Ne vrag, le sosed bo mejak! in prikrito preiskovanje (Schleierfahndung )

Foto: STA

Slovenski mediji so že nekaj časa napovedovali, da bodo za preprečevanje nezakonitih prehodov na meji z Italijo začele delovati mešane patrulje slovenskih in italijanskih policistov. To napoved je pred nekaj dnevi zaostril italijanski notranji minister Salvini. Izjavil je, da bo Italija, če mešane patrulje ne bodo zadostovale, na slovensko-italijansko mejo postavila fizične ovire oz. “zaščitne bariere”.

Italija pri nadziranju meje s Slovenijo sledi zgledu Avstrije oz. še nekaterih drugih držav, ki so uvedle “začasno nadzorstvo” na mejah znotraj schengenskega sistema: Švedski, Danski, Norveški, Franciji in Nemčiji. Čeprav bi morala biti uvedba nadzora na notranjih schengenskih mejah izjemen, skrajen in časovno strogo omejen ukrep, šesterica držav schengenskega območja ta nadzor podaljšuje že štiri leta.

Pisec teh vrstic nima zanesljivih informacijah, kakšno je stanje na italijansko-avstrijski meji, npr. na prelazu Brenner, zdi pa se, da je tam v veljavi posebna metoda preverjanja, ki se v nemščini imenuje Schleierfahndung in ima daljšo tradicijo kot naval leta 2015. Kot pove beseda, gre za nemško/avstrijsko metodo kontrole. Piscu teh vrstic je znano, da je Italija na Brennerju napovedovala tudi ukrepe s svoje strani, vendar se sprašujemo, koliko migrantov bi se želelo iz Avstrije preseliti v Italijo?

Pri poročanju o preprečevanju nezakonitih prehodov je nekaj nejasnosti, saj se (ne brez namena) izenačujejo različne meje in raznovrstni dogodki na mejah. Pred časom je bilo govora, da slovenske ali madžarske mejne ovire/ograje, predvsem pa omejitve na meji med Mehiko in ZDA spominjajo na Berlinski zid. Kot je znano, so Berlinski zid zgradili, da prebivalci komunističnega dela Nemčije ne bi mogli zapustiti svoje države oz. vzhodnega bloka; medtem ko Američani, Madžari in še nekatere evropske države, do neke mere celo Slovenija, postavljajo ovire, da tujci v te države ne bi mogli vstopiti. V tem smislu šepa izjava nekega goriškega funkcionarja, ki je ob napovedi slovensko-italijanskih kontrol tudi uporabil primerjavo z Berlinom. Pri kontroli meja pa ne gre le za njihov namen, ampak tudi za državo, ki kontrolo uvaja oz. izvaja. Glede na to, da se v večini držav bojijo migrantskih pritiskov in prepovedanih prehodov, se ovire in ograje pojavljajo na mejah z državami, ki predstavljajo tveganje. Morda se Francozi in Nemci enako bojijo migrantskih pritiskov, v avstrijskem in italijanskem primeru pa gre za ukrepe, ki so namenjeni Sloveniji in strahu, da ta ne bo sposobna zadrževati ilegalcev.

Vse države, ki na svojih mejah uvajajo varnostne ukrepe zoper nezaželene prebežnike, to opravičujejo z nezanesljivostjo obrambe zunanjih meja EU. Evropska komisija, ki nasprotuje uvajanju kontrol znotraj schengenskega prostora, zato predlaga okrepitev znanih sistemov odvračanja, kot je Frontex, predvsem pa si prizadeva priseljence naseliti po državah EU v skladu z nekakšnim razdelilnikom. Doslej Komisija ni dosegla velikih uspehov, glede uvajanja notranjih ovir in ograj pa se izgovarja, da gre za notranje pristojnosti članic.

Naj bo tako ali drugače, Slovenija doživlja nezaupnice s strani Avstrije in Italije, ki se obnašata približno tako, kot sta se obnašali pred vstopom Slovenije v schengenski sistem leta 2007 ali celo pred pristopom Slovenije k EU. Med letoma 2004 in 2015 smo govorili, da med nami ni več meja, kar je pomenilo, da ni več sovražnosti, nezaupanja in vseh mogočih ovir. Potem je Nemčija v osebi Angele Merkel poteptala kup evropskih pravil, in začele so se težave. Te težave je najhitreje in najbolj učinkovito reševala Madžarska, česar ji evropski levičarji (vključno s slovenskimi) niso oprostili. Obšla jih je revolucionarna ideja, da bi lahko z migranti – ko je delavstvo začelo voliti skrajne in tudi desničarske stranke – povečali svoje volilno telo.

Marjan Šarec in Miro Cerar (foto: STA)

Italija se je za mejne kontrole odločila pozneje kot Avstrija, šele ko je zaustavila dotok migrantov iz Sredozemlja in ko se je kot alternativna pot v Evropo uveljavil balkanski koridor. Salvini je Šarcu in Cerarju poslal signal, naj ravnata kot Italija, sicer bo zaprl slovensko-italijansko mejo. Problem je v tem, da se kot sporna prikazuje ta, ne pa hrvaško-slovenska meja. Hrvaška iz razlogov, ki jih ni težko razvozlati, dopušča migrantom pot v Slovenijo in prepušča Sloveniji, da se izkaže kot branik evropejstva, s čimer se naši voditelji hvalijo, kadar računajo, da bo EU na njihovi strani, recimo proti Hrvaški. Slovenska vlada pa ni niti voljna niti sposobna zatesniti svoje meje nasproti Hrvaški. Nazadnje naj bi se migranti pretihotapili čez odprto, svobodno… slovensko-italijansko mejo in se znašli v Dolini pri Trstu. Slovenska vlada tako – da bi ustregla prerokom univerzalne svobode in odprtosti – žrtvuje odprtost in svobodo, ki sta namenjeni slovenskim državljanom. Žal je zgodovinski nesporazum povzročila kanclerka Nemčije, ki je bila vsa leta – in upajmo, da bo še naprej – zaveznica Slovenije.

In morala vse te zgodbe? Da bi lahko varovala zunanjo mejo Evropske unije, potrebuje Slovenija novo politiko do Hrvaške in skrben/odgovoren varnostni aparat. Dokler slovenske vlade ne sreča pamet in se ne bo primerno organizirala na varnostnem in obrambnem področju – kar pomeni ponoven premislek o državnem proračunu – lahko Cerar povabi italijanske partnerje (iz mešanih patrulj), naj skupaj z našimi policisti oz. vojaki nadzirajo slovensko-hrvaško mejo. Pritisk Italije in grožnje z vračanjem starih obmejnih metod niso desničarski, populistični ali fašistični pojavi, ampak poziv k evropski resnosti.

[1] Schleierfahndung = Nemški oz. avstrijski policijski izraz za prikrite mejne kontrole: policisti na meji ne zaustavljajo vseh potnikov, ampak samo tiste, ki so videti sumljivi.

Dimitrij Rupel, 29. junija 2019

 • Franjo Trojner

  Šarec in njegova vlada je že izven schengna ali to pomeni, da tudi že iz EU?
  Bebasti komik in njegovi bebo ministri in ministrce so državo samo v letu dni zjebali do konca, kar celo totalnim idiotom redko uspe.

 • Franc Šink

  Mene je že počasi sram, da imajo sosednje države tako malo zaupanja o nas.Dajmo že končno nekaj narediti na tem področju.
  Prav žal mi je levičarji, ampak tukaj ste pogrnili na celi liniji.

 • gušto

  Odkar ni več Dimitrij Rupel zunanji minister, gre vse cugrunt.

  • večni srb

   Prej bi rekel, da je on zalučal prvi kamen in še vedno frčimo po zraku, v prostem padu.

 • Olga101

  Namesto da bi ta banditska murglska zloženka pazila prihode v Slovenijo in varovala Slovenijo, bo varovala Italijane, da bodo lahko še ostale divjake vrnili v Slovenijo?!!

 • večni srb

  Zanimiva analiza.
  Kdo zna bolje zatesniti meje, slovenci, ki se še hvalimo, da smo celo Jugoslavijo švercali kavbojke, Milko in riž v vedrih čez vse meje, ali hrvati, ki se še danes upirajo invaziji večnih srbov, na deset let vojne podlage.

  Saj kdor se hvali z nepotrebno represijo itak ni normalen, ampak vseeno mora biti jasno, da smo proti hrvatom navadni kekeci, ki so rožleti proti srbom, daj so njihove meje še bolj militarizirane.

  Pa se vseeno vrti.

 • večni srb

  Kaj je narobe s temi karavanami ubogih revežev, zgleda.so vsi opravilno nesposobni, da moramo skrbeti za njih kot za male otroke. Alah pomagaj, še rit si ne znajo obrisat s toaletnim papirjem, samo z vodo polijejo, da se razmaže drek po celi kopalnici. Stranišča so znak kulturne identitete narode, kot je utemljil svojo idejo že Žižek, me res zanima kaj misli o štrbunk wc-ju in kantici iz konzerve za mesni doručak, kaj pove to o določenem narodu. Naše punce pa potem vohajo feromone iz poscanih gat in mislijo, da so zaljubljene v Aladina.

  Kje je v Evropi toliko prostora, kdo zastonj poganja vodne črpalke in električne generatorje za take mase ljudi, kaj potem delajo z migranti naši propadli gradbinci, da pri nas pa ni takih stanovanj in slovenci bežijo ven, to so prava vprašanja in izzivi posledic vojne proti terorizmu. Mogoče do prišli v Evropo na prakso, če so oni tukaj, je doma nadtalo veliko prostora, ki ga bo moral nekdo pozidat, obnovit in prodat. Takrat bodo verjetno našli tufi dvoje osebne dokumente in pravni državi razlagali, da nido stari pet let in hočejo svoje nazaj. Ker bodimo pametni, cela medta bi jim lahkp pomagali postaviti tudi tam od koder prihajajo, kjer smo jih nedavno pomagali rušiti tudi zlovenci. Oni nam lahko pa povejo kje bi lahko od kakšnega jihadističnega kulaka kupili dateljne poceni in spoznali njegovo mladoletno hčer, pravo, čisto in lepo vzgojeno arabsko lepotico, ki misli, da je feminizem nekaj za na kruh namazat. Ni ravno, da beli ljudje sovražimo njihovo raso, izbirčni smo, nič ni dovolj dobro za nas, to je pa res.

  Verjetno obstaja kakšen dober primer, zakaj se multi kulti odlično obnese, poleg američanov, je najboljši primer Kosovo, kjer že 20 let pomagamo vzdrževati red in disciplino. Niti italijani niso prešvercali v EU toliko albancev kot slovenci, sploh če odštejemo vse tiste, ki smo jih prešvercali k njim, oni pa so potem lifrali našo šiptarijo naprej razvitim sosedom. Mogoče kdo ni opazil, da sem iznenada,preklopil iz Kosova na Albanijo, ki je v tej zgodbi nihče ne omenja, enostavno migrirajo iz Albanije na Kosovo in rečejo, da so avtohtoni albanci, ki trpijo pod večnimi srbi. Obe nato džamaheriji švercata milijine migrantov, kje so pa nova mestna središča, šole, bolnice, industrijski parki, ceste, železnice, elektrarne, vodovodi in končno kanalizacija?
  V EU in tudi pri nad jih gradijo kot bi zlagali skupaj lego kocke, materialov je kot pečka, z zemljo so zravnali že cele gore in prekopali tla kot mravljišča, nafte dere pa taka reka, da morajo vsak deseti tanker poslati v vesolje, kmalu bomo zlivali nafto še po Marsu. Prej bo zmanjakalo dreka kot nafte, zgleda, pa naj bi bili že pod Bushem čez polovico obstoječih zalog, ki jih ne najdemo nikjer drugje v znanem vesolju.
  No ja, vdaj vojne proti terorizmu je konec, evropskim klošarjem se mora zdeti precej čufno, da za.migrante,nikoli ne zmanjka prostora in milosti, oni morajo pa še vedno čakati, da se zjutraj odprejo vrata domov za brezdomce in lahko po ledeni noči v parku, končno posrebajo toplo župco. Ma cesti se običajno znajdejo zato, ker niso dobili plač in so se komu takemu zamerili, ki jih je potem zajebaval še s tistim drobižem od socialne. Ampak kot že rečeno, red mora biti, pa za afriške čobane in jihadiste toliko bolje poskrbijo in so najbrž še kar v redu, ni treba nobenega odstavit in zamenjat.

  Aja, civilizacija se deli med vse člane take družbe, zato je domov vedno ravno prav, nikoli premalo ali preveč. Ker je treba delati vsak dan in ob enem vzdrževati staro, sproti nastaja nov urbaniziran prostor, za nov letni naraščaj oziroma minimalno natalitetno rast, kar pomeni, če se pozida preveč nobega, de ljudje brez veze matrajo, ker nihče ne rabi in ne morejo prodat. Pravijo, da nas je vsako leto mslenkost več, planet je pa omejen, hrana pe vedno raste iz tal, ki ne morejo biti večja kot je široka površina držav, zakaj se potem širimo, kam drvimo, migracije so v celoti problem kapitalistične ekonomije, sicer bi migranti pri nas že zdavnaj lubje glodači in travo jedli, tako pa pečejo zanič bureke in mečejo kebab potepuškim psom, ker je vsega še preveč.

 • resnicaboli

  Da bi pa te srečala pamet je pa isto kot da boš na loto zadel milijone.

 • Basileus

  Rupel ni več jezen, ker ni bil na listi za EUposlanca?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!