fbpx

Prodaja greznice za skladišče zlata – primer STA

Foto: STA

Pred dvema dnevoma je v javnosti odjeknila novica, da je Vrhovno sodišče Vladi RS naložilo, da mora financirati dejavnost Slovenske tiskovne agencije (STA). To novico je “prodala” STA, večina medijev pa jo je kupila za čisto zlato. Še več, večina medijev je povzela STA in se tako zlagala. No, če to naredijo lažnivi Odlazkovi mediji, kot so Večer in še kdo, ter drugi privatni mediji še razumem, pač lažejo. Če pa se zlaže še nacionalna televizija, je pa to višek, saj se laže vsem nam, ki jo plačujemo. Enako velja za leve politike, zlasti Tanjo Fajon, Igorja Zorčiča, Janjo Sluga in še mnogo drugih. Slavje na levi polovici naše politične hemisfere je bilo popolno. Tudi sam sem se ob tem zdrznil in pomislil, kako je to sploh mogoče. Toda že prvo branje odločitve Vrhovnega sodišča je pokazalo, da je levi politični hemisferi z STA in odvetniško pisarno Čeferin, slovenski javnosti uspelo prodati greznico za skladišče zlata. Čisti sodni poraz so namreč spremenili v lažno zmago in verjamem, da je večina naših ljudi temu tudi nasedla.

Nadaljevanje tega prispevka seveda ne bo pravna ekspertiza dejanskega stanja, saj moji bralci seveda niso pravni strokovnjaki, temveč preprosti ljudje, ki pravnih ekspertiz ne berejo, berejo pa preproste, razumljive in jasne zapise.

Nekaj dejstev za lažje razumevanje situacije
– Republika Slovenija je večinski lastnik STA, torej tiskovne agencije, ki ima okoli 90 zaposlenih novinarjev (ne 300 kot je v Odmevih na nacionalni TV lagala Tanja Fajon). STA mora v skladu z zakonom pripravljati tudi medijske novice, ki morajo biti brezplačno dostopne vsem medijem, plača pa jih država.
– Vsako leto do sedaj je STA pripravila poslovni načrt kjer je to natančno opredelila, država pa je v skladu s vsakoletno pogodbo plačevala te novice.
– Direktor STA se je v času sedanje vlade odločil, da večinskemu lastniku (Vlada RS) ne bo dostavljal potrebnih podatkov o poslovanju, niti ne bo podpisal pogodbe z Vlado RS o financiranju.
– Kakršnokoli financiranje STA brez pogodbe bi bilo zato nezakonito.
– Vlada RS je junija 2021 zato sprejela uredbo, s katero je določila financiranje STA (v višjem znesku kot leta 2020).
– Financiranje STA pa ni steklo, ker je STA s pomočjo Čeferinovih odvetnikov, pri Upravnem sodišču v Ljubljani, doseglo začasno zadržanje izvajanja omenjene uredbe.

Kaj je dejansko odločilo Vrhovno sodišče?
Da boste bolje razumeli bom odločitev Vrhovnega sodišča citiral dobesedno. Takole se glasi: “Pritožbi se ugodi, sklep Upravnega sodišča RS I U 1071/2121-8 z dne 19. 07. 2021 se spremeni tako, da se zahteva za izdajo začasne odredbe zavrne.” Tale pravna terminologija seveda zahteva “prevod” v ljudem razumljivo govorico. Kaj je torej odločilo Vrhovno sodišče, si poglejmo v nadaljevanju:

   • Kot že rečeno je Vlada RS junija 2021 sprejela Uredbo s katero je določila financiranje STA, ker direktor STA pač noče podpisati pogodbe s katero bi financiranje lahko steklo.
   • STA je s pomočjo Čeferinov dosegla, da je Upravno sodišče 19. 7. 2021 zadržalo izvajanje omenjene uredbe, posledica česar je bila nadaljnje nefinanciranja STA.
   • Seveda se lahko vprašate zakaj je STA sploh oporekala omenjeni uredbi in dosegla njeno začasno zadržanje. Odgovor je preprost. Žlehtnoba direktorja STA in levi politični ekstremizem.
   • Vrhovno sodišče pa je z zadnjo odločitvijo odpravilo začasno zadržanje izvajanja vladne uredbe, ki torej lahko stopi v veljavo.
  • Povejmo to še z drugimi besedami. Direktor STA je očitno levi politični ekstremist. Z vsemi dosedanjimi vladami je podpisoval letne pogodbe o financiranju, le s sedanjo vlado jo noče podpisati. Ponovna uveljavitev vladne uredbe bo sedaj seveda prekrižala načrte direktorja STA, da bi se v javnosti prikazoval kot žrtev, v resnici pa je rabelj resnice. Tudi zadnjo odločitev Vrhovnega sodišča, ki je čista zmaga vlade in popoln poraz njega in Čeferinov, je razglasil za zmago. Povedano po domače greznico je slovenski javnosti prodal za skladišče zlata.

   dr. Vinko Gorenak