fbpx

Se vendarle bliža epilog afere s ponarejanjem volitev v ZDA?

Peter Marko Tase (Foto: Demokracija)

V zvezni državi Arizona so volilni uradniki med več kot tremi milijoni glasovnic, oddanih na predsedniških volitvah novembra 2020, odkrili manj kot 200 primerov potencialne goljufije volivcev; te številke objavljajo glavni medijski kanali po Združenih državah. Na žalost pa vzbujajo več dvomov kot jasnosti, saj je na volilni proces, ne le v Arizoni, ampak tudi v nekaterih drugih ameriških zveznih državah, padel hud madež.

Trditve nekdanjega predsednika Donalda Trumpa o ukradenih volitvah so legitimne in dobro utemeljene na ustavnih spremembah ter potrjujejo dejstvo, da je bila Arizona žarišče goljufivih volilnih postopkov, kar zadeva upravičenost do volilne pravice, natančno štetje glasov ter udeležbo nezakonitih priseljencev na volitvah. Zavezniki predsednika Trumpa še naprej zanikajo legitimnost glasovanja v Maricopi, najbolj naseljenem okrožju v državi Arizona.

Poleg tega so republikanci iz Arizone začeli tudi uradno revizijo glasovanja na volitvah novembra 2020, saj menijo, da je potreben dodaten pregled, da bi odpravili pomisleke volivcev glede legitimnosti rezultata volitev in razkrili morebitne napake v volilnem postopku.

Državni senat Arizone, ki ga nadzorujejo republikanci, je odredil revizijo približno 2,1 milijona glasovnic, oddanih v okrožju Maricopa. Biden je v Arizoni, kjer je bilo oddanih več kot 3,3 milijona glasovnic, zmagal za le okoli 10 tisoč glasov. Čeprav so te številke uradne, še vedno raste dvom o legitimnosti vsakega štetja glasovnic v Arizoni.

Trumpu so ugrabili drugi mandat
Predsednica senata Arizone, republikanka Karen Fann, je izjavila, da bo revizija zakonodajalcem pomagala ugotoviti, kje so vrzeli, in odpraviti težave. Senatorka Karen Fann vedno išče svetle možnosti, v zvezi s tem je dejala: “Ko skoraj polovica volivcev pravi, da jim primanjkuje zaupanja in da imajo vprašanja o celovitosti našega sistema, je čas, da se nekdo zgane in jim odgovori.” Veliki mediji, ki so praktično vsi na strani demokratske stranke, kritizirajo revizijo, češ da so bili volilni rezultati v Arizoni že potrjeni in da pregled tega ne bo spremenil; pri tem se sklicujejo na urad državnega sekretarja v glavnem mestu Arizone, Phoenixu. Veliki mediji v Združenih državah Amerike za nameček dajejo ogromno prostora tistim, ki trdijo, da je “revizija nepotrebna in bi lahko s povečanjem števila nedokazanih obtožb spodkopala zaupanje v volilni sistem”. Državna sekretarka Arizone Katie Hobbs, ki je članica demokratske stranke, je na drugi strani pozvala k preiskavi, ali revizija, ki jo vodijo člani republikanske stranke, krši volilno zakonodajo, češ da “senat ni zagotovil preglednosti glede tega, kako bodo zavarovane glasovnice in glasovalna oprema ter kako bo revizija izvedena“.

Donald Trump (foto: epa)

Čeprav je bil propagandni stroj demokratske stranke precej uspešen pri dezinformiranju javnosti, število primerov volilnih goljufij in glasovalnih praks na terenu ponazarja mehanizem nepravilnosti, ki je predsedniku Trumpu ugrabil drugi mandat.

Volilna goljufija v Arizoni je ameriški demokraciji povzročila veliko rano in spodkopala neokrnjenost njenih neodtujljivih institucij. Zmeda, ki smo ji priča v okrožju Maricopa, resnično odpira vprašanje, ali je Amerika še vedno ‘sijoče mesto na hribu’, kot je nekoč, leta 1988, izjavil predsednik Ronald W. Reagan. Gotovo je, da svet danes vidi Ameriko kot državo, ki  ne dovoli, da bi bili priča poučnemu in dobremu zgledu, kako okrepiti javne institucije.

Peter Marko Tase