fbpx

Odprto pismo zunanji ministrici Tanji Fajon!

dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Spoštovana gospa Tanja Fajon! Na zaslišanju v Državnem zboru RS ste se zavzeli za  krepitev vezi z Nemčijo, Francijo in Italijo, torej  z “vašo”  jedrno Evropo! Pred tem ste se v uvodu, kot predsednica  SD-ja, po mnenju vašega kolega Marka Koprivca, “politične stranke, ponosne naslednice komunistične partije Slovenije“, poklonili umrlemu Borisu Pahorju, rekoč, da vas je njegova smrt pretresla!

Slovenkam in Slovencem je treba odpreti oči!  Tanja Fajon vsem na očeh demonstrira dvojno moralo. Dvojno moralo, poznano iz delovanja Komunistične partije Slovenije! Dvojna morala pomeni, da se vrednote, ki jih ljudje zagovarjamo in glasno izražamo, razlikujejo od tega, kar ljudje dejansko počnemo. S tem kršimo vse tiste vrednote, za katere zatrjujemo, kako zelo so za nas pomembne in svete. In s tem zavajamo in lažemo vsem tistim, ki nam verjamejo in zaupajo. Zato je bila in je dvojna morala skrajno nepoštena in toksična za vse nas in družbo kot celoto. Zakaj tako mislim?

V zvezi z “jedrno” Evropo Tanje Fajon naj spomnim na to, da je evropski parlament 2. aprila 2009 sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. V njej je ob upoštevanju vseh mednarodnih pogodb, listin, konvencij o človekovih pravicah, upoštevanju dejstva, da se zgodovinarji strinjajo, da zgodovinskih dejstev ni mogoče razlagati povsem objektivno, in ker lahko napačne razlage zgodovine spodbujajo politike izključevanja in tako napeljujejo k sovraštvu in rasizmu, brezkompromisno obsodil vse tri totalitarne sisteme: fašizem, nacizem in komunizem. Ob tem so v Deklaraciji posebej navedli:

– ob upoštevanju Resolucije št. 1481 parlamentarne skupščine Sveta Evrope z dne 25. januarja 2006 o potrebi po mednarodni obsodbi zločinov totalitarnih komunističnih režimov,

– ob upoštevanju svoje deklaracije z dne 23. septembra 2008 o razglasitvi 23. avgusta za evropski dan spomina na žrtve stalinizma in nacizma.

Med drugim je v deklaraciji izraženo tudi obžalovanje, da se 20 let po razpadu komunističnih diktatur v srednji in vzhodni Evropi v nekaterih državah članicah še vedno neupravičeno omejuje dostop do dokumentov, ki so pomembni za posameznike ali potrebni za znanstvene raziskave. Pozval je vse države članice, naj si resnično prizadevajo za odprtje arhivov, tudi arhivov nekdanjih notranjih varnostnih služb, tajne policije in obveščevalnih služb, čeprav je treba zagotoviti, da se to ne bo izrabljalo za politične namene. Tako Evropa! A pri nas? Pri nas se Tanja Fajon klanja tovarišu Borisu Kidriču v znak poveličevanja revolucionarje. Marko Koprivc pravi, da je ponosni naslednik komunistov, in ti ponosni nasledniki komunistične revolucije vsako leto ‘praznujejo’ svoja ‘junaška’ dejanja v Dražgošah!

Tako so se v vodstvu SD poklonili zločincu Borisu Kidriču. (Foto: SD)

Kar pa se tiče dr. Borisa Pahorja, bi bilo bolj higienično, da ga ponosni nasledniki komunistov na čelu s Fajonovo po tem, kar so mu delali vse do leta 1990, zaradi njegove podpore g. Kocbeku ob njegovem spoznanju o povojnih pobojih ne bi omenjali!

Da si nekdo lahko dovoljuje tako dvojno moralo, je ‘zasluga’ naših osrednjih državnih medijev, naših novinarjev, ki se ‘na vse pretege prizadevajo’ za uravnoteženost in poštenost  informiranja slovenske javnosti.

Spoštovane Slovenke in Slovenci! Naj vas spomnim, da smo v demokraciji, ki pa ima, žal, vsaj za sedaj, še vedno veliko napako. To je neuravnoteženost t. i. neodvisnih medijev, neodvisnih novinarjev. Teh je ‘jebeno več’ kot tistih drugih, ki razmišljajo in vidijo  drugače. Ti, ki jih je ‘jebeno več’ nas torej povsem uravnoteženo obveščajo o vsem, kar se dogaja v politiki, tudi o dvojni morali Fajonove. Žal so, kot sami trdijo, izjemno ogroženi, nesvobodni in beže iz novinarskih vrst k Svobodi v parlamentu! Zakaj že? Da nas rešijo drugačnih mnenj, stališč, ki jih v uravnoteženi družbi po vzoru totalitarnih sistemov ne more biti.

Vso srečo, Slovenke in Slovenci!

Janez Remškar