Pisma – od zmage do zmage: Vsi udje Turnškove “še premalo smo jih pobili”

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Ko sem zadnjič v tvitu kriknil, kje je zdaj Spomenka Hribar, da krikne “zaustavite lažnivca Turnška”, se je zgodilo, da je zdaj za Sobotno prilogo kriknila: “Zaustavite Dežmana in Možino”. O primitivnem Titu Turnšku niti besede. Diklićeva je tako malo zaustavila resnico, malo jo je relativizirala, malo šlampasto ponaredila, malo objektivizirala žrtve, ki so zanjo zdaj samo številke. Le kaj je porekel njen Tine Hribar, ki je včasih senzibilno govoril o svetosti življenja! Nič in verjetno na zapečku plete nogavice.

Hribarjeva tako pristane na spisku tihih podpornikov enega najbolj agresivnih in neandertalskih ponarejevalcev zgodovine, je torej del “intelektualne elite”. Ženska se je tako uvrstila na seznam “intelektualne elite” Tita Turnška, človeka, ki je zgledni naslednik prvega predsednika ZZB, zločinca Ivana Mačka Matije, ki je v dokumentarcu priznal, da bi s preostalimi sodrugi moral viseti po vseh ljubljanskih kandelabrih, če bi ljudje vedeli, kaj vse so počenjali. Če torej odštejem Turnškov del elitnega kroga s spletnih portalov za spolne usluge, se okrog njega giblje vrsta znamenitih osebnosti. Recimo Mitja Klavora, bivši policaj iz udbo-države, zdaj generalni sekretar ZZB. Tam najdemo po družinski liniji tudi njegovega sina Vita Klavoro, ker je z družinsko pomočjo lažje.

To je del vrha bojne elitne organizacije “nazaj v gozdove” in “na juriš”
V vrhovih Turnškove ZZB najdemo na primer Ljuba Bavcona, utemeljitelja revolucionarnega prava in kazenskega zakonika – “ali so naši, ali pa sovražniki naroda”. Nobeno presenečenje ni, da so tam tudi bivši udbovski šef Silvo Gorenc, ljudski popitovski ideolog partije Miran Potrč, Marjan Šiftar, bivši šefa kabineta Milana Kučana, partijski CK-funkcionar Miloš Prosenc in skoraj osemdesetletna feministka Maca Jogan. To je del vrha bojne elitne organizacije “nazaj v gozdove” in “na juriš”. Niti eden od njih NOB-ja ni videl od blizu, o njem pa vedo vse, če odštejemo dejstva. Častni predsednik Tita Turnška je bivši predsednik Janez Stanovnik, ki ga uporabljajo samo še za kakšno kričanje v Dražgošah, drugače pa o svojem nasledniku nima besed, kar pa ne pomeni, da ni njegov podpornik. Človek se resno vpraša, kaj je nekaterim ljudem, da se grupirajo okrog Turnška – na primer Ljubica Jelušič, bivša obrambna ministrica, ki pa zelo rada opravlja goreče partizanske govore na mitingih, za katere je na primer specialist tudi Serpentinšek. Mimogrede, ne vem, kako borci in “borci” ločijo med njegovimi nastopi na gasilskih veselicah in na mitingih! Se morajo res nazaj držati, da se ne režijo.

Podpredsednik Tita Turnška je tudi Franc Križanič, ekonomist globoke države in zgleda tudi globoke historije komunističnega revizionizma resnice. Podpredsednik je tudi dr. Matjaž Kmecl, akademik, ljubiteljski žlahtnitelj vrtnic in zgodovine, nekoč član CK ZKS.

V predsedstvu ZZB sedi partizanka in ilegalna županska lastnica nasedle Slovenske investicijske banke, zaradi katere bi lahko bila na Igu, pa ni bila, ker jo je prijatelj Dirty rešil hudega. Dirty je ljubkovalno ime za velikega moža slovenske tranzicijske mafioznosti Janeza Drnovška, tudi očeta kadrovskega Stalina LDS Gregorja Golobiča. Zabavnejši del zgodbe ZZB prihaja s področja medijev. Potem ko je revija Borec začasno kapitulirala pred novimi časi in resnicami (pustili so milijonske dolgove), so ustanovili by pass revijo Svobodna misel. To poimenovanje bi jim v luči napadov na drugače misleče morali sodno prepovedati, a takšnega sodišča pri nas ni. Še posebej, če pogledamo uredniški odbor te papirnate resnicoljubnosti. Maca Jogan dela, kar ji naročijo, to je znano iz njene biografije. Božo Kovač se je kalil kot partijski žurnalistični kader v beograjski Borbi, potem pa na Delu, kjer me je nezaposlenega klošarja novinarstva odslovil z besedami: “Da bi vas zaposlil? Ta bi bila pa prehuda.” In mi tajnica še kave ni ponudila, tako hitro sem moral iz Črne vdove. So pa njega hitro odslovili in me je zaposlil tandem Tit Dobršek – ga lepo pozdravljam – in Danilo Slivnik.

Da je resnica hujša od vsake domišljije, pa govori še pomemben ud uredništva Svobodne misli o domišljiji NOB – to je Mitja Meršol, udbovski konfident, ki je bil že na Delu agitprop svobodne misli CK ZKS.

Turnšek ima torej okrog sebe ljudi, ki si jih zasluži. In obratno.

Vinko Vasle