fbpx

Pravičnost in razsodnost Anje Kopač Mrak: Ko vam ugrabijo otroke, tudi štiri sodne odločitve v vašo korist ne pomagajo

Anja Kopač Mrak slabo vest (foto: STA)

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter Gibanje za otroke in družine sta točno leto dni po prvi sodbi v prid družinskega življenja koroških dečkov z babico in dedkom pripravila odmeven družinski shod v podporo vrnitvi koroških dečkov v družino babice in dedka. Na shodu so člani Odbora za varstvo pravic koroških dečkov in člani Gibanja za otroke in družine CerarŽidanErjavčevo koalicijo pozvali k spoštovanju ustavne pravice do družinskega življenja.

Mineva namreč leto dni od sodbe Upravnega sodišča v Mariboru, ki je odločilo, da je bila z odvzemom dečkov starima staršema in vnukoma kršena ustavna pravica do družinskega življenja. Odgovorni za brutalen odvzem otrok kljub štirim sodnim odločitvam, ki so ugotovile obstoj družinskega življenja med koroškima dečkoma, babico in dedkom, nadaljujejo s potrjeno protipravnim stanjem in ne želijo popraviti krivice.

Franci Donko (Foto: STA)

Sodišča na strani zagovornikov koriških dečkov
Vse višje sodne instance so pritrdile upravnemu sodišču in potrdile, da je bila “kršena ustavna pravica do družinskega življenja in številne druge ustavne in človekove pravice”. Vrhovno sodišče je zapisalo, da “med njimi (vnučkoma, babico in dedkom) obstaja družinsko življenje” ter dodalo, “da je treba pravico otrok do starih staršev in pravico starih staršev do vnukov varovati pred posegi države”. V luči tako jasno zapisanih sodnih odločb je skrajno nenavadno in nerazumljivo ter v popolnem nasprotju s poslanstvom ministrice za družino, da Anja Kopač Mrak s svojo podporo nezakonitim ravnanjem CSD Velenje in Slovenj Gradec še naprej ruši pravno in socialno državo. Vse, ki si drznemo misliti drugače, pa so vpleteni razglasili za “ulico”, ki mora poslušno molčati, če ne …

Gonja proti zagovornikom koroških dečkov ne pojenja
Anja Kopač Mrak ob podpori CerarŽidanErjavčeve koalicije v svoji zmoti nikakor ne popusti, ampak si podpornike koroških dečkov dovoli celo kazensko preganjati. V zvezi z domnevnim razkritjem identitete rejnice pa je neko vaško sodišče pretekli teden poskrbelo za novo pravno prakso. V pičlih 24 urah so uradniki spisali začasno odredbo, jo s svetlobno hitrostjo vročili ter štirim državljanom naložili visoke kazni, ker so na Facebooku odkrili javno (!) identiteto domnevne rejnice, pri kateri naj bi bila otroka nastanjena.

23. maj je dan zmage nad brezsrčno protidružinsko politiko Cerar–Židan–Erjavčeve koalicije. 24. maj je za rešitev koroških dečkov odločilnega pomena zaradi prve pravne zmage zagovornikov vrnitve dečkov starim staršem (in tudi podlaga za prvo interpelacijo ministrice za delo Anje Kopač Mrak), sledila pa je še vrsta drugih.

Po pritožbi ministrstva na ugotovitve Upravnega sodišča je Vrhovno sodišče RS razsodilo, da je bil odvzem dečkov nezakonit, da pa naj o vrnitvi otrok odloči Upravno sodišče iz Maribora, kjer se odloča o vlogi babice za rejništvo. Sledila je pritožba CSD Velenje na Ustavno sodišče RS in tudi ta je bila zavrnjena. Nekoliko spregledana, a izredno pomembna je sodba Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je v ločeni zadevi marca letos zavrnilo zahtevo CSD po prepovedi omenjanja koroških dečkov v medijih, ki naj bi bila po trditvah Simone Marko s tem diskriminirana oz. naj bi ju povezovali z očetom, ki je bil obsojen zaradi umora mamice koroških dečkov.

V nebo vpijoča nestrokovnost uradnih “varuhov” koroških dečkov
Simona Marko
 v svojem sramotnem predlogu zamolči, da je skrbnica koroških dečkov Alenka Gabrovec več čas omogočala škodljive stike dečkov z njunim očetom, ki je v zaporu. Po trditvah Simone Marko, s katerimi je želela doseči prepoved omenjanja koroških dečkov v javnosti, naj bi že omenjanje povezanosti dečkov z očetom, ki je v zaporu, dečkoma škodovalo. Siljenje v fizične stike, od katerih pa nista odnesla drugega kot morebitnih novih travm, pa za njo očitno ni sporno, saj niti z besedico ni protestirala proti nestrokovnemu ravnanju socialnih služb in ministrstva, ki jih zastopa.

Skriti namen Simone Marko je tako razkrit. S pravno prisilo je namreč po navodilih svojih plačnikov želela utišati zagovornike koroških dečkov, a je sodišče odločilo, da je primer koroških dečkov v javnem interesu in prikrivanja ni dovolilo. Celo več, sodišče meni, da so koroška dečka in nemočni stari starši naša skupna zgodba, zaradi ugotovljenih kršitev pa je o njej treba poročati vsestransko in vseobsežno.

Zagovorniki koroških dečkov, zbrani v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter Gibanju za otroke in družine, bomo v skladu z 39. členom Ustave RS,  na podlagi pravice do svobode izražanja, še naprej seznanjali slovensko in evropsko javnost s kršitvami človekovih pravic v žalostni zgodbi koroških dečkov, katerima Cerarjeva koalicija odreka najbolj osnovno pravico otrok do družinskega življenja.

Franci Donko