Katastrofalne ministrice in diletantski predsednik vlade

Datum:

Na naslovnici revije Demokracija so tokrat ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ministrica za pravosodje Dominka Švarc Pipan in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Prva se je blamirala z nakupom prenosnih računalnikov (brez operacijskega sistema in protivirusne zaščite), ki še danes večinoma samevajo v skladišču v Logatcu, pri čemer se pojavljajo informacije, da vseh 13000 računalnikov tam sploh ni. Proti njej je zato poslanska skupina SDS minuli teden vložila interpelacijo, ker njeno ravnanje simbolizira “neodgovornost, netransparentnost in koruptivnost te vlade”. Poleg tega še danes ni poskrbela, da bi bili vzpostavljeni mehanizem in merila, po katerih bi računalnike razdelili med ljudi. Ministrica se raje kot z reševanjem konkretnih problemov ukvarja s kongresnim turizmom, kot je bil njen nedavni izlet v švicarski Davos, kjer je potekalo srečanje Svetovnega gospodarskega foruma.

Poslanska skupina SDS je v ponedeljek vložila tudi interpelacijo proti ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan zaradi “klientelističnega nakupa degradirane (razpadajoče) stavbe na Litijski cesti v Ljubljani na račun slovenskih davkoplačevalcev”. V SDS so ob tem opozorili, da je bil nakup stavbe potrjen na ravni vlade s sklepom na dopisni seji.

Problematičnih je več okoliščin, stavba je stala 7,7 milijona evrov, čeprav jo je pred petimi leti prodajalec kupil za 1,7 milijona evrov. Ministrstvo pred nakupom ni poskrbelo za svojo cenitev stavbe, prav tako ni izvedlo izmere niti skrbnega ogleda stavbe, saj o tem ni zapisnika. Pogodba o nakupu tudi ni bila notarsko overjena pred nakazilom kupnine, zaradi česar bi ministrstvo hipotetično lahko ostalo brez stavbe in denarja. “Gre za rokohitrski kriminal,” je vložitev interpelacije komentiral poslanec SDS Dejan Kaloh in opozoril, da govorimo o ministrici, ki je pravnica in je pri polni zavesti podpisala pogodbo, opustila pa vsa dolžna ravnanja in vse varnostne varovalke pred izpeljavo posla. Pri tem v SDS ministrici očitajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, sum zlorabe uradnega položaja in zavajanje javnosti  v povezavi z njenimi dejanji pri nakupu stavbe.

V VLADI JE VRSTA MINISTRIC, KI SO ZRELE ZA ODSTOP. ŠE NAJBOLJ PA JE TAK ROBERT GOLOB, KI FUNKCIJI PREDSEDNIKA VLADE NITI PRIBLIŽNO NI DORASEL.

Očitki na njen račun so tako hudi, da jo je celo predsedstvo SD v ponedeljek zvečer pozvalo k odstopu. Pred tem je za začudenje poskrbel predsednik vlade Robert Golob, ki je v odgovorih na poslanska vprašanja zatrdil, da mu še vedno ni uspelo dobiti podatka, kdo je ta projekt izbral. Na to se je na omrežju X odzval nekdanji državni funkcionar Matej Kovač in zapisal, da na vsakem gradivu, ki ga obravnavajo v vladi ali vladnih odborih, piše, kdo so osebe, ki so pripravljale gradivo. “Golob se spreneveda ali pa laže, kar ne bi bilo prvič. Če pa drži, kar pravi, naj se vpraša, kakšen bebec je, ko dovoli, da brezimna tretja garnitura uradnikov spravi milijonske projekte skozi odobritev v njegovi vladi.” Kovač je še opozoril, da ministri v preteklosti krivde niso nikoli zvračali na navadne uradnike.

“Ne vem, ali so ti, ki vladajo sedaj, dosegli moralno dno, so pa zelo blizu.” Podobno je zapisal politolog Miro Haček: “Nakup pripravijo in dobesedno izsilijo najožji sodelavci ministrice (ki jih je sama imenovala, generalnega sekretarja pa tudi že razrešila), ministrica pošilja dopise na ministrstvo za finance in prosi za denar, na koncu podpiše še pogodbo, potem pa naš vrli PM izjavi, da sta kriva najbolj navadna uradnika, ki sta bila v času prejšnje vlade po naključju malo višja uradnika, češ da sta ministrico (ki je za povrh pravnica) zavajala. Naj zadnji norec ugasne luč, ta država in koalicija, ki jo ‘vodi’, sta povsem zašli.” Se pravi, da imamo predsednika vlade, ki ni samo nesuveren, kot je v oddaji Beremo za predsednike vlade iz vrst tranzicijske levice (z izjemo Janeza Drnovška) dejal Borut Pahor, ampak tudi povsem nekompetenten za opravljanje te funkcije.

Seveda se je povsem “zasluženo” na naslovnici Demokracije znašla tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki se je v času zdravniške stavke odpravila na izlet v Pariz, se popravljam, na “mednarodni posvet o inovacijah v zdravstvu”. Zrela za odstop je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je pripravila škandalozen predlog zakona o medijih, s katerim si želi vlada povsem podrediti medije, omejiti uredniško svobodo ter svobodno gospodarsko pobudo. Da o Tanji Fajon in Matej Čalušić na tem mestu sploh ne govorimo …

Dr. Metod Berlec

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...