Izrael “teroristi” in slovenski sindikalni butalci

Evelin Vesenjak. (Foto: STA)

Ja res je. Na poslopju naše vlade visi izraelska zastava. Zakaj že? Saj ni na obisku nobenega njihovega državnega predstavnika. Visi v podporo Izraelu v znamenje odobravanja njihove obrambne politike. Po Ljubljani pa protestira nekaj deset jugo nostalgikov, ki menijo, da je Izrael agresorski napadalec. Nič čudnega, tako so nas učili v času nekdanje juge. Tudi naši politični levičarji so na nogah, pravijo da Janševa vlada podpira izraelski terorizem.

Toda Slovenija ni edina, tudi v Avstriji, na Češkem zlasti pa v nemških zveznih deželah prav tako visijo izraelske zastave v znak podpore Izraelu. Ja hudo, kaj pa sedaj, ali torej tudi v Avstriji, na Češkem in v Nemčiji podpirajo izraelski terorizem? Naši levičarji tega še niso sporočili, tudi Tanja Fajon v EU parlamentu še ni predlagala obsodbe takega početja Slovenije, Avstrije, Češke in Nemčije. Le zakaj ne?

Zato ker je EU leta 2015 palestinsko gibanje Hamas, razglasila za teroristično organizacijo, tudi z našo privolitvijo, ta organizacija pa je sedaj napadla Izrael, ki se brani. In po Ljubljani nekaj deset pametnjakovičev demonstrira v podporo teroristični organizaciji in napadenemu Izraelu, kot samostojni in demokratični državi, odreka pravico do obrambe.

Ja v Sloveniji je vse mogoče, črno lahko razglasite za belo in obratno, sončen dan lahko razglasite za deževnega in obratno. Tako pač je. Veliki in vsemogočni sindikati so izstopili z ESS (Ekonomsko socialni svet – delodajalci, delojemalci in vlada). Grozijo s stavkami, češ da jih vlada ne posluša in upošteva. V nekaj prejšnjih mandatih pa so iz ESS izstopili delodajalci in nič se ni zgodilo. Pa pustimo to ob strani.

Sindikati proti višjim plačam delavcev
Mojo pozornost je danes pritegnila izjava Evelin Vesenjak, predsednice sindikata KS 90 – Neodvisnost. Ko je pojasnjevala zakaj so zapustili ESS je dobesedno dejala tole: “V času ko smo zadolženi čez glavo pa še več, samo bedaki znižujejo davke, ja kdo pa bo filal proračun?” Naj vam pojasnim za kaj gre. Vlada je v Državni zbor poslala paket davčnih zakonov, po katerem se bodo davčne obremenitve plač v naslednjih štirih letih znižale. Posledično to pomeni, da bo povprečna slovenska plača v štirih letih višja za okoli 1250 evrov. Ste razumeli? Zaradi nižjih davkov bodo delavske plače višje. Vsak normalni sindikalist bi tako potezo vlade pozdravil, saj gre v korist delavcev in njihovih plač. Ne, pri nas pa je obratno, sindikalna predstavnica Evelin Vesenjak, po pravilih Butalcev nasprotuje dvigu plač delavcev.

Predsednica sindikata Ljubljanske regije KNSS – Neodvisnost Evelin Vesenjak. (Foto: STA)

To me spominja na mojo sošolko iz srednje šole, učiteljico razrednega pouka. Z njo sem se nazadnje pogovarjal leta 2013.  Leta 2012, ko nismo nižali plač učiteljem, bila pa je druga Janševa vlada, je pred vlado skupaj z učitelji protestirala in dobesedno kričala z gesli proti vladi. Leta 2013, pa je vlada Alenke Bratušek, znižala plače učiteljem, pa niti nje niti učiteljev ni bilo na demonstracijah proti vladi. Takrat sem jo poklical in vprašal zakaj učitelji ob znižanju plač ne demonstrirajo pred vlado? Ne boste verjeli, takole mi je odgovorila: “Veš ta vlada nam je plače znižala na human način.”

Z mojo sošolko od takrat nimava kontaktov, očitno sodi v zgodbo o Butalcih tako kot Evelin Vesenjak.

dr. Vinko Gorenak