fbpx

RTV iz nacionalne v partijsko smer

Spoštovani svetniki RTV Slovenija! Dovolite, da Vam posredujem javno pisno stališče do glasovanja oziroma pogled na glasovanje o razrešitvi generalnega direktorja (GD) in nadaljnje delovanje Sveta RTVS. Z neuspelim glasovanjem za odstavitev GD sem postavljen pred dejstvo, da se bom v prihodnje spet moral odločati glede sodelovanja pri tveganjih, ki se dogajajo na RTVS in v zvezi z njimi obstajajo utemeljeni sumi koruptivnosti, o čemer je bil govor že pri prvem glasovanju leta 2018 in zdaj spet. Za kolegice in kolege, ki so glasovali za razrešitev generalnega direktorja, bo verjetno dilema podobna.

Najprej beseda o političnem glasovanju, o čemer ste nekateri svetniki, ki ste bili proti, veliko govorili, omalovaževali nas in nas kot podpisnike celo javno blatili. Poučen sem bil, da je bila Vaša stran celo bolj politična, saj so našo sejo spremljali kampanja strank opozicije iz DZ (seja o medijih) ter pritiski velikih in malih ljudi iz ozadij. Ne vem, ali bo med nami v prihodnje več uravnoteženosti in nepristranskosti, katerih primanjkljaj je bil tokrat očiten, torej tudi političnega sodelovanja. Nastopi nekaterih svetnikov so bili zelo podobni nastopom nekaterih na RTV Slovenija v smislu širjenja sovražne propagande in neutemeljenega blatenja političnih nasprotnikov, ki ga izvaja opozicija ob podpori nacionalne hiše in za katerega način smo mislili, da je s padcem bivšega režima mimo.

Ob izidu glasovanja sem se spraševal tudi o svetnikih, ki ste glasovali proti: ali vam je vseeno, kam gre hiša, posebej če na vse skupaj pogledamo etično trezno in odgovorno, kar pa je pri nas očitno problem celo pri ljudeh, ki naj bi jim to pripisovali ex officio. Ne razumem niti Sveta delavcev RTV Slovenija, ki je vse odgovorne in zavzete osebe v hiši postavil v omenjeni posplošen tok delovanja hiše, ki pa ustreza le vplivnim v hiši, delavec pa ostaja nezaščiten, če ne trobi v ta rog; zato niti ne ve, kaj bo z njim v prihodnje, saj je glede na stanje stvari lahko njegova usoda negotova.

A za novinarje se pri nas komaj kdo zares postavi, še najmanj tisti, ki širijo floskule o novinarski svobodi. Pristojni, celo na RTVS, pa delujejo žal pogosto po zelo pristranskih etičnih in medijskih merilih.

Televizija Slovenija nadaljuje pristransko in žal sovražno manipulira z javnostjo
Za hišo bo očitno ostal problem uravnoteženosti programov, ki so sicer lepo zapisani v Poslovno-programskem načrtu (PPN) in Finančnem načrtu (FN), a zadeve tečejo po svojih kanalih. Tako RTVS nadaljuje pristransko in žal sovražno manipuliranje z javnostjo ter podpira rušilni naboj tistih, ki nimajo idej o smernicah razvoja te države, ki so odstopili v krizi v boju s covidom-19, zdaj pa pametujejo z puhlimi besedami o pomanjkljivi zdravstveni službi, medicinskem in administrativnem osebju itd. ter ukrepih, ki jih ta vlada v vsestransko zahtevnih razmerah za treznega človeka izvaja po najboljših močeh. Povrh so celo nekateri iz vrst teh kritikov prej na odgovornih mestih desetletja zanemarjali ureditev razmer za delovanje medicinskih sester in zdravnikov v konkurenčnih in enakopravnih razmerah ter pustili odtekati denar za zdravstvo v pogoltne žepe.

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. (Foto: STA).

Ali ne gre Televizija Slovenija v smer iz nacionalne v partijsko medijsko hišo?
Lahko, da bodo predlogi FN in PPN 2021 “obogateni” z kozmetičnimi popravki, a težko verjamem, da bodo glede na to stanje zadeve tekle drugačne, pač pa bomo isti spet deležni očitkov, da smo proti predlogom vodstva, saj naj bi očitno s podporo omenjene politične večine vse potekalo tako kot do zdaj. Ker torej ne morem prevzemati odgovornosti za tako poslovanje, se bom, dokler se kaj ne spremeni – kot sem se do zdaj – na to tudi naprej kritično odzival. Odgovornost za to prevzemate torej člani vodstva, ki imate tako kljub naši kritični in odgovorni nalogi ključno vlogo. Boste pač v zgodovino šli kot tisti, ki niste delovali ne za nacionalno hišo ne za nacionalne interese ne za državo in vse njene državljane, pač pa predvsem za omejene koristi zgolj nekaterih.

Morda pa boste še drugi svetniki le premislili in ne boste več podpirali tega stanja, čeprav ste zdaj vodstvu že dali bianco menico zanj.

Za dodatek še opomba v zvezi s prispevkom TVSLO 2 v soboto, 7. novembra, zvečer o osamosvajanju: RTV se ne strinja s prispevkom o osamosvojitvi! Torej 95 odstotkov udeležencev plebiscita in s tem 88,5 odstotka volilnih upravičencev, ki so bili za svobodno Slovenijo, za RTV-jevce ne pomeni nič; ali ne gre to v smer iz nacionalne v partijsko RTV?

dr. Janez Juhant, Časnik