fbpx

Nekaj prazničnih vprašanj za Tanjo Fajon

Tanja Fajon (Foto: STA)

V oddaji “Pogovor z opozicijo” na RTV SLO pred dnevi je Tanja Fajon modrovala, zlasti pri vprašanju ali se bo osrednje proslave ob 30. letnici samostojnosti Slovenije udeležila ali ne. Odgovor bi lahko bil preprost – da ali ne. A Tanja Fajon je modrovala kako je slabe volje ob policijskih kordonih, ki bodo varovali to prireditev, ob očitno razočaranih državljanih nad to vlado, ter nadaljevala kako jo žalosti mednarodni ugled Slovenije, zlasti tisti v Bruslju in podobno. 

Tanji Fajon zato javno postavljam naslednja vprašanja. Da bi ji olajšal delo ji ponujam tudi odgovore. Policija je varovala vse državne proslave od leta 1991 naprej.

Nekatere z nekaj policisti, ki so usmerjali promet, druge pa z ograjami, kordoni policistov ali celo vodnim topom.

  • Zakaj je policija državne proslave, ki so jih organizirale leve vlade praviloma varovala z nekaj policisti, ki so usmerjali promet? Zato ker v času teh proslav ni bilo napovedanih nasilnih protestov desne politične opcije?
  • Zakaj je policija nekatere državne proslave, praviloma tiste, ki so jih organizirale Janševe vlade, varovala s policijskimi ograjami kordoni ali celo vodnim topom? Zato ker so bili v času uradnih državnih proslav napovedani neprijavljeni nasilni protesti levičarjev, ki so jih podpirale leve politične stranke, njeni vidni predstavniki pa so se jih udeleževali in očitno bo tudi letos tako.

Kaj pa protestiranja na splošno. Ta so pod ustavnimi in zakonskimi pogoji dovoljena in celo ustavno zavarovana. Gospa Tanja Fajon, prosim odgovorite mi še na naslednja vprašanja:

  • Ali morda poznate primer, ko bi desničarji organizirali protestno zborovanje in ga ne bi prijavili policiji? Na levi strani je takih primerov kolikor hočete, tudi tisto kolesarjenje po Ljubljani ki ste se ga sami udeležili.
  • Ali morda poznate primer, ko bi desničarji v Ljubljani na isti dan in ob isti uri organizirali kakršnokoli proti zborovanje ali proteste v času uradnih državnih proslav? Seveda smo organizirali kolikor hočete ločenih državnih proslav, toda vedno izven Ljubljane in nikoli ob istem času.
  • Ali veste, da so bila vsa levičarska protestna zborovanja, tako tista 2012/13, kot tista 2020/21 neprijavljena in kot taka so predstavljala varnostno tveganje za policijo, ki jih mora varovati s številnimi policijskimi enotami, v primeru nasilja pa uporabiti tudi vodni top. Na desni politični strani takih primerov ni.
  • Ali veste, da smo tudi na desni politični strani organizirali množico protestov pred sodiščem v Ljubljani, množico zborovanj v podporo Janezu Janši in podobno, toda vsa zborovanja so bila policiji prijavljena, sami smo organizirali in plačali redarsko in komunalno službo, zato je imela policija malo ali nič dela. Koliko takih primerov je bilo na levi politični strani?

Pa še nekaj vprašanj z evropskega parketa, kjer kot “neodvisna” novinarka, sedaj pa poslanka EU parlamenta, plešete že drugo desetletje.

  • Znano je, da kot evropska poslanka v delovnih telesih EU parlamenta in ob vseh drugih prilikah, razširjate netočne in zlonamerne informacije o Sloveniji in njenem prihajajočem predsedovanju (dokazov je kolikor hočete). Ne bom vas vprašal zakaj to počnete, lahko pa si odgovorite sami. Ste torej zaskrbljeni nad Slovenijo in njeno vlado ali morda nad svojimi lažmi v Bruslju.
  • Desna politična opcija je bila vrsto let v opoziciji, toda ne spomnim se primera, da bi naši poslanci v EU parlamentu na tak način in s tako mero hudobe lagali o Sloveniji. Seveda boste našli naša pisma in zahteve, ter nastope poslancev, ki so se nanašali na krivo sojenje Janezu Janši, toda Ustavno sodišče nam je dalo prav, Janezu Janši (28. člen Ustave RS) je bilo sojeno za dejanje, ki ni kaznivo dejanje. Torej so naši poslanci v Bruslju širili resnico in ne laž.

Mogoče še zadnje praznično vprašanje gospa Fajonova. So vam že povedali, da niste “material” za vodenje katerekoli vlade, sploh pa ne slovenske? Se vidiva na sladoledu v Ljubljani, kamor ste me povabili že lani, a je to nama “preprečil hudobni Janša” z zaprtjem gostinskih lokalov. Bom plačal jaz, tako se spodobi v razmerju do dame.

dr. Vinko Gorenak