Zakaj je Estonija lahko postala E-stonija?

Jože Biščak

Bil je to pravi mali kulturni šok. Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid bi lahko odgovorila diplomatsko, a njen odgovor je bil jasen in politično nekorekten: “Ne, Sovjetska zveza nas je okupirala. Nismo se ji prostovoljno pridružili. Bila je okupacija.” Novinar TV Slovenija Igor E. Bergant je namreč pri vprašanju, kako je mogoče, da je mala baltska država postala vodilna digitalna sila v Evropi, omenil, da je bila ta del Sovjetske zveze. Boljši primer desetletja vsiljevane partijske mitologije bi težko našli: na eni strani novinar kot proizvod indoktriniranega izobraževalnega sistema, ki se ni otresel zgodb o “blagodejnih” učinkih okupatorskega socializma, na drugi strani predsednica države, ki se je v začetku 90. let resnično osvobodila in z ostrimi rezi prekinila s socializmom.

Slovenija in Estonija sta si (bili) v marsičem podobni, med drugo svetovno vojno in po njej sta doživljali podobno usodo. Obe sta bili okupirani, v obeh državah so komunisti najprej pobili večino meščanske inteligence, industrialcev in podjetnikov, preostanek pa poslali na prevzgojo (v Sloveniji na Goli otok, v Estoniji v Sibirijo), v obeh državah so vojaško oblast imeli v rokah tujci (v Sloveniji Srbi, v Estoniji Rusi), vladala je komunistična diktatura, razvoj držav je zastal za pol stoletja. Po padcu berlinskega zidu sta se državi, ki ju loči 2.000 kilometrov, osamosvojili (Slovenija junija 1991, Estonija dva meseca pozneje), nato sta se njuni poti razšli. Slovenija se je odločila za gradualistični tranzicijski pristop v tržno gospodarstvo, nikoli se ni otresla socialistične miselnosti in ikonografije, na drugi strani je Estonija takoj začela z reformami, čez noč je prekinila s socializmom, ki v tej baltski državi danes velja za najslabši mogoči sistem.

Estonija je primer države, od katere bi se lahko Slovenija marsičesa naučila, a se (očitno) ne bo (nikoli). Čeprav je svojo samostojno pot začela kot bistveno revnejša država (BDP na prebivalca je bil več kot še enkrat manjši kot v Sloveniji), kjer je brezposelnost presegala 20 odstotkov, je danes deželi na sončni strani Alp tik za petami. Logično. Po dveh začasnih ministrskih predsednikih je premiersko žezlo leta 1992 dobil v roke Mart Laar, ki se je navduševal nad Friedrichom Hayekom in utemeljiteljem čikaške šole Miltonom Friedmanom. Začeli so se obsežna privatizacija, reforme pokojninskega, zdravstvenega, šolskega in davčnega sistema ter trga dela, predvsem pa zavezanost prostemu trgu. Rezultat je na dlani.

Država z eno najnižjih državnih potrošenj in davčnih obremenitev
Estonija se danes uvršča na najvišja mesta po ekonomski svobodi, je ena najhitreje rastočih tranzicijskih držav, blaginja njenih državljanov hitro raste, v zadnjih dvajsetih letih je domači bruto proizvod povečala za skoraj 600 odstotkov (Slovenija za okoli 130 odstotkov). To je država, ki ima ene najnižjih državnih potrošenj in davčnih obremenitev, neguje načela proste trgovine, spoštuje zasebno lastnino, odprta je za tuje naložbe, državnega intervencionizma skorajda ni. Hkrati je Estonija država, ki je naklonjena tehnološkemu napredku, danes velja za najbolj digitalizirano državo (99 odstotkov javnih storitev lahko opraviš prek spleta). To sploh ne preseneča, saj se v njihovem (elitističnem) izobraževalnem sistemu sedemletniki učijo pisati računalniške programe, zato ni čudno, da so napisali marsikatero danes globalno kodo, denimo za Skype.

Estonci v času krize ubrali boljšo taktiko v boju proti brezposelnosti kot Slovenija
Razlika v miselnosti med Estonijo in Slovenijo je najbolj prišla do izraza ob globalni finančni krizi pred dobrim desetletjem. Pahorjeva vlada je posegla po keynesijanskih intervencijah in državo krepko zadolžila, Estonija je krizo prepustila tržnim zakonitostim, kar se je najbolj pokazalo na trgu dela. Ob nastopu krize leta 2008 je bila stopnja brezposelnosti v obeh državah nekaj več kot 4-odstotna. Ljudje so izgubljali delo, podjetja so propadala. Slovenija je krizo blažila s socialnimi subvencijami in z dodatnim zaposlovanjem v javnem sektorju, Estonija je prebivalce in podjetja prepustila lastni iznajdljivosti. Rezultat je bil, da je bila brezposelnost marca 2010 v Estoniji 19,3-odstotna, v Sloveniji 6,9-odstotna. To pa je bila točka preloma: če je v Sloveniji brezposelnost še naraščala, so si Estonci opomogli, brezposelnost se je hitro zmanjševala in septembra 2012 je bila že manjša kot v Sloveniji. Danes je brezposelnost v obeh državah na približno enaki ravni, a posledice so drugačne, saj je denimo slovenski državni dolg prek 70 odstotkov BDP, estonski pa okoli osem odstotkov.

Tudi zato je Estonija E-stonija, ki v praksi dokazuje, kako deluje država, ki je odločno obračunala s komunistično preteklostjo, in kjer mlade v izobraževalnem sistemu učijo zgodovine takšno, kot je v resnici bila, v nasprotju s Slovenijo, ki se utaplja v politični korektnosti, češ, pustimo preteklost zgodovinarjem, spravimo se, naj bo vsem oproščeno, saj je partija vendarle mislila dobro, samo malo se je zmotila, zaneslo jo je. Ne, bila je zavestna okupacija, sence komunistične kače ne bomo pregnali z molkom, s ponižnostjo in z gledanjem stran. Odsekati ji je treba glavo, drugače nas bo znova pogubila.

Jože Biščak

 

 • neuralinkn1

  V redu, razumemo, Sovjetska zveza je olupirala Estonijo, vsi estonci so bili nacisti. Pa naj bo po njihovo, gnoj nacistični.

  • Jan Kovalski

   Nevrotični linki ti ne delujejo dobro, si pozabil vzeti tablete?

   • neuralinkn1

    Estonija je nastala, ko je začelo razpadati rusko cesarstvo.
    Predsednica Estonske vlade trdi, da so bili sovjeti okupator, sovjeti so rinili v svoko nekdanjo banovino zato, da bi se branili pod pozverinjenimi nemci, če estonci niso bili ne na strani sovjetov in ne na strani nacistov, potem so bili mogoče druga Švica, nevtralni sredi fronte. Kaj ti meniš, se ti zdi to možno?

 • neuralinkn1

  Goli otok je skala sredi morja, ki so ga hrvati ukradli slovencem oziroma italijanom. Tam je bil postavljen tipični komunistični gulag, kamor so lahko namestili par sto, največ tisoč ljudi.
  Koliko slovencev so komunisti obsodili in deportirali v Hrvaško, na prevzgojo?
  Zakaj na Hrvaško, ustaši so gradili prava koncentracijska taborišča smrti povsod po Sloveniji, mar ne bi mogli preurediti enega, za potrebe komunističnega režima?
  Dejstvo je, da so komunisti preganjali komuniste, ki so bili preveč komunisti oziroma premalo realistični nacional socialisti, saj niso zaprli demokratov. Dejstvo je, da je zaradi neposrednih posledic mučenja, tam umrlo relativno malo ljudi, zagotovo pa ni šlo za taborišče smrti, saj je velika večina internirancev rehabilitacijo preživela, njihova pričevanja niso zgodovinsko sporna. Dejstvo je, da so politični zapori na Hrvaškem nastali zaradi kaznovanja ustašev, kar jih niso pobili po njihovi neuspešni okupaciji na Slovenskem in niso zbežali v tujino, so jih zaprli v normalnih zaporih ali rehabilitirali kot peto kolono, v posebnih vojaških kampih.
  Slovenija se je kraljevini Srbije priključila po razpadu Avstroogarske, zaradi porazov v 1.sv in prostovoljno, sicer bi se že takrat uresničili Hitlerjevi velikonemški načrti in slovenski narod bi bil izbrisan. Titova SFRJ je bila organizirana kot FEDERACIJA posameznih republik, Beograd je bil samo največje in diplomatsko najbolj pomembno mestno središče, Srbija je razpadla na centralno republiko in dve avtonomni pokrajini, pol jugoslovanov je bilo po rodu srbov, diktator je bil hrvat in slovenec, vse pomembne odločitve so se sprejemale po posameznih regijah in potrdile na zvezni vladi, kar pa je najbolj zanimivo, v Sloveniji ni imela Srbija nikakršnega neposrednega vpliva, saj smo spadali pod ustaško, pardon, pod hrvaško vojaško komando, ker je Tito pač odločil, da nam ni za zaupat svoje garnizije, njegovim zemljakom ustašem je dal pa še celo mornarico in vse kraje ob meji, ki so jih ustaši poskušali okupirat že med 2.sv.
  Ker so politični zaporniki spadali pod vojaško pravo, so redke slovence poslali na rehabilitacijo v zapore na Hrvaškem.
  Janša oziroma Zavrl in ostali so imeli veliko srečo, če ne ni bilo srbov, ki so racionalno mirili afero, bi jih hrvaški generali obsodili veleizdaje in bi do danes gnili v kakšnem hrvaškem zaporu, obsojeni na dosmrtno kazen ali pa jih ne bi bilo več.

  • Jan Kovalski

   Branko Mamula, admiral, ki je vršil pritisk na Kučana naj zapre četverico je bil Srb.
   Pritisk se je vršil iz Beograda s strani Srbov.
   Polkovnik KOS Vasiljević, ki je vodil zasliševanje četverice je bil Srb
   Četverice niso rešili Srbi pač pa množica protestnikov, ki je režim ni pričakoval.

   • neuralinkn1

    Hočeš povedati, da vsi ostali odgovorni v postopku so bili pa hrvati.

    Odloča politika, ne generali. Vojak, ki ne uboga brezpogojno ukazov, je koristen kot puška z zabito cevjo, takim se raje soloh ne ukazuje, ker lahko ubijejo gospodarja.
    Janšo je tožila oziroma so proti četverici začeli podtopek na vojaškem sodišču v Zagrebu. Pojma nimam kaj je nabijal Mamula, ampak če ni bil ravno vojaški sodnik, ne razumem kaj se je sploh oglašal, nihče nima pravice posegati v primer dokler teče preiskava in postopki, niti ali še posebej ne admiral, razen če bi se zgodil kakšen kriminal na morju. Kako je pa pritiskal na.Kučana, mirda mu je za pankom trdil, naj pozabi Janšo in raje plača pe eno rundo, Kučan mu itak ne bi mogel neposredno pomagat in bi bilo bolje, če bi se zapila.
    Poglej kdo je vložil nalog za preiskavo in vložil obtožnico, vse mora pisati na.tistih papirjih, bomo takoj videli kaj so bili po narodnosti hrvati, iz vojspkega sodišča v Zagrebški garniziji, pod katero je spadala slovenska JNA.
    Srb iz Srbije, ki je opravljal preiskovalne in zasliševalne postopke, je bil samo vojaški kriminalist, povej mi kdo je bral obtožnico proti četverici na vojaškem sodipču, ker tožilec je verjetno najbolje vedel kaj je sam napisal.
    Janša in ostali so bili častniki JNA, mene spomnijo na primer Chelsea Manning, ki je Assangu in Wikileaks dostavljal vojaške skrivnosti, oba sta v zaporu, čeprav sta povedala svetu resnico, za katero smo itak vsi vedeli in je samoumevna, ampak takrat so bili ljudje še zelo jezni in užaljeni, če jim je kdo polazal grde stvari, za katere so bili prepričani, da ne morejo obstajati in se niso nikoli zgodile. To je normalno, tako deluje človeška psiha, vsi ljudje smo najprej jezni, potem se norca delamo, na koncu pa ugotovimo, da smo za zaroto itak ves čas vedeli in ni nič posebnega.

 • neuralinkn1

  Še nekaj podatkov o Estoniji, preden začnemo lizat sladoled skozi izložbeno steklo slaščičarne. Najprej mora biti jasno, da je svet zavožen, Evropa pa je še bolj zavožena kot ostali, kar pomeni, da ni Indije koromandije in tudi Estonija ni nič drugačna.
  Estonija ima pol manj prebivalcev kot Slovenija, čeprav je ozemlje dvakrat večje. Četrt estoncev je rusov, večina so potomci fincev, ampak saj so rusi tudi izvorno od tam gor. Skoraj tretjina vseh estoncev živi v njihovem edinem večjem in glavnem mestu Talin. Skoraj vso energijo pridobijo iz termoelektrarn, ki jo poganjajo domača nahajališča škrilavcev, to so tisti kamniti sedimenti polni nafte, na katerih tako rekoč stojijo. Zgodba o uspehu pa se je začela pred kakšnimi desetimi leti, ko so finci in švedi v Estonijo napumpali milijarde. Mogoče se še kdo spomni Nokie, ki so Applu in Samsungu pokazali kako se dela pametni telefon, no, to je to. Programirat so jih učili pa rusi, vojna tajna, pa to, zato je bilo v Nokio lažje vdreti kot v šlatlo sardin, s patentom za odpiranje brez odpirača za konzerve. Od takrat naprej, so estonci vse bolj podobni kitajcem, investitorji na ubogih revežih preizkušajo vse mogoče tehnologije totalitarnega nadzora prebivalstva, kmalu bodo dobili še svoj lastni genski zapis, za evidenco bo skrbela država, ki bo na podlagi bioloških predispozicij, tudi svetovala državljanom kaj naj delajo in razmišljajo, kar so bile že Hitlerjeve mokre sanje.
  Kot lahko vidimo iz posnetkov v blogerjev na Youtube, je Estonija lepa, tradicionalistična kmetija, domačini so po avstrijsko zadržani in delujejo nekoliko retardirano, cene so zelo visoke, zaslužijo manj kot slovenci, turistična ponudba je odlična, ulice so čiste in ridankasto kičaste, fasade sveže prepleskane, promet umirjen in urejen, policija zelo diskretna, precej je vljudnih čudakov in boemov, pijancev ni videti, internet vleče povsod in zastonj. Ves biznis teče preko edinega večjega mesta, na podeželju nič ne zgleda, da bi se veliko ljudi ukvarjalo s kakšno posebno obrtjo in nihče ne deluje zgaran. Prebivalci so prej melanholični kot depresivni zaradi večne vlage, hladne klime in temnega, sivega neba.
  Moja prognoza, Estonija ne bo zdržala dolgo , zlati časi so mimo, nimajo nobenega svojega posebnega proizvoda, industrija je zelo šibka, eno samo večje mesto pa je bistveno premalo za učinkovito ekonomijo. Doba mestnih državic je že zdavnaj minila, nad njihovimi šolami ni nihče impresioniran, sploh nad zgodovinskim delom, kjer očitno obstajata dve znanstveni resnici, kar je oslarija, kulturnega odnosa do sodobnih tehnologij nimajo, nikjer se ne pojavljajo in v ničemer ne izstopajo, prebivalstva na takem terenu ni mogoče bistveno povečati, perspektive ni, ne delim optimizma z evropskimi avtoritarnimi preroki in v takih lažnih tehno distopijah pač ne vidim nobene lepe prihodnosti, še najmanj za vse bolj procesirane estonce.

  • Franc Šink

   Pa še negostoljubni in neprijazni so.

  • diler resnice

   Programirati so jih učili pa Rusi? Torej je po vaše Silicijeva dolina nastala v Rusiji in ne v USA! Celoten komentar je patološko socialistično usmerjen res podoben avtoritarnim prerokom , ki si tehnološki razvoj tolmačijo na ideoloških predpostavkah “samozapravljanja”! Povsem jasno je, da bo država izskoriščala naravna bogastva in iz škriljavcev se pridobiva nafta in gorivo za termoelektrarne je premog, če ne veste! Tudi Venezuela leži na naravnem bogastvu nafti, pa je žal zabredla v te komunistične vode ali sfero utopije razskroja in propada, katerih miselnost je daleč od digitalizacije napredka, ki človeka osvobaja od fizične izstrošenosti in podaljšuje življensko dobo, z zdravim gibanjem in prevetritvijo možganskih celic zlasti z dostopom do infomacij, pa tudi večjo razgledanost!?

   • neuralinkn1

    Točno tako, komur ni treba uvažat energijo, mu tisti kapital ostane za druge stvari oziroma bistveno lažje trži svoje produkte na mednarodnih trgih, saj mu ni treba kompenzirati za eno od osnovnih dobrin. Najboljpe pa je, če ne rabiš niti rudnikov in na tvojem ozemlju ni nobenenevarne industrije, kot so se recimi hrvati znapli, ko so okupirali slovensko nuklearko in jim zdaj Slovenija zastonj napaja neposredno konkurenčni Zagreb.
    Premog je strdek nafte, če še ne veste, oboje je drek od dinozavrov.
    Vse o Estoniji si lahko preberete že na angleški wikipediji, kako zgleda iz oči navadnega človeka, pa lahko vidimo na raznih potopisih naključnih turistov.
    In ja, estonce so učili programirat rusi, saj zato se pa boji cel svet njihovih računalničarjev, ker so razmontirali internet in celo ameriško komercialno sceno, vse kar deluje na windowsih ali na linuxu, vplivali naj bi celo na potek volitev.
    Ni vse zlato kar se sveti, saj sem komentiral, da čudežev ni, danes ni nobena država več normalna, povem samo kaj so estinci dobili od sosedov, še najmanj sojim dali uber razviti in sploh nemci.

    • diler resnice

     Premogi so nastali iz sedimentov povsem rastlinskega izvora proces skozi zgodovino podoben žganju oglja (os. šola)
     https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Premog

    • stajerc5

     “Premog je strdek nafte, če še ne veste, oboje je drek od dinozavrov.”
     Ahahahaha… Ta stavek si verjetno res sam napisal, ker sem za ostale Marx-Engels pripovedke preprican, da ti jih pise atek ali yugodedek, ki ima rdeco knjizico skrito v zmrzovalniku.

 • Walter Branislavec

  In zakaj SFRJ ni bila okupirana od Sovjetov?
  Zaradi Tita.
  Vsi na kolena, zahvalite se JOSIPU Brozu TITU da ste ziveli svobodno.

  • ZatonMesecnikov

   #In zakaj SFRJ ni bila okupirana od Sovjetov?
   Zaradi Tita.#

   Zaradi Američanov.

  • Jan Kovalski

   Jugoslavija je bila dejansko okupirana zaradi Rusov.
   Brez pomoči Rusov ne bi bil v Jugoslaviji nikdar vzpostavljen komunistični režim,
   in domobranci bi porazili slovenske komuniste.

 • Walter Branislavec

  …”Ne, bila je zavestna okupacija, sence komunistične kače ne bomo pregnali z molkom, s ponižnostjo in z gledanjem stran. Odsekati ji je treba glavo, drugače nas bo znova pogubila”…

  TOREJ DRAGA SDS, ODSEKAJTE GLAVO NEKDANJIM CLANOM PARTIJE JANSI, GORENJAKU, ZVERU, VASLETU ..

  Bo slo???? Boste zaceli pri sebi ali boste zopet blokirali Valterja Branislava???

  • ZatonMesecnikov

   Tudi Rusi niso odsekali glave Solženicinu in Saharovu….

  • Franc Šink

   Blokada bo odvisna od dolžine tvojega gobca.

   • Walter Branislavec

    Od dolzine mojega qrca

  • Janez Kepic-Kern

   ŠALA

   ZAHVALNA MOLITEV – BOGU !
   Ljubi Bog
   – iz globin naših src in naših duš – SE TI ZAHVALJUJEMO
   – za TVOJ VELIK DAR
   NAM “NEUKIM” SLOVENCEM – za bitje, ki se skriva pod vzdevkom “Valter BraniSlav”.
   Hvala Ti,
   res HVALA TI – ljubi BOG, da si priklical v življenje
   in
   poslal med nas “VELIKEGA MODRECA IN PREROKA” – Valterja Branislava !
   Brez njegovih
   – NAS IN NAŠE OKOLJE RAZSVETLJUJOČIH” OZNANIL, MISLI IN BESED
   BI
   mi ubogi Slovenci kot slepci tavali v temi
   in
   bi se zaletavali v SKALE IN V DEBLA DREVES – ki ji brez VALTERJA BRANISLAVA
   sploh
   NE BI VIDELI !.Le to nam – ZAUPAJ – ljubi – “BOG”
   – zakaj ima cca 65 letni VALTER BRANISLAV – sam – TAKO GRDO – OBTOLČENO GLAVO ?”
   Ali
   ga -ubopčka – kdo – “TEPE PO NJEGA NEMLADI GLAVI”
   ali
   pa se ves “SLEP”,,
   kar sam – ZALETAVA V SKALE IN V DEBLA DREVES – na njega poti?”
   Prosimo,
   razsvetli – nas – o GOSPOD – hvaležni Ti bomo “. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   KONEC ŠALE

   • Walter Branislavec

    Prvi del si lepo napisal.
    Tisto o obtolceni glavi pa ni lepo.
    Dam ti minus 4, za prvi 2/3 pa cisto petico.

  • šrauf

   Walter,ali ti zagovarjaš tezo,da je bil Edo ,Matija ,Marinko,Kidrič, Leskovšek…..,primer pozitivne selekcije?

   • Walter Branislavec

    Komunizem je bolezen.
    Mi smo imeli lazjo obliko bolezni zaradi Broza

    • šrauf

     Brez njega na bi bilo bolezni…

     • Walter Branislavec

      Brez njega bi imeli Stalina

     • AlternativaZaSlovenijo

      Dragi Walter, ali nisi mogoče pomislil, da brez Broza ne bi imeli revolucije in bi namesto pri Titu ali Stalinu pristali na Zahodu? A tako razmišljanje ti pa ne potegne?

     • Walter Branislavec

      Vsi Slovani smo imeli komunizem.
      Zal

     • AlternativaZaSlovenijo

      Če nebi bilo Tita, verjetno komunizma nebi imali. Žal!

     • Walter Branislavec

      Bi imeli Sovjetskega.
      Tito je 40 let mrtev, kai si v tem casu ustvaril ti?

     • AlternativaZaSlovenijo

      Ne, imeli bi demokracijo. KAj sem ustvaril jaz? Pobojev, Golega otoka sigurno ne!
      Vidim da ti res ne prklopi.

     • Walter Branislavec

      Imeli bi Sovjetski tip demokracije, tako kot ostali Sovjetski satellites. Imeli bi tudi zaprte meje, na Zahod bi morali bezati, ne pa iti normalno tako kot jaz.
      Ce ti je bilo tako tezko, zakaj nisi odsel?
      Jaz sem pri 23. Letih spokal za ZDA….. ti pa si se zadnjih 40 let smilil sam sebi?

     • neuralinkn1

      prej vzhodno Nemčijo ali severno Korejo, Stalin takih hohštaplerjev ni maral.

  • šrauf

   Walter,če se zgoraj našteti zavzemajo za ponovno vzpostavitev komunizma jim je potrebno odsekat….Se mi pa vsaj za Zvera zdi,da bi bil brez praske pri koritu v vsakem sistemu .

 • althar

  Pozmi sem bil v Tallinnu. Že na letališču se vidi, da jim gre precej bolje kot nam. Da o božični okrasitvi brez balkanske kebapđinice sploh ne razpredam. Imajo pa še precej sovjetskega arhitekturnega sranja za pospravit.

  • neuralinkn1

   Če je pa vse rusko, tiste stare graščine so bile zgrajene za časa ruskega cesarstva.
   Estonci so bili ja med zadnjimi pogani v Evropi, ki so se najdlje upirali nasilnem pokristjanjevanju, oni krpčanske tradicije soloh nimajo in tudi ne razumem kaj naj bi afriški princi delali tam gor, kjer je za časa Jezusa, živela zgolj peščica eskimov, divjakov, pingvinov ali kaj so že bili tisti asocialni opičnjaki, zaviti v kožo rogate gozdne koze in medvedov.
   Ostanki poganskih naselbin v Estoniji degajo v čase gradnje egipčanskih piramid, zato je Hitler mislil, da so arijci potomci Atlantide, čeprav je Platon živel na mediteranu in ni vedel niti, če sever sploh obstaja, zato zagotovo ni opisoval naprednih estonskih marsovcev.

 • Igor Kavalar

  Primerjava cen in plače ter življenjskih stroškov med npr. Ljubljano in Talinom

  https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Slovenia&country2=Estonia&city1=Ljubljana&city2=Tallinn

  Indices Difference
  ————————-
  Consumer Prices in Tallinn are 4.23% lower than in Ljubljana
  Consumer Prices Including Rent in Tallinn are 6.72% lower than in Ljubljana
  Rent Prices in Tallinn are 14.11% lower than in Ljubljana
  Restaurant Prices in Tallinn are 19.45% higher than in Ljubljana
  Groceries Prices in Tallinn are 16.38% lower than in Ljubljana
  Local Purchasing Power in Tallinn is 9.72% higher than in Ljubljana

  Estonija nas je že prehitela!

  • neuralinkn1

   Vlak do Dunaja iz Ljubljane pride 20 evrov, iz Talina pa 200 evrov ali več.
   Cene do pri nas itak dvakrat previsoke, ampak to nam omogoča, da zapravimo več drnarja, ki si ga ni nihče zaslužil, več keša se valja v ekonomiji, ker nam Evropa zgleda zaupa, da dovolj dobro skrbimo za razne tovore, s katerimi zalagajo več sto milijonov ljudi in se nimajo časa zajebavat s tam neko vukojebino, iz katere že navadna razglednica, z navadno poštno znamko, potuje najmanj par dni in je tam vse kar je bogu za hrbtom.
   Evro v središču Evrope je vreden več kot evro na periferiji, nikoli ne bo drugače.

   • stajerc5

    En Evro v najlepsem mestu balkanskega opankarja je vreden se samo 10 centov, ker jih rdeci lopovi na poti iz zepa na mizo 90 ukradejo!!!

 • Perkele

  Ker so T-radicionalne vrednote tam predmet posmeha in spremljajo le še slaboumne ljudi, ki se jim toži po komunizmu.

  • xtc

   Ja sLO levaki ste res rak SLO države.

 • Janez Kepic-Kern

  Odlično – cenjeni gospod – urednik J. Biščak.
  Se strinjamo,
  mi ex t.i. “vztrajniki”=protestniki proti slabemu in nasploh “spolitiziranemu” delovanju t.i. institucij prava v naši R. Sloveniji – Odbora 2014
  SE ZELO STRINJAMO – z Vami in z Vašim zgornjim zapisom.
  Samo
  NAJTI BO TREBA – POT, NAČIN – kako orisano “DE-STALINIZACIJO”, “DE-KOMUNISTI-ZACIJO”
  konkretno – izvesti.
  V osnovi se nas pa veliko ljudi – zelo strinja – z Vami. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  • neuralinkn1

   Lahko bi naredili tisto kar bi morali že na začetku, Slovenijo razdeliti na toliko delov kot je državljanu, vsakemu dati svoj dom in nek osnovni kapital, zagotoviti brezplačno zdravstvo, šolstvo in dovolj visoko socialno varnost, potem pa naj se vsaka vas znajde kot ve in zna.
   Fržava mora zagotavljati edino temeljne življenjske pogoje, človekove pravice in pravni red, fovolj premožni prebivalci de bodo lahko glasno drli, če jim politiki in javni uslužbenci ne bi zagotovili kar je njihovo poslanstvo, revež je lahko pa edino tiho, ker nima denarja in ne more nikogar plačati, da bo delal za njega kar sam ne zmore in ne zna.
   Potem bi slovenci sami obračunali z vsemi komunističnimi fašisti in državnimi teroristi, kadar se izkaže, da so odvetniki in sodniki hujši kriminalci od strank, se krivosodje pač zapre dol in prepusti upravi EU, tako državo rabimo enako kot luknjo v kolenu, za marsikiga celo enako kot luknjo v glavi, niti slučajno se ne splača žrtvovati in zapraviti celo življenje za tak kup gnoja.

 • Jan Kovalski

  Primerjava:

  Estonija/ Slovenija:

  Prebivalcev: 1,3 milijona/ 2 milijona
  BDP: 22,3 milijarde €/ 43,7 milijarde €
  Javni dolg: 2,25 milijarde €/ 39,5 milijarde €
  Javni dolg glede na BDP: 10,11% BDP/ 90,34% BDP

  • IZBIRA

   Ni vrjetno, da so te cifre točne. Sigurno pa so pomešane.

  • Common Sense

   Če so te cifre točne, se vidi, da kot ekonomija ustvarijo 2x manj, a so 18x manj zadolženi. To pomeni, da imajo manj pijavk na proračunu.

  • neuralinkn1

   Cifre so v redu, ampak tisti procenti so procent od česa točno? Mislim, kaj je potem celota, menimo se o nekem BDP, minus javnemu dolgu, rad bi vedel kaj ostsne.
   Ostane Tamlin in rudniki škriljavcev, Estonija je skoraj nepiseljena, njihovo glavno mesto je tudi edino mesto, vsa ostala so manjša od Maribora, celo od Celja, razviti Evropi štejejo pod večjo vas, ne pod mesta.
   Kapital je vse kar je ustvarila človeška roka in tudi vsa naravna bogastva, tudi klima, temperature in dnevna svetloba vplivajo na vrednost kapitala, predvsem pa oddaljenost od velikih industrijskih centrov in dostopnosti do mas bogatih potrošnikov, šele nato pridejo na vrsto razne primerjalne prednosti in slabosti kot so homigenost prebivalstva, enostavna raba jezika, izobrazba in dostopnost kvalitetnih javnih storitev, ugodna podjetniška politika in davki, dostopnost investicijskih kreditov in birokracija,… vse kar estonci imajo, v glavnem, razen primarnih pogojev in dovolj prebivalcev za nastanek samozadostne lokalne ekonomije, ker brez ljudi tudi denarja nimaš kje zapraviti. Nas je enkrat več kot estoncev, vsaka vas z več kot 30.000 prebivalci je bolj uspešna kot cele regije raztrosenih, izoliranih skupnosti, kjer ne more nastati resna ekonomija. To so pač temeljni pogoji, kjer v Evropi obstajajo dovolj veliki mestni centri, vsi prebivalci zaslužijo dva jurja evrov bruto, že zgolj zato, ker jih toliko živi skupaj v umetno avtomatiziranem okolju, kar pomeni, da je vedno dovolj denarja v dnevnem obtoku. Moderno mesto je isto kot duper velik in napreden avto, na katerem živi in se prevaža okoli pol milijona ljudi ali več, tak tehnološki komplet je kapital sam po sebi, denar je pa gorivo.

   • diler resnice

    Ojej, preberite še enkrat ta citat kaj ste zapisali..pa bo tudi marsikomu jasno vaše mentalno stanje!? :

    Kapital je vse kar je ustvarila človeška roka in tudi vsa “naravna bogastva, tudi klima, temperature in dnevna svetloba” vplivajo na vrednost kapitala,

 • Franc Šink

  Upam si trditi da zaposlenost po svetu ureja globalizacija

  • IZBIRA

   Če je podjetje izvoznik temu podjetju seveda. Bolj je gospodarstvo vezano na izvoz bolj neposredno je zaposlovanje odvisno od globalnih trendov.
   Npr. Revoz proda v Sloveniji samo 1% vozil. Če škripne v Franciji, kjer proda 48%, ali Nemčiji s 23%, sledi odpuščanje.
   Če se npr. v Japonski s sedanjih 7% izvoza Cliota dvigne povpraševanje na npr.10% se bo zaposlovalo.

 • IZBIRA

  Ko je novinar TV Slovenija Igor E. Bergant, omenil, da je bila Estonija del Sovjetske zveze, je lahko samo sprožil vprašanje pri ljudeh: “Kako je mogoče, da država, ki je bila 60 let okupirana s strani boljševistično-stalinistične Sovjetske zveze s komunističnim gospodarsvpm lahko postala vodilna digitalna sila EU, kako?
  Odgovor je samo eden. Rešila se je okupacije ter komunizma in njegovih kadrov!

  • neuralinkn1

   Pokaži mi en kos elektronike, izdelan v Estoniji in mi prosim razloži kdaj je nastala Estonija, v knjigah piše, da so bili provinca Ruskega cesarstva iz zadnja enklava sovjetskih belčkov, ki so branili ruskega cesarja, do zadnjega.

 • Janez Kepic-Kern

  Ponavljam ŠALO !
  O Estoniji – nas bo razsvetlil
  od Boga nam podarjeni in poslani – “modrec in prerok” – “Valter BraniSlav”

  ŠALA

  ZAHVALNA MOLITEV – BOGU !
  Ljubi Bog
  – iz globin naših src in naših duš – SE TI ZAHVALJUJEMO
  – za TVOJ VELIK DAR
  NAM “NEUKIM” SLOVENCEM – za bitje, ki se skriva pod vzdevkom “Valter BraniSlav”.
  Hvala Ti,
  res HVALA TI – ljubi BOG, da si priklical v življenje
  in
  poslal med nas “VELIKEGA MODRECA IN PREROKA” – Valterja Branislava !
  Brez njegovih
  – NAS IN NAŠE OKOLJE RAZSVETLJUJOČIH” OZNANIL, MISLI IN BESED
  BI
  mi ubogi Slovenci kot slepci tavali v temi
  in
  bi se zaletavali v SKALE IN V DEBLA DREVES – ki ji brez VALTERJA BRANISLAVA
  sploh
  NE BI VIDELI !.
  Le to nam – ZAUPAJ – ljubi – “BOG”
  – zakaj ima cca 65 letni VALTER BRANISLAV – sam – TAKO GRDO – OBTOLČENO GLAVO ?”
  Ali
  ga -ubožčka – kdo – “TEPE PO NJEGA NEMLADI GLAVI”
  ali
  pa se ves “SLEP”,,
  kar sam – ZALETAVA V SKALE IN V DEBLA DREVES – na njega poti?”
  Prosimo,
  razsvetli – nas – o GOSPOD – hvaležni Ti bomo “. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • Ph4nt0m

  ZAKLJUČNI RAČUN RS za leto 2018

  VIII. ODPLAČILA DOLGA
  odplačila kreditov domačim poslovnim bankam = 114.444.444 €
  odplačila kreditov drugim domačim kreditodajalcem = 0 €
  odplačila glavnice vrednostnih papirjev, izdanih na domačem trgu = 544.609.216 €
  odplačila dolga mednarodnim finančnim institucijam = 17.069.433 €
  odplačila glavnice vrednostnih papirjev, izdanih na tujih trgih = 1.767.652.409 €
  ————————————————————————————————————-
  odplačila dolga skupaj = 2.443.775.503 €

  PLAČILA OBRESTI
  plačila obresti od kreditov domačim poslovnim bankam = 4.246.768 €
  plačila obresti od kreditov drugim finančnim institucijam = 265.415 €
  plačila obresti od kreditov drugim domačim kreditodajalcem = 0 €
  plačila obresti od vrednostnih papirjev, izdanih na domačem trgu = 688.731.379 €
  plačila obresti od kreditov mednarodnim finančnim institucijam = 13.373.449 €
  plačila obresti od kreditov vrednostnih papirjev, izdanih na tujih trgih = 153.956.044 €
  —————————————————————————————————————-
  plačila obresti skupaj = 860.573.055 €

 • Common Sense

  Od Estonije imamo mi v Slovenija samo “stone”.

 • Janez Kepic-Kern

  Danes ob 18.h bo v VSO NA CAKARJEVI 11, ob 18h
  POGOVORNI VEČER Z GOSPO SDS, POSLANKO V EU
  – Romano TOMC
  “SPREMEMBE POKOJNINSKE ZAKONODAJE”.
  Gosti bodo: Marijan PAPEŽ ZPIZS, g. Janez SUŠNIK “UPOKOJENCI”,
  DR. A. UMEK SLS,
  I. KLINAR NSI
  Prepisal sem to s FACEBOOKA. Se vidimo. L..r. Janez K. KERN KOMENDA

  • neuralinkn1

   Bom pomagal, vsi normalni ljudje bi radi čim manj delali in čim več zaslužili, pa čim prej spokali v dovolj visoko penzijo, da bi še imali kaj od življenja

   Zdaj pa pojdi med njih Janez in jim točno tako povej.

 • jedro

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!