Predvolilno “pumpanje” levega bogataša

Odgovorni urednik Demokracije Metod Berlec.

Globoka država s pomočjo medijev in izbranih javnomnenjskih agencij umetno napihuje svojega novega “maziljenca”.

Pred letošnjimi volitvami se zdi, da se zgodba, ki jo spremljamo že dobro desetletje, vseskozi ponavlja. Tranzicijska levica in z njo povezana ozadja skušajo s t. i. novim obrazom spet nagovoriti velik del volilnega telesa, ki iz volitev v volitve fluidno niha od ene stranke do druge. Če je bil pred dobrim desetletjem to Zoran Janković, nato Miro Cerar in nazadnje Marjan Šarec, je sedaj to Robert Golob.

V zadnjih tednih smo tako priča dejstvu, da dominantni mediji na veliko promovirajo do nedavnega najbolje plačanega oziroma preplačanega direktorja enega od državnih monopolnih podjetij. Posledično smo priča ustvarjanju javnega mnenja s pomočjo anket. Najbolj je pri tem “kreativna” agencija Mediana, ki je znana po tem, da je tudi pred prejšnjimi volitvami na veliko “pumpala” Šarca, ki pa je potem na volitvah dobil precej manj od pričakovanj.

Anketa ne pije vode
Po njihovi zadnji anketi, ki so jo naredili za RTVS, bi Gibanje Svoboda pod Golobovim vodstvom obkrožila dobra petina anketirancev (20,2 odstotka), kar je 6,8 odstotne točke več kot januarja. Sledila bi SDS s 15 odstotki podpore (tri odstotne točke več kot januarja), Levica s sedmimi odstotki (dvig za 2,6 odstotne točke), SD s 6,6 odstotka (0,4 odstotne točke več), LMŠ s 5,2 odstotka (1,2 odstotne točke več), NSi bi volilo 4,9 odstotka anketirancev (1,5 odstotne točke več), Našo deželo pa 4,2 odstotka vprašanih (padec za 1,5 odstotne točke). Sledile bi še SAB (3,2 odstotka), SNS (2,5 odstotka), Povežimo Slovenijo, v kateri bodo skupaj nastopile Konkretno, SLS, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati (2,3 odstotka), Piratska stranka (2,1 odstotka), LIDE (1,4 odstotka), Dobra država (1,3 odstotka) in DeSUS (0,5 odstotka). Med vprašanimi jih 11,2 odstotka še ne ve, koga bi volili.  Po tej anketi se je Golob znašel celo na prvem mestu med politiki, pred Borutom Pahorjem.

Foto: STA

Jasno je, da ta anketa ne pije vode, saj bi vse leve stranke dobile več kot prej, čeprav je ravno Golobovi fantomski stranki najbolj narasla podpora. Poleg tega je podcenjena podpora desnosredinskim strankam, s čimer želijo vplivati na javno mnenje. A edina prava anketa bodo volitve. Zato se je volitev treba udeležiti in oddati svoj glas!

Metod Berlec