Bruseljski deček, ki lula, znova odet v slovensko narodno nošo – slišala se je tudi slovenska pesem

Deček, ki lula, je v Bruslju na dan državnosti nosil gorenjsko narodno nošo. (Foto: STA)

Znameniti bruseljski kipec Manneken Pis ali deček, ki lula, je bil dopoldne znova odet v gorenjsko narodno nošo, in sicer že šestič od leta 2004. V počastitev obletnice samostojne države je slovensko veleposlaništvo v Belgiji v sodelovanju z vodjo Slovenskega pastoralnega centra Zvonetom Štrubljem ob kipcu pripravilo kulturni dogodek.

Zbrane je nagovoril slovenski veleposlanik v Belgiji Rado Genorio, zapeli so Oktet fantov Stična in zbor Svoboda Kočevje. Manneken Pis je bil na dan državnosti po slovensko oblečen od 9. do 12. ure. Sicer pa so na veleposlaništvu ob tem dogodku izpostavili, da se letos v Belgiji praznuje 90. obletnica obstoja Kulturnega društva Sveta Barbara, enega najstarejših še delujočih slovenskih izseljenskih društev, ter 70-letnica Slovenske katoliške misije.

Manneken Pis je bil v slovensko nošo oblečen že šestič. Prvič so ga tako oblekli 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v EU, drugič ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije, tretjič, četrtič in petič pa v letih 2016-2018, ob obletnicah samostojne države. Kipec, ki ga je v 17. stoletju izdelal Jerome Duquesnoy starejši, je ena glavnih bruseljskih znamenitosti. Vsako leto si ga ogleda na tisoče turistov, ki so pogosto presenečeni nad njegovo majhnostjo – visok je 60 centimetrov.

Mannekena Pisa ob posebnih priložnostih oblečejo v posebna oblačila. Doslej si je nadel že več kot 900 oblačil, ki so mu jih podarile države, športniki, umetniki ali različna interesna združenja. Vsa so na ogled v bruseljskem mestnem muzeju. Deček, ki lula, domuje v središču mesta, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place. Nedaleč stran sta na dveh različnih koncih tudi deklica, ki lula, in pes, ki lula, a sta precej manj slavna.

C. Š.

 • Vojvoda Šarec.

  Brusel “lula” po nas.

 • Marija

  In obarvan,če prav vidim.Od kdaj smo Slovenci Črni? Kakšno sporočilo je to?Zvonijo zvonci po Sloveniji ali samo jaz to vidim?

 • Olga101

  Žal ravno ta skorumpirani Bruselj skrbi, da narodov ne bi več!

  • Marija

   Tako je.Je pa zelo malo komentarjev.Vse tiho.

 • večni srb

  Slovenska…?

  Narodna…?

  …noša, edino slednje še za silo lahko razumem, čeprav tisti Hlapec lula očitno ni oblečen v kravjo kožo in žaklje od krompirja.

  • večni srb

   Za zarukane, mi nidmo imeli nobene narodne noše, ker nismo bili noben narod ampak samo razna slovanska plemena, v tiste mavrično pisane maškare je gospoda našemila nekatere svoje predhlapce, to je pa res.
   Slovani smo se oblačili podobno kot vsi ostali gošarji pod alpami, kjer očitno nikjer ni videti polja bombaža in tudi nismo uvažali kano iz Afrike ali modro galico iz Indije, da bi se lahko kičili, kot eni taki zrajcani pavi.

 • Franc Šink

  Od srca sem se nasmejal. Simpatično je !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!