fbpx

Ko bi Golob ne bil Aleksandra Pivec

Foto: Pivec, Golob (FOTO:Montaža-Demokracija-STA)

Na nedeljo, dan po državnem prazniku, so TW-stran uporabnika Vlade Republike Slovenije, ki v dokaj administrativnem, resnem jeziku objavlja uradne zaznamke o aktivnostih vlade, zasuli številni komentarji. Komentatorji so se precej kritično odzvali na pojasnilo vlade, zakaj je premier Robert Golob dan prej s seboj na službeno pot vzel del družine ter da je stroške zanj poravnal sam. S portala Siol.net so namreč prej poslali novinarsko vprašanje na to temo. »Funkcija predsednika vlade zahteva precejšnja prilagajanja zasebnega in službenega življenja. Zaradi številnih poti v tujino bo predsednik vlade občasno na pot vzel tudi družinske člane,« so še zapisali.

Pri tem zmoti nekaj podrobnosti. Denimo ta, zakaj vlada ob nedeljah prek Twitterja odgovarja na novinarska vprašanja, ki so za povrh na pol zasebne narave. Na njenem uradnem TW-profilu je to sprožilo poplavo poljudnih, žaljivih, nedostojnih zapisov, ki ne sodijo ne v zvrst ne na nivo uradnih objav. Zmoti tudi premierjevo ravnanje, saj se povprečnemu državljanu zdi ustrezneje, da bi se namesto srečanja Evropskega sveta v Bruslju (teh bo najbrž še nekaj) udeležil slovesnosti ob dnevu državnosti, posebno letos, ko je prvo leto predsednik vlade.

Da je premier s sabo v Bruselj peljal enega od svojih treh otrok (vir: Pozareport), sicer ne moremo jemati ravno kot škandal, še posebno če mu je (tako prek TW zatrjujejo na vladi) letalsko vozovnico in bivanje sam plačal. Bolje bi bilo opozoriti, ali to pritiče novopečenemu predsedniku vlade, ki sicer že ima na plečih nekaj očitkov (od visoke plače oziroma nagrad dalje), in pomisliti, ali je – glede na spremstvo otroka – svojo funkcijo na srečanju v Bruslju oddelal, kot bi moral. Je bil dovolj pripravljen, zbran, produktiven, učinkovit? Da ni šel le na izlet z družino.

Naslednje je vezano na merila: Pivčevo so namreč za podoben primer osrednji mediji raztrgali, Golob pa je, kot kaže doslej, nedotakljiv. En tvit in sporočilo za javnost na STA je rešil sicer vprašljivo zadevo! Podvprašanja in izkaz računov seveda »niso predvideni« (bi rekel on). Tako je pač obnašanje samodržca, zapiše pod tvit vlade eden od komentatorjev.

Lea Kalc Furlanič