fbpx

Talibani in telebani

Gregor Preac (Foto: Demokracija)

Talibanov naj bi bilo le 75 tisoč, štirikrat manj od afganistanske vojske, pa so v mesecu dni praktično brez boja zavzeli večino afganistanskih mest in vkorakali v Kabul brez izstreljenega naboja. No, takoj so ubili neko starko, ker na ulici ni nosila burke in nikaba. Bradatci so v sandalih, v tradicionalni dvodelni tuniki − šalvarkamizu, v z bleščicami izvezenih tradicionalnih kapah, v rutah.

To je, ko si aroganten in navidezno superioren, pa hkrati dekadenten, brez jasnega smisla, torej neumen, nisi logičen, učeč, zvit, moder – kot se kaže zveza Nato v Iraku, Libiji, Siriji, Somaliji, Jemnu, Afganistanu. Kot hollywoodski filmi. Nobene vsebine, lepote, dialogov, dobre kamere, dramatizacije, uma več, le moderna tehnika, hitrost, distrakcija in destrukcija s hrupom, pokanjem, pobijanjem!

Kaj sploh čutimo za Nato? Smo članica Nata, pa sploh ne vemo, kje vse se plazijo naši vojaki, po nekih potratnih misijah, v Afganistanu, iraškem Kurdistanu, Maliju, Libanonu, Kosovu, BiH, kjer zmeraj izgubimo, kjer čuvamo islam, srednji vek torej, ali da Irak in BiH ne razpadeta. Pa bosta, ker vsa logika in zgodovina večnarodnih držav kaže na to!

Vojne le še islamskih državah
Po večini smo v islamskih državah, ker so vojne danes v glavnem le še v islamu: drugi so se že civilizirali, nimajo več plemen, plemenske zavesti, se pogovarjajo, učijo! Sploh ne čutimo poraza Nata, tudi ne poraza slovenske vojske v Afganistanu, nismo torej čutili, niti da se tam bojujemo ali karkoli že počnemo, da tam umiramo, če umiramo, kot da niso naši, niso naša vojska, ni naša zadeva, Nato ni naš!?

Taliban (Foto: epa)

Tako čutijo tudi Italijani, Nemci, Madžari in drugi. Imaš torej vojake Nata, Zahoda, EU, Slovenije, ki stavijo le na orožje, tehniko in ne na zavest, smisel, cilj, logiko. Tako ne moreš zmagati! Če je smisel sploh zmagati, če ni smisel le hraniti ameriški oboroževalni kompleks, ki je v dveh desetletjih Afganistana zapravil trilijon dolarjev (Slovenija 80 milijonov evrov); tratiti orožje torej, ga preizkušati na poskusnih kuncih ob Evfratu ali pod Hindukušem.

Še bolj neumno je, če staviš na čeznočni uspeh vsiljevanja vrednot Zahoda srednjeveškemu islamu, ki se miselno ni premaknil 1300 let. Ne razumeš fanatizma te srednjeveške vere. Ne razumeš njegove vojaške neuničljivosti, ki črpa iz neustrašnosti fanatizma, iz popolne  neracionalnosti. Ne razumeš neomajne vere v raj, ko padeš kot mučenik, šahid, bojevnik za islam! V raju je tudi 72 devic, ko se vsa potlačena, prepovedana spolnost usmeri v te sanje, v to nagrado, ko je vsa vera sistem, da ženska moškega ne moti ne v njegovi moškosti, ne pri odločitvah, opravilih, ne v veri, ne v molitvi, ne s spolnostjo do poroke, je obrezana, da ne uživa(ta) v seksu, da je vse le rojevanje, pa le rojevanje vojščakov. In ob taki rodnosti si neuničljiv: vojakov je kot kobilic!

Islam ima Ahilovo peto
Zahod se mora držati strogih pravil vojskovanja, “človekoljubja”, ko se nasprotnik skriva po vaseh, za ženskami in otroki, ker pač islam šteje in spoštuje le odraslega moškega – bojevnika za vero! Drugo je potrošni material za dosego cilja, za vlado islama na Zemlji! A če Nato ne bi stavil le na tehniko, temveč raje preučil islam, bi mu našel mnogo Ahilovih pet. Oborožil in izvežbal bi tudi afganistanske manjšine, pa ženske, ne bi stavil na državo, na državne ustanove, državno vojsko, ker vse to slabo ali ne deluje s srednjeveško miselnostjo v srednjeveški državi, torej ne bi vsega centraliziral v Kabulu. Tako propada tudi (novoveška) EU, ker centralizira vse v Bruslju, Berlinu, Parizu!

Islamske države v Iraku ni premagala iraška vojska, premagali so jo Kurdi, njihovi Pešmerge, med katerimi so bile tudi enote žensk. Pravoverni musliman je fanatičen, nepismen, nelogičen, omejen, ritualen in zato tudi vraževeren. Boji se biti ubit od ženske krogle, kajti to je strahopetna, nevredna smrt in tako ne gre v raj.

Nekaj je tu že desetletja očitno: srednjeveški talibani imajo opravka z novoveškimi telebani! Tu se vprašam, koliko (takih ali drugačnih) talibanov ali salafistov je potrebnih v Ljubljani, da vržejo vlado, zasedejo glavne ustanove, zavladajo deželi.

Gregor Preac