Oleg Sencov: Junak našega časa

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. (Foto: STA)

Pred mnogimi leti, v času mojega študija zgodovine na ljubljanski filozofski fakulteti, je v našo hišo prispela debela knjiga z naslovom 7000 dni v Sibiriji. Napisal jo je Karlo Štajner, nekdanji visoki predvojni partijski funkcionar, ki je med bivanjem v stalinistični Rusiji zaradi izgubljenega zaupanja partijske vrhuške postal žrtev montiranega procesa. Doživel, preživel in opisal je nečloveško torturo stalinističnih ječ in taborišč. Z gotovostjo lahko trdim, da je bila pretresljiva pripoved o krutih razmerah v totalitarnem režimu ena od knjig, ki so mi, poleg skladovnice drugih, najbolj bistrile pogled na polpreteklo zgodovino. Resnica o njej je bila seveda daleč od tiste “pravoverne”, ki sem jo poslušala v ljubljanskih predavalnicah. Mnogo bližje je bila moji družinski izkušnji, ki je klila iz pripovedovanj o po vojni izvensodno umorjenima dedku in stricu ter mnogih krivicah, povzročenih v povojnem komunističnem režimu. A to so bili časi, ko je bilo odkrito govorjenje o množičnih umorih brez sojenja, koncentracijskih in delovnih taboriščih, povojnih zaplembah premoženja, politično montiranih procesih, uničevanju inteligence, podjetnikov in kmetov ter o drugih oblikah sistemskega in sistematičnega kršenja temeljnih pravic nevarno početje. Lahko si ostal brez službe, bil obsojen, zaprt in označen za sovražnika države. Tvoj nadaljnji obstoj in preživetje tvoje družine sta bila odvisna od nenasitnega žrela režima, ki se je navzven deklariral kot “humanističen”, navznoter pa je bil neusmiljeno totalitaren. Večina prebivalcev nekdanje skupne jugoslovanske države je ostajala v okovih kulture molka. Svečke v Kočevskem Rogu in drugih hudih jamah našega spomina so se prižigale naskrivaj, molče in z bolečino v duši. Zgodovinsko resnico in odkrit pogovor so preglasile nasilne trobente režima, utemeljenega na zločinu in laži.

Danes je drugače, boste porekli. Ja, Slovenija in svet sta se v skoraj tridesetih letih od padca železne zavese močno spremenila. Geostrateška slika je pisana in nenehno spreminjajoča se, a nekaj dejstev je nespornih. Recimo tisto, da večina nekdaj sivih držav Varšavskega pakta cveti v objemu sproščenih podjetniških pobud, rasti bruto domačega proizvoda, normalizacije političnega prizorišča, sprememb v smeri demokratizacije, kot jih razlagajo teoretiki demokracije. Ti pravijo, da ni dovolj zgolj uvedba institucij, pač pa so pomembni tudi razvoj ustrezne politične kulture in demokratične spremembe na polju politike, sodstva, gospodarstva, medijev, izobraževanja, politične kulture posameznikov.

Vsak dan bolj se zdi, da Slovenija ne sodi več v ta prime time klub prvokategornikov. Nekdaj uspešen del avstro-ogrskega cesarstva in še kar uspešen del jugoslovanske države tone v dušečo sivino nepomembnih in neuglednih državnih tvorb, ki nikogar v velikem svetu prav dosti ne zanimajo. Po vrhunskih zgodbah slovenske vključitve v Evropsko unijo in severnoatlantske povezave, po nadvse uspešnem predsedovanju EU in drugim priznanim povezavam, nas zagrinja pozaba. Globoka država s svojimi metastazami nas vedno bolj potiska na obrobje.

A vendar je tukaj nekdo, za kogar je Slovenija pomembna, čeprav na drugačen način, kot bi si večina Slovenk in Slovencev želela. Putinove lovke, ki se jih zgodovinsko upravičeno bojijo na Poljskem, v baltskih državah pa še kje, segajo tudi do nas. Močneje, kot bi si mislili. Ruski državnik, nekdanji KGB-jevec, ki se je pred leti lahkotno sprehajal po zelenicah Brda, je s političnim, ekonomskim pa tudi vojaškim poseganjem po tujih ozemljih zgradil imperij neslutenih razsežnosti. Kolateralna škoda nebrzdane krepitve Putinovega vpliva so tudi kritični politični nasprotniki, novinarji, nekdanji podporniki, inteligenca … skratka vsi, ki ne mislijo po putinovsko.

Boj, ki še ni končan
Med njimi je tudi ukrajinski režiser Oleg Sencov, letošnji dobitnik nagrade Saharova za spodbujanje demokracije, svobode misli in človekovih pravic, ki jo v spomin na ruskega znanstvenika in borca za človekove pravice Andreja Saharova podeljuje Evropski parlament. Sencov, čigar filme so hvalili v Cannesu in na filmskih festivalih po vsem svetu, je, tako kot Štajner sredi tridesetih let prejšnjega stoletja, postal žrtev montiranega procesa. Dvainštiridesetletnik, ugrabljen v zasedeni Ukrajini in sojen v Rusiji, si je s svojim “protidržavnim delovanjem” prislužil dvajset let zapora. Oblasti so ga zaprle v najbolj oddaljen konec ledene Sibirije. Obupani Oleg zavrača obiske svoje družine, žene in dveh majhnih otrok, saj naj bi sojetniki po odhodu obiskovalcev postali popolnoma depresivni in samomorilni. Pred dobrimi štirimi meseci je protestno začel gladovno stavko. Pred pričetkom prisilnega hranjenja se je kljub vsemu odločil za življenje.

Foto: epa

Oleg Sencov ni sam. Vsakodnevno se vrstijo zahteve po njegovi izpustitvi. Še posebej močan pritisk je bil v času letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji, ko so njegovo izpustitev poleg človekoljubnih organizacij zahtevali tudi številni slavni ljudje iz filmskega sveta. A na drugi strani je ostala “gluha loza”. Prezirljiv molk, kot si ga lahko privoščijo samodržci. Toda boj za Olegovo izpustitev še ni končan. Nagrada Saharova, nagrada Evropske platforme spomina in vesti ter množica pozivov z vsega sveta pričajo o nasprotnem. Slovenskih glasov med njimi ni kaj dosti … A treba je jasno in glasno spet in spet ponavljati: Oleg Sencov in vse žrtve kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin si zaslužijo svobodo in dostojanstvo. Tako, kot mi vsi.

dr. Andreja Valič Zver

 • Mike Zulu

  Hah Oleg Sencov, kaj pa Tommy Robinson ki je zaradi svojih javnih govorov proti migrantom “demokratično” zaprt v Veliki Britaniji?? ..Spet en negativen članek proti Rusiji, ki ze dolgo ni več komunistična država. Ravno nasprotno, med tem ko se v EU na polno gradijo mošeje v Rusiji obnavljajo in zidajo krščanske cerkve.

  • Anton

   Saj pri nas tudi obnavljamo krščanske cerkve za muslimane.

  • Borut Stari

   Rusija je človeštvu neprijazna država. Od boljševistične diktature proletarijata se je sprevrgla v diktaturo menjševikov.

   • Zzzzzz

    Kaj EU pa ni diktatura??? Vedno bolj se omejuje svoboda govora, cenzura na vsakem koraku. Države, manjše članice nimajo nobene besede več, ubogati morajo vse kar jim ukaže Bruselj, Berlin. LGBT liberalni lobiji, migranti, podirajo se cerkve, in na njihovih temeljih gradijo mošeje, avtohtoni bel človek ima manj pravic kot migrant. Načrtno se uničuje Evropska kultura. In potem sta Rusija in Putin problem??..daj odmrzni se, nismo več v letu 1945

    • Borut Stari

     Ne nismo več v zgodnjih letih po 2.ww. Imamo pa njih metastaze.Svoje nakladanje si pobral iz boljševističnega brevirja?

     • Zzzzzz

      Moje “nakladanje” ni niti malo kompatibilno z “bojševističnim brevirjem” (bojševistični brevir???)..razloži kaj si mislil povedati, ker te verjetno nihče tukaj ne razume, vključno z mano.

     • Borut Stari

      Vprašaj M. Šarca. On bere brevir pri večernji maši.Da ne bo pomote bere Božjo besedo ne pa kozjerejskega po Marxu in Lenjinu.

   • Zzzzzz

    Rusija človeštvu neprijazna država???…daj spij še kakšen pir, se pogovarjamo naprej ko boš trezen

    • Borut Stari

     Bolje je biti pijan kot pa nor. Jaz se bom streznil, ti pa boš pa še vedno omejen.

     • Zzzzzz

      Veš pravi kulturen desničar ne žali kot barbarski levaki, je pojem kulture, zato lahko tebi samo rečem NA ZDRAVJE! in LP

     • Borut Stari

      Se opravičujem za pridevnik omejen. Nisem mislil na umsko omejenostjo ampak, da smo vsi, na nek način. v nazorih omejeni. Večinoma ne po svoji volji.

  • Soave

   Si prebral ves članek ? Kako je napisala na koncu ??

   ” Oleg Sencov in vse žrtve kršenja človekovih pravic in temeljnih
   svoboščin si zaslužijo svobodo in dostojanstvo. Tako, kot mi vsi.”

 • Kknb

  Boli me patak za tega ukrajinskega terorista. Če ne bi hodil v rusijo delati svoje umazane rabote se mu to ne bi zgodilo. Upam da bo odsedel do konca svoje kazni.

 • Simon Novak

  Andreja, ti si dobra samo za eno stvar, in to ni pisanje kolumn

 • Franc Šink

  Skratka: Komunisti se bojijo pameti.

  • Simon Novak

   Torej se đesnjakov ni za bati, Franček, ker tam pameti ni

   • Franc Šink

    Kaj pa zdrava kmečka pamet.?

    • Simon Novak

     Tega pri đešnjakih še manj

 • Borut Stari

  Spodaj pisani komentarji kažejo, da imajo socialističnu bebci s komunajzar pedigrejem svoje veselje.

  • Slobodan Milošević

   pa da a Zver i Valić bili su u partiji isto ti ko majmun

   • Borut Stari

    E Slobo, na to bom rekel, “udri brigu na veselje”

    • Slobodan Milošević

     ko pjeva zlo ne misli

 • soc

  Berem. Članek, nato komentarje. In sem (spet) neprijetno presenečen.

  Klavrno je, da Putina kor naslednika boljševikov pri nas ne podpira le celotna levica, temveč tudi opazen rusofilni del tiste bolj preproste desnice, kognitivne kategorije Vijol. Pa pri tem seveda ne mislim na obvezne plačane agitatorske ekipe s po nekaj nicki na vsakem forumu v Sloveniji, sila zanimivi (kot klin) za geostrateški interes ruskega carja. Si je to ljubezen kupil s kvalitetnim in finančno zelo podprtim odnosom do Ruske pravoslavne cerkve?

  • Zzzzzz

   Povej mi koga pa ti podpiraš. Res me zanima tvoje mnenje? Torej po tvoje so Kurz, Orban, Salvini navadni komunistični bebci ker imajo zelo dobre odnose z Putinom in Rusijo?? Kot sem že nekomu rekel, odtajaj se nismo več v letu 1945…btw. prosim klikni na spodnjo povezavo ;) pa LP

   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQBziRAwZJmqiOqZi_JB2bU2zH_T2h7c5X56pr1LVJwaAPvKQ

   • soc

    Glej, zgoraj omenjeni mehaniki ipd. niso moji sogovorniki izbora. Več časa porabi za umevanje aktualnih svetovnih politik in geostrategij, potem pa le piši rusofilne nebuloze, če boš imel še voljo. Svoboda govora v tebi ljubi državi je ciljna svoboda govora naših levakov. Mimogrede, poznavanja omenjenih tem ne boš dobil le s sledenjem tebi ustreznim linkom v prostem času, ko ne bo niti dela niti TV zabavnih oddaj…

    • Zzzzzz

     O fino ravno geopolitika je moj hobi :) Torej o čem bi se rad pogovarjal? Btw. Še vedno mi nisi zaupal koga od naših EU politikov preferiraš?

 • janez cepec

  pa kva zdej bluzi, tale Valička fuknena? junak naš’ga časa je eden in edini Janez Janša, pa nuben drug.

  • Slobodan Milošević

   on ji sredio mesto direktorice mora da ga hvali

 • Franjo Trojner

  Eh kaj dosti od prej se v toti novi, baje demokratični prvi državi vsega SLOVENSKEGA RODA ni spremenilo! Imamo novo:
  – USTAVO, katero sama oblast izigrava kadar se ji to pač zahoče.
  – ZASTAVO, na kateri smo si samo novi grb omislili in je zelo podobna mnogim drugim in jo tujci na raznih prireditvah pogosto zamenjujejo s kakšno drugo, sicer pa je tudi na naših državnih proslavah videti morje različnih zastav neke druge države, da tudi naša mladina več ne ve katera je naša prava…
  – HIMNO, katera slavi tuje in ne naš narod, pa ne bi bilo potrebno, da je tako, če bi rdečkarji dopustili, da je Prešernova Zdravica v celoti naša himna, pa so dr. Prešernu zamerili, da si je v svoji pesnitvi ZDRAVICA drznil zapisati besedo Bog…
  Vse ostalo pa je, kot sami vidite po starem, še vedno:
  – nam isti strici in tete , kot v komunizmu vladajo
  – so volitve, kot prej nepoštene
  – so dominatni mediji vsakokratni levi oblasti in vsem levičarjem servilni
  – so plače in penzije mizerne
  – so davki preštevilčni in previsoki
  – je javni dolg previsok
  – je korupcija, nepotizem, globoka država še vedno stalnica
  – se z državno lastnino obupno slabo ravna
  – je tranzicija namerno zafurana
  – se nujno potrebne reforme ne izvajajo
  – se mladi pospešeno izseljujajo
  – je pravico na sodniji zaman iskati
  – je naša zgodovina zlagana itd…
  – so ceste fuč
  – je morala in etika čisto razvodenela
  – je nacionalni interes izigran
  – so družbeno sprejemljive norme poteptane
  – je normalnost zatirana itd
  Vse našteto zelo očitno dokaže, da pri nas v Sloveniji DEMOKRACIJA nikoli ni imela prave šanse za razcvet, so jo vsi NELUSTRIRANCI že v samem štartu zatrli.
  Žal nas ni politik Havla in ne Pučnika demokratiziral, zato pa je pri nas, kot je in državo še vedno rdečkarji furajo.
  To kar imamo v Sloveniji danes nima nič skupnega z demokracijo in pravno državo tudi ne!

 • Soave

  Zelo smo zašli v komentarjih na ta članek.
  Saj je g. Zverova želela samo opozoriti na vse nepravilnosti v svetu !
  ” Oleg Sencov in vse žrtve kršenja človekovih pravic in temeljnih
  svoboščin si zaslužijo svobodo in dostojanstvo. Tako, kot mi vsi.”

  • Hribouc

   A si brala tazadneha Reporterja?
   No, daj.
   Dobro se dol fsedi!

   • Soave

    Hja. . . . . Prevara izpod peresa B. Turka ?? Sva se včeraj oba z možem vsedla in obsedela. Možev oče je imel nekaj Gosarjevih knjig. Tudi jaz sem katero prebrala, a se naslova ne spomnim.
    Me je danes srbelo, da bi ga kam pripela, a je bolje počakati na drugo temo. Saj bo še bolj prikladna prilika.

    Jaz sicer mislim, da je g. Turk zadnje čase zelo zajedljiv, kar je . . . . posledica. Moram priznati, da se tudi pri Sunčičevi sprašujem, kaj za vraga je bilo ?? Toda poanta pisanja vseeno ostane.

    Ja. . . .. . hvala Bogu, da nimam nič takega nad seboj.
    ” Korajžni ” so bili tile fantje onih letih 88 / 89. . . . . . hm. . . . . . kako to ?

    • Hribouc

     Mene tovariša Zver ne bosta več farbala!

     Zanima pa me strašno ali bosta odgovorila na strašna razkritja!
     Če ne bosta, ju bo treba spraviti na čistino!

     Še bolj pa čakam, kaj bo naredil Janšev Janez, ki ga bo treba spomniti, da mnogi potrebujemo močan odgovor s tem rdečim drekastim sranjem v vrhu SDS ?!

     • Soave

      Ja. . . . . . . razočaranje ! Eno za drugim. A kako ravnati vendar ? Se ti zdi, da je sedaj pravi trenutek ?

      Je pa nadvse pomenljiva tišina !!!

     • Hribouc

      Lahko ugibamo, ampak…
      Turk je vrgel težkokategorno kost !

      Zverova gor ali dol, Janša mora poseči in to hitro!
      Zver mora sam odstopiti z vseh funkcij – ali misli, da ga bomo gledali kar takole?

     • Soave

      Veš, jaz ne bi bila tako rigorozna. To bi bil pa skoraj samomor SDS.

      Saj je nekaj takih v stranki. Težko ocenimo kako in zakaj .

      Da ne govorimo o drugih strankah.
      Hja. . . . . . vzrok in posledica. Marsikoga bo teplo ! Jaz se bojim, da bi zopet neka priznanja prišla samo iz ene strani. To bi šele bila polomiada.

      Kajti to, da so mnogi bili v Partiji je pač posledica. Vzrok pa komunizem, ki je ljudi zatiral na celi črti.

 • Slobodan Milošević

  cemu i kome sluzi ovaj centar narodne( po slovenacki je ljudska)sprave ovi samo jos penzije da si srede ko borci NOB lopovluk

 • Hribouc

  ga,Zverova očitno še ni brala in sploh še ne odgovorila na zapis dr.Boštjana Turka v Reporterju, takole, lepo in kulsko piše dušebrižne in Bogaboječe spise o čistih ljudeh!?

  Verjetno še zajema in težko lovi sapo.
  Ko sem prebral šok težkokategorni zapis Turkove zgodovinskoprelomne kolumne, celo na dveh straneh revije, me je minilo vse!
  MASKE PADAJO TUDI TAM KJER ŽIV ČLOVENK NE BI PRIČAKOVAL NITI V SANJAH!
  Kajne gospa Zverova?

 • Korl

  Za Ukrajinske fašistične teroriste je samo ena kazen pa je na žalost prepovedana, tako da upam da bo tip odsedel do konca kazni.

 • Dado

  Gospa bi lahko napisala kaj o spravi v Sloveniji. Je direktorica Inštituta…. Glede na to koliko let je tam direktorica in prejema mesečno direktorsko plačo, bi nam lahko veliko napisala o spravi.

  • Kosobrin

   Težko si predstavljam to gospo, da bo uredila spravo med Slovenci, čeprav si to želim. Bi morala biti čisto nepristranska, pa vemo, da ni.

 • Get Smart

  Dado bre, kaj ti ni jasno o spravi?

  SPRAVA pa je oz. poteka v tem vrstnem redu:

  najprel ZLOČINEC (to je kaviarŽIDO kominternistična oz. tu MURGL SRBO RVACKO MUSLIćKULTI skratka JUGOKOMUNISTIČNA PARTIJA zločincev proti človeštvu prizna svoje zločine,

  torej genocid nad Slovenstvom, klanje golih in bosih otrok in žensk,

  uničevanje Slovenije, totalno izropanje Slovenije in dnevno nadaljevanje tega početja,

  MURGL JUGOKOMI ZLOČINEC se torej sooči z Resnico,

  nato se zaveže, da česa takega ne bo niti v mislih ponovil,

  nato vrne vse NAROPANE MILIJARDE, nato gre v zaslužen zapor in odsluži zasluženo kazen,
  nato jim ljudje odpustimo — to je sprava,
  tako poteka sprava, vse ostalo je onaniranje na jugokomunistične psevdosprave.

  Pamet v glavo, ljudje. Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje
   kurtzu = prodajanje magle=
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
   KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   Vsi -izmi so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • Get Smart

    Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

    SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
    seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
    vrednotami.
    Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
    ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
    = poštenost,
    = pravičnost,
    = resnicoljubnost,
    = prijateljstvo do ljudi,
    = domoljubnost,
    = rodoljubnost,
    = svobodoljubnost
    in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
    podarili svetu.
    Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!