Odprto pismo predsedniku vlade Robertu Golobu

Dr. Janez Juhant

Spoštovani gospod premier dr. Robert Golob!

Že 9. januarja 2023 sem Vam v zvezi z odločitvijo, da z državniškimi častmi pokopljete Janeza Zemljariča, pisal, da sem prizadet in razočaran nad odločitvijo vlade, da se “šefa bivše Udbe, po kriterijih evropskega demokratičnega parlamenta zločinske organizacije, pokoplje z državniškimi častmi demokratične Slovenije. Po tej Vaši odredbi je človeku, ki je bil med vodilnimi v prejšnjem režimu, ki je zatiral in ubijal ljudi, morala izkazati poslednjo čast osamosvojitvena vojska, ki se je borila zoper tako zatiranje. Veliko pripadnikov te osamosvojitvene vojske je v tem boju izgubilo življenje“. Takrat sem Vas vprašal, gospod premier, “kdaj boste odredili, da v Ljubljani dostojno pokopljemo žrtve režima, ki ga je sooblikoval in vodil z državnimi častmi pokopani? Med vojno in po njej zunajsodno pomorjeni Romi, pripadniki domobranske vojske, Slovenske narodne vojske, Jugoslovanske kraljeve vojske v domovini, tigrovcev, partizanske vojske, pripadniki posameznih odporniških gibanj, civilisti, med njimi tudi otroci in ženske, z njimi pa vsi svobodoljubni državljanke in državljani te države čakajo oz. čakamo na to odločitev”. Zdaj pa je Vaša vlada še 16. 5., ko smo se številni dobromisleči zvečer na Trgu republike v središču slovenske države združili v misli in spominu na žrtve revolucije in vojne, ukinila državni praznik 17. maj kot dan spomin na žrtve komunističnega totalitarizma.

Sprašujem se, kje je, spoštovani predstavniki ljudstva, v Vaših srcih čut za pravičnost, ki ga imate tako pogosto na ustnicah, ko govorite o enakosti vseh državljanov. Ali so pobiti, nerojeni otroci, matere, mladi fantje in dekleta, možje in žene, zmetani v jaške, rove in jame po slovenski zemlji, za Vas ne-ljudje, da jih izločate iz naše svobodne Slovenije? Ali ne veljajo ista merila za vse ljudi, saj verjamemo, da ne boste dopustili kakršnikoli krivic za Vas, Vaše otroke, sorodnike in prijatelje? Posebej sprašujem Vas, gospa ministrica Tanja Fajon, ki gostite konferenco za sprejetje konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida: Ali ne velja taka konvencija tudi za Rome, Slovence in vse druge nasprotnike komunizma, zunajsodno pomorjene, izključene in iztrebljene iz družbe?

Kdaj smemo pričakovati od vlade za vse enaka merila in zaščito za vsakogar, ki je bil, je ali bo žrtev kakršnegakoli izključevanja? Pričakujemo, kot je obljubil takratni zunanji minister dr. Miro Cerar na periodičnem pregledu uresničevanja človekovih pravic v Ženevi novembra 2019, da bo Slovenija kot demokratična država spoštovala pravice vseh žrtev in jim omogočila njihov dostojni pokop. Spomenik revolucije ima samo eno krilo, kdaj bo Slovenija zaživela z obema kriloma, kot smo rekli ob omenjenem spominu?

Kdaj, spoštovani člani vlade, bodo vsi naši rojaki deležni te pravice in kdaj boste odgovorni zagotovili enakost vseh državljanov? Ali velja svoboda samo za ene, drugi pa nimajo prostora pod soncem? Izročila človeštva spoštujejo pravice mrtvih in opozarjajo, da je nespoštovanje vir zle usode za družbo. Poimenovanje žrtev, mrliški listi in dostojen pokop so obveza in upanje demokratične Slovenije.

Zasl. prof. Janez Juhant,  društvo Združeni ob Lipi sprave