fbpx

Samo ZDA lahko prinesejo stabilnost Balkanu!

Ljupčo Zlatev je makedonski novinar.

Prejšnji teden je Slovenija ratificirala protokol za članstvo novoimenovane Republike Severne Makedonije v Natu. Do sedaj smo bili samo bratje, sedaj smo postali tudi “bratje v orožju”.

V Makedoniji večina državljanov meni, da je pogodba z Grčijo narod ponižala, a se kljub temu vsi veselijo članstva v zvezi Nato, h kateri bo država pristopila takoj, ko bodo vse države članice ratificirale pogodbo.

Pristop Makedonije (še vedno zavračam rabo termina “Severna”) k Natu lahko pomembno okrepi stabilnost regije, vendar pa bo članstvo samo po sebi popolnoma nepomembno, če Nato ne bo sledil idejam, ki jih vsiljujejo Združene države Amerike prek Donalda Trumpa.

Pogum in odločnost ZDA sta večja od vpliva Evrope
Statistike kažejo, da največji del proračuna Nata polnijo prav ZDA, druge članice pa imajo v primerjavi z njimi daleč manjši prispevek, izražen v odstotkih svojega BDP. Če želimo, da Nato dolgoročno obstane in se bori za svoje ideološke postulate, bi bilo treba to spremeniti. Vsaka država bi morala prispevati popolnoma enako, izmerjeno v odstotkih BDP, da bi lahko tako pomagala tistemu, ki se najbolj žrtvuje za stabilnost drugih, seveda s tem mislim na ZDA. Ni namreč logično, da se država veseli članstva v Natu, če je njeno članstvo v breme drugega in sama ne prispeva dovolj.

Poleg tega pa v istem času Severnoatlantsko zvezo resnično vznemirjajo tudi poskusi ustanovitve nekakšne evropske vojske in zaradi tega ostajamo mi, Balkanci, navajeni na floskulo “evroatlantske integracije”, na koncu izgubljeni s prevodom. Evropa nikakor ne more biti ena država, in če se bo ta projekt o eni sami evropski vojski, ki je nastal na osi MerklovaMacron, nadaljeval, bo to pomenilo, da bo imela EU popolnoma enako usodo kot SFRJ, verjetno brez vojaškega konflikta, a končala se bo z razpadom. Namesto še močnejšega vpliva birokratov iz Bruslja potrebuje naš polotok vodstvo Amerike. Pogum in odločnost ZDA sta dejavnika, ki sta vse nas izvlekla iz krempljev krvoločnega Slobodana Miloševića; Evropa je sicer imela manjšo vlogo pri tem, a se vendar nikoli ni dovolj trdno postavila za demokratizacijo nekdanjih republik SFRJ.

Poleg tega žal regiji tudi ne pomagajo pijane izjave predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki je odkrito priznal italijanske teritorialne zahteve po Sloveniji in Hrvaški. To ne more biti prihodnost EU, in če bo Evropska unija nadaljevala na tak način, bo ta vlak definitivno peljal samo v prepad. In seveda, ker evropski politiki ne kažejo svojega vodstva, je čas, da začnejo voditi ZDA. Kot sem že rekel, za Makedonijo je kapitulantska pogodba z Grčijo zelo boleča, ker pa si želimo pokazati svoje zavezništvo z ZDA in EU, smo se v tem imenu pripravljeni odpovedati tudi svoji nacionalni identiteti; Evropska unija pa na žalost, namesto da bi pokazala spoštovanje do takšnega žrtvovanja, želi našo integracijo očitno kar se da dolgo odlagati.

Prav zato zelo veseli sporočilo, ki ga je v slovenskem državnem zboru izrekel Janez Janša, ko je poudaril podporo integraciji Makedonije, ki jo Slovenija izkazuje že od samega začetka. Evropski birokrati bi morali ne samo o Makedoniji, temveč o vsakem političnem vprašanju slediti razmišljanju Janše in ne Tajanija. Kot nikoli prej je potrebno vodenje. In če vodstva ne bo, se bodo uresničila predvidevanja špekulanta Georgea Sorosa in bo EU razpadla.

Ne smemo dovoliti, da naš polotok vodijo drobni interesi držav članic EU
Realna politična analiza kaže, da lahko resnično vodstvo v takšnem trenutku ponudijo samo ZDA. Poglejte, če bi kosovsko vprašanje ostalo za reševanje drago plačanim funkcionarjem EU, bi se tamkajšnja situacija še bolj zapletla. Ko se je aktiviral Pompeo, se je Kosovo spametovalo in sedaj je to grenko vprašanje tik pred rešitvijo. Očitno je, da ZDA v zadnjem času kažejo, kako voditi z razumom in s tem blokirati noro politiko uradne Prištine.

Enako je bilo tudi z nekdanjim predsednikom Bushem, ki ga je vodil razum in je hotel Grkom razložiti, da mora Makedonija v Nato vstopiti s svojim ustavnim imenom, vendar pa so žal takrat Pariz, London in Berlin stopili v bran iracionalni politiki Aten. Zaradi te napake Evrope se je integracija regije v Nato zavlekla za celih deset let. Ne smemo dovoliti, da naš polotok vodijo drobni interesi držav članic EU, ki nimajo realne moči. Brutalno povedano – tukaj so zadeve tako zapletene, da je lahko in da mora biti policist samo Amerika, kajti v vsakem drugem scenariju je pred vrati totalitarna Rusija.

Ljupčo Zlatev