Socializem je vsem v pogubo

Zala Tomašič (Foto: Demokracija)

Skoraj vsakokrat, ko se prijavim na Twitter, Facebook ali gledam novice, se govori o socializmu, komunizmu, demokratičnem socializmu ali čem podobnem. Govori se torej o ideji, ki se je izjalovila v vseh državah v zadnjem stoletju, ampak nekateri ljudje nad njo nikakor ne obupajo. Zaradi komunizma in socializma je umrlo na milijone ljudi, prizadetih pa jih je bilo še več. Komunizem je odgovoren za smrt več ljudi kot pa nacizem in fašizem skupaj. Zakaj je torej v današnji družbi dopuščeno misliti, da je to bila dobra ideja? Zakaj nihče javno ne obsoja komunističnih in socialističnih voditeljev in pripadnikov? Popolnoma absurdno in neprimerno je podpirati nacizem ali nositi majico s potiskom Hitlerjevega obraza. Ampak poslanec Levice Miha Kordiš mirno nosi majico s Titovo sliko po slovenskem parlamentu. Ne le to, komunistične stranke, kot je Levica, pridobivajo podporo po Evropi kljub krvavi in nehumani zgodovini, ki jo je ta ideja povzročila. Po drugi strani pa so ljudje užaljeni, če predvidevamo njihov spol ali pa to, katere osebne zaimke uporabljajo.

Kot prvo, pod komunizmom in socializmom ni zasebnih podjetij. V komunizmu so lastniki podjetij delavci, v socializmu država. Zaradi planirane ekonomije proizvodnja ni optimalna, kar vodi v nekonkurenčne cene, pomanjkanje izdelkov in motivacije ter na splošno propad ekonomije. Politiki na oblasti v komunističnih in socialističnih sistemih radi širijo laži in sovraštvo do kapitalizma. Primer: cena goriva mora biti določena z zakonom, kajti drugače bi bilo gorivo neizmerno drago. Če država ne bi obremenjevala trga s tisočimi zakoni ter preprečevala vstopa novih podjetij na trg, bi gorivo lahko bilo tudi cenejše, kot je sedaj.

Vendar zaradi nepoznavanja ekonomije in pranja možganov, ki se začne že v osnovni šoli, levi politiki širijo neresnične informacije, ki ljudem vcepijo sovraštvo do desnih političnih idej. Vse skupaj je začaran krog in ko pridejo volitve, državljani Slovenije volijo na podlagi teh laži in ne dejanskih programov strank ali sposobnosti politikov. In tudi, ko desna stranka na volitvah zmaga in dobi celo več glasov kot druga in tretja stranka skupaj, se znova skozi politične manipulacije sestavi nelegitimna vlada, ki nadaljuje s širjenjem zavajajočih informacij in postopnim uničevanjem države.

Vsak narod ima zgodovino, na katero ni ponosen
Kot drugo, enkrat za vselej bi se moralo razčistiti dogajanje po 2. svetovni vojni. Vlada bi morala priznati in javno obtožiti komunistično revolucijo v Sloveniji leta 1945, represivni jugoslovanski režim, nehumana mučenja in množične umore v imenu socializma in komunizma ter številne druge kršitve temeljnih človekovih pravic. Nošenje majic z diktatorji in komunističnimi “junaki” ne bi smelo biti nekaj normalnega. Komunistični simboli bi morali biti obravnavani enako kot nacistični. Poleti, ko so se v Velenju pojavili nacionalistični plakati, so vsi zagnali preplah in novica se je vrtela v oddajah 24ur ves teden. Toda ko se komunistični simboli pojavijo na dnevu državnosti, imajo to za nekaj normalnega. Še več! Če se nad tem pritožiš, si takoj označen za najbolj netolerantnega človeka.

Vir: mojvideo.com

Vsak narod ima zgodovino, na katero ni ponosen, ampak edino pravilno je, da se tak del zgodovine javno obsodi in prepreči, da bi se kadarkoli ponovil. To pomeni tudi učenje v šolah glede komunističnih pobojev in drugih dejstev v okrutnem jugoslovanskem režimu. Ta del zgodovine bi morali razčistiti in pustiti za sabo. Slovenija se mora osredotočiti na prihodnost, odpreti trg, spodbujati podjetnike in se dejansko preleviti v kapitalistično državo, in ne živeti v preteklosti. Socialistične ideje niso delovale v prejšnjem stoletju in ne bodo delovale niti sedaj. Vlada, ki preganja podjetnike, nacionalizira podjetja, tolerira in spodbuja poveličevanje totalitarnih komunističnih in socialističnih voditeljev, ne dela za Slovenijo in njene državljane. Leta 1991 smo postali demokracija na papirju, sedaj pa je nujno, da Slovenija postane popolna demokracija tudi v praksi.

Zala Tomašič

 • Beličič

  Če imaš privat instrukcije v rit ,še ne pomeni da Tita poznaš!

  • Beličič

   Pa dobro.Vsaki stavek se prvo od zadaj naprej prebere.Da se smisel ugotovi!

  • traktor

   O Titu pravzaprav vemo več, kot o dreku. Pa je to skoraj isto.

   • janko

    Kot kmetovalec si upam trditi, da je drek koristna in bio zadeva. Titov komunizem pa podružnica pekla.

 • traktor

  Amen.

 • Valter BraniSlav

  Da ni bilo Tita, bil bi Stalin.
  HVALA TI JOSIP BROZ ZA VSE KAR SI STORIL.ZA NAS.
  CASTIMO TE, SLAVIMO TE, O TI TOVARIS, POLNA JE SFRJ TVOJE SLAVE KI PREDSEDNIKUJES NA VEKE VEKOMAJ.
  AMEN!!!…

 • Van Der Waals

  JAH SEJ NI TREBA TRIKRAT UGIBAT DA SE V OSNOVNI ŠOLI IN SREDNJI ŠOLI UČI SAMO KAKO JE SLAB NACIZEM!!!! KOMUNIZEM IN SOCIALIZEM in nob popolnoma herojski!! POOTEM SO ŠE SUPER PRALINCA MOŽGANOV MEDIJI KO SO CNN, BBC, 24UR, RTV IN MNOGI DRUGI!!! ŠE BOJE TI OPEREJO MOŽGANE NA FDV IN FF!!!

 • Anton

  Bravo punca.

 • VERZIFIKATOR

  Edi K. Šultajz

  IGRAL SE JE OTROK NAŠ

  Igral se je otrok naš socializem,
  prisilil manjše še, da to je igra,
  nadel podobo krotkega si tigra,
  v kopalnici so zganjali nudizem.

  Igral se je otrok naš gospodarstvo,
  četudi sploh ni razumel izraza,
  bila je le pobrana prazna fraza,
  s pohištvom so igrali se gozdarstvo.

  Igral se je otrok potem pravičnost,
  da vsem enako se deli obleka,
  na kose šla je spalnična prevleka,
  fotelji v nepovrat odšli so, v ničnost.

  Igral se naš otrok je policaja,
  lovil otroke manjše, jih zapiral,
  gradove v pesku sproti jim podiral,
  kar vzel jim je, se ve, bilo ni kraja.

  Igral se naš otrok je tudi vzgojo,
  se kot gasilec prvi je postavljal,
  na ogenj vedno več polen pristavljal,
  zažgal je hišo kakor Grki Trojo.

  Igral se naš otrok je socializem,
  potem pa, ko prav vse smo izgubili,
  so pač ga za avtista razglasili,
  dodali, da se šel je komunizem.

 • Nata

  + + + + + +
  ” Govori se torej o ideji, ki se je izjalovila v vseh državah v
  zadnjem stoletju, ampak nekateri ljudje nad njo nikakor ne obupajo.”

  Seveda ne obupajo. Saj ne smejo. Kajti, takrat bodo odšli na smetišče zgodovine.
  Čudno pa je, da ne obupamo MI !!
  Je pa neverjetno, da nam sedaj pišejo zgodovino ljudje, ki niso Narod, ampak samo državljani SLO.

  • Iztok Pušnik

   Zakaj veliko Slovencev podzavestno čuti, da je bila ideja socializma za njih nekoč pozitivna? Po WWI izgubljeno ozemlje slovenskega Krasa, Trst, Slovenska obala od Debelega rtiča do Tržiča, Gorica, del Brd, Beneška Slovenija, Rezija in Kanalska dolina, se je znašlo vsaj za kratek čas v okviru meja naše nove domovine. Temu pa je botroval Stalin, ki je Churchilu in Trumanu ponudil črto razmejitve, po mojem, zahodno preveč globoko na italjanskem ozemlju. Ampak, tako se pač trguje… tudi na tržnici, če se pogajamo za ceno blaga. Na to navidezno mejno črto se je skliceval tudi J.B. Tito in se ji skušal s pomočjo 9. korpusa JA približati. Smola je bila, da je Nemčija prehitro kapitulirala in se je težišče, tako Stalina, kakor Trumana, preneslo na Pacifik. Stalin je jel premeščati svoje enote iz Europe v Sibirijo in Sovjeti so že zasedli nekaj Kurilskih otokov, tik Japonske. Zato je Truman reagiral panično in dal zeleno luč projektu Manhattan, saj je Stalin kazal težnje po zasedbi Japonske. To pa bi zamajalo strateški položaj ZDA na Pacifiku.

 • Vlado77

  Popolnoma se strinjam. Da to razumeš ne potrebuješ prebirat metre knjig in gledati na stotine medijev. Najbolj prepričljivo je biti tam in videti na lastne oči.Videti rezultate komunistov in njihovih teorij. V vseh ex državah Juge in SSSR je to vidno na vsakem koraku. Ukrajina še danes trpi za indoktrinacijo komunizma. To je še v glavah. Ko malo pogledaš ulice mesta in parke ,povprašaš kako je s socialo ugotoviš da jo je manj kot v kapitalizmu. Plača penzije so povsod slabše. Res pa je , da uživajo enormno razkošje oligarhi in tajkuni in njihove družine.To pa nobenega ne zanima. Gospodarstvo pa je na psu. Kaj recimo prodaja socialistični vzhod v svetu? Rusija nič ( razen orožja nafte,plina) Niti Ukrajina. Da ne omenimo Srbije in vseh držav Juge. Infrastruktura za nič. Izjeme so le prestolnice in neka mesta pa še to v strogih središčih. Nezaposlenost tudi velika. Vsak Rus si želi zahodnih izdelkov, ker svojih nimajo ( ali so zanič). Pav zdaj je Venezuele krasen primer kako socialisti uničijo državo. In to državo,ki bi morala cveteti v visokem standardu ( ogromno nafte) . Seveda imajo vsi priročen izgovor- kriv je kapitalizem,NATO,ZDA- oni pa seveda popolnoma nič.Resnica je pri komunistih in levakih vedno obrnjena na glavo.

  • Iztok Pušnik

   In ti verjetno s pridom uporabljaš tehnične izdelke, ki so izdelani v socialistični Kitajski… :-)

   • Vlado77

    Koliko so to kitajski izdelki ne vem. Verjetno imam. Vendar je know-how in ideja iz EU ali ZDA . Kitajska pa ni ravno socialistična. Bolj malo socializma v Kitajski. Bolj gre za tisti kruti kapitalizem- hujši kot v kateri koli zahodni državi.

    • Iztok Pušnik

     Zdaj. Mednarodno se označujejo izdelki s Kitajske, kot Made in P.R.C.
     V prevodu pomeni to – Izdelano v Ljudski republiki Kitajski.

     • stajerc5

      Severna Koreja se tudi imenuje “demokraticna” in da ne bi zacel slucajno z DDR….
      Staziji te pozdravljajo, tavaris!

     • Iztok Pušnik

      Če že, me prosim kliči – tovariš. To je stara slovenska beseda, ki je svoje mesto našla že v Dalmatinovi Bibliji. In tudi France Prešeren ji je mesto našel v svoji Zdravici, ki jo je na mah spesnil, tam daljnega leta 1844…

      Visoko zdaj prijatl’i,

      kozarce zase vzdignimo!

      Saj smo se vsi pobratli,

      saj eno misel mislimo;

      Bog naj te,

      Bog naj me,

      naj nas živi tovar’še vse!

      Amen.

     • stajerc5

      Kaksna sreca, da se nisi odlocil za “BOG”…

     • Iztok Pušnik

      Sreča verjetno za tebe…

     • stajerc5

      Hehe, seveda, ja kaj si pa ti mislil?

     • Iztok Pušnik

      Le kaj bi naj mislil?? Vprašaj Janeza iz Komende…

     • stajerc5

      Danes ti je pa hitro zmanjkalo. Ja ja, ni vsak dan Gospodov dan…

     • Iztok Pušnik

      Verjemi mi, vsak dan je gospodov dan…

     • Clemen J.

      Spet nekaj bluziš. tovarše je omenjal v strejši varianti samo v eni kitici:

      Ljubezni sladke spone
      naj vežejo vas na naš rod,
      v njim sklépajte zakone,
      de nikdar več naprej od tod
      hčer sinov
      zarod nov
      ne bo pajdaš sovražnikov!
      Bog naj vse,
      kar nas je,
      živi tovarše združene!

      tista ki pa jo ti omenjaš 8 kitoca pa je vedno bila:
      Nazadnje še, prijatlji,
      kozarce zase vzdignimo,
      ki smo zato se zbrat’li,
      ker dobro v srcu mislimo;
      dókaj dni
      naj živí
      vsak, kar nas dobrih je ljudi!

     • Iztok Pušnik

      Originalno Zdravico je Prešeren napisal samo eno. Ostale je spisal pod mus, da so mu zadevo dušebrižniki sploh dovolili objavit. Naslovil pa je te nespontane verze z besedo Zdravljica, kar niti tedaj, niti danes, v slovenskem jeziku ne pomeni nič.
      —————-

      ZDRAVICA (original)

      Spet terte so rodile,
      prijatl’i vince nam sladkó,
      ki nam oživlja žile,
      serce razjásni in oko.
      Ki vtopi
      vse skerbi,
      veselo upanje budi.

      Komú pervo zdravico
      napili bomo krog in krog?
      Slovencov porodnico,
      deželo našo živi Bog.
      Brate vse,
      kar nas je
      sinov slovenske matere!

      V sovražnike ‘z oblakov
      rodu naj na’šga treši gróm!
      Prost, ko je bil očakov
      naprej naj bo Slovencov dom!
      Naj zdrobé
      njih roké
      verige vse, ki jim težé!

      Edinost, sreča, sprava,
      k njim naj nazaj se vernejo!
      Otrók kar ima slava
      vsi naj si v róke sežejo,
      de oblast
      spet in čast,
      ko ble ste, boste naša last!

      Bog živi vas Slovenke,
      prelepe žlahtne rožice!
      Ni take je mladenke,
      ko naše je kervi dekle;
      ko do zdej,
      za naprej
      slovite drage vekomej!

      Ljubezni sladke spone
      naj vežejo vas na naš rod,
      v njim sklepajte zakone
      de nikdar več naprej od tod.
      Hčer, sinov
      zarod nov
      ne bo pajdaš sovražnikov!

      Mladen’či! Zdaj se pije
      zdravica vaša, vi naš up!
      Ljubezni domačije,
      noben naj vam ne osmerti strup!
      Ker po nas
      bode vas
      jo serčno varvat’ klical čas.

      Živé naj vsi naródi,
      ki dan dočakat hrepené,
      da koder sonce hodi
      ne bo pod njim sužne glave!
      Kup’ca ta
      njim velja
      naj Bog jim dobre sreče da!

      Visoko zdaj prijatl’i,
      kozarce zase vzdignimo!
      Saj smo se vsi pobratli,
      saj eno misel mislimo;
      Bog naj te,
      Bog naj me,
      naj nas živi tovar’še vse!

      Amen.

     • Vlado77

      Vem – realnost je drugačna. Ljudska republike so povsod propadle oziroma nikoli zaživele. Po letu 1976 po bandi četverice se je začelo novo obdobje ekonomske reforme. Imajo komuniste na vrhu in dopuščajo kapitalistično gospodarstvo. Prav zaradi tega se Kitajska hitreje razvija kot Rusija recimo.

     • Iztok Pušnik

      Če že omenjaš bando četverice, velja bralce seznanit tudi z Džou Enlajem in Deng Šjaopingom. Namreč, Deng Šjaoping je bil krivec za preporod Kitajske.

   • Minovak

    Socialistična…??? Samo na papirju, dragi moj, samo na papirju. V socializmu ni milijarderjev, Kitajci pa jih imajo skoraj 3.000, največ na svetu. Toliko v vednost!

  • traktor

   Tako je. In lepo piše. Bolj so oligarhi bogati, bolj imajo poln gobec sociale in solidarnosti.

 • Hribouc

  Socializem je samo faza na poti v Komunizem.

  Dajmo jim še eno šanso, rdečim Kurbam.
  Da nam uničijo še komunizem!
  Še prej si morajo ferderbati kapitalistični socializem, ki je v vteku.

  Da bo pol mir na Zemlji.

  SKRATKA, RDEČE KURBE FENTAJO VSE ČESAR SE LOTIJO ! Smrt Komunizmu!

 • Božidar Rodica

  Kar se tiče Kitajske.. kolikor je komunistična tolk je kapitalistična s tem da kopira (krade) zahodne tehnologije

 • Ivan Friderik Novak

  Zala, ubogo, zgodovinsko podhranjeno revše . . .

  • Beličič

   Če bi jedla redno ne bi bila Zala!

 • Surfeiter

  Očitno draga Zala, tvoji starši niso opraviki svojega poslanstva … vzgojiti bi ta namreč morali v samorazmišljajočo osebo … pa dajmo se še enkrat vprašat … zakaj planski socializem? Zakaj ne tržni kaptalizem? Zakaj imajo Američani poln gobec tržnega kapitalizma ter demokracije, v resnici pa nič od tega. Kopirajo ekonomije planseka gospodarstva ter nabijajo carine na vse kar je tuje … kdor ne razume, si je sam kriv … tu je premalo prostora za vse napisat … kaj se pa tiče voditeljev pa …. poglej ZDA in pri njih preštej mrtve po celem svetu …

 • Minovak

  Socializem je protinaraven sistem, ki nikdar ni deloval, nikjer ne deluje
  in ob soočenju z realnostjo tudi ne more delovati.
  Winston Churchill je dejal, da bi lahko deloval le na dveh mestih,
  v nebesih, kjer ga ne potrebujejo in v peklu, kjer ga že imajo.

  • Matt von Glanz

   Govoril je retorično. V peklu je najbolj egocentrična avtokracija sploh.