Golob lastne napake pokriva z našim denarjem

Vida Kocjan (Foto: Demokracija)

Slovenija plačuje eno najvišjih cen elektrike v Evropi. Hkrati se energetska kriza zaostruje, številna podjetja so svojo proizvodnjo zaradi visokih cen energentov že zmanjšala, v prihodnjih tednih načrtujejo dodatna omejevanja proizvodnje, delno tudi zapiranje. Na to opozarjajo tudi v Gospodarski zbornici Slovenije. Od vlade pričakujejo takojšnjo pripravo interventnega zakona po vzoru protikriznega zakonodajnega svežnja, ki bo podjetjem omogočil uporabo ukrepov za ohranitev zaposlenih. Opozarjajo, da je vlada operacionalizacijo ukrepov napovedala že za september, a se to še ni zgodilo.

Že nekaj časa pa se pojavljajo tudi govorice, da je podjetje GEN-I v času, ko ga je vodil Robert Golob, za daljše časovno obdobje na tuje trge prodalo zakupljeno slovensko elektriko po zelo nizkih cenah. Govori se o ceni 100 evrov za megavatno uro elektrike, kar so Golobovi razglašali kot dober posel. Zaposleni so prejemali visoke bonuse, mesečno je po 20 tisoč evrov neto lani v GEN-I prejemal tudi Golob.

Hkrati pa so v GEN-I pozabili na dolgo vnaprej načrtovani remont Nuklearne elektrarne Krško, ki poteka prav zdaj. GEN-I mora kupcem, ki so kupili poceni elektriko, po opcijskih pogodbah zagotavljati dobavo, sicer mu sicer grozijo visoke globe. Slovenija zdaj elektriko kupuje na tujih trgih.

Vse to zdaj Golob vali na slovenske odjemalce elektrike, lastne napake pa pokriva z našim denarjem. Njegov cilj je tudi nacionalizacija podjetja Geoplin in morda celo Petrola, kamor namerava preliti na stotine milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, poleg tistega v GEN-I. Hkrati poznavalci opozarjajo, da si na tak način pripravlja teren za privatizacijo tega dela državne energetike. Cilj naj bi bil t. i. tretja privatizacija v Sloveniji.

Gre za škandalozno ravnanje, o čemer se v javnosti ne govori veliko. Hkrati se nekateri opirajo na to, naj bi EU sprejela kapico na ceno energije, vendar poznavalci menijo, da do tega ne bo prišlo. V naslednjih tednih se nam torej obeta kolaps, v veliki meri prav zaradi Goloba.

Vida Kocjan