Avstrija z diskriminatorno zakonodajo nad Slovence!

Foto: iStock

Avstrija je za koroško regijo kot obmejno območje pomemben zaposlitveni cilj. Sicer ni natančnih podatkov, koliko je na Koroškem dnevnih in tedenskih migrantov, za celotno Slovenijo pa velja ocena, da je v sosednji Avstriji  zaposlenih okoli 25 tisoč Slovencev, od tega se število dnevnih oziroma tedenskih migrantov vrti okoli 14 tisoč.

Korošci imajo v tej številki svoj delež in zaposlitev onstran meje znatno zmanjšuje brezposelnost v vseh dvanajstih občinah koroške regije.  Seveda so izkušnje z delom v Avstriji precej različne, mnogi koroški dnevni migranti vedo povedati, da tam čez nikakor ni z rožicami postlano in je večinoma trdo prigarana plača, sicer večja, kot bi jo dobili v Sloveniji. Na drugi strani pa dnevni migranti že nekaj let bijejo bitko s slovensko državo glede neenakopravne dohodninske obravnave, od letošnjega leta dalje pa je z novo zakonodajo še avstrijska vlada udarila po žepu slovenske dnevne migrante, saj dobivajo manjše otroške dodatke.

Diskriminiranih več kot 10 tisoč slovenskih otrok
To krivico je hitro spoznala evropska poslanka Romana Tomc, ki je tak ukrep Avstrije označila kot diskriminatoren, kajti, če delavci plačujejo prispevke v avstrijski socialni sistem, morajo tudi imeti enake koristi. V Evropskem parlamentu je sprožila zelo široko in odmevno akcijo in skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi poslanci uspela doseči, da je Evropska komisija Avstriji zaradi diskriminatorne zakonodaje izdala opomin. Romana Tomc pravi: “Postopek sedaj teče in upam, da se bo končalo tako, da bo več kot 10 tisoč slovenski otrok in staršev dobilo nadomestilo, ki jim pripada.”

Foto: osebni arhiv Romane Tomc

Za kaj gre? Avstrija je z zakonom bistveno zmanjšala otroške dodatke zaposlenih v Avstriji, ki sicer prihajajo iz drugih držav Evropske unije. Doslej so bili otroški dodatki enaki za vse, ne glede na to, kje ima delavec stalno prebivališče oziroma kje prebiva njegov otrok. Po novem pa višino otroških dodatkov določajo življenjski stroški države, kjer dnevni migrant dejansko prebiva.  Res je, da bodo avstrijska podjetja na ta način precej privarčevala, vendar ravno toliko, kolikor so slovenski dnevni migranti zaradi tega oškodovani. Za Slovence, ki delajo preko meje, pa ti zneski niso zanemarljivi.

Romana Tomc se je na evropskem parketu lotila aktivnosti, ki avstrijski vladi še zdaleč niso bili po godu, saj so se o tem razpisali tudi največji evropski mediji. S tem je bilo dano tudi opozorilo drugim državam, na primer Nemčiji, ki je pred časom prav tako poskušala uvesti podoben ukrep, da morajo pri takšnih potezah računati tudi na oster odziv v mednarodni javnosti.

Avstrija brez sramu krši evropske norme
Avstrija je s to potezo kršila evropsko zakonodajo. Ko je Romana Tomc o tem spraševala Evropsko Komisijo, je pristojna komisarka odgovorila, da veljavna direktiva o koordinaciji sistemov socialne varnosti določa skupna pravila za izplačilo družinskih prejemkov delavcem, zaposlenim v drugi državi članici. Po veljavnih pravilih so mobilni delavci upravičeni do enakih otroških dodatkov kot lokalni delavci, ne glede na kraj stalnega prebivališča otroka. Po mnenju Komisije ta pravila temeljijo na načelih enotnega trga, iz katerega izhaja, da se morajo za enake vplačane prispevke iz dela, pridobiti in uporabljati enaki prejemki. Komisija je podala jasno sporočilo, in sicer, da Pogodba prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva.

Romana Tomc pravi: “Avstrija s to potezo deli otroke državljanov EU na prvo in drugorazredne. Diskriminacija na podlagi državljanstva je v Uniji enotnega trga in štirih temeljnih svoboščin povsem nesprejemljiva. Vsi, tudi Slovenci zaposleni v Avstriji, v avstrijski socialni sistem prispevajo enako, zato bi morali biti tudi pri prejemkih obravnavani enako. Če Avstrija uvaja indeksiranje otroških dodatkov in s tem izplačuje nižje otroške dodatke slovenskim družinam, potem bi morali Slovenci, ki delajo v Avstriji, plačevati tudi manj davkov in prispevkov. Pri sporni zakonodaji gre torej za kršitev enotnega trga EU in za kršitev pravic, ki jih imajo evropski državljani kot delavci migranti. Indeksacija otroških dodatkov je, po načelu subsidiarnosti, v pristojnosti Avstrije, vendar pa socialno zakonodajo za EU ravni ureja EU kadar gre za dnevne migrante, napotene ali poslane delavce. Zakonodajo iz tega področja urejata direktiva o koordinaciji socialnih sistemov EU in direktiva o napotenih delavcih.”

Zaradi aktivnosti Tomčeve je Evropska komisija nedavno izrekla Avstriji uradni opomin, kar pomeni,  da je Komisija dala Avstrij hkrati tudi možnosti, da se odzove in svojo diskriminatorno zakonodajo odpravi. Evropska komisija pa lahko na državo članico naslovi opomin dvakrat in v kolikor se Avstrija ne bo odzvala ali pa njeno obrazloženo mnenje ne bo ustrezno, pa se lahko Komisija odloči za sprožitev tožbe. Glede na civilizacijske norme, ki veljajo v Evropi, pa Avstrija v morebitnem sporu nima velikih možnosti.

E-koroska.si

 • RATATA

  Nemška Avstrija počne tisto, kar je za nemško Avstrijo dobro in ne tako kot osamosvojena socialistična Republika Slovenija, ki vso leno domačo in južno ćifurjad napaja s socialnimi transferji in se za to zadolžuje preko grla slovenskih ljudi.

  • freedomfighter

   Nemska avstrija? Ti si se pa zgodovine ucil kje? Pri fürerju…avstrijci so germani ne pa nemci…njihova zgodovina je stokrat bogatejsa od nemske…reci avstrijcu da je nemec pa bos videl kako bo reagiral…kot da bi slovencu rekel slovak

   • RATATA

    Fajtaj se ti s komer se hočeš, tako (nemška) se je Avstrija sama poimenovala, po ww2 so ji pa to poimenovanje prepovedali (konf. v Moskvi) in so ji dovoli obnoviti v mejah izpred abšlusa 1938 šele ko so dokazali, da so se tudi v Avstriji uprli nacizmu in so se res, vendar le tam od nekdaj živeči Slovenci, poimenovani vindish, veneti, Karantanci…, kot je bil Karantanec zamrznjeni Oetzi (to je povedal nemški zgodovinar, saj drugih tam pred 5000 leti ni bilo!)!
    Govorijo pa dojč, veš revček.
    Da nisi ti slučajno Božo Repe sli pa Peter Damjanović Štih ali Dušan Nećak … no, iste klobasaš kot ti krivoverski samotitulirani lažizgodovinarji ki sem jih navedel!

    • freedomfighter

     Pa clovek bozji avstrija je obstajala 500 let pred nemcijo…habzburzani niso nemski cesarji ampak avstrijski…nemcija je dokaj nova drzava avstrija pa zelo zelo stara…del nemcev se je imel za pruse se v 20. stoletju…avstrija nikoli ni bila del nemcije in nikoli ne bo…res ne vem kje dobite ljudje take ideje…enacenje avstrijca z nemcem je zaljivo za nemce in avstrijce…bogato avstrijsko zgodovino bi kar pripisal nemski…aja pa angleski jezik recimo govorijo tudi v zda, kanadi in avstraliji pa niso anglezi ceprav gre v tem primeru za bivse kolonije avstrija pa ni bila.nikoli niti nemska kolonija

     • RATATA

      bbbb, ze navadna wikiped…. ti da https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsch%C3%B6sterreich

      ##Deutschösterreich, auch Deutsch-Österreich, bezeichnete in der Österreichisch-Ungarischen Monarchie die mehrheitlich deutsch besiedelten Gebiete der österreichischen Länder (Cisleithanien). Die Bezeichnung steht ebenso für den 1918 gegründeten Staat, der sich bald in Republik Österreich umbenennen musste.##

      Nacizmu so se na območju Avstrije uprli v ogromni večini le Slovenci(!!) tako kot se nihče od hrvatov na območju eNDeHa ….. Vsi soglasno ZA!!

      in … Avstrija se bori za nemško manjšino v Sloveniji …..
      bbbb

     • freedomfighter

      No sedaj pa pomisli…sam.si napisal da so se na obmocju avstrije nacizmu uprli le slovenci…ja a potem se cudis da so v tistem casu avstrijci ki se niso uprli nacizmu izbrali ime nemska avstrija…torej so nacisti izbrali to ime ker do denacifikacije so bili to nacisti…no nekateri tudi po denacifikaciji…vidim da se midva ne razumeva v eni stvari…eden govori o imenu drzave drugi pa o imenu in zgodovini naroda…zgodovina avstrijcev in nemcev je povsem drugacna…morda so pred tisocletji izhajali iz istega plemena ampak po tisocletju deljene zgodovine to ni vec isto pleme oz narod…genetsko so mogoce vsi nemci vendar drzav ne gradi genetika ampak kultura…zame je slovenec tisti ki zivi po nasih obicajih ne tisti ki ima slovenske gene…v ameriki nima noben ameriskih genov pa so vsi americani…skratka nacionaln zavest in pripadnost nima nic z genetiko

     • RATATA

      Na še enmal o Avstrijcih …
      http://www.razpotja.si/slovenci-so-na-nek-zanimiv-nacin-izvorni-avstrijci-intervju-pieter-m-judson-zgodovinar/?fbclid=IwAR1FEOJ2N3vPEo8-_9Hfb6Rb9qJ6Jh0C944YatT8yAtkCKURuot8dxZgQtg

      ddr. Igor Grdina takole pokomentira;
      ” Judson razdre kakšno šegavo tudi o nacionalizmu, ki da je tako zelo kriv za zla v habsburški monarhiji. A to so resne stvari. Ko so monarhijo leta 1914 pognali v vojno, za katero celo Judson ugotavlja, da je bila odločilna za njen razpad, noben prononsirani nacionalist ni odločal o tem. Parlament v Cislajtaniji sploh ni deloval. Ni imel nobene besede pri vprašanju, ali vojna ali mir. In Tisza, ki je že bil nacionalist, a v ogrski državni polovici – edini med nacionalisti je bil, ki je bil kaj vprašan -, je bil zadnji, ki je pristal na vojno. So ga morali kar pošteno obdelovati. Zato pa je bil za vojno grof Berchtold, ki je izjavljal, da ni ne Nemec, ne Čeh in ne Madžar, temveč aristokrat. Avstro-Ohrsko so pahnili v vojno ravno taki ljudje. Ampak danes so nacionalisti krivi za vse. Če je sonce, če je dež, če je suša, če je moča … ni je stvari, ki je ne bi bili krivi nacionalisti. Jako enostavna je ta reč.”

     • Perkele

      Ker imam precej starih znamk, sem opazil, da je Deutschosterreich dejansko obstajala… 1 leto po koncu WW 1 1918-1919, ko je bil njen claim nad večino nemškogovorečih dežel nekdanje Avstro-Ogrske, dejansko pa je obsegala samo Avstrijo.

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Republic_of_German-Austria

  • traktor

   Tako je. Ko bo tudi pri nas prišel kdo, ki bo imel slogan Slovenija First, bo marsikaj boljše.

 • Franc Šink

  Da ne bo kdo naivno mislil, da je nam Slovencem, Avstrija prijateljska država.

  • slosin

   …naša prijateljska država je Hrvaška…hihihi…V politiki prijateljev ni, so samo zavezniki…

  • stajerc5

   Ce ze drugace ne, zakaj jih nebi pa pri tej zadevi kopirali? Pri nas bi jih bilo iz yuga sigurno cez 100 000!

 • Nata

  Kaj pa je narobe ?? Imajo vso pravico omejiti ta hud priliv naših ljudi.
  Ko lastna država ne zmore in raje vlači horde Afričanov v EU, ti pa tudi pokrov odnese, no ??
  Sicer sem prepričana, da naše ljudi potrebujejo, pa vendar imajo vso pravico kaj po svoje narediti.Spodaj sta Šink in slosin dobro napisala !!

  • slosin

   opozoril bi te, da malo bolj previidno uporabljaš besedo ‘naših ljudi’….Zanjič je bilo objavljeno, da je v Šentilju na enem hišnem naslovu prijavljenih 545 oseb, za katere se predvideva, da delajo v Avstriji, cuzajo pa našo socialo….pa bre, nemoj ti meni ‘naši’….

   • Nata

    Ja, tista je bila res brez komentarja. In bog ve, koliko je še takih primerov. To bi bilo vredno raziskovati. . . . že zaradi ljubljanskega žepana !!
    Sem pa prepričana, da so Avstrijci bolj ” natančni “.

 • SlumdogGodzilla

  Ko bi se le rodil v Avstriji, bi bilo okolje lepo in plače visoke, zdaj pa živim med temi klošarskimi herojskimi SloVendi ki bi še vedno živeli v jamah če jim ne bi marksistični Srbi šenkali dojčarske bajte. Državotvornost in SloVenet ne gre najbolje skupaj, posebej ko jim vlada masonski marksistični Srb. Ah ko bi se le rodil v Avstriji med prijaznimi, državotvornimi ljudmi, ki so rekli ne marksizmu.

 • Felikss_AH

  Za počakati je na odzive iz kakalicije na ta “nezaslišani populizem” Tomčeve… skrbi za domače (ne bodi ih treba) ljudi… medtem pa uboge “prebežnike v boljši life in kavs” prepušča drugim… PIC-u, SD-ju, Mirovnem Inštitutoseru… in kar je še teh nacionalno nezavednih Marakesh-zavednih “nezavezancev”

 • freedomfighter

  Kako zabavno ko ljudje zagovarjate politiko ki je v njihovo skodo…takim ljudem se rece bebcki

 • Darth Vader

  romana tomc nima pojma…..avstrijci, če želijo, lahko sprejmejo tudi zakonodajo, po kateri ne-rezidenti avstrije, ki delajo pri njih, neprejmejo NOBENIH dodatkov in teh socialnih korektivov…..zakaj? ker odgovarjajo samo svojim davkoplačevalcem, ki imajo stalno prebivališče v avstriji….to se imenuje suverenost in neodvisnost notranje politike avstrije……še mal naj kokodaka ta polpismena kokoš in še malo naj se vtika v sosede, bodo pa ukinili možnost dela za slovence v avstriji, potem bo pa kaj? iz svojega žepa plačala kruh 25000 osebam, ki se vozijo na delo v avstrijo, ker v sloveniji nima smisla delat

  • freedomfighter

   In kaj mislis da bo bolse brez eu…ruski vpliv bo segel do pariza migrantov ne bo pa nic manj

 • SALZ

  Austrija bo težko popustila ali pa sploh ne bo ima pa po svoje prav . Ne gre se samo za davek dnevni migrant dejansko ne prispeva enako kot tisti ki živi v Avstriji.

  • Steiermark

   Avstrijci bodo pravgotovo naredili red v Avstriji in ne tao kot pri nas, ko pride južna brača, se prijavi kot sp, prodaja 3 mesece sladoljed u kuglama, prijavi svojih in sosedovih 10 otrok, za otroške doklade, iz katerih živi tam doli njegova – njegove, vse družine, sam pa tudi, po 3 mesecih začne cuzati še “nadomestilo za brezposelnost”!

 • freedomfighter

  A ni zanimivo…vsi govorimo da je delavnost vrednota v takih primerih pa zgleda da je vrednota le ce delas v lastni drzavi

 • Steiermark

  Če se pa tem korošcem in drugim “radnicima na privremenom radu u Austriji”, godi tako huda krivica, potem pa se naj vrnejo, na delo, v Slovenijo, ker bodo imeli “plačo” po slovenskih standardih, kjer bodo trdo delali za plačilo, ki bo približo in v višini njihovih otroških dokladov, ki so jih do sedaj dobivli v Avstriji!

 • Steiermark

  Bedačeki zblojeni, ki nakladate, da se Avstrija bori za nemško manjšino v Sloveniji, vam pa rees ni pomoči! Ste totalni bebci in zlonamerneži, ki ne ločite Štajerske od Slovenije, od katere smo bili, pod taktirko maistra, okupirani 1918….. naprej se pa zgodovina pozna, če jo hočeš, tisto resnično, spoznati! Rdeča jugooblast v Sloveniji, se pripravlja in trudi, da se balkance – njihove prednike, prizna, kot “manjšino” v Sloveniji….. bedaki !

 • mona lisa

  Očitno so avstrijcem najbolj pomembni njihovi ljudje in ne tujci. Pri nas pa je ravno obratno. naša vlada najboljše skrbi za tujce. Za migrante tako vemo kako jih ujčka. Poznam primer ko sta se zakonca privlekla iz BOSNE. Tam sta zaprla zelo donosno firmo za gradbeništvo. Tam imajo veliko hišo, ob morju več apartmajev ki jih oddajajo. V Slovenijo sta se privlekla pred kakimi desetimi leti, ker imata tu hčerko in sta prišla pazit njene otroke. Hči in zet imata v SLo vodilna mesta v službah z odlično plačo. Ta dva starša sta hitro dobila socialno stanovanje, subencionirano stanarino in seveda socialno pomoč. Noben se pa ne vpraša za bogastvo ki ga imata doma. Tako se pri nas skrbi za tujce.Upokojenci in marsikateri državljan pa umira na obroke ko nima za normalno preživetje. GNILA DRŽAVA TA SLOVENIJA.

  • Nata

   Vse to se vleče še iz Juge.
   Zaradi takih uslužbencev, ki so imeli tu začasno bivališče in so davke od dohodka plačevali v svojem kraju, so posledično imeli višje plače, kot mi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!