fbpx

Anja Bah Žibert: Veliki angleški hrt Del je postal del naše družine

Foto: moja-dolenjska.si

Te dni se večina med nami bolj ali manj uspešno trudi z izpolnjevanjem novoletnih zaobljub. Statistična tehtnica se v prvem mesecu novega leta žal ne nagiba k uspešni izvedbi obljubljenega, saj nas večina obupa že v prvih dneh novega leta. A zgodba Anje Bah Žibert je drugačna. Skupaj z družino se je pred petimi leti zavezala k temu, da bo njihova novoletna zaobljuba trajala. In traja še danes.

Vaša družina je že dlje časa razmišljala o tem, da bi kupili psa, vendar se nikoli niste zmogli dogovoriti, kakšnega si želite. V prazničnih dneh pred petimi leti pa ste povsem nepričakovano spoznali prav posebno pasmo psov, in sicer velikega angleškega hrta. Kaj se je takrat zgodilo?
Drži. En dan smo odšli v bližnji trgovski center, kjer smo nameravali kupiti darila za najbližje. Vladala je prava nakupovalna mrzlica in spraševala sem se, ali so nakupi res tisto, kar nam osmišlja vsak dan. Mene nakupi navadno precej utrudijo, čeprav najbližje rada razveseljujem z majhnimi pozornostmi. In v tistem vrvežu smo jih zagledali – stojnico Društva Hrtji svet in elegantne, pa vendar kar nekako žalostne pse, ki so zviti v klopčičih ležali na tleh. Potrebovali smo samo nekaj trenutkov in soglasno smo se odločili – posvojili bomo hrta. Posvojitev našega Dela je tako postala naša skupna družinska zaobljuba za novo leto.

Zakaj prav hrt? Kaj je bilo na tisti stojnici tako zelo posebnega, da ste tako hitro sprejeli odločitev?
Društvo Hrtji svet je društvo za pomoč hrtom v stiski. So nekakšni posredniki med ljudmi, ki želijo posvojiti točno to pasmo psa, in odsluženimi hrti tekači, ki jih po koncu tekmovalne tekaške kariere čaka upokojitev ali celo usmrtitev. In ko so prostovoljci društva meni in moji družini predstavili zgodbe, smo preprosto začutili, da želimo enemu izmed njih pomagati. Želeli smo, da postane del naše družine, da dobi varen in topel dom.

Koliko časa je preteklo, da ste vašo novoletno zaobljubo izpolnili, kdaj je Del prišel v vaš dom?
Veliki angleški hrt Del je iz daljne Irske, skupaj z ostalimi posvojenci, prišel k nam v času velikonočnih praznikov in še istega dne postal nepogrešljivi del naše družine. Imel je pravzaprav srečo v nesreči, saj njegovi tekmovalni rezultati niso bili vrhunski, zato so ga lastniki kmalu odpisali in ga želeli že po dobrih dveh letih in pol starosti usmrtiti. Zato smo še toliko bolj veseli in ponosni, da smo se odločili za njegovo posvojitev. Všeč nam je bilo, da v društvu Hrtji svet posvojitve jemljejo zelo resno. Pred njegovim prihodom so tako prišli na ogled našega doma, saj so se želeli prepričali, ali imamo primerne pogoje za posvojitev te pasme psa. Veliki angleški hrti so namreč precej veliki in morajo prebivati v hiši, ne zunaj nje, potrebno pa jim je omogočiti tudi dovolj gibanja na prostem.

Morda bodo mnogi pomislili tudi na denar. Ali je posvojitev velikega angleškega hrta velik finančni zalogaj?
Ne. Kljub izjemnim rodovnikom, ki jih imajo, smo za Dela plačali zgolj postopek posvojitve, veterinarski pregled, nekaj cepljenj in prevoz v Slovenijo.

Najverjetneje ste se pred prihodom Dela morali podučiti o marsičem. Bi lahko rekli, da ste se na njegov prihod dovolj dobro pripravili?
Društvo Hrtji svet nam je nudilo oporo, marsikaj smo prebrali, pa vendar lahko rečem, da smo o težavah, ki jih imajo psi posvojenci, vedeli premalo. Pa saj je tako pogosto v življenju, na vse se, žal, ne moreš pripraviti. Ob njegovem prihodu smo premalo vedeli o tem, kakšne travme vse lahko psi posvojenci doživijo v svojem življenju. In tudi naš Del jih je doživel. Še danes se spominjam, kako zelo se je zbal, ko je prvič zaslišal zvoke sesalca, hoja po stopnicah mu še vedno povzroča precejšnje preglavice, prav tako ne prenaša ostalih štirinožcev. Dela še danes spremlja tudi t. i. spalna agresivnost, ki je navadno posledica krutega ravnanja v preteklosti, to je zbujanja z elektrošoki.

Celoten članek lahko preberete TUKAJ