fbpx

Pisma – od zmage do zmage: Dnevnik nabornika Kordiša

Vinko Vasle

Dragi dnevnik, včeraj zgodaj zjutraj so me v skladu s fašističnim zakonom o naborništvu nasilno odpeljali v vojašnico na Bohinjski Beli. Po moško sem se upiral, saj mi je bilo dan prej sporočeno, da se to zna zgoditi in sem se zakopal v gnojno jamo pri stari mami. Tudi, ko so me odkrili – nekdo me je izdal – sem se odločno upiral in kričal: ”Mama, mama”, k čemur me je nekoč spodbudila poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, ki je povedala, da ona svojih sinov tej državi ne bo dala in da ju bo branila z modercom, če sem prav razumel. Mame nas bodo reševale.

V vojašnici so me dali v štrafenbataljon tistih, ki se niso prostovoljno odzvali nasilnemu zakonu o naborništvu. V tem bataljonu smo trije in nas vsi postrani gledajo. Eden mi je celo rekel, da sem mevža, ne pa dedec, ker sem se skrival v gnoju, kot da to ni človekova pravica. Ne vem, če bom prenesel vse to nasilje. Meni je jasno, kaj se zares skriva za idejo naborništva v kontekstu slovenske vojske kot podizvajalca ameriškega imperializma – to je pranje možganov slovenski mladini.

In se je res kmalu izkazalo, da imam prav. Ker se tukaj bogu za hrbtom dolgočasim, sem od sobnega kapoja, kaj pa drugega, zahteval, če lahko dobil Mladino, ki bi mi krajšala čas. Namesto tega sem bil takoj poklican k oficirju za propagando – ne boste verjeli to je Žan Mahnič. Ošabno je sedel za mizo, na kateri je bil cel letnik Demokracij in mi provokativno grozeče vrgel v obraz: ”Ja, Kordiš, Mladine pa pri nas nimamo.” Nisem si upal vporašati, čemu ne in sem vzel cel letnik Demokracij, ker drugače bi bilo še slabše. Pred dnevi smo se v kantini skorajda stepli, ker mi trije iz kripelbataljona, kot nas zdaj zmerjajo, smo hoteli gledati POP TV, ostali pa Novo24TV. Sem ostro rekel, to ni pošteno in potem smo gledali Novo24TV. Pranje se je torej že začelo.

Nova24TV.

Obračun z ameriškim imperializmom
V naši kasarni imamo tudi politično nastavo, ki se jo moramo obvezno udeleževati. Hotel sem se upreti, a potem bi bilo še huje. Zadnjič smo poslušali, kaj je to demokracija inh sem rekel, da to ni nič, ker jaz sem za eko socializem, ki bo obračunal z ameriškim imperializmom, z domačimi izdajalci in ki bo odpravil državo, pravzaprav vse države sveta. Oficir je takoj poklical sanitarce in so me odpeljali na preventivni pregled na vojaško psihiatrijo. Tam sem se super počutil. Končno sem bil med svojimi. Tam je bil Tito, dva sta bila celo Milan Kučan, sam pa sem se najraje družil z Leninom. V tajnosti sva naredila načrt za upor in revolucijo, a naju je eden, ki je pravil, da je Serpentinšek, izdal in so naju osamili, dobil pa sem tudi ene tabletke, po katerih sem bil tudi sam prepričan, da sem odrešenik sveta.

V resnici se tudi brez tablet tako počutim. Potem sem napisal enajst tez proti sedanjemu režimu, v katerih sem poudaril, da je treba vse kapitaliste pometati v morje, oblast moramo na nasilen oborožen način prevzeti mi iz Levice, ukiniti je treba zasebno lastnino, rentnikom pobrati stanovanja, kajti vsakomur pripada le pet kvadratnih metrov, tujce je treba nagnati iz naših nekdanjih državnih firm, prepovedati tuje investicije, razen naših iz kapitala, ki smo ga skrili na Kajmanske itn. Spet so me poslali na opazovanje na psihiatrijo, a tokrat na zaprti oddelek. Iz protesta sem vsako jutro pel Bandiero rosso, protestiural pa sem tudi proti jedilniku, ki je bil čisto nacionalističen – same slovenske jedi.

Matej Tašner Vatovec.

Violeta je mahala s spodnjicami
Včeraj so me prišli obiskat tovariši iz naše partije, a dlje kot do ograje jih niso spustili. Samo z okna sem jih lahko gledal in bil solzen, ko mi je Violeta Tomić  mahala s spodnjicami, ker drugega ni imela, Matej Tašner Vatovec pa je imel dolg govor o nasilništvu nove oblasti. Bil je pa nepreviden, ker se je tudi sam skrival pred vpoklicem in so ga takoj ujeli in poslali na služenje vojaškega roka. Violeta se je zelo upirala, ratrgala si je majico in z golimi prsmi kričala ustrelite me, pa je niso, kar je še ena svinjarija.

Zjutraj mi je kapo rekel: “Težav z vašo Levico ne bo rešilo naborništvo. To lahko reši samo vojska.”

Zdaj sem doma in pišem komunistični manifest.

Vinko Vasle