Sedem stvari, ki jih morate vedeti o vojaškem puču v Rusiji: ne veselite se Prigožina

Mitja Iršič (Foto: Veronika Savnik)

Zdaj je jasno, da je Ruska federacija na pragu državljanske vojne, ki je neposredna posledica ruskih neuspehov v Ukrajini. Plačanci nekdanjega gangsterja Jevfenija Prigožina so po začetku vojaškega puča že na poti v Voronež, katerega so po nekaterih poročilih že zavzeli, potem ko so v jutranjih urah vkorakali v Rostov na Donu. Na protiofenzivo proti lastni državi so se odpravili, potem ko je Prigožin ruske sile obtožil, da so naklepno bombandirale položaje njegovih borcev na fronti v Ukrajini. Moskva obtožbe zanika.

Teh deset stvari morate vedeti o ruski državljanski vojni. 

  1. Ne veselite se možnosti, da Jevgenij Prigožin, vodja neonacistične skupine Wagner vkoraka v Moskvo in z vojaškim udarom zamenja oblast. Prigožin je bivši gangster iz St. Petersburga, ki nekoč bil obsojen na 13 letno zaporno kazen, a je prišel iz zapora po sedmih, nakar je s pomočjo gangsterskih kolegov v St.Petersburgu (ki so takrat bili že precej vplivni zaradi prijateljstva z vzhajajočo zvezdo Putinom) odprl verigo restavracij. Čez čas se je zbližal s Putinom, čeprav v St.Petersburgu ni veljal za Putinov notranji krog gangsterskih sodelavcev. Prigožin je znan po svojem psihopatskem značaju, člani njegove tolpe iz osemdesetih in devetdesetih govorijo, da se je naslajal ob mučenju predstavnikov sovražnih tolp in celo živali. Tudi med vojno v Ukrajini je večkrat pokazal svojo sadistično plat – lani je rekel, da si najraje ogleda posnetke kjer njegovi plačanci ubijajo dezerterje z udarcem kladiva po glavi. Tak človek na čelu jedrske velesile je nočna mora mednarodne skupnosti. Kot bom razložil kasneje, Prigožin za razliko od Putina ne potrebuje pravljic o denacifikaciji, da napade sosednjo državo. Dovolj dober razlog je širitev “ruskega sveta”.
  2. Wagner PMC je paravojaška neonacistična, rusko-supremacistična skupina bivših zapornikov in padlih generalov, ki jih vodi Prigožin. S Putinovo vednostjo in logistično ter finančno podporo jo je ustanovil leta 2014 po začetku Ruske invazije na Krim. Kasneje so svoje delovanje usmerili še v Sirijo, kjer so pomagali samodržcu Asadu, sodelovali so tudi v konfliktih v Maliju, Mozambiku in Madagaskarju – Prigožin trdi, da je njegova skupina ključna za “varnost” afriških držav pred zahodnim imperializmom. Skupina odpadnikov je znana so po tem, da so še bolj brutalni od redne ruske vojske. Pred vojno v Ukrajini so predstavniki Wagnerja pobijali civiliste v Siriji, pred kratkim so jih ZDA obtožile množičnega poboja civilistov v Maliju.  V Siriji so zasloveli po takšni brutalnosti, da so se jih bali celo predstavniki ISIS. Na spletu so objavljali posnetke, kjer so s kladivi ubijali sirske dezerterje, jim rezali glave in njihova telesa razčetverili z avtomobili. V začetku tega leta so ZDA združbo označile za “pomembno transnacionalno kriminalno organizacijo”. Skupina je bila v času vojne izredno pomembna za Kremelj in Putinu zveste oligarhe, saj je znala izkoristiti svoje veze v podzemljih zahodnih držav in mimo vednosti oblasti v Rusijo tihotapila zlato.
  3. Prigožinovi plačanci so medtem že osvojili mesto Rostov na Donu ob meji z Ukrajino, lokalna vojska in policija se jim nista upirali. Nekatera poročila na ruskem spletnem omrežju Telegram pravijo, da je skupina Wagner medtem že zavzela Voronež, čeprav še ni uradne potrditve, da se je to res zgodilo. Glede na hiter napredek je videti, kot da se je Prigožin na skrivaj z določenimi poveljniki redne vojske in policije že dogovoril za pakt o nenapadanju. Kaj to pomeni za situacijo v državi še ni znano, saj je skupina upornikov od Moskve še vedno oddaljena več kot 6 ur, ruska vojska pa ima še veliko rezerv s katero lahko 25.000 vojakov Prigožinovih čet zlahka uniči. Vprašanje je le, če se je Prigožin dogovoril tudi z moskovskimi vojaškimi in obveščevalnimi elitami, kar bo jasno v kratkem.
  4. Prigožin je v osupljivi seriji posnetkov priznal, da vojna v Ukrajini ni bila namenjena demilitarizaciji ali denacifikaciji države, ampak je šlo za mešanico vojaških ambicij obrambnega ministra Šojguja in oligarhov, ki so si želeli polastiti Ukrajinske naravne vire in premoženje. Kar naenkrat se je čez noč iz patriota, ki je v Ukrajini pobijal “naciste” spremenil v kritika ruskih vojaških ciljev, čeprav še vedno igra dvojno igro, saj kritizira generale, da so Ukrajincem z nesposobnostjo prepustili Kerson. Jasno je, da ne želi igrati mirovnika, saj je jasno povedal, da se napadi na Ukrajino nadaljujejo – tudi v vojaški bazi v Rostovu na Donu, ki ga je skupina prevzela. Torej lahko govorimo o spremembi PR-ovskega obraza konflikta: del vojske, ki jo vodi Prigožin se ne pretvarja več, da gre za “osvoboditev”, ampak jasno povedo, da gre za osvojitev in ponovno vzpostavitev Ruskega imperija, skupaj s starodavnim ozemljem Kijevske Rusije. Če Prigožin prevzame oblast bo Rusija izgubila še zadnje zaveznike, ki jih ima, saj tudi ti vendarle zahtevajo, da se v mednarodni politiki igra dvojna igra pretvarjanja, da gre za obrambo ruskega naroda.
  5. Nekateri so špekulirali, da gre za tihi dogovor med Putinom in Prigožinom, s katerim bosta zamenjala nesposobno in koruptivno vojaško vodstvo z bolj učinkovitimi plačanci Wagner. Putinov govor, kjer je Prigožina obtožil izdaje in napovedal brutalne povračilne ukrepe to teorijo ovrže. Več kot očitno je, da Prigožin dela mimo Putina. V naslednjih dneh bomo vedeli, če dela tudi mimo vojske in varnostno-obveščevalnih družb (FSO, FSB). Če nima skritega dogovora z njimi potem je več kot očitno, da je na samomorilski misiji. Brez vojske na svoji strani se bo boril proti vojski, ki lahko vpokliče tudi 20 milijonov rezervistov.
  6. Kako bo situacija vplivala na Slovenijo? Bili smo ena od redkih držav, ki se kiti z eksplozijo izvoza dobrin v Rusijo, kljub mednarodnim sankcijam. Naši politiki na levici so politično, ideološko in poslovno intimno povezani z Rusijo in Putinovim režimom. Putin je gangster, a je gangster, ki lahko igra legitimnega politika. Tako se tudi čez 10 let Tanji Fajon, Zoranu Jankoviću in Milanu Kučanu ne bi bilo sram slikati s tem ruskim Johnom Gottijem iz St. Petrsburga, saj si zna izredno prepričljivo nadeti “masko normalnosti”. S Prigožinom je drugače. Prigožin je brutalnež, ki se odkrito naslaja nad skrajnim nasiljem. Ko govori nima filtra in zveni bolj kot kakšen Lojze iz bifeja na obrobju Ljubljani, kot pa državnik. Tak državnik bi potencialnim bodočim slovenskim vladam zaprl pot do pretvarjanja, da Rusija ni mafijska združba, ki se pretvarja da je država. To je bila seveda že zdaj, a ob pogledu na Putina so svetovni voditelji na to pozabili. Si predstavljate Jevgenija Prigožina pred rusko kapelico z  Danilom Türkom, Robertom Golobom in Milanom Brglezom, kjer jim Jevgenij ob sproščenem kramljanju razlaga, kakšno naslado doživlja, ko vidi razbito lobanjo dezerterjev, ki so jih z velikim kladivom ubili njegovi vojaki?
  7. Kaj bi bil najboljši scenarij za ukrajinsko in slovensko državo, pa tudi mednarodno skupnost? Pat položaj, ker bi se Prigožin vkopal v svoje položaje na jugu, ki jih je že pridobil in dolgotrajni spopad z rusko vojsko, ki bi tako morala prej kot slej zapustiti svoje položaje v Ukrajini. V takšnem primeru bi bil pod vprašajem tudi obstoj federacije, saj ima vsak lokalni baron (guverner regije ali avtonomne pokrajine) tudi svojo lokalno vojsko, ki bi lahko – če začuti pravi trenutek – obljubila zvestobo lokalnemu voditelju ne pa Moskvi. Centralna armada v Moskvi ne more vzdrževati vojne na večih frontah. Ruska federacija je eden zadnjih imperijev na svetu. V podrejenem položaju Moskvi pod njeno oblast spadajo etnično, kulturno, versko in geografsko z Rusijo in slovanskim svetom povsem nepovezane dežele, po podobnem principu kot so bile nekoč ustrojene evropske multinacionalne države tipa Sveto Rimsko Cesarstvo, Ilirske province in Avstro-ogrska. Rusko federacijo podobno drži skupaj izključno vojaška represija in Putinova taktika korenčka in palice, s katerim obvladuje lokalne voditelje. Šibka nit, ki veže federacijo, se lahko zelo hitro pretrga. Najslabši scenarij bi bil, da Prigožin prevzame oblast nad celovito, nerazbito federacijo. Dobili bi prvega čisto pravega gangsterja na čelu jedrske velesile, z ogromnim potencialom, da destabilizira svet ali celo povzroči jedrsko apokalipso.

Mitja Iršič