Hud potres na dosedanji berlinski politični sceni – kako Merklova plačuje za svojo migrantsko politiko?

(Foto: epa)

Nova stranka AfD – “Alternativa za Nemčijo” – je znova slavila. Napoveduje se konec dosedanje berlinske vladajoče koalicije med Social-demokratsko stranko in Krščansko demokratsko unijo (SPD in CDU)

Na podlagi začasnih rezultatov volitev v deželni parlament Berlina (ki ima podobno kot Hamburg status zvezne nemške dežele) je očitno, da je nova stranka Alternativa za Nemčijo znova slavila. Po zadnjih prepričljivih uspehih na preteklih volitvah v devetih deželah, še posebej v deželah Mecklenburg-Vorpommern in Sachsen-Anhalt, se je tudi tokrat uvrstila v deželni parlament  z zelo dobrim 14-% volilnim izidom.

V nasprotju s tem ponovnim uspehom te nove stranke na nemškem političnem prizorišču sta obe največji stranki SPD in CDU utrpeli veliko izgubo zaupanja svojih volivcev. Vsaka od njiju je doživela hud poraz, SPD za več kot 6 %, CDU pa za več kot 5 % nižji volilni rezultat od predhodnih volitev. Takšen izid pomeni hud potres na dosedanji berlinski politični sceni.

Merklova CDU dosegla najslabši izid v celotnem obdobju svojega povojnega obstoja
SPD je kljub tej izgubi sicer ostala volilna zmagovalka, CDU pa je s svojim volilnim rezultatom utrpela v Berlinu svoj najslabši izid v celotnem obdobju svojega povojnega obstoja. Ali bo dosedanji vodja berlinske CDU g. Frank Henkel še ostal na politični sceni, je zelo vprašljivo.

Omeniti pa velja, da se je nemški liberalni stranki FDP po popolnem polomu v preteklosti tokrat vendarle posrečil preskok volilnega praga v berlinski parlament. Po drugi strani pa se je iz parlamenta poslovila Piratska stranka, katere uspeh je bil na prejšnjih volitvah veliko presenečenje.

Dosedanja koalicija med SPD in CDU bo z veliko verjetnostjo razpadla. Sicer pa bo glede na volilni rezultat v prihodnje možna koalicija samo med najmanj tremi partnerji.

Kakšno koalicijo lahko pričakujemo?
Najverjetnejša prihodnja koalicija v Berlinu bo med Socialnimi demokrati, Zelenimi in Levico (naslednico PDS – Partije demokratičnega socializma – nekdanje edine politične stranke nekdanje DDR). Ta verjetna povezava pa – kljub javni distanci do nje s strani predsednika zvezne nemške SPD g. Sigmarja Gabriela – očitno nakazuje možne premike na nemških zveznih državnozborskih volitvah v prihodnjem letu. Vse kaže, da se po skoraj treh desetletjih premoščajo dosedanje razpoke med tema dvema strankama na levi strani nemške politične scene.

Porazi Merklove se nadaljujejo
Navedeni volilni izidi v Berlinu pomenijo ponovni velik udarec tudi za kanclerko dr. Angelo Merkel, ki je že pred tem v svojem volilnem okrožju Mecklenburg-Vorpommern doživela s hudim porazom CDU tudi svoj osebni politični poraz.  Po drugi strani slavi njen koalicijski partner g. Sigmar Gabriel (na zvezni ravni podkancler in zvezni minister za gospodarstvo ter vodja SPD), ki je v prvem navdušenju že kar vnaprej javno imenoval dosedanjega berlinskega župana g. Michaela Müllerja tudi kot prihodnjega župana.

Vendar nove berlinske koalicije – potem ko se bo navdušenje nad volilnimi izidi poleglo – nikakor ne čakajo rožnati časi. Berlin se namreč srečuje z velikimi problemi. Od njih naj omenimo samo tri:

– Izjemno veliko pomanjkanje najemnih stanovanj in med njimi zlasti takšnih, katerih najemnina je za ljudi s povprečnimi dohodki sploh še znosna.

– Kaotične razmere v javni upravi, zlasti sedanje popolnoma nevzdržne razmere v sprejemnem centru za migrante v okviru deželnega urada za zdravje in socialo.

– Še vedno nedokončana gradnja prihodnjega glavnega berlinskega letališča na področju Berlin-Schönefeld, ki bi morala biti končana že pred petimi leti in katere stroški so zaradi hudih napak pri izvedbi narasli od prvotno predvidenih 2 milijard na 5,4 milijarde evrov – zgodba, ki je že dobila razsežnosti ogromne kriminalne afere z vpleteno bivšo letališko upravo in nadzornim svetom.

Razpoke med strankami na zvezni državni ravni
S tem volilnim izidom se za imenovanje nove berlinske uprave in skoraj zanesljivo sklenitev takšne vladajoče koalicije, iz katere bo izpadla stranka CDU – v prejšnjem mandatu partner SPD pri upravljanju Berlina – zelo jasno kažejo tudi razpoke med obema strankama na zvezni državni ravni. Če so bile te razpoke po dosedanjih deželnih volitvah še premostljive, pa je mogoče utemeljeno predvidevati, da bodo po razpadu sedanje koalicije v Berlinu le-te prevelike – da bo na zvezni državni ravni med obema koalicijskima  partnerjema zazeval prepad.  Še posebej ker so v prihodnjem letu tudi zvezne državnozborske volitve. Posledice takšne konfrontacije obeh partnerjev na zvezni ravni, zlasti na socialnem področju, ne obetajo nič dobrega.  Še posebej ne v sedanjih razmerah migrantske krize in zapletenih odnosih s Turčijo.

Aktualna politična dogajanja v Nemčiji so spodbudila pomembno večji interes javnosti za udeležbo na volitvah. Dejanska zmagovalka na večini teh dosedanjih deželnih volitev pa je Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je zaradi aktualnih razmer migrantskega vala v Evropo in krize inštitucij na ravni EU spodbudila velik del dotlej neaktivnega volilnega telesa.

Alternativa za Nemčijo za omejitev vplivov tujih kultur
Vodja stranke Alternativa za Nemčijo v Berlinu je g. Georg Pazderski, sin Poljaka in Nemke, ki je bil v preteklosti dejaven v nemški vojski kot polkovnik v generalštabu in se je udeležil tudi vojaških posegov v Afganistanu in na Kosovu ter je deloval v okviru NATA ter EU, kot vojaški strokovnjak pa tudi na Floridi v ZDA. S svojim programom se je AfD v Berlinu angažirala predvsem za omejitev vplivov tujih kultur in za uvedbo preventivnih programov zoper njihove ekstremne verske pojave v Nemčiji. Očitno z uspehom pri pomembnem delu volilnega telesa. Hkrati pa je ta nova stranka zaradi svoje izjemne uspešnosti na deželnih volitvah velik izziv za obstoječe etablirane stranke, ki ostro zavračajo vsako sodelovanje z njo.

Vse bolj se zdi, da se je Nemčija – ne le zaradi migrantske krize in političnih odzivov nanjo, ki so pomembno razdrli sodelovanje obeh sestrskih strank CDU in CSU, marveč tudi zaradi nezaustavljivega pohoda nove stranke AfD –  znašla na velikem političnem razpotju. In ker je Nemčija ena izmed ključnih članic EU, utegnemo posledice te njene politične krize kmalu občutiti tudi sami, tako v okviru EU kot tudi v lastni državi.

Ingo Falk Pasch Wallersberg

 • avtohtoni neandartalec

  Skoraj trikrat so preplačali projekt novega letališča, Nemci so se ušteli za 4 milijarde, zdaj mi je pa jasno kje se naši fašisti učijo korupcije. Tudi sicer se mi zdijo niihovi problemi zelo domači, celo politični prostor je podobno ukrojen, le da oni dobro živijo, pri nas pa traja večna kriza, verjetno zaradi njihovih straniščnih školjk, ki so narejene tako, da lahko drek pogledajo preden ga odplaknejo.
  Volitve bodo zagotovo vplivale na nas, prva naloga naše politike bo kako ujeti korak z Nemci, da jim bomo zgledali čim bolj podobni na videz.

  • sprehajalec

   Dobra analiza, v principu se že dolga stoletja trudimo jim biti podobni, razen zadnjih 70 let. Se pa veselim morebitne spremembe politike na nemški liniji in odziv naše politike. Kako bodo “old boysi” navajeni udrihati po Švabu na trenutke izgubljeni ter z njimi Hanzi TV s svojim programskim svetom.

   Konec koncev so tudi tvoji zelo vplivali na nemško politiko nekoč, Bismarckova babica je bila menda srpkinja.

  • Franc Šink

   Razlika je pa vendarle.V Nemčiji bodo ti kriminalci sankcionirani, kar se pri nas nebo zgodilo.

   • tarantela

    Ne se slepit, poglej, kaj se dogaja s volkswagnom, sama lumparija. To so odkrili, koliko je še prikritih, pa ne vemo, povsod so lumpi.

 • tarantela

  Frau ne bo lačna, tudi če bo izgubila volitve, saj bomo reveži plačevali njene neumnosti in neumnosti vseh, ki so hvalili prihod inženirjev in zdravnikov, med tistimi, ki so prišlekom peli hvalo so tudi naši politiki tako levi kot desni.

 • tomven

  Tako bodi z vsemi izdajalci, vključno našimi, ker je to edino prav. Politični poraz na celotni črti in osovraženost s strani vseh normalnih ljudi. Jaz bi dodal še dosmrtno šikaniranje na vseh področjih, da jim bosta še pot in bivanje v peklu neprijetna.

 • karpelec

  Angela, plesala si kar lep čas.Plesala si valček in tango s skoraj vsemi voditelji sveta, odplesala pa boš z inženirji med šotori in ob tabornem ognju. A ni škoda plesa ob valčku?

  • samsara

   Niti za plesalko ne bo več. Kvečjemu za kakšno zanikrno in zakrinkano cigansko šlogarko v šotoru na robu talibanskega naselja.

 • totex39

  Tudi, če ne bo izvoljena je že naredila veliko škode s to svojo protizakonito invazijo islamistov v Evropo, kateri ni več pomoči. Zato mora biti kaznovana na sodišču z izgonom iz Evrope.

 • Unikatna

  Tudi Nemčija ni več dober vzgled – ni več demokracije, vse več korupcije, kriminala, kršenje človekovih pravic…

  Vas na kaj spominja? :)

  • tarantela

   Na bivšo Yugo.

  • lidija

   Lumparije so se vedno dogajale, samo za njih nismo vedeli.
   Internetu gre zahvala, ker je napravil revolucijo na tem področju.
   Vse, kar je bilo vseskozi v temo zavito, postaja vedno bolj očito.
   Tako je prav !!!

  • Igor Kavalar

   EU me spominja na diktaturo, Nemčija pa namesto vzora (reda, poštenosti in pameti) v Kugoslavijo.

 • PIA PlA

  Katastrofa je, da Merklca še zdaj ni dojela, kje ga je biksala. Baba brca v temo. Vladajoča talibanka nas yebe v glavo in nas poriva nazaj v
  srednji vek. V Evropi vlada obup. Ko nanese pogovor na
  vladajoče primate, nam besede na p in k kar same privrejo na jezik.

  A glej čudo, obstaja tudi čisto drug
  svet – Cmerarija. Oaza miru, kjer se lahko sprostiš ob pogledu na nebogljene mladoletne migrante in njihove hvalevredne pobožne želje, ki nam božajo dušo. Pomisliš na cmeravega etičnega misleca, ki nam ureja živelj in si hipu v
  enem čisto drugem svetu, kot vesoljna Evropa, ki se prav ta trenutek otepa politike Merklce in njenih pridobitev, kot moker cucek bolh.

  • samsara

   Se mi zdi, da kar dobro razume svoje početje, če ne v celoti že prej, pa vsekakor zdaj, a tako kot vsi vrhunski politiki, vrhunsko obvlada ipa tudi zlorablja svoje manipulatorske sposobnosti, blefira, zlorablja svoj vpliv, pozicijo…
   Skratka izprijem primerek človeške vrstev v vlogi malignega politika.

   • PIA PlA

    Včeraj sem poslušala njen govor ob volitvah v Berlinu; sanja se ji ne, kaj je naredila. Niti ona se ne more tako dobro sprenevedati. Ugotavljam, da so babo dobro pretentali.

 • Antonius

  Merklova je naredila neumnost dvakrat. Prvič, ko je šeriatarjem na stežaj odprla vrata v Nemčijo, posledično je pa s svojim debilnim povabilom na široko odprla vrata v politiko na novo prebujenim nacionalistom.
  Manj razvpita a enaka zgodba se dogaja tudi v Franciji, kjer v vetru proti šeriatarskega nacionalizma Le Penova uspešno gradi na nacionalizmu utemeljeno politiko.
  Različne nacionalne entitete so Evropo multikulturno združevale, državni nacionalizmi jo pa razdružujejo.
  Višegrajski princip varovanja posamičnega v skupnem bi moral biti ta trenutek prednostno najbolj aktualen.
  Krščanstvo multikulturno nadgrajevati s šeriatarji je neumnost primerljiva spravljanju boga s hudičem.

  • sevenx

   Merklova je samo lutka… In ni naredila nobene napake. Vse gre po planu…

 • tarantela

  Preden smo stopili v EU, so na radiu Slovenija naredili anketo, kaj mislimo o vstopu Slovenije v to skupnost. Večina anketiranih je bila navdušena nad tem, sama pa sem vprašala: “Kaj pa, če se izkaže, da to ni tisto, kar bi radi imeli, bomo izstopili iz EU? Imeli smo Avstroogrsko, imeli smo Jugoslavijo, ali res moramo iz enega združenja na vrat na nos leteti v naslednjo?”
  Novinarka mi je odgovorila, da gremo tokrat prostovoljno in bo drugače. Pa je res drugače? Mar nismo dovolj samozavestni za lastno samostojno državo, nihče ne bi ukazoval, kaj in kje moramo pridelovati, izdelovati; nihče ne bi ukazoval, s kom smemo trgovati? Bili bi zares svobodni, zdaj nam pa poleg EU ukazuje še ZDA. Tudi majhne države so lahko uspešne, če imajo primerne voditelje.

  • Mihilus

   Nismo šli prostovoljno, bila je prisila le da tokrat druga oblika prisile. V preteklosti smo bili v zveze prisiljeni vojaško ali pa politično. V EU pa smo vstopili zaradi moralnega ponižanja, da smo manjvredni. V EU smo želeli vstopili, ker smo želeli biti enakovredni.

   • tarantela

    Izkazalo se je, da smo zgolj košček mešane solate, ki jo je popapcal tuj kapital in nas je speljal v dolgove.

  • Igor Kavalar

   Če smo že prostovoljno vstopili lahko tudi prostovoljno izstopimo.

  • Borut Stari

   Slovenija je vstopila v EU na podlagi rezultata referenduma. Vstopila je kot suverena država, ki je del svoje suverenosti oddala skupnosti. Koliko in kaj je odločila vlada in DZ. PV vlade je bil Janez Janša.Postali smo edino takrat v naši zgodovini enakopravni partner neke skupnosti držav, del samostojnosti smo imeli le v avstroogrski monarhiji. V Jugi smo bili le molzna krava. Tam nas je diktatura proletarijata na čelu s ključavničarjem v uniformah maršala, spravila na današnji nivo kvalitete življenja.

  • PIA PlA

   Tarantela, ti nisi prava strupena pajkovka, ki zna plesti mreže. Ti namerno v pozorno oko brizgneš ogromno majhnih dlačic, ki pronicajo v oko in povzročijo močno vnetje in rdečico.
   Strupeni rdeči pajki, ki so naselili naše hiše, so strupeni z razlogom. V EU smo šli, da se rešimo teh rdečih strupenih primerkov, ki so se razpasli med nami in nas že leta ogrožajo ter zaživimo bolje, ne kot trdiš ti, da nas podredi drugi sovrag. Zavajaš. Na forumu ti nasedajo ti le rdeči primerki.

 • moon

  Tole res kaze na totalno zmago levice v Nemciji, kar sploh ni presenteljivo. PAr procentov plusa za AfD, liberalci, zeleni in prefarbani komunisti bodo skupaj z itak noro SPD sestavljali bodoco nemsko vlado.
  Wilkommen politika se obrestuje in nadaljuje (do novega Hitlerja).

  • Borut Stari

   Ja tole se bo končalo z novim Dolfetom. Tako bo začel holokavst nad priseljenci. Pokazal bo na njih in jih obtožil ogrožanja in uničevanja Nemčije, odžiranje prostora in dela. Način kot je bil izveden z Judi bo repriza.
   “V demokraciji, fašistični diktaturi, parlamentarnem sistemu ali komunistični diktaturi je enako. Če imajo pravico do besede ali ne, se da ljudi vedno pripraviti do tega, da sledijo volji voditeljev. To je preprosto. Vse kar morate storiti, je, da jim poveste, da so napadeni, in obtožite pacifiste, da niso domoljubni in da izpostavljajo državo nevarnosti. To učinkuje v vsaki državi“
   Hermann Goering

 • Mihilus

  Tole je po mojem skromnem mnenju manjši predpotresni sunek. Potres se dogaja v Avstriji s Hoferjem. Bo pa nadaljevanje Merklove politike nedvomno vodilo v apoliptične dgodke, ki bodo ultimativno pripeljali do masovnega genocida.

  • Borut Stari

   Nemčija je sprožila dve svetovni vojni. Sedaj pa že 3. Tudi iz te nas bo kot iz prvih dveh reševala Amerika.

 • www

  … pred letom sem napisal, da je merklova preoblečen komunist, pa so se vsi smejali !

  • lidija

   to počno protestanti tudi pri nas.

 • Anja H

  Znani rek pravi, da ne moreš vsem lagat ves čas. Tako bodo neizogibno padle vse lažne ortodoksije anti-rasizma, strpnosti, multikulturalizma. Tole je samo manjši potresek in šele začetek. Tisti, ki spremljamo razvoj nove desnice vidimo, da se z njo začenja revolucija, ki ne bo samo končala trenutnega marksizma ampak bo v naslednjem desetletju fundamentalno spremenila ustroj družbe, ki bo temeljil na belem supremacizmu, novo definirano vlogi spolov, novi ekonomiji, ki ne bo več temeljila na potrošništvu, sožitju z naravo in pa tudi novi duhovnosti oz. religiji, ki bo vse skupaj podpirala.

 • Borut Stari

  Za Nemčijo mi prav dol visi. Problem mutti Angele je v tem, da je osebno povabila migrante. Sedaj, ko jih ima preveč, pa bi jih rada razdelila drugim državam v EU.Malo morgen!

  • sevenx

   Vsi smo pripeti na Nemčijo…

   • Borut Stari

    Vsi ne. Za sebe dobro vem, da ne. Sploh na nikogar v tujini nisem pripet. Družina. Tu sem pripet.

 • Olga

  Merklca se je spečala z levčarji, zdaj pa ima! Tudi naši kolaboranti bodo imeli takšen scenarij!

 • moat

  Mah, naj gre na smetišče zgodovine, saj je očitno, da EU potrebuje strožjo politiko do beguncev. Nič več ujčkanja beguncev in toliko ugodnosti. In seveda takojšnja vrnitev beguncev, ko se razmere v njihovi državi uredijo. Boljše humanitarna pomoč v njihovi državi, kot kup beguncev v naših.

 • Unikatna

  Ni več besed!

  Zaupni dokumenti: Kampanjo Tanje Fajon in Iva Vajgla je skrivoma sofinanciral kontroverzni Georg Soros!

  http://24kul.si/zaupni-dokumenti-kampanjo-tanje-fajon-in-iva-vajgla-je-skrivoma-sofinanciral-kontroverzni-georg-soros?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  • lidija

   Ob takšnem razkritju, človek ne ve, ali bi se zjokal, ali bi zaklel.
   Takšne so pijavke slovenskega naroda in naše zlatnine !!!

   In to naj bi bili naši domoljubi, ki so vredni našega zaupanja ????

   • samotoje

    Kakšni naši domoljubi? Vajgl in Fajon nista bila nikoli domoljuba in to se je skozi njune izjave tudi vedno jasno kazalo. Da sta v evropskem parlamentu, so krivi naivni, omejeni, zavedeni volivci. Saj so razne tetke tudi volile Kučana, ker “ima, ježeš, take lepe plave oči, a ne”.
    Nemce pa od lani vedno pozdravljam s “salam alejkum”. Treba je videti njihove reakcije. Neprecenljivo. Pa še kakšnega našega arabcofila tudi. Mimogrede, ali pred slovenskim parlamentom še plešejo arabske plese?

   • Unikatna

    Samo z zadnjim stavkom se ne strinjam!

  • garfi

   globalni levaški terorist soros

  • Olga

   In Fajonka pride kot nov obraz?! Bolje, da si ga zakrije in gre med muslimane, ki jih vabi v Slovenijo!

 • garfi

  afd slovenska komunajzarska kamarila zmerja z njihovo klasiko populisti in skrajneži

  • Olga

   So domoljubi! Zdrav razum sredi levaške greznice!

 • Johan

  Đulfa se izgublja, še ena od potomk Dolčija !

 • BLEDBLED

  SHIT NEKA TERI MISLIJO DAJE ZA KRAJOO DRŽAVE KRIVAEVROPA PA POGLEJTE KAKO SE KUĆKO TRUDI

 • Aton

  Nemčija je čudna dežela (Američani se taradi zgodovinskih izkušenj najbolj bojijo nemško-ruske kuhinje). Tam je “levi” kancler uvajal hude gospodarske reforme, “desica” pa vabi migrante.

 • cosmosjasnovidec

  Zapletena zadeva je,ker je Merklkrava dejansko zahojeni komunajzar še po načelu iz DDR.Druga je pa,če je res potomec Hitlerja kar dvomim,ker,če bi imela kaj združljivega z njim bi te migrante poslala v krematorij.Tretja je pa,da je možno,da je Hitlerjev zblojen potomec in ima na umu sprožiti 3.svetovno vojno z temi migracijskimi kamelotrajbarji.Verjetno je tako zadeta,da celo razmišlja,da bi te kamelojebce uporabila za svojo vojaško silo.In ravno tega je še treba,da da tem parazitom orožje v roke.
  Tako se bodo nemudoma uprli prišlo pa bo seveda do vojne kar ni izključeno,da je tudi njen namen.
  Kakorkoli čarovnica je sicer več kot za odstrel vendar bi to bila prelahka smrt za njo.

 • garfi

  nwo George H. W. Bush “republikanec” podpira killary
  nwo mafija press

  • dob

   hehehe, garfi, odličen material za gledat! Hvala!

 • xtc

  AfD je kot politična alternativa rešitev za podivjano levo politiko Nemčije vendar pa bo treba vzvezi Zobstankom EU KOT DRŽAVE S KRŠČANSKO JUDOVSKIMI KORENINAMI IN OKVIRJEM TER NA GOSPODARSKEM PODROČJU NAREDII ŠE MARSIKAJ;JE PA RES ;DA JI GREDO PODIVJANE LEVAŠKE FINTE ZELO NA ROKE;SAJ NAROD VSE BOLJ OBČUTI NJIHOVE UNIČUJOČE POSLEDICE:
  sEVEDA PA JE VPLIV SPD TREBA ZELO ZMANJŠATI;ČE SE ŽELI nEMČIJA IZKOPATI IZ JARKA ZABLOD;JE PA TUDI VPRAŠANJE;koliko desno bo morala zamenjati retoriko CSU;da o CDU in preživeti ter z AfD(katere moč bo samo rasla) sooblikovati novo Nemčijo z zelo omejenimi levimi strankami:Zelo verjetno pa bi se moral CDU znebiti vseh z merckeljansko politiko okuženih vodilnihkajti le ta jo pelje vslepo ulico:

 • ljubinica

  Najverjetnejša prihodnja koalicija v Berlinu bo med Socialnimi
  demokrati, Zelenimi in Levico (naslednico PDS – Partije demokratičnega
  socializma – nekdanje edine politične stranke nekdanje DDR)
  ****
  To pa je uspeh za nemško desnico ….

 • Adolf Hitler lebt

  https://www.youtube.com/watch?v=RiLREf_6WbwDie Welt ist eine Firma
  Poišči malo več perspektive v ta poseben (zakonodajnega) svetu.
  Morda ste ga nekje že slišali, da bodo skoraj vse države je podjetje – ali pa, da obstajajo razlike med človekom in osebo. Dejstvo, da imamo “stooge račune”, za katere se prenaša naš rojstni naše delovne sile. To se sliši grozljivo. In da ne bi smelo biti majhna elita, ki je za to zasužnjenje človeštva.

  Kako se je začelo, kaj storiti, Združeni narodi in cerkev s tem, kako elite ranljiva, kaj lahko storite, in tako naprej …

  Da bi globlje razumeli to vprašanje, ali auseinanderzudröseln svetovno prevaro sem prebral poglavje iz nove knjige “prijavi nepravilnost” Jan van Helsing dveh ljudi, ki so potovali v veliki meri raziskujejo zadevo prenesti na svoje znanje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!