Stanovanja za mlade, ki jih nikoli ne bo

Odgovorni urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Stranka Socialni demokrati, bolje povedano njen podmladek, se te dni vozi po Sloveniji z močno modificiranim kombijem in ljudi prepričuje, naj podpišejo peticijo za 10.000 novih najemnih stanovanj. Zakon, ki bi jih omogočil, tako v SD, naj bi namreč zavrnila koalicija SDS, NSi in SMC, kar je, tipično komunistično, popolna laž.

Za tiste, ki še ne veste, je stranka Socialni demokrati po 20 letih v različnih vladah ugotovila, da ni dovolj najemniških stanovanj. Zato so vložili zakon, ki bi zaukazal graditev 10.000 stanovanj, če je zanje interes ali ne. Za zgled so si očitno vzeli veliko socialistično akcijo graditve stanovanj v Jugoslaviji, ki naj bi bila namenjena delavskemu razredu, na koncu pa so jih 70 odstotkov dobili partijski veljaki in častniki JLA. Zakon so torej Socialni demokrati vložili v državni zbor in nato obstruirali sejo, na kateri se je zakon sprejemal. Ko je bil čas, da podprejo svoj predlog zakona, so vstali in odkorakali iz dvorane. Najbolj absurdno je, da bi bil zakon ob manjkajočih Jurši in Hršaku iz DeSUS najbrž sprejet, če bi le bolj cenili vsebino kot ideologijo in ostali v dvorani.

Koalicija je, normalno, glasovala proti, saj ta vlada gradi toliko novih stanovanj, kot jih niso zgradile prejšnje vlade v desetih letih. Zato posebnega zakona ne potrebuje. Da zakon ni bil sprejet, je torej kriva opozicija KUL, primarno pa SD, ki je zakon predlagala. A glej ga, zlomka, sedaj v Socialnih demokratih krivijo koalicijo in vlado. Sedaj zbirajo podpise za stanovanja, ki jih sami niso bili zmožni zagotoviti v vsej svoji dolgoletni vladavini. Zakaj? Ker drugega programa nimajo. Njihov edini program je Janez Janša, nato pa se domislijo še kakšne gradbene neumnosti. Čakamo samo še agrarno reformo, da bodo res lahko ponosni dediči komunistične partije, za kakršne jih je oklical poslanec Marko Koprivc.

SD ni do tega, da bi stanovanja res zagotovili
In zakaj so najemna stanovanja, ki si jih tako želijo v SD, puhlica? Ker jim ni do tega, da bi karkoli v resnici naredili. Pred volitvami želijo samo na svojo stran pridobiti mlade, ki se osamosvajajo in ki imajo stanovanjski problem. Po volitvah, če morebiti zmaga leva stran, teh stanovanj ne bo. Kako to vemo? Ker jih nikoli ni bilo, pa je bila SD v vseh levih vladah od osamosvojitve naprej, v večini vlad torej. Zanimivo je tudi, da želijo graditi izključno najemna stanovanja, ne lastniških. Zakaj bi mladega človeka pehali v najem, kjer samo izgublja težko zasluženi denar, na koncu pa ni nič njegovega? Tako se ustvarjajo novi najemniški sužnji, ki bodo pridno sledili vsaki tvoji politični muhi, da jim le ne zvišaš neprofitne najemnine. Katastrofa.

Mladi v tej državi ne potrebujejo socialnih pomoči in drobtinic z gospodarjeve mize. Mladi potrebujejo fleksibilen trg dela, nižjo obdavčitev dela in možnost nakupa svojega stanovanja. Potrebujejo ugodna posojila, stabilne službe in možnost za ustvarjanje družin. Vse, kar prodajajo Socialni demokrati, je neke vrste avantgardni samski stan, neko migrantstvo od najemnine do najemnine, ker vedo, da so samo revni in nezadovoljni ljudje rade volje revolucionarji. Tisti revolucionarji, ki streljajo, ne tisti, ki se mastijo pri vrhu in izdajajo ukaze. Danes je stanovanjska kriza v Sloveniji velika, ker imamo nadstandardne cene nepremičnin in nadstandardne najemnine. Tako visoke so zato, ker so krepko obdavčene. Za to se lahko zahvalite vladi Marjana Šarca, v kateri so bili, glej ga, zlomka, tudi Socialni demokrati. Po drugi strani pa se zdaj gradi po vsej državi. Da, gradijo se nadstandardna stanovanja, gradijo pa se tudi normalna stanovanja za normalno ceno. Ni vsa Slovenija Ljubljana, kot to vidijo revolucionarji. Niso stanovanja povsod pregrešno draga.

V 20 letih niso zgradili skoraj nobenega stanovanja
Če bi v tej naši Sloveniji končno spregledali laži in zavajanja levice, ki vas želi držati v večnem nezadovoljstvu in revščini, bi kot družba lahko napredovali. Danes namenjamo za investicije nekaj milijard več kot pred leti, gradimo na tisoče stanovanj več kot pred leti, nižamo obdavčitev plač zaposlenim, ustvarjamo fleksibilen trg dela in dajemo finančne spodbude mladim družinam. To je pot naprej. Ne pa obljube in puhlice o najemnih stanovanjih, ki jih nikoli ne bo. Nazadnje ko so propadla gradbena podjetja na banke prenesla stanovanjske objekte, so ta stanovanja samevala. Zato ni rešitev graditev stanovanj kar počez, pač pa omogočanje razmer, v katerih bo investitorjem zaradi povpraševanja v interesu, da bodo gradili stanovanja, ki jih bodo lahko prodali. Tega ne bo rešil noben zakon, sploh pa ne Socialni demokrati, ki v zadnjih 20 letih niso zgradili skoraj nobenega stanovanja. In velika verjetnost je, da vam tudi tokrat lažejo.

Aleksander Rant