fbpx

Golob je privid kandidata in Gibanje Svoboda privid stranke

Odgovorni urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Bližajo se parlamentarne volitve in kot za vsake volitve do sedaj so nam strici iz ozadja pripravili nov obraz. Tokrat so si izbrali zagrenjenega nekdanjega direktorja državnega podjetja, ki mu je potekel mandat. Direktorja, ki je z dvema milijardama prometa ustvaril le 15 milijonov evrov dobička, čeprav je bilo vse, kar je počel, prodaja najcenejše elektrike po najvišji ceni. Da gre za gospodarskega analfabeta, je priznal celo Sandi Češko, kandidat Socialnih demokratov, ki ga večina pozna po produktih Top Shopa.

Golobov problem je, da je še bolj “samozavesten” kot Marjan Šarec. V resnici je po besedah njegovih političnih somišljenikov nadut in zagledan sam vase. Dejansko verjame, da je Steve Jobs slovenske energetike. Prepričanemu o lastni nepremagljivosti mu je uspelo pred volitvami odtujiti vse njegove potencialne koalicijske partnerje. Koaliciji KUL se z njim ni uspelo dogovoriti o usklajenem nastopu. Igorju Zorčiču je dejal, da ga ne potrebuje, enako ravna z ostanki stranke DeSUS. Golob se je na levici osamil. Edina sreča je, da so strici iz ozadja strankam na levici zabičali, da ne smejo govoriti grdo o Golobu. Zato ne slišimo veliko pripomb običajno zelo glasnih levičarjev.

Medtem ko v SAB, LMŠ, Levici in SD o Golobu molčijo, pa sam počne prav obratno. Vsako priložnost izkoristi za to, da medijem pove, kako drugih levih strank ne potrebuje. Na nedavnem programskem kongresu je priznal, da se bo povezoval s “civilno družbo”, z bogatimi nevladnimi organizacijami torej in ne s Kulom.

Štiri leta mrtvega teka
A politične igrice na levici so stvar levice. Če so druge stranke na levi tako podrejene volji globoke države, lahko zaradi mene zbledijo, kot je zbledela stranka Zares Gregorja Golobiča. Bolj problematično za Slovenijo je to, da bi Goloba volila četrtina vseh volilnih upravičencev. To je problematično zato, ker Golob nima pojma o delovanju države, nima pojma o politiki in nima pojma o vladanju. Gre za nekoga, ki se bo štiri leta učil politike in nato izpadel iz parlamenta, kar je očitno usoda vseh instantnih levih strank. Če sestavi vlado, pa bodo to štiri leta mrtvega teka in z državnim denarjem subvencioniranega egotripa za Goloba. Premaknil ne bo ničesar.

Foto: STA

Pa saj je predstavil ekipo in program, boste dejali. Ima ljudi, ve, kaj želi storiti. Mar res? Naj vam postrežem le z enim Golobovim stavkom na kongresu: “Zdaj imamo program, ki ima baje več kot sto strani.” Baje! Golob programa ni videl in ni prebral. Sestavili so mu ga ljudje, ki jim je globoka država naložila, da ustvarijo privid resne stranke in resnega kandidata.

Robert Golob ni resen kandidat, Gibanje Svoboda ni resna stranka. Po Čeferinu in Veselu je bilo treba pač dobiti nekoga in besni, razočarani nekdanji direktor Golob je bil edina izbira. Človek, ki je bil dve leti tiho, celo pohvalil je zdajšnjo vlado, bi zdaj preganjal fašiste, uvajal pravno državo in rušil diktature. Z najmilejšo besedo lahko Goloba opišemo kot oportunista. Nekoga, ki ga je javnost že pozabila in ga lahko globoka država lansira kot nov obraz. Ampak Robert Golob ni nov obraz. Robert Golob je bil državni sekretar stranke LDS, bil je podpredsednik Pozitivne Slovenije, bil je predsednik sveta Stranke Alenke Bratušek. V podjetju Gen-I je bil predsednik uprave od 2006 do 2021. Ni nov obraz, pač pa večni uslužbenec stricev iz ozadja.

Milijonar, ki je “predstavnik ljudstva”
Na kongresu, na katerem naj bi predstavili svoj program (Gibanje Svoboda op. p.) so več časa govorili o Janezu Janši kot o tem, kaj bodo naredili. Več časa so pljuvali po zdajšnji vladi, kot ljudem razlagali, kako bodo program financirali. A da končamo pošteno. Kaj obljublja Golob? Obljublja več deset milijard evrov vlaganj v zeleni prehod in trajnostno mobilnost. Obljublja dodatnih 500 milijonov evrov za zdravstvo v naslednjih 18 mesecih, obljublja čistko v policiji, pravosodju, medijih in to, da ne bo imel Twitter računa. Obljublja, da bo odpravil zakone, ki jih je sprejela ta vlada, ker tako zahteva “civilna družba”. Potemtakem bo manj zaposlenih, pokojnine bodo nižje, ne bo bonov in dodatkov, ne bo uskladitev pokojnin, kmetje bodo spet lahko životarili in davki bodo višji.

V resnici med Golobom in drugimi levimi strankami ni nikakršne razlike. Golob sicer govori kot neke vrste libertarec. Besede, kot so produktivnost, gospodarska rast in svobodni trg, mu kar padajo z jezika. A to je le krinka, da bi ljudi prepričal, da je drugačen od koalicije KUL. A ni. Veste, zakaj? Ker je na kongresu dejal, da on ni elita, pač pa del ljudstva. Tudi Tanja Fajon ni elita, Luka Mesec je ubogi predstavnik ljudstva. Vsi milijonarji na levici so del ljudstva. Tistega “ljudstva”, ki je že 75 let na oblasti. Tistega “ljudstva”, ki bogati na račun Slovenk in Slovencev in jim hkrati pripoveduje, da dela zanje. Ob vseh tetah v krznenih plaščih in gospodih z botoksom napihnjenimi obrazi na tem Golobovem kongresu pa je bil zagotovo najbolj žaljiv napis, slogan te stranke. Ljudje, ki zaslužijo 200.000 evrov neto na leto, so si za slogan izbrali napis “Zaslužimo si!” Pritlehno norčevanje iz ljudi, ki nimajo za preživetje. To je alternativa, ki jo ponuja Golob. Ponižana in razžaljena elita, ki jo je zdajšnja vlada odklopila od vašega denarja.

Aleksander Rant