“Vsi novinarji Sveta24 podpišejo bianko odstopne izjave” – “(Ne)svobodni novinarji Večera: Kakšno pogodbo morajo podpisati z lastniki Večera”?

Ta prispevek ima nenavaden naslov. Razumeli ga boste le v primeru, če preberete še članek Luke Tetičkoviča z naslovom “Vsi poslanci SDS podpišejo bianko odstopne izjave”, ki je bil objavljen na spletnem portalu “Svet 24” 08.01.2020 in prispevek Blaža Petkoviča z naslovom “(Ne)svobodni mandat predstavnika ljudstva: Kakšno pogodbo morajo podpisati poslanci SDS?”, ki je bil objavljen v Večeru 11.01.2020. V pričujočem članku gre seveda za parafriziranje naslovov prispevkov obeh omenjenih novinarjev.

Uvodoma moram pojasniti nekaj stvari: Oba novinarska prispevka sta po mojem prepričanju “piškotarska”, oba sta v funkciji zadovoljevanja potreb lastnikov obeh medijev in ne v funkciji objektivnega poročanja. Nobenega novinarja osebno ne poznam, a vendar sklepam, da je Tetičkovič mlajši in manj izkušen, Petkovič pa starejši in bolj izkušen. Google celo pove, da je slednji asistent na FDV. Stopnja “piškotarstva” in nekompetentnosti pa je obratna: prispevek Petkoviča je veliko slabši in neobjektiven v navajanju podatkov, kot je prispevek Tetičkoviča. Toda, pojdimo po vrsti in se najprej posvetimo podatkom v prispevku Tetičkoviča.

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Zapis Tetičkoviča
Sam sem bil trikrat izvoljen za poslanca SDS in sem seveda vse dokumente, ki jih omenja Tetičkovič, tudi podpisal, zato vem iz prve roke, kaj je res in kaj ne. Tetičkovič zapiše takole: “Poslanci SDS ne morejo biti zastopniki vsega ljudstva, saj so popolnoma vezani na navodila stranke, ki jih drži v šahu s pogodbami in bianko odstopnimi izjavami”. Tetičkovič preprosto zapiše nekaj, kar v praksi seveda ni res. Pri tem se ne vpraša, kakšne pogodbe podpisujejo kandidati za poslance drugih političnih strank. Pogodba, ki sem jo podpisal s SDS, me kot poslanca pri glasovanjih v DZ nikoli in nikdar ni omejevala. Redko, a vendarle, sem ob posameznih vprašanjih glasoval tudi drugače, kot je glasovala poslanska skupina SDS. Zapis Tetičkoviča je torej nič drugega kot njegova vrednostna sodba o nečem, kar sam nikoli ni preizkusil na lastni koži, kot sem preizkusil sam.

Tetičkovič nadaljuje takole: “Poslanci SDS se s pogodbeno zavezo odrečejo glasovanju po lastni vesti, kar jim sicer zagotavlja ustava”. Čista “piškotarska” laž. Vse poslanske skupine vseh političnih strank oblikujejo svoja stališča in glasovanja v DZ. SDS ni nobena izjema. Tako smo v vseh treh poslanskih mandatih poslanci na sejah poslanske skupine oblikovali svoja stališča o tem, kako bomo o določenem vprašanju, zakonski ureditvi, imenovanjih, ipd. glasovali. Vsak poslanec je lahko tudi kadarkoli napovedal, da iz takšnega ali drugačnega razloga ne more glasovati, kot večina v poslanski skupini in da bo glasoval drugače. V primerih, ko so bila stališča poslancev do določenega vprašanja zelo različna, smo se odločili tudi, da glasujemo vsak po svoje, skladno s svojo vestjo.

Čista “piškotarska” laž je tudi tale zapis Tetičkoviča: “Predsednik SDS Janez Janša svoje kandidate za poslance postroji v vrsto, nakar morajo eden za drugim podpisati pogodbe in bianko odstopne izjave”. Štirikrat sem kandidiral za poslanca in nikoli nisem stal v nobeni vrsti in po diktatu Janeza Janše, nikoli nisem podpisoval nobene pogodbe in nobene odstopne izjave. Vse dokumente, ki naj bi jih podpisal, sem prejel po pošti na dom in moja svobodna volja je bila, kaj bom in česa ne bom podpisal. To seveda ni bil le moj privilegij, ampak so pod enakimi pogoji dokumente podpisovali vsi drugi kandidati za poslance.

Zapis Petkoviča
Kot sem že zapisal je stopnja “piškotarstva” v zapisu novinarja Blaža Petkoviča na žalost še veliko večja, kot je v primeru novinarja Tetičkoviča. Osnovni standardi novinarskega dela so jasni kot beli dan. Novinar mora določen problem opisati nepristransko in uravnoteženo. Petkovič pa je že uvodoma kršil ta pravila. Svoj zapis je gradil na izjavah propadlega politika LDS in Zares Gregorja Golobiča, kar v osnovi ni problematično, če bi njegove izjave uravnotežil z izjavami nekoga iz nasprotnega političnega pola. Mimogrede, lahko bi poklical tudi mene, pa se to ni zgodilo. Kot drugega sogovornika pa si je izbral ustavnega pravnika Sašo Zagorca, ki je poznan po svojih levih političnih stališčih. Če bi nasproti njemu dodal še stališča kakšnega drugega ustavnega pravnika, na primer Jurija Toplaka, bi bila situacija uravnotežena. Če bi Petkovič za mnenje povprašal še Francija Matoza, ki sicer zastopa SDS, in recimo še Lucijo Ušaj, ki kot vemo kritizira SDS, bi svoje delo opravil v skladu s standardi novinarskega dela, saj bi vprašanje, ki ga je v tekstu obravnaval, osvetlil z res različnih zornih kotov.

Foto: STA

Toda tega novinar Petkovič, ki je tudi sicer znan po nenaklonjenih spisih proti SDS, ni storil, temveč je spisal “piškotarski”, povsem enostranski prispevek, ki temelji na izjavah propadlega levega politika Gregorja Golobiča in levega ustavnega pravnika Saša Zagorca. Nedopustno “piškotarstvo” torej.

Splošno o političnih strankah in poslanskih kandidaturah
V Sloveniji imamo na eni strani stare in etablirane politične stranke, kakršne so SDS, NSi, SLS in SD. Na drugi strani imamo tako imenovane politične stranke za enkratno uporabo, takšne so ZARES, SMC, LMŠ, SAB. Imamo pa tudi politične stranke za splošno in praktično uporabo, taki sta DESUS in SNS. Zakaj pišem o tem? Zato, ker želim pojasniti stanje o tako imenovanih “pogodbah”, kjer gre lahko tudi za statute političnih strank ali celo nepisana pravila in dogovore.

Šarčeva koalicija (foto: STA)

Notranjo organizacijo, delovanje in pravila vsake politične stranke več ali manj določajo javno objavljeni akti posameznih političnih strank. Nekatere podatke, kot je, na primer, število članov politične stranke, višina članarine, pa večina političnih strank preprosto skriva. Za SDS to ne velja, saj pogosto objavlja tako število svojih članov, javno znan pa je tudi podatek o višini članarine, ki jo plačajo vsi člani, lahko pa so članarine tudi oproščeni. Javno znan je tudi podatek o višini funkcionarske članarine, ta je v višini pet odstotkov od plače, kar velja tudi za poslance in tudi 50 odstotkov od prve plače funkcionarja. In kaj je s tem narobe? Nič. Za primer poglejmo najprej statut stranke Levica, ki v četrtem odstavku 13. člena določa, da funkcionarska članarina ne more znašati manj kot 10 odstotkov plače funkcionarja (torej tudi poslanca).

Foto: STA

Statuti drugih strank
Tudi Statut SD določa nekaj podobnega. Ta sicer govori o članarini, ki jo morajo plačevati člani in funkcionarji, njeno višino pa prepušča pravilniku, ki ga stranka seveda ni javno objavila. Njihov statut v 54. členu prav tako opredeljuje obveznosti njihovih ministrov, ki pred nastopom ministrske funkcije s stranko sklenejo posebno pogodbo. Naj dodam, da statut nakazuje le obveznosti članov, ki pa so očitno podrobneje opredeljene v pogodbi. Med obveznostmi članov je seveda prepoved, da bi zapustili SD, dokler so njihovi ministri. Pa še kakšna takšna “cvetka” bi se našla. Sodeč po poročanju Dela z dne 05. 08. 2015 v prispevku z naslovom “Najdražje je članstvo v SMC, najcenejši je DESUS”, pa je stanje v NSi povsem enako kot v SDS, tudi njihovi funkcionarji naj bi plačevali 5 odstotkov od plače. Ta prispevek bi bil predolg, če bi analiziral še stanje v drugih političnih strankah, ne zdi pa se mi vredno analizirati stanja v tako imenovanih političnih strankah za enkratno uporabo.

Za zaključek
Pisanji Luke Tetičkoviča in Blaža Petkoviča z vidika novinarskih standardov, lahko mirno prištejemo v kategorijo nekorektnega in neobjektivnega poročanja ali kot sem zapisal “piškotarskega” poročanja. Kriterije za “piškotarsko” novinarstvo je postavil Blaž Vodopivec leta 2014 v Financah, točneje v prispevku z naslovom: “Levo. Priden. Piškotek”. Članek si preberite na https://www.finance.si/8811363/Levo-Priden-Piskotek. Ker gre za koristno branje, Vodopivčev prispevek priporočam v branje tudi Luki Tetičkoviču in Blažu Petkoviču.

Naj se ob zaključku vrnem k naslovu tega prispevka: “Vsi novinarji Sveta24 podpišejo bianko odstopne izjave” – “(Ne)svobodni novinarji Večera: Kakšno pogodbo morajo podpisati z lastniki Večera”? V skladu s kriteriji,ki sta jih za svoja članka uporabila Tetičkovičin Petkovič, se lahko mirne duše vprašam, ali vsi novinarji časopisa Svet24 ob zaposlitvi podpišejo izjavo o odpovedi pogodbe o delu, če ne bodo pisali po naročilih lastnikov? Prav tako se lahko vprašam, ali so novinarji Večera pri svojem pisanju nesvobodni, ter kakšna je njihova pogodba o zaposlitvi, če pišejo tako kot pišejo? Morda pa novinarja obeh omenjenih časopisov niti ne potrebujeta dodatne pogodbe, saj je za objavo njunega članka dovolj že to, da se zelo enostransko, predvsem škodljivo, poroča o SDS.

Bi bilo od novinarjev res preveč zahtevati objektivno poročanje o vprašanjih, ki se dotikajo političnih strank in ali bi morda bilo v njihovo delo vloženega preveč intelektualnega napora, če bi se o vprašanjih, o katerih poročajo, dejansko podučili in bi svojim bralkam in bralcem predstaviti več pogledov na isto vprašanje? Predvsem pa, ali bi morda bilo mogoče v obeh omenjenih medijih vsaj enkrat poročati korektno, brez vrednostnih sodb, o SDS in dogajanjih v njej?

dr. Vinko Gorenak

 • Peter

  Večer…če bi hotel papir za po tleh pred beljenjem, ponj že ne bi šel v Maribor.

  Pa lahko noč večer, čim prej, eno trobilo manj, no.

 • PLavi-mil

  In včeraj na Popo-u jokajo pri poročilih , kako so bogi novinarji v Srbiji, doma pa čivkniti ne upajo,podpisujejo bianko odstopne izjave, prodane duše levičarske, potem se pa čudijo, da jih nobeden ne jemlje resno.

 • JANEZ GUS

  Večerova mafija 571.Oni bodo pisali o svobodi govora.Družbeno politični cepci Večer,Delo,Dnevnik…….ki z objektivnostjo poročanja nimajo nič skupnega.Zaradi takih korejskih medijev je v Sloveniji še vedno kučanizem-komunizem. Sramota-Dobri ste samo za v Lažgoše.

 • Stajerka

  …..pravilno……nesporno je, da so v SLO na volitvah izvoljene stranke…….to prestopanje je vsak mandat slabše in ne zagotavlja nobene stabilnosti……menim, da to ni nič spornega, pač oblika PREDPOROČNE POGODBE, ki je zavezujoča…….sicer pa v večini poklicev in delovnih področij zaposleni PODPIŠEJO KONKURENČNO KLAVZULO……torej, kaj komu ni jasno??

 • xtc

  Mislim ,da je šel Gorenak tule pod nivo.
  Zakaj?
  Spustil se je na enako nizek nivo razprave,kot jo terata dva levo plačana idiota za širjenje klevet in laži-nenazadnje je kazen za to doletela Delo.
  Raje bi se osebno oglasil drugače,to ,da bi moral kdo v SDS podpisovati bianco izjave so navadna neumnost,pa še nobenega dokazila nista priložila,kar je klevetanje in širjenje laži.
  Dejstvo pa je ,da morajo v neki stranki veljati jasna pravila,saj gre za urejeno organizacijo ne kup levoideološkio nabirmanih ovac,ki čakajo na navodila pastirja Milana,drugače dela vsaka po svoje in vse pos***.
  Jepa definitivno moteče očitanjeavtoritarnosti JJ,ob tem pa levi plačanci prav ploskajo ,ko hodi Kučan okrog naročat kako in kaj,ali kar preko medijev javno to pa je demokratično in OK in povsem opravičljivo,kerKučan je “zlato tele” socializma in veliki vodja kot Kim,je to dovoljeno drugim pa ne-težava je ravno v dvoličnosti ne v tem ali je zadeva res ali ne.

 • mginko

  Tako je gensko vzgojen podmladek stare udbomafije v novinarstvu, zdravstvu, bančništvu, šolstvu, …. . vse skupaj pa pokriva še posebaj izbran podmladek v pravosodju in organih pregona, da se mafijska posla po komunistično tovariških načelih delajo brez ovir pri zaspanih 800.000 nevolivcih-nedržavljanih v ukradeni globoki državi. Spite še naprej in naj vas taki pisuni v rdečih medijih še naprej ….. .

 • Antonius

  Kdorkoli kandidatov za poslanca, ki hoče ostati popolnoma svoboden v svojih odločitvah, naj se od stranke neodvisen na svoj račun reklamira pred volitvami.
  Poštenje. Lah in Čuš naj vrneta znesek, ki ga je SDS vložila za njuno predvolilno promocijo in izvolitev v parlament.
  Koliko je pomembna stranka za vsakega poslanca, se bo in se je izkazalo pa na naslednjih volitvah. Lah se bo po končanju tega mandata lahko upokojil, Čuš pa kot samostojni poslanec parlamenta od znotraj nikoli več videl ne bo.

  • Steiermark

   Že, že, da čuš in ostali “čuši”, kot samostojni poslaci nebodo več izvoljeni, razen, če se bodo “priklučili” kaliciji antijanša in tako, kot šiviljja in njeni pajdaši, zasedli ministrska mesta, čeprav ne izvoljeni v parlament! Imamo pač “demokracijo po stalinovo”…..

   • Antonius

    Čuš nima nobenih možnosti več. K levici bi moral prestopiti, ko je imel še poslanski mandat, ker bi z njegovim prestopom pridobili enega poslanca več.
    On je pa prešel med neodvisne poslance in se na naslednjih volitvah srečal s ceno svojega izdajstva.
    Danes v njega ne bi investirali niti levičarji, ker je že pokazal, koliko je vredna njegova ne/načelnost.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Nastal je en velik problem Šole v MBju zbirajo sredstva za različne potrebe iz odpadnega papirja. Problem je ta, da primanjkuje tega papirja. Sedaj vem zakaj.

 • PFloyd

  Eh, to je Večer, ne jih resno jemati.

 • AlojzZ

  Vse lepo in prav, gospod Gorenak. Ampak! Janez&SDS sta vendar vzor demokracije, kajne? Zato se ne morete sklicevati na: “Saj so drugi isti!”

 • Hribouc

  Sluzasti hlapci režima in agitpropovsaka smetana LAŽnivcev F 571 dragoceno plačujejo svojo zvestobo korupcijskim prascem udbokučanske sodrge koritarjev
  kulture smrti Boljševikov 1941 – 1991 ! Sodrga rdečefašistov!

 • Hribouc

  ŽIVIM V SVINJSKI GUBERNIJI KUČANOF SLOVENISTAN !
  —————————————
  Ravnokar poslušno gledam Prifarce v Cankarjevem domu.

  Glavni Prifarc, Mitja napove in pozdrvi precednika Pahorja, ki sedi polegt žene, slavne Rosvite-kamera poskoči in približa čudovito nasmejani podobi obeh.

  Nato Mitja , najboljši prifarski muzikant napove predsednika Državnega Sveta, g. Kovšco in njegovo soprogo, Kostelko, od tam so Prifarci doma…

  In kaj si privošči prihuljeni kameraman in prašičje režimski režiser, špilferderber ?
  Na zaslonu se kaže vse, samo kovšca in njegova ljuba žena ne, kljub dolgi Mitjevi
  napovedi.
  Vztrajno kaže Pahorja in peskovo gospo v temi-kako fuknjeno pokvarjeno !
  govorijo o Kovšci in o soprogi, mkažejo pa polno dvorano!

  PRASCI TV 1 LJUBLJANA, REŽIMSKE NESVOBODNE FUKNJENE SVINJE !
  Jaz plačujem RTV harač, za to da gledam, sem šokantno prisiljen iz sekunde v sekundo zijam s polnimi usti in ne morem verjeti, prasci!
  Kako hinavsko, uslužno, pezdetasto, na naše stroške nas fukate v galvo, PIZDE!
  Prihuljeno se bojite Kučanovega svinjsko segregacijskega režima potomcev genocidnih morilcev NOB& OF Revolucije in sedanjega konjskega režima kriminalcev Udbokučanistične falange prascev koritarjev uničevalcevg Slovenije !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Preklete kurbe fuknjene, jebite se posranci poscani fuknjeni, SRAMOTA !!!!
  Sram me je bit Slovenskega rodu, falanga hudičeva!

 • Hribouc

  Kako lepa in sončna nedelja !
  ————————————————————————-
  Pa me drkajo v glavo banda kanibalska udbokučanska veleizdajalska! PIZDE!

 • Hribouc

  Ti preklete kurbe Boljševiške tatinsko kriminalne!

  A SMO SKUPAJ ZA VSA SLOVENCE NAREDILI TO DRŽAVO; DA BOM ŽIVELI KOT LJUDJE ENAKOPRAVNO IN V MIRU?

  Ali je kdo naredil Državo ekstra za vas, in za Kučana in njegovo kriminalno sprijeno močniško sodrgo, prasci na udbokučanski TV Slovenija , ki danes prenašate čudovite Prifarce iz Cankarja?

  NORCI, PRASCI , kaj to vi delate, tega ni niti v Venezueli ! Prekleta banda Kučanova! SODRGA, za naš in naše žulje in naš denar nas jebete v glavo na suho!
  VSE BOSTE DOBILI PRI KONČNEMJ OBRAČUNU NAZAJ, KRIMINALCI SATANSKI!
  Eden po eden boste stopali pred Njega, zato se bojte že zdaj, kajti MI Vam ne moremo dosti. ON , EDINI, BO VSE PORAVNAL ZA VEČNE ČASE

 • Garbage man

  Upam da ji doleti nasilna smrt

 • Garbage man

  Dej Bog da crknejo jutri

 • Amerikanc

  Sedita Tičko in Petko; levo tačko, prosim.

 • RATATA

  Jaz sem delodajalcu mirne duše prisegel, da ne bom zanosil.