk v Evropskem parlamentu, ki so bile žrtve otipavanja, opolzkih pripomb in sporočil z nespodobnimi ponudbami s strani poslancev in ostalih zaposlenih v Evropskem parlamentu.

Da bi prišli zadevi do dna, smo evropski poslanci in poslanke točko o boju proti spolnemu nadlegovanju in zlorabam nemudoma uvrstili na plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer smo s 580. glasovi za in 10. glasovi proti sprejeli resolucijo, v kateri smo ostro obsodili vse oblike spolnega nasilja in ponovno pozvali Evropsko komisijo naj pripravi osnutek zakona za zaščito žensk pred nasiljem.

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

V Evropskem parlamentu bodo uvedena obvezna usposabljana za vse uslužbence in poslance o spoštovanju na delovnem mestu, vodil se bo zaupen register primerov, ustanovila pa se bo tudi delovna skupina neodvisnih strokovnjakov za podporo žrtvam v postopkih znotraj Evropskega parlamenta in pri policiji.

Služba v zameno za spolni odnos
Storilci spolnih zločinov izbirajo žrtve, ki so dovolj šibke, da molčijo, z ustrahovanjem pa jih “držijo v pesti” tudi po več let. Ker se žrtve bojijo odziva okolice, molčijo in slednje je bil tudi poglavitni vzrok za molk žrtev spolnega nadlegovanja v Evropskem parlamentu, ki so molčale iz strahu pred izgubo službe. Spolne odnose pa naj bi v zameno za službo za nedoločen čas zahteval tudi ljubljanski župan Zoran Janković, in sicer od farmacevtke, ki ji je uredil redno zaposlitev v Lekarni Ljubljana, da je lahko pridobila kredit za nakup stanovanja zase in za dva otroka. Zaradi sumov, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev, so kriminalisti izvedli hišni preiskavi na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana, ljubljanskemu županu, ki zanika vsakršno storitev kaznivega dejanja, so že nekaj mesecev prej tudi prisluškovali.

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Višje sodišče v Ljubljani je na septembrski obravnavi odločilo, da tožilstvo v nadaljnjem pregonu zoper Zorana Jankovića ne sme uporabiti dokazov, ki so jih pridobili s prisluškovanjem.

Spolnega nadlegovanja mladoletnice pa je obtožen Roy Moore, republikanski senatni kandidat iz Alabame, ki dejanje zanika, obtožbe pa pripisuje političnim nasprotnikom. V sosednji Avstriji pa je odstopil vodja Liste Pilz in nekdanji poslanec Zelenih Peter Pilz, ki naj bi opit otipaval sodelavko Evropske ljudske stranke. Pilza spolnega nadlegovanja obtožuje tudi nekdanja sodelavka pri Zelenih, kar 63-letnik zanika. Odstopil je tudi britanski minister za obrambo Michael Fallon, valižanski minister Carl Sargeant pa je naredil samomor le nekaj dni po odstavitvi z ministrskega mesta.

Ničelna toleranca do spolnega nasilja!
Žrtve spolnega nasilja se soočajo z občutkom sramu, gnusa in pogosto z občutkom krivde, zato je pomembno, da jih spodbudimo k temu, da spregovorijo. NE je NE in žrtev NI nikoli kriva, zato se zavzemam za dodatno ozaveščanje in preventivne postopke za pomoč žrtvam, ne da bi jih dodatno stigmatizirali. Poleg ustrezne zdravniške oskrbe potrebujemo tudi hitre in odločne ukrepe na strani pristojnih organov, ki morajo varovati človekovo dostojanstvo in človekove pravice. Kot stalna poročevalka za enakopravnost spolov na odboru za proračun se aktivno zavzemam za enake možnosti za ženske in moške, zato ostro nasprotujem vsem oblikam nasilja! Zato sem prepričana, da je ničelna toleranca do spolnega nasilja edini pravi odgovor na ta zavržna dejanja!

Od 1 do 10 let zaporne kazni
V preiskavi kaznivega dejanja posilstva se policisti in tožilci soočajo s številnimi preprekami, v več primerih ni zadostnih materialnih dokazov, dodatno pa je preiskava otežena zaradi nevarnosti zastaranja primera. Zato sem na Evropsko komisijo naslovila poslansko vprašanje o aktivnostih komisije na področju boja proti spolnemu nasilju, komisarka Vera Jourova pa mi je v imenu komisije zagotovila, da se komisija osredotoča na spremljanje in usmerjanje držav članic pri preprečevanju nasilja in zagotavljanju podpore žrtvam pri izvajanju ukrepov na nacionalni ravni, ki jih je v okviru svojih pristojnosti sprejela EU.

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Kazenski zakonik Republike Slovenije v poglavju Kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost določa zaporno kazen od enega do desetih let za storilca, ki je zagrešil kaznivo dejanje posilstva, v kolikor pa je bilo dejanje storjeno grozovito ali posebno poniževalno ali če je dejanje storilo več oseb zaporedoma, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.

Menim, da bi bilo potrebno zvišati spodnjo mejo kazni za kaznivo dejanje posilstva na pet let zaporne kazni, ker pa zgolj zvišanje zaporne kazni ni dovolj, zagovarjam psihiatrično obravnavo storilcev že v zaporu in nadzor po prestani kazni. Tega mnenja pa ni minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, ki v odgovoru mojemu strankarskemu kolegu poslancu v DZ dr. Vinku Gorenaku zapisal, da je psihiatrična obravnava v zaporih na voljo, vendar, da napotitev ni odvisna od vrste kaznivega dejanja, temveč od presoje zdravstvenega osebja, in da se nadzor po prestani zaporni kazni ne izvaja. Glede dolžine kazni za kaznivo dejanje posilstva pa je dejal, da so kazni ustrezne in primerljive s kaznimi v preostalih državah EU. Za primer je dal Nemčijo, kjer znaša zaporna kazen od uvedenih sprememb v Kazenskem zakoniku leta 2016 zgolj šest mesecev. Ker je v zadnjih letih število spolnih napadov v porastu, še vedno odmeva tudi več deset spolnih napadov na silvestrovo v nemškem Kölnu, menim, da nam Nemčija ne more biti zgled pri določitvi višine zaporne kazni za primere posilstva.

V mesecu decembru bo na Nova24TV na sporedu ekskluzivni intervju oz. reportaža iz Bruslja s poslanko v Evropskem parlamentu Patricijo Šulin.

Patricija Šulin