fbpx

O grešnih kozlih, lajajočih psih in njihovih ovcah

Ivan Šokić

Slovenski levici je treba priznati aktivacijsko moč privržencev, ki je desnica enostavno ne premore. Razloge za to bi lahko iskali v medijski premoči, boljši organiziranosti, močnejšemu črednemu nagonu, ali pa navsezadnje splošno sprejetem sovraštvu do 14. predsednika vlade Janeza Janše in SDS. 

Uradno naj bi na demonstracijah, ki to uradno niso bile, demonstrirali, čeprav uradno ne demonstrirajo, proti restriktivnim vladnim ukrepom v času koronakrize in korupciji glede nabave medicinske opreme. Vsak izgovor je dober. Dejstvo je, da jim za resnico ni mar. Način delovanja je na tej točki že kliše. Mediji lansirajo zgodbo, afero, obtožbe, in krivdo obesijo Janši. Dokazano nikoli nič, javna podoba pa uničena. Janša tako v očeh javnosti ostaja vekomaj kriv, čeprav mu nikoli nič ne dokažejo, temveč ga samo vlačijo po sodiščih, dokler zadeva ne zastara. Kriv česa? Tega da je. Če Janša ne bi bil, bi si ga pa izmislili.

Preberite še: Smrt, zlo in evtanazija

Zakaj tako proti SDS? Ker je skrajno desna? Po izjavah in programu sodeč je to stranka konservativnih evrofilov in zagovornikov NATO, ki podpirajo svobodo govora in zapiranje mej za ilegalne migrante. So za mlade družine, zmanjšanje nepotrebne birokracije, boj proti korupciji, in so proti nepotizmu, nesposobnosti in državnemu financiranju politično-aktivističnih NVO. Za levico v Sloveniji je to skrajno desno.

O načinu poročanja osrednjih medijev o nabavi zdravstvene in zaščitne opreme v času koronakrize bi lahko napisali knjigo. Ravno ti so s svojim manipulativnim dezinformiranjem javnosti v večji meri inscenirali celotno afero. RTV Slovenija si tu lasti levji delež zaslug s poročanjem, da je vlada preferirala nabavo ventilatorjev Siriusmed R30, ki so slabši od ostalih. Pri tem so “pozabili” omeniti, da so omenjeni ventilatorji na 13. mestu od skupaj okoli 90 ventilatorjev, ki jih je ocenila stroka. Ravno tako so “pozabili” povedati, da so bili v izredno kratkem obdobju, ko so bili ventilatorji po mnenju stroke nujno potrebni, R30 edini dobavljivi v večjem številu. Ostali ponudniki so sami izstopili, ker niso vedeli, ali bi lahko dobavili oziroma bi jih lahko dobavili šele poleti. Od marca, ko so bili sporni ventilatorji naročeni, jih je Slovenija od 200 naročenih prejela sto. 

Pri Geneplanetu so zaradi pritiskov in laži v medijih državi ponudili, da dostavljene  ventilatorje odkupijo, naročilo še nedobavljenih ventilatorjev pa prekličejo. Ministrstvo za zdravje se je zdaj, ko naj bi najhujše minilo, odločilo, da sprejme ponudbo. Koordinirani pritiski medijev so navsezadnje koordinirani pritiski medijev.

Eden od zdravnikov v komisiji, ki je ventilatorje R30 označila za “manj primerne”, dr. Rihard Knafelj ni samo prijateljeval z zaposlenimi v konkurenčnem podjetju RAM2, ki se je potegovalo za dobavo ventilatorjev, temveč so ga pri tem istem podjetju v preteklosti tudi financirali. Knafelj je ravno tako sodeloval pri oblikovanju predvolilnega programa LMŠ na področju zdravstva. Vseeno so ga na RTV Slovenija, kjer je ventilatorje R30 označil za “neprimerne”, označili za “neodvisnega strokovnjaka”. Politično-zdravstveni lobist bi bilo bližje resnici.

Medtem pa so ti isti osrednji mediji vlado in ljudi blizu Janše obtoževali lobiranja. Vse dokler se ni izkazalo, da so isto počeli tudi v opoziciji. Pošiljali so kontakte podjetnikov, ki bi lahko dobavili potrebno zdravstveno in zaščitno opremo s Kitajske. Kar pa najbolj bode v oči – in osrednji mediji o tem molčijo – je dejstvo, da je Šarčeva vlada za zaščitne maske FFP2 pred začetkom koronakrize v povprečju plačala 4,64 evra na kos. To je bil še čas, ko je bilo npr. v Merkurju možno za to ceno kupiti tri maske FFP2. Janševa vlada je na vrhuncu koronakrize za iste maske v povprečju odštela 3,4 evra. Ampak protestnikov ne boste videli protestirati proti temu.

Medije, ki so sovražni do vlade, moti, da jim ni uspelo. Ravno oni so bili tisti, ki so na predvolilnih soočenjih od vseh strank zahtevali, naj se zavežejo, da s SDS v koalicijo ne grejo. Po volitvah so se vsi tega držali. Ker so se bali medijev, sta tako Desus kot SMC v letu in pol Šarčeve vlade izgubili skoraj vso podporo volivcev. Z vstopom v Janševo vlado se je to spremenilo. Jasno je, da pes ki laja, ne grize. In osrednji mediji lahko samo še lažejo kot psi tečejo. Drugega jim več ne preostane. Ovce pa bodo nasedale.

Ivan Šokić