Pisma – od zmage do zmage: Dnevnik nabornika Kordiša

Vinko Vasle.

Dragi dnevnik, včeraj zgodaj zjutraj so me v skladu s fašističnim zakonom o naborništvu nasilno odpeljali v vojašnico na Bohinjski Beli. Po moško sem se upiral, saj mi je bilo dan prej sporočeno, da se to zna zgoditi in sem se zakopal v gnojno jamo pri stari mami. Tudi, ko so me odkrili – nekdo me je izdal – sem se odločno upiral in kričal: ”Mama, mama”, k čemur me je nekoč spodbudila poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, ki je povedala, da ona svojih sinov tej državi ne bo dala in da ju bo branila z modercom, če sem prav razumel. Mame nas bodo reševale.

V vojašnici so me dali v štrafenbataljon tistih, ki se niso prostovoljno odzvali nasilnemu zakonu o naborništvu. V tem bataljonu smo trije in nas vsi postrani gledajo. Eden mi je celo rekel, da sem mevža, ne pa dedec, ker sem se skrival v gnoju, kot da to ni človekova pravica. Ne vem, če bom prenesel vse to nasilje. Meni je jasno, kaj se zares skriva za idejo naborništva v kontekstu slovenske vojske kot podizvajalca ameriškega imperializma – to je pranje možganov slovenski mladini.

In se je res kmalu izkazalo, da imam prav. Ker se tukaj bogu za hrbtom dolgočasim, sem od sobnega kapoja, kaj pa drugega, zahteval, če lahko dobil Mladino, ki bi mi krajšala čas. Namesto tega sem bil takoj poklican k oficirju za propagando – ne boste verjeli to je Žan Mahnič. Ošabno je sedel za mizo, na kateri je bil cel letnik Demokracij in mi provokativno grozeče vrgel v obraz: ”Ja, Kordiš, Mladine pa pri nas nimamo.” Nisem si upal vporašati, čemu ne in sem vzel cel letnik Demokracij, ker drugače bi bilo še slabše. Pred dnevi smo se v kantini skorajda stepli, ker mi trije iz kripelbataljona, kot nas zdaj zmerjajo, smo hoteli gledati POP TV, ostali pa Novo24TV. Sem ostro rekel, to ni pošteno in potem smo gledali Novo24TV. Pranje se je torej že začelo.

Nova24TV.

Obračun z ameriškim imperializmom
V naši kasarni imamo tudi politično nastavo, ki se jo moramo obvezno udeleževati. Hotel sem se upreti, a potem bi bilo še huje. Zadnjič smo poslušali, kaj je to demokracija inh sem rekel, da to ni nič, ker jaz sem za eko socializem, ki bo obračunal z ameriškim imperializmom, z domačimi izdajalci in ki bo odpravil državo, pravzaprav vse države sveta. Oficir je takoj poklical sanitarce in so me odpeljali na preventivni pregled na vojaško psihiatrijo. Tam sem se super počutil. Končno sem bil med svojimi. Tam je bil Tito, dva sta bila celo Milan Kučan, sam pa sem se najraje družil z Leninom. V tajnosti sva naredila načrt za upor in revolucijo, a naju je eden, ki je pravil, da je Serpentinšek, izdal in so naju osamili, dobil pa sem tudi ene tabletke, po katerih sem bil tudi sam prepričan, da sem odrešenik sveta.

V resnici se tudi brez tablet tako počutim. Potem sem napisal enajst tez proti sedanjemu režimu, v katerih sem poudaril, da je treba vse kapitaliste pometati v morje, oblast moramo na nasilen oborožen način prevzeti mi iz Levice, ukiniti je treba zasebno lastnino, rentnikom pobrati stanovanja, kajti vsakomur pripada le pet kvadratnih metrov, tujce je treba nagnati iz naših nekdanjih državnih firm, prepovedati tuje investicije, razen naših iz kapitala, ki smo ga skrili na Kajmanske itn. Spet so me poslali na opazovanje na psihiatrijo, a tokrat na zaprti oddelek. Iz protesta sem vsako jutro pel Bandiero rosso, protestiural pa sem tudi proti jedilniku, ki je bil čisto nacionalističen – same slovenske jedi.

Matej Tašner Vatovec.

Violeta je mahala s spodnjicami
Včeraj so me prišli obiskat tovariši iz naše partije, a dlje kot do ograje jih niso spustili. Samo z okna sem jih lahko gledal in bil solzen, ko mi je Violeta Tomić  mahala s spodnjicami, ker drugega ni imela, Matej Tašner Vatovec pa je imel dolg govor o nasilništvu nove oblasti. Bil je pa nepreviden, ker se je tudi sam skrival pred vpoklicem in so ga takoj ujeli in poslali na služenje vojaškega roka. Violeta se je zelo upirala, ratrgala si je majico in z golimi prsmi kričala ustrelite me, pa je niso, kar je še ena svinjarija.

Zjutraj mi je kapo rekel: “Težav z vašo Levico ne bo rešilo naborništvo. To lahko reši samo vojska.”

Zdaj sem doma in pišem komunistični manifest.

Vinko Vasle

 • janko

  Saj pravim, Levico prepovedat! Te provokatorske bolane omladince pa procesirat. Preveč strahot, trpljenja, groze in zmote je povzročil komunizem povsod po svetu, katerega bi ti modeli radi ponovno vrinili v družbo. To je preprosto provokacija, zavržnost!

 • VERZIFIKATOR

  Miguel Coradiso

  V CHE GUEVARRO

  V Che Guevarro se je fant našemil,
  šel se družbe novega zdravnika,
  tistega, ki v zdravje zgolj se vtika,
  s stetoskopom pač se ni opremil.

  Novi Che bi nacionaliziral,
  vojno vsem uspešnim napovedal,
  še sladkorni trs bi prepovedal,
  to je vpil in besno se zadiral.

  Ko po pavje Che se napihuje,
  s floskulami ko sam sebe pita,
  še gverili vsak dan bolj se svita,
  da bolezen vidno napreduje.

  Ga doslej je že tako nažrla,
  da je kakor Mihec kukavičji
  ves brez perja znašel se med ptiči,
  pregloboko v srž mu je prodrla.

  Kaj bo s Chejem, vprašaj zgodovino,
  saj prihodnosti ubožec nima,
  ko v zamaknjenosti sebi kima,
  sliši bojda vpiti še tišino.

  Vse do konca naj sledi tip Cheju,
  to razumen predlog je edini,
  da ne bo ta delomrznež fini
  sanjal zgolj o jahti in BMW-ju.

 • Anton

  Vinko je padu v Kurbeževe možgane. Grozno, ampak resnično tako Levica razmišlja.

 • Franci Pušenjak

  G.Vasle, v komunističnem manifestu, ki ga sedaj pišete, nikakor ne pozabit dosledno uveljavitev “popolne odprave lastnine”! Lastnina je največje zlo človeštva, poglejte samo, kako se ljudje grebejo in pobijajo za imetje. V tem manifestu je treba jasno opredelit kako bo, ko bo levica zavladala. Ljudje bodo lahko samo delali, lastnina odpravljena, če kaj rabiš greš k sosedu vzet, tud vrtička ne, tam je začetek kapitalizma, ljudje začnejo z ograjami in je kako njihova solata! Ma kaki njihova, saj raste na naši skupni zemlji!! Prosim to vključit v manifest, da bomo enkrat za vselej rešeni!! Pa lep pozdrav!

 • Elio Bizjak

  kordeš bolan treba mu pomoč

 • Andrej

  Se bojim, da bi Kordiš že na naboru pogrnil.

  • Simon Rožič

   …bi ga pa dali med vojakinje….

 • if

  Kordiš na vlaku v pogovoru s kapom vlaka vozečega v socializem prijaznega obraza!
  Kordiš: “Kapo, zmanjkuje premoga, kako naprej?”
  Kapo: “Kurite vse, kar je lesenega na vlaku.”
  Kordiš: “Kapo, zmanjkuje lesene vlakovne opreme, kako naprej?”
  Kapo: “Odstanjujte lesene pragove za vlakom, s polno paro naprej.”
  Kordiš: “Ugotavljam, da bo vsak hip zmanjkalo lesenih pragov. Kako naprej?”
  Kapo: “S Titom naprej, dosegli smo stanje socializma prijaznega obraza.”
  Kordiš: “Ali Tito gori? Eh, ni Tita.”
  Kapo: “Tudi socializma prijaznega obraza ni.”
  Kordiš: “Prekleti kapitalizem grdega obraza in vsi njegovi povampirjeni podsistemi vključno z denarjem, ki je tipičen kapitalistični produkt.”

 • Margu501

  Super napisano, se še kar smejim !

 • Olga101

  Hahaha! Bravo!

 • Simon Rožič

  Bolj živega opisa naborništva za “zvrst Levica”, ne bi niti najbolj cenjeni komik, tovariš Godler ali tovariš Jonas “vkup” spravil….Bravo Vinko!
  Bog ve, kako bi se tile mucki iz domače Leve reje obnašali pod Titovo JNA?
  Po moje bi jih z veseljem stlačili v neko vukojebino na “Bugarski” meji, kjer razen kačin medvedov ni bilo nič….kdo bi Mihcu dostavljal “krek”, ko je še pošta do tja trajala pol meseca, ali pa sploh ni prišla! …
  Danes vojački živijo zelo lepo, imajo tri menije, jutranje razgibavanje, nekaj
  učnih in poučnih predmetov, proste vikende in dopuste….babe na obisku i.t.d.
  Izgine tudi prevelik trebušček in bebave ideje o socialistični demokraciji! …
  Kaj bi še želeli več, kot da postanete Levi končno normalni ?

 • Antonius

  Ko se me je prva *usmilila*, sem izgubil, ji podaril samo svojo nedolžnost.
  Moško odraslost sem domov prinesel šele z odsluženo vojaško preizkušnjo.

 • Morje

  Bravo.

 • janko

  In nocoj je defektni Marcel na RTV gostil tega leht Kordeža, ki je govnaril o dvigu penzij?!

  ZBERIMO PODPISE ZA REFERENDUM O UKINITVI RTV PRISPEVKA!

  Sem prepričan. da bi hitro zbrali dovolj podpisov.
  Dovolj imam te rdeče zanič štale. Naj grejo na trg!

 • Andrej Žalec

  hahahahaha