fbpx

Paravojaška Slovenija: Štajerska varda in proslave ZZB NOB z dečki v uniformah in z orožjem na prsih

Foto: Twitter

Končno smo tudi v Sloveniji dobili dozdevno svojo prvo, vsaj javno priznano, paravojaško organizacijo Šiškovih stražarjev, ali bolje karikaturo paravojaške organiziranosti. Naenkrat in nepričakovano smo na pragu vstopa v krog “banana” republik, kjer so paravojaške organizacije del običajnega političnega dogajanja. Sama osebnost g. Šiška in njegovih “stražarjev” tu ni toliko pomembna, bolj zgovorni so čas pojave “Štajerske straže” v javnosti, okoliščine, ozadje postroja in predvsem velika medijska pozornost tega sicer mirnega dogodka.

Prve oblike paravojaške organiziranosti in njene instrumentalizacije v politiki lahko zadnja leta v Sloveniji zasledimo pri Združenju zveze borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB). Članice in člani nosijo vojaške (partizanske) uniforme, paradirajo z orožjem, trofejnim in manj trofejnim, tudi s strelivom, vsaj tako kažejo fotografije, posnete na zadnjih proslavah v Dražgošah in ob priključitvi Primorske.

Presunljiv je pogled na dečke v uniformah z orožjem na prsih, podobno kot vidimo v Južnem Sudanu ali v Putinovi Rusiji. Glede na statut in programske usmeritve ZZB NOB (glej spletno stran https://www.zzb-nob.si/kdo-smo/dokumenti/) je to organizacija, ki se bori za ohranitev vrednot NOB. Te vrednote so: suverenost slovenske države, svoboda, neodvisnost, ozemeljska celovitost, demokratična, socialno pravična družbena ureditev, človekove ekološke, socialno-ekonomske ter politične pravice in pa boj za mir in enakopravne odnose med narodi. To je meni, državljanu Republike Slovenije, Slovencu, popolnoma sprejemljivo in lahko bi bil mirno tudi njen član, seveda ne v uniformi in z orožjem in ne pod zastavami bivše totalitarne države.

V ZZB NOB svoj temeljni cilj, po stari navadi, prikrivajo
Problem je v tem, da so pred javnostjo zamolčali, kaj je primarna vrednota ZZB, ki je simbolizirana v emblemu ZZB NOB: v rdeči zvezdi z vrisanim še bolj rdečim Triglavom. Zgovorno je paradiranje z zastavami bivše totalitarne države z rdečo zvezdo, pod katerimi so si zmagovalci s krvjo umazali roke po že končani 2. svetovni vojni leta 1945, države, ki se je leta 1991 borila proti neodvisnosti Slovenije, proti slovenskemu narodu. Za sodobno, spravljivo in resnično demokratično ZZB bi bil tako edino Triglav primeren simbol. Rdeča zvezda je simbol krvave in nasilne komunistične revolucije, simbol totalitarnega režima, preganjanja in segregacije drugače mislečih, vernih. Večina tistih, ki so sodelovali v NOB, je šla v boj proti okupatorju, v boj za svobodo, ki ga simbolizira Triglav, in ne v boj za komunistično revolucijo. Za komuniste pa je bil boj za zmago rdeče zvezde primaren cilj, torej boj za vrednote, drugačne od tistih, ki jih simbolizira Triglav. Tisti partizani, katerih primarni cilj boja so bili vrednostni simboli Triglava, so imeli v NOB težave, bili so potrošni material, nekateri so bili nagrajeni s kroglo v hrbet. Na žalost je boj za zmago rdeče zvezde tudi dandanes še vedno primaren cilj komunistov in v spekter demokratičnih barv prebarvanih njihovih simpatizerjev sedanje vladne koalicije. Samo da si ga kot cilj ne upajo javno razglašati in ga eksplicitno zapisati v statut in temeljne smernice delovanja ZZB NOB. Prikrivajo ga, po stari navadi. Tako kot poskušajo preprečiti odkrivanja zločinov komunistične revolucije in utišati zgodovinarje in novinarje, ki o tem pišejo in objavljajo v medijih. Da mislijo resno s povratkom vrednot rdeče zvezde, kaže vsa dosedanja politika levega bloka, ki načrtno razgrajuje stebre demokratične in neodvisne Slovenije – pravosodni sistem, medije, Slovensko vojsko, varnostno-obveščevalni sistem, javno zdravstvo, državne finance.

V spomni padlim domoljubom (Foto: STA)

Njihova retorika, javna in manj javna, je grozeča: še premalo smo jih pobili, smrt janšizmu, namesto privatizacije nacionalizacija, uspešne podjetnike je treba odreti in pognati iz države! In vsak, ki drugače misli, ki ni pristaš boja za vrednote rdeče zvezde, je takoj proglašen za (klero)fašista, ultra desničarja, skratka za golazen, ki jo je treba onemogočiti, pregnati ali pobiti. Da so take grožnje realne, kaže tudi dejstvo, da imajo bivši pripadniki tajnih služb še vedno doma orožje, ki ga niso predali državnim organom, da je po vsej verjetnosti še vedno kar nekaj neodkritih tajnih skrivališč orožja, streliva, eksplozivov in druge opreme nekdanje SDV, Kosa. To pa so znaki obstoja paravojaške organizacije v Sloveniji. Nova revolucija se lahko torej prične že jutri.

Torej, koga se imamo normalni državljani za bati, vsekakor ne Šiškovih stražarjev. Ker na vidiku ni nobenih zunanjih sovražnikov, potencialnih okupatorjev, je treba najti notranjega sovražnika in zoper njega usmeriti bes borcev za vrednote rdeče zvezde. In tu kot naročen nastopi Šiško in izvede komedijantski postroj. Ponudi možnost podtikanja pomoči pri organizaciji postroja opoziciji, predvsem največji opozicijski stranki. Naslovnica zadnje številke revije Mladina insinuira, da za Šiškovimi stražarji stoji Janez Janša, mrkega in zlobnega videza, kar je zgovoren dokaz, kam cilja levi agitprop. Ponuja se priložnost, da se upraviči prepoved opozicije ali vsaj eliminacije dela opozicije, češ, saj so prevratniki, rehabilitirati hočejo fašizem. To je lahko uvod v nek hladen ali morda manj hladen državljanski obračun z opozicijo. Upam, da je kdo od režiserjev te tragikomedije še toliko trezen, da bo potegnil zavoro in zavrl ta proces samouničevanja slovenske države, naroda. Vsekakor so organizatorji in vodstvo ZZB NOB zamudili zgodovinsko priložnost, da zavržejo vrednote rdeče zvezde in da se posvetijo boju za vrednote Triglava kot simbola slovenstva, tako kot imajo zapisano v temeljnih smernicah. Morda še ni prepozno, da zaustavijo ples uničevanja slovenske države in njenih pravih vrednot.

Jože Rant st.