fbpx

Zmagovalci in poraženci prvega kroga

Glavni in odgovorni urednik Demokracije Metod Berlec (Foto: Veronika Savnik)

Rezultati prvega kroga predsedniških volitev so znani. Po preštetih 99,99 odstotka glasovnic je prvo mesto zasedel nekdanji zunanji minister in poslanec SDS dr. Anže Logar. S 33,96-odstotno podporo je slavil v vseh osmih volilnih enotah. Odvetnica Nataša Pirc Musar je zasedla drugo mesto. S 26,86-odstotno podporo se bo z Logarjem pomerila v drugem krogu. Tretjeuvrščenega evropskega poslanca Milana Brgleza je volilo 15,4 odstotka volivcev. Četrto mesto je zasedel kočevski župan Vladimir Prebilič, ki ga je obkrožilo 10,66 odstotka volivcev, peto ginekologinja Sabina Senčar (5,96 odstotka glasov), šesto poslanec NSi Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka glasov) in sramotno zadnje mesto kandidat Levice, poslanec Miha Kordiš (2,8 odstotka glasov). Volilna udeležba je bila 51,07-odstotna, kar je več kot pred petimi leti (takrat je bila v prvem krogu 44,22-odstotna).

Nedvomno je Anže Logar, ki je kandidiral s podpisi državljanov in podporo SDS ter SLS, lahko zadovoljen z doseženim. S svojimi umirjenimi, kompetentnimi in povezovalnimi nastopi je prepričal daleč največ volivcev. Ni se pustil sprovocirati s strani dominantnih medijev, hkrati pa je pokazal pozitivno energijo, ki je potrebna za prevzem tako pomembne državniške funkcije, kot je položaj predsednika republike. V drugem polčasu predsedniške kampanje bo moral nadaljevati v tem slogu, saj v nasprotju s predstavnico tranzicijskega kapitalskega omrežja Natašo Pirc Musar nima težkega nahrbtnika. Kot politik, poslanec in minister ima pokazati veliko pozitivnega, kar mu daje prednost v teh varnostno turbulentnih časih, ko imamo na mestu predsednika vlade človeka, ki tej svoji funkciji ni notranjepolitično dorasel, kaj šele mednarodno, ko se soočamo z vojaškim spopadom v Ukrajini, ki ima že elemente (tretje) svetovne vojne.

Preberite tudi: Štel bo prav vsak glas!

Nataša Pirc Musar je povsem druga zgodba. Čeprav nastopa kot neodvisna predsedniška kandidatka, je vse prej kot to, saj sta jo podprla nekdanja predsednika države s komunističnim pedigrejem – Milan Kučan (zadnji predsednik CK ZKS) in Danilo Türk (v prejšnjem režimu je deloval znotraj struktur SZDL). Hkrati se je že kot informacijska pooblaščenka izkazala kot zvesti kader tranzicijske levice, z velikim veseljem se je zaganjala v kritične medije, v konkretnem primeru tudi v revijo, ki jo berete. Poleg tega jo bremeni poslovanje njenega moža Aleša Musarja (pravo poslovno kariero je začel prav v pidovskem imperiju Aktiva Darka Horvata, ki je približno pred desetletjem zapustil slovenskim bankam okoli 170 milijonov evrov neplačanih dolgov, nato pa dobesedno izpuhtel v tujino), na kar smo v tej reviji že večkrat opozorili. Na nova sporna dejstva v povezavi z Musarjem je v soboto v oddaji Beremo na televiziji Nova24TV opozoril ekonomist Rado Pezdir. Pirc Musarjeva se je v predvolilni kampanji za predsednico države izgovarjala, da o poslih svojega moža ne ve ničesar, da se doma ne pogovarjata o tem. Pezdir pa je povedal, da lastnik podjetja nosi odgovornost, argument “nisem vedel” po slovenski zakonodaji ne zadostuje. Pirc Musarjeva je namreč solastnica podjetja Ruska dača, dela poslovnega omrežja, ki ga obvladuje njen mož, pri čemer se poslužuje različnih fiduciarnih računov in davčnih oaz. Skratka, gre za kandidatko, ki je predstavnica t. i. rdeče buržoazije in niti približno ne predstavlja vrednot, za katere se zavzemajo pravi levičarji.

Predsedniška kandidata Nataša Pirc Musar in Anže Logar (Foto: STA)

Veliki poraženec prvega kroga predsedniških volitev je evropski poslanec Milan Brglez, ki je nastopil s podporo Gibanja svobode in SD. Skupaj z njim sta velika poraženca tako predsednik vlade in predsednik GS Robert Golob kot predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon, ki sta ga pred prvim krogom odločno in jasno podprla. Vidi se jima, da nimata pravega političnega instinkta, saj je Brglez prepozno vstopil v predvolilno tekmo, že prej pa je bilo splošno znano, da mu televizijska soočenja prej škodujejo kot koristijo. Po fiasku z Brglezom sta tako Golob kot Fajonova podprla Natašo Pirc Musar, ki pa nad njuno podporo ni bila navdušena, saj je niti ne potrebuje oziroma jo moti “strankokracija”, kar pa je besednjak, ki ga je v preteklosti pogosto uporabljal njen glavni podpornik, zadnji šef partije Kučan. Si je pa v nedeljo zvečer Golob privoščil škandalozno izjavo, ko je sprva govoril o volitvah kot prazniku demokracije, nato pa dobesedno dejal: “Poraženca bomo spoznali v drugem krogu. In jaz vem že danes, kdo bo poraženec v drugem krogu. /…/ Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo. Ker bi bilo to nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let, in tega si zagotovo nihče ne želi.” A res? Kaj pa skoraj 300.000 volivcev, ki so v nedeljo prišli na volitve in podprli prav Logarja? A to pa ni nič? Nedvomno gre za izjavo, ki se je ne bi sramovali niti največji diktatorji.

In kaj reči o preostalih predsedniških kandidatih? Vladimir Prebilič je dosegel soliden rezultat, podobno velja za Sabino Senčar. Veliko manj od pričakovanega sta dosegla Janez Cigler Kralj in Miha Kordiš. Stranki, ki sta ju podprli (NSi in Levica), sta si s tem naredili medvedjo uslugo. Je pa po notranjih informacijah iz teh dveh strank očitno, da nekaterim znotraj obeh strank ustreza, da so ju nespametno politično “skurili” … Kaj več o tem pa ob kakšni drugi priložnosti.

dr. Metod Berlec