Avstrijsko sodišče oprostilo zavednega koroškega Slovenca

Foto: e-koroška

Okrajno sodišče v Železni Kapli je zavednega koroškega Slovenca Franca Kukovico, ki je enojezično avstrijsko krajevno tablo prilepil še slovensko krajevno ime, oprostilo obtožbe poškodovanja tuje lastnine. Da se je Kukovica sploh znašel na sodišču, je za mnoge Korošce skrb vzbujajoče.

85-letni Franc Kukovica iz vasi Sele v Žitari vasi je pred časom enojezično krajevno tablo dopolnil z oznako, ki nosi slovensko ime vasi Sele. Okrajno državno tožilstvo je Kukovici očitalo poškodovanje tuje lastnine, a je včeraj sodišče v Železni Kapli odločilo, da zavedni Slovenec iz Sel ni storil kaznovanja vrednega dejanja. To, da se je Kukovica zaradi takšnega dejanja moral zagovarjati na sodišču, pa je po besedah odvetnika Rudija Vouka groteskno in absurdno, je dejal za avstrijski ORF.

V Žitari vasi so lansko leto krajani na pobudo Franca Kukovice na svoja zemljišča postavljali table in transparente s slovenskimi napisi, slovenski napis pa je Kukovica dodal tudi na državno krajevno tablo. Njihovo akcijo je podprlo več sto koroških Slovencev, med njimi tudi Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev. Inzko se je ob bok Kukovici postavil tudi ob napovedani sodbi; Narodni svet koroških Slovencev je namreč v izjavi za javnost zapisal, da nihče ne povpraša po škodi, ki jo je s tovrstnimi dejanji dejanji deželi Koroški povzročila občina Žitara vas.

S tem, ko so v Selah v Občini Žitara vas izpeljali akcijo postavljanja dvojezičnih napisov na zasebnih zemljiščih, so opozorili na močno dvojezičnost kraja, ki pa ji občinska uprava in občinski svet ne prisluhneta – problem dvojezičnosti v Žitari vasi traja že več kot pet let. Februarja 2013 so manjšinci županu Jakobu Straußu predlagali odločanje o dvojezičnih tablah na občinskem svetu, na dnevni red pa ga je Strauß uvrstil šele decembra 2017. Velika večina občinskih svetnikov je predlogu nasprotovala, a za Kukovico in somišljenike to očitno ni pomenilo konca zgodbe o dvojezičnosti.

Ureditev vasi Sele je pravno neustrezna in v nesoglasju z avstrijsko državno pogodbo, je za ORF dejal odvetnik Vouk, zato je začudenje nad obravnavo Kukovice še večje. Kljub vsemu pa je na koncu prevladal razum, Kukovica zaradi zavednega dejanja ne bo kaznovan.

Več si oglejte na portalu e-koroška.

 • ZatonMesecnikov

  Pa saj avstrijska verzija imena je veliko bolj pravilna v smislu izgovorjave krajevnih prebivalcev – U Sjelah, kot pa knjižno slovensko – Sele.

  na ta način so v Sloveniji pokvarili skoraj vsa krajevna imena.

  • Tone

   Se strinjam, samo tisti c pred h naj zbrišejo, pa nemški zapis ne bo veš kvaril slovenskega imena vasi.

   • ZatonMesecnikov

    Ker si bolj ljubitelj južnih civilizacij Tona, razumem tvoj prigovor.

    Jaz osebno ne podpiram to, da je knjižna ljublanščina, ki je hotela narediti slovence ijekavce z vrinjanjem j-ja kamorkoli je sploh šlo, pokvarila oziroma domačinom potujčila lepa slovenska krajevna imena. In Cele so postale Celje, Lublana pa Ljubljana.

    Tako kot so Avstrijci vrivali c pred h, tako so ljubljanjčani vrivali j.

    • Tone

     Avstrijci niso nič vrivali c pred h, ampak nemščina piše glas h kot ch.

     Neverjeten si, članek o raznarodovanju, ti pa o krajevnih imenih v Sloveniji.

     Tvoja ljubljena Avstrija ni zmožna izvajati svoje lastne ustave – državne pogodbe. Ime vasi bi po avstrijskih zakonih moralo imeti dvojezični napis. Samo za to si prizadevajo krajani. Ti jim pa priporočaš naj pridejo v Slovenijo ali pa naj bodo tam pridni.

     • ZatonMesecnikov

      Zelo dobro poznam problematiko tam, Tona. Moja teorija je, da bi v velikem delu Avstrijske Koroške še danes večinoma živeli Slovenci, če bi to sami hoteli.

      odločitev je bila torej njihova in jo je treba spoštovati. na drugi strani si imel identičen problem z Južnimi tirolci, ki pa so tam še vedno v večini.

      Zakaj ne Tona?

     • Tone

      Torej si pristaš terorizma. Počasi se boš predstavil v pravi luči. Južni Tirolci so dosegli avtonomijo z več let trajajočimi terorističnimi akcijami.

      Svojo teorijo o koroških Slovencih (ki pa ni tvoja, ampak si se je naučil od kakega heimatdinstovca) pa pojdi razlagat na Koroško, če upaš.

     • ZatonMesecnikov

      #ki pa ni tvoja, ampak si se je naučil od kakega heimatdinstovca) pa pojdi razlagat na Koroško, če upaš.#

      Komu pa Tona? Tam sta dve slovenski stranki skregani med seboj. katera je tista prava, “naša” Tona?

      #Južni Tirolci so dosegli avtonomijo z več let trajajočimi terorističnimi akcijami.#

      tudi Slovenci so nastavili bombo v Velikovcu, Tona…

     • Tone

      Zakaj bi pa ti šel na koroško razlagat strankam, pojdi razlagat ljudem. Če pa so ti stranke ljubše, razlagaj “svojim”. Tudi tvoji te bodo nagnali z brco v rit.

      Torej podpiraš tudi tisto bombo v Velikovcu? Čeprav ni zaustavila ponemčevanja manjšine.

     • ZatonMesecnikov

      Slabo razumeš Tona. Ker sem jim imel možnost to celo omeniti, pa so rekli Wozu windisch? Češ kaj naj jaz z vindiš špraho? kaj pa bom imel od tega?

      Korist v življenju je koroške slovence skrčila na današnje število. In ne neko ponemčenje. Prostovoljna odločitev za svoje potomce torej.

      nasploh se Slovenec zelo hitro asimilira. Povsod. Južni tirolci pa na Italijane tradicionalno gledajo vzvišeno, pa je potem to tam težje. In imajo tudi močno nemško govoreče zaledje severno. Čisto simpl Tona.

     • Tone

      Ja, tako simpl, da vsak bedak lahko razume. Ja, ampak potem so take teorije samo bedakom zanimive.
      Zgodovina pozna nebroj dogodkov, izjav, akcij, zakonov, prepovedi in zapovedi, terorja in omejevanja, ki nazorno in brez vsakega dvoma kažejo, da Slovenci na koroškem niso izginjali spontano, ampak je politika večinskega naroda naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi se to zgodilo.
      Ampak dejstva seveda tebi nič ne pomenijo. zadostuje ti primitivna izjava kakega heimatdinstovca.

     • ZatonMesecnikov

      Ni bil haimatdinstovec, povedal je, da je stara mama še vindiš govorila in ni znala nemško. Še sam je znal nekaj slovenskih starih kletvic.

      In ni bil eden, takšnih je polna koroška. Preprosti ljudje, ki jim je na prvem mestu lastno preživetje ter blagor svojih otrok.

      Narod pa umiranje za narod, pa žrtvovanje so floskule, v katere te silijo predvsem ljudje, ki imajo od tega korist. Komunisti naprimer, Tona.

      Da so Slovenci zamenjali v Avstriji jezik občevanja, ni torej nobeno presenečenje. Tudi danes ga v Nemčiji, ne oni, otroci. Nimajo takšnega vzvišenega odnosa do nemško govorečih, kot naprimer tirolci do italijansko govorečih. Slovenci imajo do Nemcev servilen odnos, zato se po veliki večini zelo hitro vključijo v nemški nacionalni korpus. V Italiji naprimer, gre to težje. Beneške slovence mislim.

      Da so za to kriva preganjanja, nasilno ponemčevanje v stilu pokristjanjevanja nekoč, je bul šit. Ni nič drugega. gre za prostovoljno odločitev posameznika, kje bo imel večjo korist.

     • Tone

      “In ni bil eden, takšnih je polna koroška. Preprosti ljudje, ki jim je na prvem mestu lastno preživetje ter blagor svojih otrok.”
      Takšnim so v stari Grčiji rekli idioti.

      Če imaš taka stališča, zakaj se potem sklicuješ na dosežke zahodne civilizacije. Za te dosežke velikokrat posamezniki žrtvujejo svoj blagor in blagor svojih otrok, včasih celo zdravje in življenje. Moral bi hvaliti tiste, ki prihajajo v Evropo, da bi sebi in svojim otrokom zagotovili boljše življenje.

      Ali se ti zavedaš, da kadar napraviš kaj dobrega zase, nimaš kaj vpisati v svojo knjigo dobrih del? Zase in za svoje otroke zna skrbeti vsaka mačka, človek pa se od drugih živih bitij razlikuje tudi po tem, da je pripravljen storiti kaj tudi za druge, ki niso sorodniki, za popolne neznance in za še nerojene. Človeka cenimo po tem, koliko je pripravljen prispevati za skupnost ali celo, kaj je pripravljen žrtvovati za druge. Tako gledajo na človeka vsi nazori. Tako, da si lahko prihraniš mahanje s komunisti, čeprav je za njih to kompliment.

      Tvoj Vindišar in ti sta navadna, nepomembna človeka. Edina kvaliteta, ki jo imata je to, da obstajata. Še regrat na travniku je pomembnejši, je vsaj za solato, vidva pa nista za nič.

     • ZatonMesecnikov

      #Če imaš taka stališča, zakaj se potem sklicuješ na dosežke zahodne civilizacije.#

      ti dosežki niso prišli s takšnimi to ti Tona, ampak s počasnim organskim razvojem družbe.

      takšni revolucionarni skoki naprej so rezultirali le v odsekanih glavah, zazidanih rudnikih in polnih breznih, ter polnih gulagih…

      nekako v smislu maotovih “velikih skokov naprej” Tona…

     • Tone

      Revolucija ni samo giljotina, je tudi znanstveno odkritje, nova tehnologija, nova vera, nova filozofija.
      Izum tiska je zelo hitro spremenil svet, enako odkritje, da sonce ne kroži okoli zemlje, reformacija je spremenila podobo Evrope, pred parnim strojem in po njem sta dva različna svetova, enake spremembe je povzročila elektrika, bencinski motor, letalo, teorija relativnosti, radio in televizija. Človek iz 90-ih bi se težko znašel v današnjem računalniškem svetu. 10, 20 let je za zgodovino trenutek, večja sprememba v tem času pa revolucionarna. Kar pa se tiče glav, promet je vzel več življenj kot revolucija. Toda, ker je postopno, je sprejemljivo.

     • ZatonMesecnikov

      nas so učili v šolah Tona, da je šlo pri Revoluciji za pozitivno družbeno gibanje in nič drugega. Stranske produkte te Revolucije tipa Huda Jama so zamolčali. Zato planetarnih sistemov nismo jemali kot neko revolucijo, razen v smislu vrtenja nebesnega telesa okoli drugega.

      #Kar pa se tiče glav, promet je vzel več življenj kot revolucija. Toda, ker je postopno, je sprejemljivo.#

      če štejeva še Kitajsko, močno dvomim…

     • Tone

      Normalen učenec ne jemlje vsega, kar sliši v šoli za suho zlato, ampak mu gre skozi eno uho notri, skozi drugo ven. Še posebno, kadar gre samo za ideološka stališča. Tako kot učenci krščanskega nauka večinsko takoj pozabijo, da je katehet rekel, da seks pred poroko ni dovoljen. Jaz nikdar v življenju nisem rekel – tako so me učili v šoli. K temu ste nagnjeni samo desno usmerjeni ljudje, ki veliko daste na avtoriteto vzgojiteljev in vzornikov.

      Kar se tiče glav, sem mislil na Slovenijo. Sicer pa je vseeno katerih je več, pomembno je, da imamo do enih smrti drugačen odnos kot do drugi. Ti seštevaš medvojne in povojne mrliče samo zato, da bi očrnil levi pol današnje politike. Zmotno mislite, da bo to pomagalo desnici prevzeti oblast. Volivci levice poznajo povojno dogajanje in kdo ga je zakrivil, ampak te dogodke razumejo drugače. Natanko tako kot tebe ne zanimajo smrti, ki jih je povzročila desna opcija. Tisoč in eno opravičilo najdeš, enako levica. Pa jih je bilo skozi zgodovino na milijone.

     • ZatonMesecnikov

      #Normalen učenec ne jemlje vsega, kar sliši v šoli za suho zlato, ampak
      mu gre skozi eno uho notri, skozi drugo ven. Še posebno, kadar gre samo
      za ideološka stališča. Tako kot učenci krščanskega nauka večinsko takoj
      pozabijo, da je katehet rekel, da seks pred poroko ni dovoljen. Jaz
      nikdar v življenju nisem rekel – tako so me učili v šoli. K temu ste
      nagnjeni samo desno usmerjeni ljudje, ki veliko daste na avtoriteto
      vzgojiteljev in vzornikov.#

      morda gre v tistem trenutko skozi drugo uho ven. vendar se vse v življenju vrne, tako kot je bilo v mladosti programirano. žalostno je, da nisi kljub stari glavi tega spoznal. če je bil v mladosti zapisan Župniku, se bo čez leta k njemu vrnil. Zato vas Župnik tako moti. Enako, če si bil v mladosti zapisan revoluciji, boš revolucionar vse življenje. pamet v roke Tona!

      #Ti seštevaš medvojne in povojne mrliče samo zato, da bi očrnil levi pol
      današnje politike. Zmotno mislite, da bo to pomagalo desnici prevzeti
      oblast.#

      jaz vidim levi pol današnje politike samo nadaljevanje neke leve politike na 50 let podlage. ne gre to tako, da bo naslednji dan, pa bo isti levičar rekel, ah, sedaj je pa demokracija.

      povojne žrtve izpostavljam, ker se o njih nič ne ve. niti ni sočutja do sosedovega janeza. ker so tako demonizirane, da se jim sploh podoba obraza ne upa prilepiti. Nočejo tega videti levičarji. ker bi s tem pa morda prišlo usmiljenje in bi se začele podirati družinske zgodbe.

      ker bi se morda kdo vpraša ob pogledu na 16, 18 letnike, pa saj to so srednješolci. pa kdo jih je zmetal v brezno tako mlade?

      Ko ni bilo v letih po vojni zanimanja za Holokaust tudi med samimi Judi ne, češ glejmo naprej, so v začetku 80tih sprožili široko akcijo personalizacije žrtev. Brezimne številke so začele dobivati obraz in usodo. Snemali so se filmi, pisale knjige. To je pripeljalo do tega, da ima holokaust svoje mesto v zgodovini in spominu.

      In vi to veste Tona. Zato za personalizacijo nočete slišati. zato kričite ob italijanskem filmu o fojbah in ga nočete dati na TV.

      Slabo je to Tona.

     • Tone

      Človek ni programiran stroj!

      Zaman se trudiš. O povojnih žrtvah se ve vse, kar je treba vedeti in VSI vemo.

      Lažeš! Mladoletnike so odbrali in jih spustili domov. Dva taka sta bila moja profesorja – lepo akademsko kariero sta naredila. Vsaj Pričevalce bi gledal, nekaj jih je pričalo ravno o tem.

      Seveda, ti nisi zmožen ne videti ne slišati ničesar, kar ne potrjuje tvojo izmišljeno zgodovino in prepričanja brez dejstev.

     • ZatonMesecnikov

      Lažeš Tona. Nič se ne ve. Ne ve se imen, ne ve se komu pripadajo kosti.

      Po Srebrenici brskajo za kostmi že 20 let, pa so našli vsa imena. Vam pa ni v interesu, da bi se pojavila imena in podobe.

     • Goran Hvala

      no in… kaj mate pa potem tolk za povedat o drugih teroristih ce se cistunski slovenci bombe podtikajo. :-)

     • sloven

      Gorane za kosovo se brigi

     • ZatonMesecnikov

      Čistunski Slovenci so sposobni celo izvesti genocid nad delom lastnega naroda. Kaj šele podtakniti bombo…

    • Tone

     Od kot pa tebi ideja, da sem ljubitelj južnih civilizacij?

     • ZatonMesecnikov

      Vlečeš na pravoslavni civilizacijski krog, Tona. Ne maraš Švabov, pa Vatikana. Pa Borec si za pravice izbrisanih, ki zagotovo niso bili slovenci.

     • Tone

      Jaz v pravoslavni civilizacijski krog? še cirilico komajda črkujem. Res si zmedeni bizgec, nacionalist brez nacije. Nisem borec za pravice izbrisanih, sem pa borec za človekove pravice in proti samopašnosti oblasti. A si ti pripravljen pomagati v nesreči samo Slovencu-desničarju, vsakega drugega bi pa pustil crknit?

     • ZatonMesecnikov

      #Nisem borec za pravice izbrisanih, sem pa borec za človekove pravice in proti samopašnosti oblasti.#

      Seveda samo sedaj, ko se dobi denar iz tega naslova. mirovnemu inštitutu. prej nisi črhniti upal pod Komunisti. Oziroma si čutil, da ne rabiš kaj šimfati, ker so bile človekove pravice na nivoju in ni bilo samopašnosti oblast….

      režimski ptič Tona….

     • Tone

      Kaj sem jaz počel prej, nimaš pojma.
      Tudi pod socializmom smo se borili za nekatere pravice. Bili smo proti členu 133, za svobodo tiska, proti skupnim jedrom, za slovenski jezik v kinu in na televiziji, za pravice gejev, pisali in podpisovali smo peticije, ogromno je bilo kritike v pismih bralcev, študentski upori, Leibach, Pankrti….. Samo takih kot si ti ni bilo zraven.

     • ZatonMesecnikov

      Seveda ste pripomogli k velikemu spinu, ki se ji reče navidezna demokratizacija slovenije. ko so Levičarje na oblasti zamenjali ultra levičarji, kot prevladujoča filozofija današnje Slovenije s Che Guevarom kot simbolom Upora. Ker prvi levičarji so dopuščali kritiko lev eno smer, Levo. Zato je danes desnica šele v povojih…

     • Tone

      Kadar vidiš ali slišiš besedo socializem, st ti zaskočijo možgani.

      Desnica je bila nekoč že lepo razvita, zato ni v povojih. Desnica je danes talka desničarja po sili.

     • ZatonMesecnikov

      #Desnica je bila nekoč že lepo razvita, zato ni v povojih.#

      Tista razvita je končala v breznih in rudnikih Tona. Tale današnja, pa se šele razvija. leta 1990 namreč nihče ni upal reči, da je desničar.

     • Tone

      Mislil sem na desnico po 1990. Tista pred 1945 pa ni končala v breznih. Tam so večinoma končale uboge zavedene pare. Nekaj predstavnikov je končalo v Argentini in drugod, večinoma pa jo je povozila revolucija, ker v SFRJ pač ni bila dovoljena opozicija.

      No, če si leta 1990 rekel, da si krščanski demokrat, se je vedelo, da si desničar.

     • ZatonMesecnikov

      #Mislil sem na desnico po 1990. Tista pred 1945 pa ni končala v breznih. Tam so večinoma končale uboge zavedene pare.#

      Ne vem zakaj bi bil nekdo zaveden, če se bori proti Komunizmu? In obratno seveda, zakaj tisti ni zaveden, ki se pa bori za Komunizem?

      Pa pobili so vse, redko kateri so preživeli, Morda škof Kuhar, ker je prežihov voranc posredoval. Tukaj ni bilo tistega tradicionalnega levičarskega vsegliharstva: Češ uni zgoraj se rešijo, raja pa nahebe…

      Zlizana plošča Tona.

      50 let je bil v ljudi vsajen pogojni refleks. levo = Dobro, desno=delavec in socialist Adolf.

      Krščanske demokrate ni nihče vedel, kam jih razvrstiti.

     • Tone

      Razumljivo, da so bili proti komunistom ljudje iz srednjega sloja, podjetniki in trgovci, ker so vedeli da komunisti ne spoštujejo privatne lastnine in privatnega podjetništva. Toda kaj reči o kmečkih fantih iz pasivnih krajev, ki so vedeli o komunizmu samo to, kar so jim Gospod povedali. To pa je, da komunizem podira cerkve in pobija duhovnike, da bodo v komunizmu ženske skupne, jedli pa bodo iz skupnega kotla. Takih fantov je bilo med domobranci največ in mirne duše lahko rečemo, da so bili zavedeni. Danes trohnijo v breznih sami, brez svojih poveljnikov.
      Delavcev ni bilo treba zvajati, saj so iz izkušnje vedeli, da je kapitalistična država na stavkajoče celo streljala in jih pobijala, tako pri nas, kot drugod po svetu. Pa živeli so mizerno. Treba je bilo samo reči – po vojni bo boljše.

      “Krščanske demokrate ni nihče vedel, kam jih razvrstiti.”
      Morda ti nisi vedel, vsi ostali smo vedeli.

     • ZatonMesecnikov

      #Danes trohnijo v breznih sami, brez svojih poveljnikov.#

      Oficirski kader so takoj na licu mesta počili Borci NOB, Tona. Če pa pod poveljnike misliš Župnike, kar se rado sliši v Sloveniji, potem se pa hudo motiš. Češ Župniki so krivi, ker so svarili pred Komunizmom. Komunizem pa sam po sebi tak raj na zemlji… In posledično so bili fantje zavedeni s stani župnikov, ter so jih zato pobili. Zresni se Tona, dovolj si star.

      In ti nek mirovnik…

      #Delavcev ni bilo treba zvajati, saj so iz izkušnje vedeli, da je
      kapitalistična država na stavkajoče celo streljala in jih pobijala, tako
      pri nas, kot drugod po svetu. Pa živeli so mizerno. Treba je bilo samo
      reči – po vojni bo boljše.#

      Daj ga seri, delavci so dobro vedeli, kaj je komunizem, večina njih. Brali so članke v Slovencu, dogajanje v Sovjetski Zvezi je bilo dobro pokrito. od lakote do preganjanj. Med njimi so bili redki komunistični agitatorji, ki pa so se jih delavci ponavadi ogibali.

      vsi so vedeli, da se je komunistični funkcionar in predvojni komunist Miha marinko preživljal s krajo kur. Zato so na prvem štrajku po vojni v Trboveljskih rudnikih (kjer je hotel Maček matija zaliti jaške z delavci v njih) žvižgali marinku in vplili, Kurji tat.

      To o zatiranih delavcih je pravljica, ki se je nabijala v glave 70 let. Nekateri najnižji so imeli socialne probleme, vendar večina, še sploh kvalificirani ne. Oziroma enake kot v Avstriji. Živeli so pač času primerno, razvoj pa bi evolucijsko prinesel izboljšavo štandarda.

      zresni se Tona, ne boš na stara leta tukaj trosil komunistične socialne pamflete!

     • Tone

      Namesto nakladanja vedno enih in istih floskul, raje povej, zakaj oficirjem, ki so jih takoj na licu mesta počili Borci NOB, niste postavili nobenega spomenika, ne skupinskega ne posamičnega. Vse vojske se tako oddolžijo svojim poveljnikom, še posebno padlim in pobitim.

      Ti nisi mirovnik? Ali si za vojno?

      O delavski idili pred 2ww se pozanimaj pri kakem italijanskem socialistu ali nemškem socialdemokratu ali angleškem laburistu, potem pa nakladaj o tem, kaj so nam 70 nabijali v glavo. Rajši se pozanimaj, česa se ves svet spominja 1. maja, pa na Zaloško cesto se pojdi poklonit žrtvam stavke železničarjev, ti.ki imaš tolikšno razumevanje za po krivici pobite.

     • ZatonMesecnikov

      #niste postavili nobenega spomenika, ne skupinskega ne posamičnega. Vse vojske se tako oddolžijo svojim poveljnikom, še posebno padlim in
      pobitim.#

      Moji so bili NOB Tona. Vendar so kmalu spregledali komunizem in revolucijo. Postaviti spomenik domobrancem leta 1950? Ha, ha, ha…

      danes je pa eno obeležje v Grahovem, pa se ZZB Levičarji kar penite ob omembi njegovega imena.

      #O delavski idili pred 2ww se pozanimaj pri kakem italijanskem socialistu ali nemškem socialdemokratu ali angleškem laburistu,#

      Tudi v Ameriki so streljali v Fordovi tovarni ob štrajku. Pa se je vse evolucijsko z gospodarskim razvojem in demokratizacijo družb ter višanjem splošnega nivoja izobrazbe lepo uredilo. In ni bilo treba za to nobenega komunizma, kjer so bili štrajki celo prepovedani.

      Evolucijski razvoj Tona, ne pa revolucijski z množico mrtvih in državljansko vojno.

     • Tone

      Ali te ni nič sram ponarejati vprašanje, da ne bi bilo treba odgovoriti naj?
      Vprašanje se je glasilo: “…raje povej, zakaj oficirjem, ki so jih takoj na licu mesta počili Borci NOB, niste postavili nobenega spomenika,…”

      “Tudi v Ameriki so streljali v Fordovi tovarni ob štrajku.”
      Tistega streljanja v Chicagu leta 1886 pa se vsakega 1. maja spominja ves svet.

      A na Zaloško pa ne boš šel in se vsaj za trenutek odkril?

     • ZatonMesecnikov

      #Tistega streljanja v Chicagu leta 1886 pa se vsakega 1. maja spominja ves svet.#

      pa so jo lepo v Ameriki in normalnem svetu zvozili brez Revolucije. Kot da je revolucija kaj prinesla Sloveniji. 50 let jo je vrgla za Avstrijsko koroško. Bluzač rdeči.

     • freedomfighter

      Strah pred komunizmom je bil tudi v zda eden od razlogov za vecanje pravic delavcev

     • ZatonMesecnikov

      Dobra misel, klap klap.

      Strah pred komunizmom je tudi Marijo Terezijo prisilil v reforme cesarstva…

     • freedomfighter

      Ja vcasih se najdejo tudi taksni vladarji..ne vem pa kaj ima marija terezija z pravicami delavcev ce je zivela pred industrijsko revolucijo…a ti mislis da bi delavci imeli toliko pravic kot jih imajo danes tudi brez socialistov…ne vem zakaj sta se zgodile francoska in ruska revolucija ce vladarji in elita tako radi delijo pravice

     • ZatonMesecnikov

      Ti izhajaš iz stare levičarske oziroma slovenske preambule;

      Vladar = zatiralec
      Podložniki = zatirani

      Poslušaj, daj kaj prej preberi o teh zadevah, pa kako so se vladarji trudili, da se jim podložniki ne bi uprli. pa kako so vladarji na silo uvajali krompir, da bi bili podložniki siti. Zadovoljni podložniki = zadovoljen vladar. pusti ti slovensko levičarsko nabijanje.

      Pa Marxovo razglabljanje o Industrijskem delavcu 19. stoletja. Kaj ti si prepričan, da če ne bi bilo sindikalnega boja, bi še danes po razvitem svetu delavci živeli v plehnatih kočurah ali kaj?

     • freedomfighter

      Sem preprican ce nebi bilo sindikalnega boja bi imeli delavci danes manj pravic…to je tako kot da bi vprasal kaj mislis da se segregacija nebi koncala ce se ne bi ljudje uprli…ali pa aparthait…in pa pravice zensk…a mislis da bi brez feministk zenske dobile volivno pravico…se del zensk je bil proti temu vcasih…nekateri moski danes trdijo.da imajo zenske.prevec pravic…sploh ne vem kaj hoces povedati da bi se druzba modernizirala in razvila v druzbo kot je danes brez kakrsnega koli upiranja in protiska ljudi…ne vem zakaj so v rusiji odpravili tlacanstvo stiristo let za britanci ce so vladarji tako prijazni in tako.radi delijo oblast…ti me.res prepricujes da elita ne mara oblasti…moram priznati da kaj bolj neumnega se nisem.slisal…elita se odpove le toliko moci kolikor je potrebno da se jim ne zgodi revolucija…nekatere elite pa na.to pozabijo in ko imajo ljudje dovolj zatiranja ponorijo…se to vprasam…zakaj pa so biili delavci v drzavah kjer je mocno sindikalno gibanje bolj zasciteni kot v drzavah kjer so.bili sindikati recimo prepovedani…ti me.res prepricujes da se pravice dobi in ne izbori

     • ZatonMesecnikov

      #Sem preprican ce nebi bilo sindikalnega boja bi imeli delavci danes manj pravic…#

      ja če izhajaš iz sebe in poensotaviš, da če si višje na zaposlitveni hhierarhični lestvici si avtomatsko grd in pasji do podrejenih.

      Drugače pa v svetu obstaja simbioza. lastnikov in delavcev. Moraš kdaj iti kaj delat…

     • freedomfighter

      Res da obstaja simbioza med delavci in delodajalci ampak to.sele od takrat ko delavec ni vec brez pravic…saj ves da je sama ideja socializma nastala ker je bil delavec prakticno na stopnji suznja in ne poznam dosti primerov kjer so delodajalci z veseljem sprejemali minimalne place pa minimalne varnostne standarde za delavce…to so si jih delavci priborili nic jim ni bilo podarjeno…ce te jaz prav razumem ti trdis da so cez zgodovino vladarji radi.delili pravice med ljudmi in da so kapitalisti 19. Stoletja delali v dobro delavcev…a si si kdaj bral o izgradnji ameriskih zeleznic…recimo tisti delavci se po moje nebi strinjali s tabo…po pravici povedano a mislis da je lastniku potjetja pomembnejsi profit ali to da je delavec zadovoljen…pa ja razumem danes vemo da je zadovoljen delavec dober delavec ampak to je dokaj nova ideja oz zahteva…pa da se razumeva jaz nimam nic proti kapitalistom saj razumem da brez njih ni normalne druzbe in sem tudi cisti kapitalist po razmisljanju ampak vseeno mislim da so si delavci pravice izborili in jim niso bile podarjene…tako kot ni nobena pravica ki jo imamo podarjena ampak so vse izborjene…za borbo ne rabis vojne ali revolucije ce je najvisji sloj razumen in vcasih popusti…vcasih je pa pac potrebno nasilno spremeniti stvari…primer francoska revolucija ki je bila krvava in lahko bi se ji izognili ce bi bil zgorni sloj bolj realen

     • ZatonMesecnikov

      #Res da obstaja simbioza med delavci in delodajalci ampak to.sele od takrat ko delavec ni vec brez pravic.#

      Praviš, delodajalec je po naravi hudobev….

      podobno mišljenje ima tudi slovenska filozofska šola.

     • freedomfighter

      Kdor ima.moc izkoristiti sibkejse jo skoraj vedno izkoristi…ne vem kaj me.probas prepricati da so delodajalcu pomembnejse pravice njegovih delavcev kot pa profit…jaz ne trdim da je delodajelc hudoben ker delanje profita zase ni hudobna stvar ampak naravna…tudi ce je na ceno drugih….ti ves cas mislis da napadam delodajalca pa ga ne ampak razumem kaj mu je pomembno…potem mi pa razlozi ce so delodajalci tako dobri do delavcev…zakaj pa smo imeli skoraj dvesto let borbe za delavske pravice…ne razumem zakaj se sploh kdorkoli bojuje za svoje pravice ce jih elita tako rada deli…simbioza med delodajalcem in delavcem brez pravic je priblizno taka kot med suznjem in njegovim lastnikom

     • freedomfighter

      Delodajalec je po naravi tako hudoben kot vsi ostali ljudje le da ima on moc da hudobijo izkoristi navaden delavec pa te moci nima…upam da nisi eden.tistih ki vrjame v dobroto cloveka ker potem si hud sanjac…ljudje so dobri toliko casa dokler gre njim dobro…obstajajo tudi izjeme ampak te so redke…najboljsi primer kako deluje clovek je humanitarnost…ljudje darujejo denar zato ker se potem pocutijo bolje…skratka ljudje pomagajo drugim zaradi lastnega dobrega obcutka…zato da se oni dobro pocutijo…pa tudi tako je ko nekomu izboljsas zivljenje si posledicno izboljsal tudi svojega…skratka clovek.dela vse zaradi sebe in druzine…res dobro delo je zrtvovanje sebe za dobro drugih…ceprav ce gledamo zgodovino je velik del tistih ki so se zrtvovali to naredil zaradi tako imenovane vecne slave…neumnost da je ni vecje

     • ZatonMesecnikov

      Kaj šele delavec postane hudoben, ko pride na oblast. Kar spomni se na milijone in milijone mrtvih…

     • freedomfighter

      Res je…zato pa imamo v demokraciji delitev oblasti in podobno…nihce ne sme biti zakonsko priviligiran…v praksi sicer vedno obstajajo priviligirani ampak vsaj v zakonu moramo biti vsi enaki

     • ZatonMesecnikov

      Kaj šele delavec postane hudoben, ko pride na oblast. Spomni se na milijone in milijone mrtvih.

     • freedomfighter

      A si ti res izjavil da pred drugo svetovno vojno delavci niso bili zatirani…sedaj reci samo se to da je bila rusija napredna drzava kjer je bila revolucija podtaknjena pa bo

     • ZatonMesecnikov

      Tudi rimski suženj je bil zatiran.

      šele revolucionarna osvoboditev slovenskega delavca leta 1945, pod vodstvom njegove avantgarde, Komunistične partije, je prinesla fizično in intelektualno osvoboditev slovenskega delavca….

     • freedomfighter

      No nekateri bi rekli da so delavci se danes zatirani…drugace pa sem preprican da so delavci na zahodu lazje pridobili pravice ravno zaradi strahu oblasti pred komunisti…strah predvskrajnezi je vedno dober vzvod…v danasnjem casu skrajna.levica in skrajna desnica igrate na karto pokvarjenih kapitalistov

     • ZatonMesecnikov

      najprej bodi delavec, pa kaj ustvarjaj. delavci imajo največ škode ravno s filozofi tvojega kova…

     • freedomfighter

      Zame je delavec bitje ki izumira…v evropi cez dvajset trideset let delavcev ne.bo vec…zame je delavec nekdo ki.dela v proizvodnji in podobnih delih…ljudje v storitvenih dejavnostih niso delavci

     • ZatonMesecnikov

      #.v evropi cez dvajset trideset let delavcev ne.bo vec..#

      To so že 40 let nazaj govorili. pa nemčija išče rekordno število fizičnih delavcev.

      preveč vas je filozofov…

     • moon

      Pa se vecina teh, ki se sedaj imajo za desnicarje, so desni samo, ker hodijo k masi..

     • ZatonMesecnikov

      Ja, to je res. Šarca so prodajali kot tudi desničarja, ker je menda bral berilo pri maši.

     • freedomfighter

      Drugace che po celem svetu velja za simbol upora….ne vem ce sploh obstaja vecji simbol upornistva kot je che…cloveka se je zahod tako bal da se nekaterim se vedno tresejo hlace ko se ga omenja…seveda ne podpiram cheja podpiram pa revolucije ki so osvobodile drzave kolonialnega vpliva

     • ZatonMesecnikov

      Velja za simbol med ultralevičarji in raznimi terorističnimi organizacijami. Kar še zdaleč ni cel svet.

      tebi so ga naslikali kot simbol upora. Tisti, ki ga slavijo v Stožicah.

      Za druge je pa komunistični terorist.

     • Tone

      Po vsem svetu ni enako kot ves svet. Jezusa častijo po vsem svetu, nikakor pa ne ves svet. Tri četrtine človeštva zanj še slišalo ni. Na ta način lahko diskreditiraš kogarkoli in karkoli. Svoj pogled na svet bi rad prodajal kot edino pravi, Lunatik. Malo morgen!

     • ZatonMesecnikov

      Ne bluzi Tona. če si se ti valjal tam po Rožni dolini nekoč nabit, pa snoval upor (reformo partije, da se razumemo. Ne upora proti partiji) pa imel cheja za ikono, ga ostali svet pozna kot terorista.

      Z njegovo sliko so pobijali in terorizirali ultralevičarji po takratnem razvitem svetu. München 1972, ugrabitve letal, bombe po Parizu, Rimu…

      http://grillratte.de/wp-content/uploads/2009/04/spielfilmszenemogadischu.jpg

     • Tone

      Ne bluzi, Lunatik. Pod Jezusovo sliko jih je bilo nedvomno pobitih več kot pod Cehejevo. Res pa je, da so imeli Jezusovi občudovalci več časa na razpolaga.

     • ZatonMesecnikov

      Intenzivnost pobijanja pod Chejevo sliko, daleč prekaša tisto pod jezusovo, Tona. Če vzamemo proporcionalno časovno obdobje.

      Poleg tega je Chejev kult nasilen in prevratniški, Jezusov nauk pa miroljuben.

      Kljub temu, pa bi slovenski levičarji in umetniki, kot se je pokazalo radi revitalizirali Chejev kult. Kljub njegovemu izpričanemu nasilju…

     • Tone

      Preberi si knjigo Ameriški holokavst, ameriškega zgodovinarja Davida E. Stannarda. Glede na to, da si ljubitelj genocidov, boš užival. Ali pa tudi ne, ker temelji na dejstvih in ne na idejah kot tvoja zgodovina.

     • ZatonMesecnikov

      Opletaš s to besedo “dejstva” Tona. vsaka druga beseda so “dejstva”. kaj to sebe prepričuješ? Pa nasploh levičarji radi uporabljate “dejstva”.

      Pravilno interpretirana seveda. V skladu s smernicami.

      Tudi Atila je pusti bore malo živega za seboj, v svojem pohodu po Europi. Si bral, kako je oplenil Oglej? Ali pa džingiskanova Zlata horda, Tona. Pravi mirovniki…

     • freedomfighter

      Pojdi v afriko ali juzno ameriko…skratka v drzave kjer je che pomagal izgnati kolonialiste….pa spet ne govorim da ljudje tam bolj zivijo je pa njihov nacionalni heroj ker je pomagal pri osamosvojitvi…pred kratkim je bil brat na.kubi in pravi da tam ljudje govorijo samo o.revoluciji proti american nihce vec ne omenja socializma…probam povedati da che ni le komunisticni heroj ampak je simbol upora v vseh drzavah kjer so potrebovali nasilni izgon tujih sil

     • ZatonMesecnikov

      Che ni nikoli nikogar pomagal izgnati, malo si preberi podatke o njemu.

      ne bluzi o Cheju, levičarskem teroristu in simbolu teroristov vsega sveta.

      Che je ikona SAMO v Sloveniji, zato ker ga je sedanja oblast v sestavi nekdanjih “porednih partijskih mladincev” imela za ikono v dobi svojega odraščanja. ki je bila edina dovoljena takrat.

      za normalen svet je Che morilec.

     • freedomfighter

      Kaj a ce ne maram nemcev in vatikana sem ljubitelj juznih civilizacij…eni imate pa res cudna merila…pa vsak boj za pravico je pozitivna stran ni vazno a je za slovence ali pa koga drugega…vedno sem mislil da kristusovi nauki govorijo ravno o tem…nisem pa v krscanstvu nikoli slisal delitve na nase in njihove

     • ZatonMesecnikov

      Nafilali so te z bojem za pravice fridom.

      verjetno sediš nekje na javnem in si jih res deležen…

    • Franc Šink

     Veleje je Velenje.

 • Mihilus

  Res je grdo kako so nam Avstrijci vzeli te kraje ampak zdaj je kar je. Seveda so Slovenci rajši glasovali za ostati v bogatejši Avstriji.

  Možakar naj pride v Slovenijo ali pa naj v miru tam preživi leta, ki so mu namenjena.

  • freedomfighter

   Se strinjam s tabo…nihce ni silil teh “slovencev” da se prikljucijo avstriji…ko je bil cas plebiscita so se pac njihovi predniki odlocili da jim je pomembnejsi zivljenski standard od nacionalne zavesti…in prav so imeli

 • RATATA

  Avstrijski nemci se lahko le Slovencem zahvalijo, da obstaja Avstrija v mejah izpred anšlusa!

 • Goran Hvala

  kak zdej to.. a niste vi ta hardcore slovenosi kot eno z avstrijci? oziroma nemci? zdej pa spet neki jokate o nekih tablah…futke. :-)

 • Darth Vader

  kaj nam bodo avstrijci in nemci, če imamo bosance, šiptarje, albance pa srbe….to so ja ljudstva in narodi, ki so poslal na luno pujsa, katerega so po vrnitvi spekli in pojedli……šiptarji, albanci, bosanci in srbi lahko nemce in avstrijce samo kaj naučijo glede uspešnega in stabilnega razvoja znanosti, tehnologije…… :)

 • Franc Šink

  Enotnega slovenskega jezika ni in ga ne bo.
  Enotne Slovenije ni in je tudi ne bo.
  To so na žalost samo naše pobožne sanje.

  • Tone

   Enotni slovenski jezik je Standardni slovenski jezik ali knjižna slovenščina. To je seveda umetni jezik, ki je nastal na podlagi govorov na ozemlju, ki ga imamo za slovenskega. Tako je z vsemi jeziki, pa tudi narodi. Ko je nastala država Italija, na primer, je samo 3% njenih državljanov govorilo italijansko, to je toskansko. Vsi ostali so spregovorili italijansko bolj ali man s prisilo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!